Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Löysin viime kesänä Turun saaristosta oheisen esineen kallionkolosta, sammaleen alta. Kallio on tasainen kuin pöytä ja meren lahti näkyy noin puolen kilometrin päässä. Ranta on tietysti aiemmin ollut aivan kallion juurella.

Kuten kuvassa olevasta piirroksesta näkyy, on paras arvaukseni tällä hetkellä solki. Esine ei reagoi magneettiin joten rautaa se ei ole, ei se kyllä toisaalta pronssiltakaan näytä. Piirroksen edellyttämä korun koko, noin 9*6 cm, vaikuttaa aika suurelta. Huono kunto ja rikkinäisyys olisi kyllä selitettävissä hautarovion pohjalta. Isommat hautauhrien jäänteet olisivat alueella myöhemmin liikkuneet keränneet pois ja tuhkan olisi huuhtonut pois vuosisatojen aikana langennut sade.

Mielipiteitä? Kasviornamentti on koruissa yleinen koristeaihe mutta akantusnauhat jne. ovat yleensä hieman toisen näköisiä.

Kommentit (10)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Rautakautiseksi koristeaihe näyttää ihan liian modernilta. Käypä jollain antiikki/museoihmisellä arvioituttamassa, voi olla ihan mielenkiintoinen vaikkei vanha/arvokas olisikaan.

Saisiko valokuvaa kapineesta?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

tietää
Kuvion tyyli viittaa 1700 -1800 lukujen ornamentiikkaan. Tuota tyyliä on usein uuninluukuissakin.

Lisäksi noin ruostuttavissa olosuhteijssa rautakautinen esine ei millään voi säilyä. Sekin viittaa tuoreeseen arkikapineeseen joka on sinne rikottu.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Samaa miltä, kuin edellist. Korun tyyli ei oikein sovi veikkaamasi ajankohtaan historiallisesti. Mikä tuo punainen rypistetyn räkäluudun näköinen läntti kuvassa on? Voitko lähettää valokuvan vaikkapa Imageshalilla. http://load.imageshack.us/.

Meilläkin on pellosta löytynyt pronssikauden mallinen kalevalakoru. Mahdoton selvittää, onko se tosiaan sieltä peruisin, vai myöhemmältä ajalla tehty kopio. Tietenkin minä materiaalitekniikankin insinöörinä voisin labrassa selvittää eri lejeerinkien koostumusta siitä, mutta akka ei anna palasta leikata siitä irti.

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
tietää

Lisäksi noin ruostuttavissa olosuhteijssa rautakautinen esine ei millään voi säilyä. Sekin viittaa tuoreeseen arkikapineeseen joka on sinne rikottu.Kysymyshän ei ole raudasta, vaan ilmeisesti jostain kupariseoksesta. Ne säilyy kyllä tuhansia vuosia. Ei kai mulla muuten olisi lompakossa sesteriuksia. Pitää aina valkata kassalla, mikä valuutta kelpaa kaljan ostoon nykyajassa.

Lierikki Riikonen

Kyse ei ole keramiikasta, muovista, kumista tai vastaavasta. Kuvassa on siis ko. esine piirroksen päällä, sitä voi suurentaa klikkaamalla. Piirros on vain yksi arvaus siitä mikä esine voisi olla tai miltä se olisi ehkä näyttänyt. Ruosteen puute viittaa tosiaan kupariseokseen mutta ruskea, ei vihertävä, väri arveluttaa.

Onko kenelläkään tietoa rautakautisten solkien koosta? Sopiiko tämä edes teoriassa skaalaan?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007

Mistä päin Turun Saaristoa löytyi? n. 200 v. sitten siellä päin harrastettiin kovaa kinaa venäläisten joukkojen ja Ruotsin rannikkolaivaston välillä...

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Esine löytyi Särkisalon Isoluodolta. On kyllä totta että jokin tietääkseni Riilahden taisteluun liittyvä hylky on noin kilometrin päässä paikalta. En silti itse usko että selitys löytyy siltä suunnalta, mutta ken tietää.

Tyylistä ja muotoilusta vielä. Ainakin reunakoriste on ollut käytössä jo rautakaudella, kuten oheinen esimerkki osoittaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat