Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Uutinen 16.12.2008:

"Tanskaa ja Etelä-Ruotsia aamulla ravistellut 4,7 richterin maanjäristys on voimakkain Ruotsissa koettu järistys sataan vuoteen. Edellisen kerran maa järisi yhtä voimakkaasti vuonna 1904."

Mitenkäs tämä asia nyt oikein menee? Koulussa opetettiin, että Scandinavia kuuluu Euroopan mannerlaattaan, ja että se ei sijaitse vulkaanisen toiminnan tai mannerlaattojen liikkeiden yhtymäkohdissa. Minkä vuoksi tällaiset järistykset ovat kuitenkin mahdollisia?

Sivut

Kommentit (18)

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

tuon kohoamisen olen minäkin kuullut selityksenä. eikä 4.7 nyt niin voimakas ole, vai? minkälaisia vaikutuksia tuolla olisi? liikenteen aiheuttamaan tärinään verrattavaa tutinaa?

Ei 4.7 vielä kovin kummoinen ole. Todennäköisesti tuo johtuu Oslo grabenin failed rift systeemin nytkähdyksestä tai vielä todennäköisemmin jääkauden kaikuja.

Skandinavian oloihin kuitenkin jo ihan kiva!

Kannattaa ottaa huomioon (vaikka varmaan tiesittekin), että Richterin asteikko on logaritminen. Ts. kunnollisessa 6.7 Richterin järistyksessä voimakkuus on satakertainen. Wikipedia näemmä tietää vielä seuraavaa: "Kuitenkin vapautuva energiamäärä nousee aina 32-kertaisesti."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Richter

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Vai olisko se Turun laatan irtautumista? Tamperelaiset teekkarithan ovat jo vuosia käyneet takomassa kiiloja jonnekin Turun siirroksen rakoon. Kaiken järjen mukaan siirroslinja osoittaa Ruotsiin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Se on se sama siirros joka tulee nielaisemaan Olkiluodon ydinvoimalat ja hukuttamaan koko eteläisen Suomen radioaktiiviseen tuhkaan ja tulikiveen.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Paul M
Vai olisko se Turun laatan irtautumista? Tamperelaiset teekkarithan ovat jo vuosia käyneet takomassa kiiloja jonnekin Turun siirroksen rakoon. Kaiken järjen mukaan siirroslinja osoittaa Ruotsiin.Eiköa ne paukuttele niitä kiiloja kaupungin rajalla? Pari vuotta sitten tamperelaiset tai heidän jalkineensa desinfioitiin kun saapiuvat kauppatorille. Estettiin nääs-taudin leviäminen Turkuun!

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008
Paul M
Vai olisko se Turun laatan irtautumista? Tamperelaiset teekkarithan ovat jo vuosia käyneet takomassa kiiloja jonnekin Turun siirroksen rakoon. Kaiken järjen mukaan siirroslinja osoittaa Ruotsiin.
näinhän se on eikä ole sanottu, ettei hommaan ole otettu mukaan myös muualta vahvistuksia

Everything you know, is about to change.

Turun laatta voi irrota yllättävän nopeasti,
ainakin minulla laatta suorastaan lensi siellä käydessäni. Join nuoruudessani Auraa.

Kyseessä oli siis pohjoismaisiin oloihin nähden erittäin voimakas järistys, jonka keskus oli Skånessa Ystadista muutaman kilometrin koillisessa Tomelillan lähellä. Mitään henkilövahinkoja ei ole raportoitu sattnuneen mutta kylläkin pienempiä vahinkoja rakennuksille ja teille ym. infralle. Uppsalan laitos varoittaa myös kohtapuolin tapahtuvista jälkijäristyksistä, mutta nämä jäänevät tästä pääjäristyksestä voimakkuudeltaan korkeintaan noin 1/3 osaan.

Kyseessä on siis äkillinen Fennoskandian laatan nousu jääkauden puristuksen jälkeen ja viimeksi tällainen "nykäys" siellä laatan reunamilla (siis Skånessa) tapahtui reilu sata vuotta sitten. Keskustelin eteläruotsissa asuvien tuttavieni kanssa tänään ja vaikka asuvatkin enempi kaakkois-rannikolla Ölannin tietämillä, niin kertoivat järistyksen kyllä tuntuneen ja ollen hyvinkin pelottava rakennuksien ja maiseman heilumisineen. Suomessa emme siis ole kokeneet mitään tämän luokan järistyksiä ainakaan muutamaan sataan vuoteen.

Matti Muun

Kas kun"se SUURI!"[/size]
Todellisuudessa on metriluokan monttuja
Vastaaja24/7 on näköjään päässyt lomille taas jostain.

Toope
Seuraa 
Viestejä24740
Liittynyt23.7.2006

Sukulaisuussuhteideni perusteella veikkaisin tätä jonkinasteiseksi yli-inhimilliseksi rangaistukseksi. Ruotsalaista naisystävääni on nimittäin joskus kutsuttu "Saatanan Ämmäksi."

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Starman
Oliko tämä järistys täysin ennalta arvaamaton?
Eikö seismologian asemilla Pohjolassa ollut asiasta ennakkohavaintoa?Fennoskandian kilvessä tapahtuvat liikenninnät ovat valtaosin ennustamattomia (ainakin toistaiseksi) koska tässähän ei ole kyse mistään litosfäärilaattojen siirroslinjojen "hinkkaantumisesta" toisiaan vastaan, vaan ihan jääkauden jälkeisestä maan noususta "nykäyksittäin".

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat