Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

New Scientistissä oli erikoinen juttu jossa käytiin läpi seitsemän erikoista sairautta joihin ei ole saatu selitystä. Yksi omituinen oli Foreign accent syndrome, jossa ihminen alkaa puhua äkillisesti murteella jota ei ole välttämättä ikinä kuullut. Sairautta ajateltiin aluksi psykologiseksi, mutta havaittiinkin sen olevan neurologinen.

Aihe löytyy wikistäkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_accent_syndrome
New Scientist artikkeli:
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... eries.html

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Sivut

Kommentit (16)

Whenever I see spoken English,you got me.
En viitsinyt lukea kyseisiä artikkeleita,minkä ikäisiä nämä murteenpuhujat olivat oireiden ilmetessä?

Olisko nuo kuulleet joskus Australian serkun jaarituksista pätkiä tai vast.

kuningas
New Scientistissä oli erikoinen juttu jossa käytiin läpi seitsemän erikoista sairautta joihin ei ole saatu selitystä. Yksi omituinen oli Foreign accent syndrome, jossa ihminen alkaa puhua äkillisesti murteella jota ei ole välttämättä ikinä kuullut. Sairautta ajateltiin aluksi psykologiseksi, mutta havaittiinkin sen olevan neurologinen.No minäpä ratkaisen tämän mysteerin. Jotta tuollainen Foreign accent syndrome voisi olla olemassa, se edellyttäisi sitä että ihmisellä olisi aivoissa sisäsyntyisiä kielen rakenteita. Tämä muistuttaa mm. Chomskyn universal grammar-höttöteoriaa. Kielioppi, kieli tai sen murre ei kuitenkaan tallennu muistijälkenä genomiimme. Ainoastaan kielen hallintaan liittyvät aivo-osat kehittyvät geenien ohjauksessa.

Neurologiset häiriot vasemmassa aivolohkossa voivat aikaansaada puheen tuottamisessa ongelmia. Puhe voi muistuttaa jotain murretta, mutta tämä on pelkästään sattumaa. Esimerkiksi kovassa humalassa ihmiset voivat venyttää sanoja. Olisi mahdollista että jostain kulttuurista löytyy sellainen murre, jossa ihmisten normaali puhe muistuttaa tällaista kännimökäämistä. Todennäköisempi vaihtoehto on se, että ihminen on kuullut murretta aiemmin ja yrittää matkia sitä. Muut psyykkiset ongelmat voivat olla ilmiön taustasyynä. Tässä tapauksessa ei ole kuitenkaan kertakaikkisesti mitään sellaista, mitä ei voitaisi selittää järkevin perustein.

Puhe voi muistuttaa jotain murretta.

Poimin tuon Echin kirjoituksesta,kaipa tutkija on todentanut murteen aitouden?
En vieläkään ole tutustunut ko.matskuun,enkä tutustu.

Kaikenlaistahan ihmiset lupailee

kummitus
kaipa tutkija on todentanut murteen aitouden?Siinä tapauksessa siirrytään jälkimmäiseen selitykseen, huijaaminen on myös täysin mahdollista. Muut vaihtoehdot ovat yksinkertaisesti poissa laskuissa epäuskottavuutensa vuoksi. Kyse on yksinkertaisesta occamin partaveitsestä, jos pätevä selitys on olemassa, emme tarvitse huuhaateorioita, tai vastaavasti emme voi vedota tietämättömyyteen.

Laiska lainaamaan,epäuskottavuus on terminä heikko,viittaa tuonne huuhaaosastoon.Eihän mitään voi poissulkea nimittämällä epäuskottavaksi?
Jos tieteelliseksi ryhdytään.

Ei ole halua kiistellä,tekee mieli saivarrella.
Anna palaa

kummitus
Laiska lainaamaan,epäuskottavuus on terminä heikko,viittaa tuonne huuhaaosastoon.Eihän mitään voi poissulkea nimittämällä epäuskottavaksi?
Jos tieteelliseksi ryhdytään.*=#%//&( Idiootti. Jos kyse ei ole sattumasta, huijauksesta, tai psyykkisistä ongelmista, niin silloin jäljelle jäävä vaihtoehto on se että murre on sisäsyntyisenä aivoissa, tai jokin yliluonnollinen voima on saanut ihmiset puhumaan vieraasti korostaen. Nämä kaksi jälkimmäistä teoriaa eivät ole perusteltavissa nykytieteen keinoin, siksi ne kuuluvat sinne huuhaaosastoon.

Foreign languages on eka. Mitä on ne 6 muuta ratkomatonta pulmaa? Korjaus - joo siitä linkistähän löytyi ilkiät vaivat. Mieluummin kyisen pellon kyntäs vikurilla varsalla kun tollasta edes lukis.. örk.

Ja vielä muokkaan, uhallakin. Olen kuullut kansakoulun käyneen vanhemman ihmisen puhuvan vierasta kieltä jota ei taatusti olut opiskellut - se oli niitä Hengen lahjoja, kielillä puhuminen. Sanottiin ihmisen tällaisella puheella rakentavan itseään. Eri asia oli kuin joku vain nousi ja alkoi puhua selvällä suomella viestiä jollekin raskautetulle sisarelle tai veljelle. Siis että jossain vaiheessa liikuskelin vapaakirkollisissa ja muissa uuskastajaliikkeissä.

Eikä se mitenkä vaikuttanu vaikuttanu

Ei tartte nimitellä,muutenkin heikko itsetunto ja kaikenlaista vaivaa ja reumatissiä.

Ei tullut keskityttyä,kai joku jotain viboja sai silti.

Puhukaa,viisaammat on hipihiljaa

Echi

*=#%//&( Idiootti. Jos kyse ei ole sattumasta, huijauksesta, tai psyykkisistä ongelmista, niin silloin jäljelle jäävä vaihtoehto on se että murre on sisäsyntyisenä aivoissa, tai jokin yliluonnollinen voima on saanut ihmiset puhumaan vieraasti korostaen. Nämä kaksi jälkimmäistä teoriaa eivät ole perusteltavissa nykytieteen keinoin, siksi ne kuuluvat sinne huuhaaosastoon.

Vielä yksi vaihtoehto:
"The "foreign-ness" of a sufferer's accent might simply be due to the listener struggling to interpret the change in the sufferer's speech patterns."
Eli kyse on siis kuulijan mielikuvituksesta, kun tämä yrittää löytää epäselvästä puheesta jotain järkeä. Puheen häiriöt taas aiheutuvat aivovauriosta.

Okei. Nyt tippui purkka suusta.

Tree man

With hands and feet resembling branches, Dede, a man from West Java, Indonesia, appears to be half tree, half man.

But what is the cause of this deformation? Thankfully for Dede, this mystery may recently have been solved.

The culprit appears to be a rare immune deficiency, which allows the human papilloma virus - better known as the cause of warts - to rampage out of control

Tuolle dedellehän ois tarjottu hoitoakin mutta se ei halunnut kun se sai toimentulonsa paikalliselta friikkishown vetäjältä.

Wanha tuttu afasian muoto. Selkeä neurologinen selitys löytyy wikistä.

Erityisesti englannin puhujilla korostuksen muuttuminen vaikuttaa siihen, että puhuja vaikuttaa toiskieliseltä alunperin.

Suomalainen, jos saapi tämmöisen ei ala yks kaks huastamaan savvoo, koska meidän kansalliset murteet on erilaisia. Puhuja kuulostaa Neil Hardwickilta tai Roman Schantzilta. Yhden tämmöisen miehen olen kauan sitten tavannut.

babun
Tuolle dedellehän ois tarjottu hoitoakin mutta se ei halunnut kun se sai toimentulonsa paikalliselta friikkishown vetäjältä.Väärin, kyllä hän meni hoitoon.

Anteeksi, täysin OT, mutta piti taas puuttua tähänkin.

Oho kappas. Musta se nelosen dokkari loppu niin ettei se halunnut hoitoa. Nyt kyllä muisti pätkii pahasti tai sitten lopetin katselun kesken dokkarin.

Juu, niin se kyllä taisikin loppua. Jäi vain silloin vaivaamaan, että kuinka siinä sitten kävi, joten guuglasin heti ohjelman jälkeen lisätietoa siitäkin. Ne nelosen dokkarithan usein loppuvat jotenkin "kesken" ja taas kuluu muutama tunti netissä surffaillessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat