Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Koska olen itse toipuva kroonisen kofeiinimyrkytyksen uhri, ja koska kofeiini todennäköisesti on yleisin paniikkihäiriötä aiheuttava toksiini, käsittelen ilmiötä tässä kofeiinin aiheuttamana tilana vaikka tiedostan toki, että muitakin aiheuttavia tekijöitä varmasti löytyy kun asiaa ryhdytään tutkimaan.

Krooninen kofeiinimyrkytys aiheuttaa psyykkisinä oireina masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Oireiden aiheuttaja on kofeiinialtistuksen aikaansaama aivojen kemiallisen tasapainon häiriötila, jonka kehittymiseen saattaa kulua vuosia. Näitä oireita kehittyy vain osalle käyttäjistä, alttius niille perustuu henkilökohtaisille ominaisuuksille, joille kaiketi löytyy geneettisiä taustatekijöitä.

Kroonisen kofeiinimyrkytyksen mielenkiintoisimman oireen, paniikkihäiriön mekanismi on kuitenkin täysin fysikaalinen, vaikka sen yhteydessä esiintyykin psyyken oireita, kuten ahdistuneisuutta, sekavuttaa ja jopa psykoottisuutta.

Kofeiinin tiedetään varastoivan natriumia luulihaksiin, samoin tiedetään natriumin aiheuttavan paniikkikohtauksia sellaisille henkilöille, jotka kärsivät paniikkihäiriöstä ennestään. Kun kudoksiin on varastoitunut riittävästi natriumia, sitä alkaa tihkua takaisin verenkiertoon imusuoniston välityksellä. Kun imunesteen natriumpitoisuus nousee tarpeeksi korkealle, ja imuneste purkautuu pulssina verenkiertoon, nousee veren natriumpitoisuus nopeasti ja aiheuttaa hypernatremian oireita. Nämä oireet muodostavat paniikkihäiriön perustan, niihin voi liittyä kofeiinin aiheuttama ahdistuneisuus, mutta pelkät myrkytysoireetkin sisältävät ahdistuneisuutta, sekavuutta ja psykoottisia piirteitä.

Psyyken osuus paniikkikohtauksen laukaisevana tekijänä perustuu täysin luontaisiin stressitekijöiden laukaisemiin reaktioihin. Olkoon laukaisijana mikä tahansa henkilökohtainen fobia tai muu pienempi henkinen epämukavuus, reagoi keho siihen lihasjännityksellä. Kun vatsalihakset kiristyvät, ne pusertavat imusuonista natriumpulssin verenkiertoon ja kohtaus alkaa. Kohtauksen edetessä lihakset kiristyvät lisää ja lisää natriumia virtaa verenkiertoon kunnes imusuonisto tyhjenee tarpeeksi imunesteestä, oireet heikkenevät ja verenkiertoon tullut natrium poistuu hitaasti luonnollista tietä.

Natriumpulssi voi syntyä myös ruumiillisen rasituksen, kuten liikunnan vaikutuksesta. Kudoksista saattaa vapautua natriumia huomattavasti enemmän ja imusuonistoon kohdistua enemmän painetta.

Myös ruoka-aineet saattavat vaikuttaa natriumin vapautumiseen kudoksesta, valkosipuli on tässä suhteessa erittäin tehokas. Valkosipuli tai stabilotu allisiini olisivat tehokas ja turvallinen keino kudosten puhdistamiseen kuona-aineista siten, että imunesteet johdetaan ulos kehosta komplikaatioiden välttämiseksi. Jos kehon annetaan puhdistua itsestään, saattaa liian suuri natriumpulssi aiheuttaa jopa aivoverenvuodon ja kuoleman vielä kuukausia kofeiinialtistuksen lopettamisen jälkeen pitkälle edenneessä myrkytyksessä.

Kommentit (9)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Ei sulla mitään lähdeviitteitä olisi heittää? Mistä sä tämmöstä oot kuullu? Onko sinun tilasi dignosoitu vai oletko päätynyt itsediagnoosiin?

Hämmentää.

Jotkin aineet voivat todellakin aiheuttaa neurologisia muutoksia.
Tuloksena esim. näkö- tai kuulohäiriöitä, tasapainoaistin häiriöitä ja käsien heikentynyttä toimintakykyä.
Tällaiset muutokset ovat yleensä pysyviä, aikuisen ihmisen hermokudos korjaa vaurionsa hyvin harvoin, eikä silloinkaan yleensä täydellisesti.

Nämä kofeiini-natrium perustaiset tilat aiheuttavat kai useimmiten ohimeneviä oireita. Itse olen tosin menettänyt laskukykyni täysin, ymmärrän numeroiden merkityksen ja tiedän mitä minun pitäisi niillä tehdä, mutta kun yritän esim. vähennyslaskua kymmenluvuilla, aivoissa ei tapahdu enää yhtään mitään.

Liian nopea ja suuri natriumpulssi voi aiheuttaa aivovaurioita veden poistuessa aivoista nopeasti. siinä voi revetä verisuoniakin.

Blogistani löytyy paljon lukemista asian tiimoilta.

4-6 isoa kupillista päivässä, oireita alkoi tulla 5 vuoden käytön jälkeen. Hevostilallisena saa kyllä kuule liikuntaa varmasti muutaman ihmisen tarpeiksi. Nautittu määrä yksin ei ratkaise, paljon tärkeämpää on maksan suodatuskyky kofeiinin ja myös sen aineenvaihduntatuotteiden suhteen, erot puhdistuskyvyssä voivat olla satakertaiset.

Paniikkireaktioille altistaa ehkä adenosiireseptorin A2a polymorfismi, hidasta metaboliaa aiheuttaa CYP1A2*1F alleeli, muitakin hidastavia geenejä voi olla. Maksakirroosi, alkoholinkäyttö, e-pillerit ja raskaus hidastavat kofeiinimetaboliaa tunnetusti.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
qmies
Lähteitä löytyy blogistani, mene sinne katsomaan. Ei noin avuton saa olla jos todella haluaa saada asioista selvää.

http://qmies.blogit.fi/


Kiitos lähteistä. En viitsinyt alkaa googlaamaan koska en asiasta oikeastaan entuudestaan tiedä mitään niin hankala alkaa ettiin hyviä lähteitä. Ja eiköhän se ole väitteiden esittäjän asia merkata ne viitteet jos haluaa että joku ottaa hänet tosissaan. Tämäkin väite asiaa tuntemattomalle kuullostaa ihan puhtaalta huuhaalta...

Hämmentää.

Ei siinä mitään googlaamista ole, blogissani on linkki, josta löytyy kaikki tunnettu kofeiinitukimus, samaa PubMediä käyttää koko maailman koululääketiede referenssihakemistona. Katso blogilistaa, siellä on linkkejä useisiin näkemyksiin asiasta.

Paniikkihäiriön etiologia on tosin vasta tutkimusvaiheessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat