Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006

http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/m ... 143471.ece

CIA tuhosi Rauma-Repolan parhaan bisneksenJulkaistu alunperin Metallitekniikka-lehdessä 22.10.2003 – Metsoa ei olisi ja Rauma-Repolan suurin toimiala olisi syvänmerenlaitteet. Näin olisi saattanut käydä, ellei Yhdysvallat olisi näkymättömillä mutta tehokkailla keinoilla tuhonnut suomalaisten bisnestä. Vuorineuvos Tauno Matomäki paljastaa tässä ensi kertaa taustat sukellus-pallo-operaatiosta, joka johti hänet suurvaltapolitiikan syövereihin.

Mir-sukellusalus sukeltaa kuuden kilometrin syvyyteen. Laskeutuminen kestää 2-3 tuntia, nousu saman verran. Pohjassa pystyy työskentelemään 10-12 tuntia.

Metsoa ei olisi ja Rauma-Repolan suurin toimiala olisi syvänmerenlaitteet. Näin olisi saattanut käydä, ellei Yhdysvallat olisi näkymättömillä mutta tehokkailla keinoilla tuhonnut suomalaisten bisnestä. Vuorineuvos Tauno Matomäki paljastaa tässä ensi kertaa taustat sukellus-pallo-operaatiosta, joka johti hänet suurvaltapolitiikan syövereihin.

"Enää en sekaannu mihinkään missä voi mennä vettä korviin”, sanoo Rauma-Repolan entinen pääjohtaja, vuorineuvos Tauno Matomäki happamasti.
Kuinkahan suuri Nokia tuosta alasta olisi syntynytkään, jos olisimme saaneet etulyöntiaseman sukellusbusineksessa ?

Mahtaa Matomäkeä kyrsiä hävityt miljoonat ?

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Sivut

Kommentit (81)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Jos Metso vaihdettaisiin sukellusveneteollisuuteen niin olisiko se suurempi kuin vaikkapa paperikonebisnes?

Ruotsalaiset ovat pärjänneet melko hyvin pienemmissä sotilaallisissa sukellusveneissä muttei kai sekään kansantaloudellisesti kovin merkittävää ole? Käsittääkseni tutkimussukellusvene -puolella ei kysyntä maailmanlaajuisesti ole kovin suurta.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30500
Liittynyt16.3.2005
rcislandlake
Kuinkahan suuri Nokia tuosta alasta olisi syntynytkään, jos olisimme saaneet etulyöntiaseman sukellusbusineksessa ?Nuo ovat tuollaisia juttuja, joiden todenperäisyyden varmistaminen on kyseenalaista. Joka tapauksessa syvän meren toiminta on lähinnä tutkimuksellista, ja toimiessaankin tuollainen olisi useita kertaluokkia pienempi bisnes kuin kuluttajakrääsän valmistus. Kaupallista hyötyä syvän meren toiminnasta on melkein yhtä vaikea nähdä kuin avaruustoiminnasta. Olosuhteet merenpohjassa ovat teknisesti paljon haastavammat kuin avaruudessa, vaikka matkat meren pohjaan ja takaisin ovatkin helpompia.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
Neutroni
rcislandlake
Kuinkahan suuri Nokia tuosta alasta olisi syntynytkään, jos olisimme saaneet etulyöntiaseman sukellusbusineksessa ?Nuo ovat tuollaisia juttuja, joiden todenperäisyyden varmistaminen on kyseenalaista. Joka tapauksessa syvän meren toiminta on lähinnä tutkimuksellista, ja toimiessaankin tuollainen olisi useita kertaluokkia pienempi bisnes kuin kuluttajakrääsän valmistus. Kaupallista hyötyä syvän meren toiminnasta on melkein yhtä vaikea nähdä kuin avaruustoiminnasta. Olosuhteet merenpohjassa ovat teknisesti paljon haastavammat kuin avaruudessa, vaikka matkat meren pohjaan ja takaisin ovatkin helpompia.jep jep.. mutta esim. öljynporausbusines olis voinu ostaa noita vekottimia.. ja aarteen etsijät.. ja miksei tuo sotilaallinen toimintakin, jossa noita sukellusveneiden etsintäpondeja vois hävittää pohjasta..

...ja samahan tuohonkin liittyy teknologian suhteen, että jos meillä olis sähköautot yleistyneet 1900-luvun alussa enemmän kuin bensa-autot, olisimme nyt jo paljon pidemmällä sähköautoteknologiassa..

http://www.fortum.com/gallery/pdf/Yleis ... asanen.pdf

Siis tekniikka voisi olla nyt niinkin pitkällä, että lomailisimme merenpohjahotelleissa, joissa voisi nähdä merikrotteja ja muita ihmeellisyyksiä..

Kyllä taitava ihminen aina busineksen kaivaa suosta kuin turvesuosta..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Rauma-Repola Oceanics oli Rauma-Repola Oy:n vedenalaistekniikkaryhmä, sittemmin tytäryhtiö, joka vuoden 1987 lopussa toimitti Neuvostoliiton tiedeakatemialle MIR-1 ja MIR-2 -sukellusalukset.

1980-luvulla suomalainen Rauma-Repola Oceanics toimitti teknisesti erittäin kehittyneitä Mir-sukellusveneitä Neuvostoliiton tiedeakatemialle tutkimuskäyttöön, eikä saanut myydä niitä länteen. Mirien toimittamisesta Neuvostoliittoon nousi kova häly ja suomalaiset joutuivat selittelemään toimintaansa Pentagonissa saakka. Oceanics-yhtiö purettiin pian toimituksien jälkeen ja vuorineuvos Tauno Matomäen mukaan syynä oli yksinomaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n painostus.[1]

MIR-sukellusalukset pystyivät sukeltamaan niin syvälle, että Yhdysvaltain näkökulmasta Neuvostoliitolla oli niiden ansiosta liian hyvä toimintakyky esimerkiksi sukellusveneiden kuunteluun tarkoitettujen poijujen tavoittamisessa. Suomi oli 1980-luvun lopussa puolueeton maa, eikä se ollut sitoutunut Neuvostoliittoa eikä sen liittolaisia vastaan suunnattuun COCOM-vientikieltoon.

MIR-sukellusalukset valmisti Rauma-Repolan Lokomon tehdas. Alusten painekammiot valmistettiin Lokomon kehittämästä erikoisteräksestä, jolla korvattiin vaikeasti käsiteltävä titaani.

Oceanics-ryhmä kuului alun perin Rauma-Repolan offshore-teollisuuteen, mutta liitettiin vuoden 1988 lopussa yhtiön Kehitysyksiköiden ryhmään.

Oceanics-ryhmässä oli mukana Rauma-Repolan Italiasta ostama sukellusjärjestelmien tuottaja Drass S.p.A, helsinkiläinen suunnittelutoimisto Malmari & Winberg Oy sekä brittiläinen tytäryhtiö Osel Group Ltd. Ryhmä toimi muutaman vuoden MIR-alusten valmistumisen jälkeen ja toimitti mm. sukellusjärjestelmän Koreaan. Ryhmän toiminta lopetettiin vuonna 1994.

(Lähde: Wikipedia)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30500
Liittynyt16.3.2005
rcislandlake
jep jep.. mutta esim. öljynporausbusines olis voinu ostaa noita vekottimia.. ja aarteen etsijät..Syvän meren pohja on nuorta maankuorta, jossa ei käsittääkseni voi olla öljyä. Öljyä porataan matalilta mannerjalustoilta. Jotain metallinoduleita siellä on, mutta niiden hyödyntämiseen on vielä hyvin pitkä matka. Aarteiden etsintäkään ei lyö leiville syviltä merialueilta. Ne on vaikea löytäää ja vielä vaikeampi nostaa.

ja miksei tuo sotilaallinen toimintakin, jossa noita sukellusveneiden etsintäpondeja vois hävittää pohjasta..Jos tuo CIA-juttu on totta, epäilemättä joku sotilaallinen syy on toiminnan takana. Enkä suomalaisten olisi kannattanut veljeillä ennemminkin jenkkien kuin venäläisten kanssa.

jos meillä olis sähköautot yleistyneet 1900-luvun alussa enemmän kuin bensa-autot, olisimme nyt jo paljon pidemmällä sähköautoteknologiassa.Jos niin jos, voi hyvinkin olla, mutta toisaalta miksi polttomoottoriautot eivät olisi yleistyneet, kun kerran niiden ominaisuudet olivat selvästi paremmat.

Siis tekniikka voisi olla nyt niinkin pitkällä, että lomailisimme merenpohjahotelleissa, joissa voisi nähdä merikrotteja ja muita ihmeellisyyksiä.Joo joo, ja välillä voisi käydä uimassa Marsin kanavissa ja katselemassa tähtitaivasta Kuun pimeällä puolella.

Kyllä taitava ihminen aina busineksen kaivaa suosta kuin turvesuosta..Taitavien liikemiesten bisnekset ovat aina muita kuin teknisiä. Tekniikassa kuitekin tuotekehitys maksaa suunnattomasti, ja pelkillä puheilla ei pötkitä pitkälle. Mieluummin taitava myyjä repii sen bisneksensä vaikka paskanpuhumisesta, jossa ei ole riskejä ja johon ei sitoudu miljardia pääomaa ennen kuin ensimmäinen myytävät tuote on kaupoissa.

Veikkaan, ettei tuolla kumminkaan ollut ratkaisevaa tekijä Neuvostoliiton kaatumisessa. Neukut eivät kyenneet edes rakentamaan kylliksi ydinsukellusveneitä pärjätäkseen asevarustelukilvassa Naton kanssa, joten se, kuinka syvälle heidän pikku paatinta tarvittaessa upposivat ei ollut ratkaisevaa merkitystä

vihertaapero
Jos Metso vaihdettaisiin sukellusveneteollisuuteen niin olisiko se suurempi kuin vaikkapa paperikonebisnes?

Mielestäni olisi. Suomalaiset eivät olisi jääneet ainoastaan erikoisteräspallojen kovertajiksi, vaan siihen olisi tullut mukaan tietoelektroniikka, jonka haasteellisuus olisi kehittänyt Suomesta vieläkin tärkeämmän toimijan sillä alalla.

Ilmiselvästi CIA menetti elämänsä tilaisuuden saada USA:n merivoimien erittäin alkeellisen ja meluisan elektroniikan tilalle äärimmäisen hienostunutta tekniikkaa, joka ei olisi vaaraksi meren elämälle, kuten nyt valaat kaikissa maailman merissä tulevat hulluiksi CIAn tekniikan ansiosta.
Keywords for NSA, Echelon:
MIR, George W. Bush, CIA, SäPö, SuPo, KGB, Mossad, Mi5, Matomäki, Lokomo, NATO, B. Obama, Hilary C.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
thuga101
aarteen etsijäthän ovan varsin laaja yhteisö. Sukelluspalloja olis menny kuin kuumille kiville...

No.. mutta jos tuotteesi hinta on 20 miljoonaa ja aarre olisi vaikkapa 500 miljoonan arvoinen.. niin kyllä se hyödyttänee molempia osapuolia.. Uponneista laivoista on olemassa riittävästi tietoa aarteiden löytämiseksi, mutta laitteet eivät aina ole olleet riittävän kehittyneitä sinne asti pääsemiselle..

Eihän noita aarteen etsijöitä montaa ole.. mutta se olikin vain yksi mainitsemani mahdollinen sovellutus..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
rcislandlake
jep jep.. mutta esim. öljynporausbusines olis voinu ostaa noita vekottimia.. ja aarteen etsijät..


Syvän meren pohja on nuorta maankuorta, jossa ei käsittääkseni voi olla öljyä. Öljyä porataan matalilta mannerjalustoilta. Jotain metallinoduleita siellä on, mutta niiden hyödyntämiseen on vielä hyvin pitkä matka. Aarteiden etsintäkään ei lyö leiville syviltä merialueilta. Ne on vaikea löytäää ja vielä vaikeampi nostaa.

Juu.. enpä tuosta tiedä.. mutta luulis nyt sitä vaikka geotermisen lämmön lähteeksi olevan merenpohjasta.. siis energiamielessä siis..
ja miksei tuo sotilaallinen toimintakin, jossa noita sukellusveneiden etsintäpondeja vois hävittää pohjasta..


Jos tuo CIA-juttu on totta, epäilemättä joku sotilaallinen syy on toiminnan takana. Enkä suomalaisten olisi kannattanut veljeillä ennemminkin jenkkien kuin venäläisten kanssa.

noh.. en ota kantaa suurvaltapolitiikkaan.. Mielestäni pointti oli siinä, että tuhottiin alkava business, joka olisi voinut hyödyttää ketä tahansa tahoa..

jos meillä olis sähköautot yleistyneet 1900-luvun alussa enemmän kuin bensa-autot, olisimme nyt jo paljon pidemmällä sähköautoteknologiassa.


Jos niin jos, voi hyvinkin olla, mutta toisaalta miksi polttomoottoriautot eivät olisi yleistyneet, kun kerran niiden ominaisuudet olivat selvästi paremmat.Ominaisuudet todellakin olivat paremmat, mutta kuten kuuluisassa beta-vhs-kamppailussa kävi, se jolla on paremmat myyntipaukut vie homman edukseen.. Öljy olisi jäänyt ehkä hyödyntämättä/käyttämättä ja jenkkilä kehitysmaaksi.. ..sotia ja saasteita olisi sähkötekniikkakin aluksi saanut aikaan, eipä silti..

Siis tekniikka voisi olla nyt niinkin pitkällä, että lomailisimme merenpohjahotelleissa, joissa voisi nähdä merikrotteja ja muita ihmeellisyyksiä.


Joo joo, ja välillä voisi käydä uimassa Marsin kanavissa ja katselemassa tähtitaivasta Kuun pimeällä puolella.

kuka mitäkin.. Yksikin nerokas jenkkiyritys on myynyt tähän asti kymmenillä miljoonilla dollareilla maata.. anteeksi kuuta kuusta, koska ihmiset todella hulluudessaan haluavat uusia kokemuksia ja valloiutuksia.. syytä en tiedä..

Kyllä taitava ihminen aina busineksen kaivaa suosta kuin turvesuosta..


Taitavien liikemiesten bisnekset ovat aina muita kuin teknisiä. Tekniikassa kuitekin tuotekehitys maksaa suunnattomasti, ja pelkillä puheilla ei pötkitä pitkälle. Mieluummin taitava myyjä repii sen bisneksensä vaikka paskanpuhumisesta, jossa ei ole riskejä ja johon ei sitoudu miljardia pääomaa ennen kuin ensimmäinen myytävät tuote on kaupoissa.Tottahan tuokin.. tyhjää on parempi myydä kuin sellaista mihin joutuu jotain oikein viisaasti keksimään.. mutta eipä wincapita ja madoffin pyramidit kauaksi lentäneet.. ehkä niistä vielä opitaan.. Rehellinen, pysyvä raha ei tule helpolla..

Mutta jos oikeasti puhutaan, tekniikat yleistyvät vain businesten avulla.. Kukaan ei uskonut yksityisiin avaruuslentoihin ja nyt yksi virgin airlane on buukattu vuosiksi täyteen.. ja mitä järkeä on laittaa 200000 dollaria pelkkään parin minuutin painottomuuteen.. no se että se on mahdollista..

Eivät autotkaan olleet aluksi yleisiä, vaan niitä "harrastivat" rikkaat. Köyhä kansa jopa karsasti moisia hevosettomia vaunuja.. nehän haisikin pahemmalle kuin hevosenp*sk*.

Businesta voidaan tehdä mistä vain.. Täytyy vain olla uskoa ja kekseliäisyyttä.. siis myös syvänmeren busines on mahdollista, jos joku vain uskaltaa olla se ensimmäinen..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
mensaani
vihertaapero
Jos Metso vaihdettaisiin sukellusveneteollisuuteen niin olisiko se suurempi kuin vaikkapa paperikonebisnes?

Mielestäni olisi. Suomalaiset eivät olisi jääneet ainoastaan erikoisteräspallojen kovertajiksi, vaan siihen olisi tullut mukaan tietoelektroniikka, jonka haasteellisuus olisi kehittänyt Suomesta vieläkin tärkeämmän toimijan sillä alalla.

Ilmiselvästi CIA menetti elämänsä tilaisuuden saada USA:n merivoimien erittäin alkeellisen ja meluisan elektroniikan tilalle äärimmäisen hienostunutta tekniikkaa, joka ei olisi vaaraksi meren elämälle, kuten nyt valaat kaikissa maailman merissä tulevat hulluiksi CIAn tekniikan ansiosta.
Keywords for NSA, Echelon:
MIR, George W. Bush, CIA, SäPö, SuPo, KGB, Mossad, Mi5, Matomäki, Lokomo, NATO, B. Obama, Hilary C.

Minusta tuo ei vieläkään olisi hullumpi idea. Suomen laivateollisuus on kriisissä.. tai ainakin Etelä-Korean käsissä.. mutta kun meillä on niin munatonta tuo valtion johto, ettei ne tajuu mitään talouden ja teknisten innovaatioiden kehittämisestä ja tukemisesta.. ja ennenkaikkea innovaatioiden omimisesta..

velkaa otetaan ja valtaa annetaan..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Neutroni
rcislandlake
ja miksei tuo sotilaallinen toimintakin, jossa noita sukellusveneiden etsintäpondeja vois hävittää pohjasta..Jos tuo CIA-juttu on totta, epäilemättä joku sotilaallinen syy on toiminnan takana. Enkä suomalaisten olisi kannattanut veljeillä ennemminkin jenkkien kuin venäläisten kanssa.Pitää paikkansa. Sukellusveneissä oli Amerikkalaisvalmisteisia elektroniikkakomponentteja, jotka siihen aikaan olivat CIA:n/USA:n viestikieltolistalla. Suomea uhattiin mustalle listalle joutumisella, ellei vientiä lopeteta. Tuohon aikaan tuolle listalle joutuminen olisi käytännössä tarkoittanut koko läntisen kaupan loppumista ja Neuvostoliiton syliin ajautumista. Kovat oli silloin ammukset piipusssa.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6878
Liittynyt8.11.2007
Neutroni
Jos tuo CIA-juttu on totta, epäilemättä joku sotilaallinen syy on toiminnan takana. Enkä suomalaisten olisi kannattanut veljeillä ennemminkin jenkkien kuin venäläisten kanssa.

Sotilaallinen ontuva verukehan se siinä oli, mutta tosiasiassa syynä oli jenkkien kateus. Jenkit eivät olisi missään olosuhteissa tilanneet pieneltä Suomelta sellaista huipputekniikkaa, mitä eivät itse osaa valmistaa.

Jenkithän eivät aluksi edes uskoneet, että suomalaiset pystyisivät tekemään jotain sellaista, mitä isommat ovat yrittäneet monta kertaa. Kun totuus valkeni, jenkit aloittivat painostustoimet. Jos toiminta ei olisi ollut huippusalaista, jenkit olisivat keskeyttäneet toiminnan jo ennen ensimmäisenkään sukellusveneen valmistumista.

Tuolloin, kun niitä pallon puolikkaita tehtiin, niitä ei saanut jättää ulos lainkaan, vaan hallista toiseen kuljetettaessa ne piti viedä aina suoraan sisälle.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
Ertsu
Neutroni
Jos tuo CIA-juttu on totta, epäilemättä joku sotilaallinen syy on toiminnan takana. Enkä suomalaisten olisi kannattanut veljeillä ennemminkin jenkkien kuin venäläisten kanssa.

Sotilaallinen ontuva verukehan se siinä oli, mutta tosiasiassa syynä oli jenkkien kateus. Jenkit eivät olisi missään olosuhteissa tilanneet pieneltä Suomelta sellaista huipputekniikkaa, mitä eivät itse osaa valmistaa.

Jenkithän eivät aluksi edes uskoneet, että suomalaiset pystyisivät tekemään jotain sellaista, mitä isommat ovat yrittäneet monta kertaa. Kun totuus valkeni, jenkit aloittivat painostustoimet. Jos toiminta ei olisi ollut huippusalaista, jenkit olisivat keskeyttäneet toiminnan jo ennen ensimmäisenkään sukellusveneen valmistumista.

Tuolloin, kun niitä pallon puolikkaita tehtiin, niitä ei saanut jättää ulos lainkaan, vaan hallista toiseen kuljetettaessa ne piti viedä aina suoraan sisälle.
totta.. edes cia-vakoilijat eivät ymmärtäneet pallojen päälle.. siihen astiset pallot olivat titaanista, joita ei voinut valaa vaan vain hitsata. se nimenomainen uskomattoman kekseliäs prosessi oli kovertaa jenkkien 10 prosenttia titaania vahvemmasta teräksestä heikko teräskerros pois, jolloin jäi virheetön ulkokerros valusta.. tätä eivät jenkit keksineet..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Totta tosiaan Suomalaiset osaa asiansa kun kyseessä on tekniikka ja sen kehittäminen. Tässäkin aiheessa kirjoittajat unohtavat sen oleellisen asian. Busines luo aina uutta businesta, niin tässäkin olisi käynyt. Tuossa Mir hankkeessa oltiin tekemisissä uuden tekniinkan, materiaalitekniikan ja innovaation synnyttämisessä. Ihan samoin kuin Nokia teki jo historiaa kännyköillään. Se että olisiko se ollut samanlainen business on sitten toinen juttu. Uusi huipputekniikan yritys siitä olisi kuitenkin Suomeen taas saatu, harmin paikka. Kyllä tuon alan huippuosaaminen olisi luonut uusia sovelluksia muillekin aloille se on varma.

Huvittavinta tässä on se että Mirit luovutettiin 1987 ja jenkit eivät vieläkään ole kehittänyt yhtä toimivia laitteita

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat