Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kysyisin viisammiltani että kuinka kauan elollisen olennon luut säilyvät?
Miksi ne ei maadu niin kuin muut "aineet"?
Kysymys heräsi tämän päivän uutisesta jossa oli löydetty ikivanha dinosaurus? Eli miten se on mahdollista?

Kommentit (12)

Luut ovat kehon kovinta ainetta. Maatumiseen voi mennä vuosisatoja.
Fossiilissa ei ole enää jäljellä luita, ne ovat korvautuneet mineraaleilla. Muoto on kuitenkin säilynyt.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Dinosauruksen fossiili. http://fi.wikipedia.org/wiki/Fossiili

Varsinainen luu maatuu kyllä, riippuen maalajista. Sademetsän pohjakerroksessa alle vuodessa, mikäli oikein muistan; turvesuossa tai pakastuneena jäätikössä pehmytkudoksetkin säilyvät vuosisatoja, jopa tuhansia, mutta jos ne poistetaan sieltä, hajottajabakteerit jatkavat nopeasti siitä mihin jäivät.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
Kisu
Kysyisin viisammiltani että kuinka kauan elollisen olennon luut säilyvät?
Miksi ne ei maadu niin kuin muut "aineet"?
Kysymys heräsi tämän päivän uutisesta jossa oli löydetty ikivanha dinosaurus? Eli miten se on mahdollista?Luut eivät varsinaisesti säily, vaan olosuhteiden ollessa otolliset, ne fossiloituvat tai "mineralisoituvat", jolloin maaperässä olevat silikaattipitoiset mineraalit korvaavat luuaineksen.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Ja tämä fossiloituminenhan on äärimmäisen harvinainen tapahtuma ja osuu perin harvan luun kohdalle. Esimerkiksi nopea liejuun tai hiekkaan hautautuminen voi tuoda sopivat olosuhteet säilymiselle. Joskus poikkeustapauksissa säilyy muutakin kuin luita: höyhenten, karvojen tai suomujen painaumia tai jopa valoksia sisäelimistä.

Kyllähän luut ja paljon muutakin säilyvät kuolleesta eliöstä kunhan olosuhteet vaan sattuvat olemaan otolliset. Kuten esim. tässä Berezovka joesta viime vuosisadan ihan alussa löydetyssä mammutissa, joka menehtyi noin 35.000 vuotta sitten. Tämän elukan vatsalaukun sisällöstä pystyttiin jopa päättelemään sen viimeisen aterian koostumuksen. Otus on näytillä Pietarin eläintieteellisessä museossa:

Toinen vastaavanlainen hyvin säilynyt mammutti on sitten se 1970-luvulla löydetty pieni Dima, joka 1980-luvulla kävi Suomessakin näytillä. Sekin löytyy nykyään sieltä pietarin Zoloogisesta.

Anteeksi että kyselen tyhmiä mutta en ole kielitaitoinen joten en osaa lukea englanninkielisiä juttuja.
Kun tuo mammutti löydettiin niin oliko sen säilymisen syynä jää? Vai jokin muu olosuhde?
Löytyikö samalta alueelta muita sen aikaisia eläimiä?

Kisu
Anteeksi että kyselen tyhmiä mutta en ole kielitaitoinen joten en osaa lukea englanninkielisiä juttuja.
Kun tuo mammutti löydettiin niin oliko sen säilymisen syynä jää? Vai jokin muu olosuhde?
Löytyikö samalta alueelta muita sen aikaisia eläimiä?Mammutit elivät tundralla, monta kuollutta yksilöä on kaivettu esiin jään alta. Jokunen laillisesti ja vielä useampi salaa.
Säilymistä edisti kylmyys: ruumiit jäätyivät, ennen kuin ehtivät maatua.
Jos alueelta löydetään mammutteja, on luultavaa että samalla alueella on myös muiden alueen eläinten jäännöksiä. Villasarvikuonoja voisi ainakin olettaa kohtaavansa.

Kisu

Kun tuo mammutti löydettiin niin oliko sen säilymisen syynä jää? Vai jokin muu olosuhde?
Löytyikö samalta alueelta muita sen aikaisia eläimiä?

Pakastettuja mammutteja on löydetty useita eri puolilta Siperiaa ja Alaskaa, ja myös muutama muu eläin, kuten alkubiisoneita, jäniksiä yms. Tosin yleensä kappaleiksi hajonneina. Kokonaisia eläimiä on löytynyt vain muutama.

Tarina näiden pakastekuivattujen eläinten kohdalla näyttää menevän niin, että ne ovat kuolleet syksyllä tai talvella esimerkiksi maanvyöryissä tai soihin jumiutuneina. Niiden kuoltua pedot ovat syöneet niitä ja osa on ehtinyt jo mädäntyäkin, mutta ruumis on ajallaan sitten jäätynyt kivikovaksi ja myöhemmän maanvyöryn myötä hautautunut riittävän syvälle päätyäkseen osaksi ikijäätä. Koska seutu ei ole lämmennyt noiden päivien jälkeenkään, luonnon oma pakastearkku on pitänyt ne jokseenkin samassa tilassa kuin kuolinhetkenään.

Mielenkiintoista.
Oliko nuo sen ajan jänikset samanlaisia kuin nykyään vai onko nykyjänis kehittyneempi otus?
On tuo mammutin jalka vaan mahtavan näköinen. Kuinkahan iso tuo oikein on ihmiseen verrattuna?
Eikös suo ole kanssa sellainen säilyttäjä-elementti? Muistelisin että Tanskasta oli jostain suosta löydetty jotain historiallista.
Kuinka Suomen soita on tutkittu löytöjä ajatellen?

Kisu: jänikset eivät ole tainneet juuri muuttua mamuttien päivistä, niiden ei ole tarvinnut.
Mammutit olivat hiukan nykysukulaisiaan kookkaampia, useimmilla lajeilla oli korkeutta 3-4 metriä. Siitä voi yrittää mitata.
Suo voi todellakin olla lähes jään veroinen säilyttäjä, mikäli olosuhteet suossa ovat sopivat. Esim. Englantilaisista soista on löydetty hyvin säilyneitä rautakautisia ihmisruumiita.
En tiedä, onko Suomen soita tutkittu kovin tarkkaan. Arvelisin, että ei: täkäläiset suot eivät ole hyviä kudosten säilymisen kannalta.

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
Liittynyt23.11.2005
Kisu
Miksi ne ei maadu niin kuin muut "aineet"?Luut eivät ole orgaanisia aineita, joten niitä niillä ei ole ihan niin suurta "kysyntää". Kyllä ne tietty ajallaan häviävät, joskaan eivät varsinaisesti kompostoidu

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat