Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Monet koirarodut on jalostettu lähinnä ulkoisia ominaisuuksia silmällä pitäen. Tämän seurauksena monilla roduilla on paljon kaikenlaisia ikäviä perinnöllisiä tauteja. Onko kukaan keksinyt jalostaa mahdollisimman tervettä koirarotua?

Sivut

Kommentit (57)

Onko terveessä koirassa olla myös muita hyvän koiran ominaisuuksia? Semmoisia voisi olla vaikkapa tottelevaisuus, ystävällinen asenne. Jos on fyysisesti kunnossa, niin olisihan hyvä että korvien välissäkin on asiat kunnossa.

Olisikohan mahdollisimman tervegeenisen koiran löytäminen mahdollista jostain maasta, jossa kaduilla vipeltää koiria ankarissa oloissa ilman ihmisen huolenpitoa. Joissain maissa ihmiset pitävät niitä villipetoihin verrattavina kiusankappaleina. Tällainen ympäristö tietysti karsii ystävällisyysgeenit nopeasti, mutta selviytymiskamppailu on ainakin taattu.

Pönni
Seropit, sekarotuiset on jostakin syystä terveimpiä.

Sitä kutsutaan heterotsygotiaksi, sisäsiitoksen minimointia.

Kyllä sekarotuisista terveimmät koirat löytyvät, tai sitten sellaisista "alkeellisista" roduista joita ei ole ulkonäkötarkoituksessa ehditty lainkaan jalostaa. Esimerkiksi espanjan maaseudulta suoraan paimenkoirahommista tuodut espanjanvesikoirat lienevät erinomaisen terveitä.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

Olette aivan väärillä jäljillä. Terveimmät koirarodut ovat mahdollisimman vähän jalostettuja eli lähinnä sutta tai oman alueensa alkumuotoa. Jalostamalla ei missään tapauksessa, ikinä, mitenkään, koskaan, iänkuun päivänä, neverever pyritä eläimen parhaaseen vaan parhaaseen mahdolliseen statussymboliin. Vaikka jalostajaraukat eivät ymmärrä, ettei jalostettu koira omaa korkeaa statusta vaan mahdollisimman luonnonmukainen eläin, joka on siksi ennen kaikkea terve ja omaa riittävää luonnollista vastustuskykyä jo pelkästään tauteja vastaan.

Edit: No tulihan tuossa edellä jo asiaa.

Everything you know, is about to change.

Tetrafuran
Onko kukaan keksinyt jalostaa mahdollisimman tervettä koirarotua?

On keksinyt, koirat itse. Sitä sanotaan sekarotuiseksi.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Jos kuitekin haluaa jalostetun, ovat esimerkiksi mäyräkoirat melko terveitä. Niillä on kuitenkin jotain silmäjuttuja ja selkärangan kalkkeutumista. Jalostusta varten tarkistetaan molemmat. Mutta ilmeisesti rotu luokitellaan ylipäätään terveimpiin.

Joku valjakkokoirana käytetty ei voi olla kovin vaivainen. Mutta nuo varmaan sitten myös kaipaavat kunnollista fyysistä aherrusta. Mäyräkoirille riittää melkein kun ne saavat juosta vapaana. Joutuvat ottamaan niin paljon askelia ja loikkimaan matalassakin lumessa. Hihnassa ne kiskovat myös kaikkia mielenkiintoisia jälkiä pitkin, jolloin lyhenevät kynnet ja kehittyvät kiskontalihakset.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Kyllähän noi rekikoirat taitaa olla aika terveitä, mutta eivät ne mitään seurustelukoiria ole.

Epäilen noita kotimaisia pystykorviakin aika terveiksi.

Pienistä koiraroduista jotkut ovat aika terveitä, ihme kyllä, vaikka taitavat olla pitkän jalostuksen tuloksia. Jotkut niistä elävät jopa parikymmen vuotiaaksi.

Toope
Seuraa 
Viestejä24735
Liittynyt23.7.2006
Paul M
Jos kuitekin haluaa jalostetun, ovat esimerkiksi mäyräkoirat melko terveitä. Niillä on kuitenkin jotain silmäjuttuja ja selkärangan kalkkeutumista. Jalostusta varten tarkistetaan molemmat. Mutta ilmeisesti rotu luokitellaan ylipäätään terveimpiin

Onko näin? Olen antanut itseni ymmärtää, että mäyräkoirilla on taipumusta selkäongelmiin, ainakin vanhalla iällä. Onko se vain legendaa?

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Ylipainoiselle mäyräkoiralle voi tulla mekaaninen selkävaurio. Mäyriksestä ei kerta kaikkiaan saa syöttää minipossua muistuttavaa olentoa. Ei mikään koirarotu voi hyvin ylipainoisena. Normaalipainoiset mäyräkoirat voivat hyvin ja kalkkeutumisjuttua seurataan tarkasti jalostuksessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ilmeisesti siis vähäistä jalostusastetta vihjaa suden kaltainen ulkomuoto.

Siis ei näin.

Ulkomuoto on tässä hieman parempaan suuntaan, mutta kuuleman mukaan lonkat ja mielenterveys muodostavat seuraavan ongelmakohdan.

Korvien välisestä maailmasta puheen ollen: Susi tai koira-susihybridi olisi varmaan terve, muttei ajatusmaailmansa vuoksi sovellu ihmisen lähelle. Siksipä juuri koiria jalostettiinkin seurallisemmiksi, rauhallisemmiksi jne. Optimaalisen koirarodun ominaisuuksiin luonnollisesti kuuluisi myös tietynlainen henkinen olemus.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Taisi olla pari vuotta sitten Tiede-lehden artikkeli koirien olemuksesta. Artikkelissa verrattiin koiria pentususiin. Eli jalostustyössä tuhansien vuosien aikana on valittu mahdollisimman pitkään käytökseltään pentumaisena pysyviä yksilöitä jatkamaan sukua ja lopuksi aikuistuminen on vallan hävinnyt jonnekin. Lisäksi tätä oikean näköistä sutta on kovin vähän koirissa. Jalostuksen lähteitä on ollut jossain sademetsissä.

Oikea susi on yhden isännän tai emännän pari. Eli pennusta kasvaneelle jää riittävä side kasvattajaan, mutta muuten eläin onkin jokseenkin sopeutumaton. Villi mikä villi.

Joitakin jalostuksen tuloksia soisi hiipuvan pois. En nyt luettele jotten loukkaa ketään, mutta periaatteessa eläin ei saisi missään tapauksessa voida pahoin. Kyllä jokainen tietää milloin asiat eivät ole oikein.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat