Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jäätyykö tuollanen tavallinen pehmeä vihreä puutarhaletku halki, jos sinne jää vettä sisään? Letkua säilytetään kerällä ja sen päät ovat auki ( eli ei suutinta tms. kiinni)..

Kommentit (6)

Wolf
Seuraa 
Viestejä820
Liittynyt29.5.2005

Ei jäädy, koska letkun päät ovat auki, eikä pehmeä letku nyt kovin herkästi jäädy puhki muutenkaan, varsinkaan jos sitä ei jäätyneenä käsittele.

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Poikkipinta-ala ja putken jousto ruulaa. Sekin käsitteleekö sitä pakkasessa, koska muovit kylmähaurastuu.

Kiepillä jää sijoittuu alasektoriin ja vaaka-asennossa se valuu alas. Vaaka-asentoiseen, yksikelaiseen, ylösasennettuun se ei jää.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Polymeerinen vihreä puutarhaletku ei halkea jäätyessään, koska sen jousto ja lujuus riittävät jäätymisen aiheuttaman tilavuuden kasvusta lisääntyvien voimien kumoamiseen. En usko, että suurtakaan merkitystä on sillä, ovatko letkun päät auki. Taitaa sieltä jonkin verran jäämössöä turvota ulos, mutta kun letku jäätyy kauttaaltaan, eikä keskeltä alkaen, ei kaikki jäämassa, eikä vesi, pääse sieltä millään pois.

Lierikki Riikonen

HEI HEI HEI!

Tämä on tiedefoorumi.

Jäätymishalkeamisen dynamiikka ei toimi kirjoittajien kuvaamalla tavalla.

OK. Kun vesi jäätyy niin se laajenee. Putki kuin putki yleensä kuitenkin kestää sen että se jäätyy vaikka päät jäätyisivät ensin.

Ongelmaksi muodostuu että kun pakkanen lisääntyy niin jää kutistuu. Tästä syntyy rako putken seinämän ja jään välille. Tämä rako täytyy vedestä (jos sitä on). Kun lämpö taas nousee niin jäätulppa laajentaa putkea. Kun tätä sykliä on tapahtunut tarpeeksi monta kertaa niin putki lopulta halkeaa.

Jos putki on joustava niin uutta rakoa ei pääse syntymään koska venytetty putki palautuu.

Esim HDPE putki ei myöskään halkea pakkasessa. Kupariputki vaatii kymmeniä syklejä ennen kuin halkea.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Terve! Onko siellä lunta?

bcde787
e are glad to present TechnoMarine replica watchfor you! Let us prove you that this TechnoMarine fake watch quality is similar to original one. TechnoMarine delivers high quality diving watches with a fresh look intended to turn heads. Technomarine is a young company (founded in 1997), but in a short time, it has gained wide recognition. It began in St. Tropez, France with one watch, the Raft, a stainless steel chronograph with a translucent plastic band. In 1999, TechnoMarine brought out the TechnoDiamond, the first diamond chronograph, at once a fully functional diving watch and luxury accessory. It was cheered by the watch industry at that year`s Basel fair. Subsequently, Technomarine has been seen on the wrists of Madonna, Lenny Kravitz, Sharon Stone, Arnold Schwarzenegger and others.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat