Seuraa 
Viestejä45973

Tuomiopäivän kellojen kolinaa:

Iltalehti:


Epidemia voimistunut viime viikkojen aikana
Verenvuotokuume levinnyt Eurooppaan?
1.4.2005 18:12

Pahamaineisen Ebola-viruksen sukulaisen aiheuttama verenvuotokuume-epidemia laajenee Angolassa. Perjantaina WHO ilmoitti, että myös Italiassa on laitettu yhdeksän ihmistä karanteeniin tartuntavaaran vuoksi.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Angolassa viime lokakuussa puhjennut verenvuotokuume-epidema jatkaa laajenemistaan.

Tauti on levinnyt epidemian puhkeamisalueelta Angolan pohjoisosista edelleen ympäröiviin provinsseihin ja myös Angolan naapurimaassa Kongon Demokraattisessa Tasavallassa epäillään ainakin kahden ihmisen sairastuneen tautiin.

Ihmisiä karanteeniin Italiassa

Eurooppalaisten kauhuksi myös Italiassa on yhdeksän ihmistä asetettu tiukkaan karanteeniin sen jälkeen, kun he olivat kosketuksissa Marburg-virukseen sairastuneen henkilön kanssa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tiedottaja Fadela Chaib ei perjantaisessa lausunnossaan kertonut muusta väestöstä eristettyjen kansallisuutta tai edes sitä, missä päin Italiaa karanteeniin laitetut oleilivat.

- Yhdeksän ihmistä, jotka olivat kontaktissa tautiin sairastuneen ihmisen kanssa, on eristetty italialaiseen sairaalaan, WHO:n antamassa tiedotteessa kerrottiin.

Chaib ei myöskään suostunut kommentoimaan sitä, oliko karanteeniin asetetuilla itsellään tautiin viittaavia oireita.

Italialainen menehtyi tautiin Angolassa

Perjantaina julkistettu karanteenimääräys ei ole Italian ensimmäinen kosketus Marburg-virukseen. Viime viikolla italialainen pediatri kuoli verenvuotokuumeeseen Angolassa. Tuolloin kuolemantapauksesta kertoi menehtyneen työnantaja Medici con Afica -järjestö. WHO:sta ei suostuttu perjantaina paljastamaan, olivatko nyt Italiassa eristetyt henkilöt olleet kanssakäymisissä juuri Angolassa menehtyneen italialaisen kanssa.

Myös Portugalissa oli aiemmin tällä viikolla kaksi tautiepäilyä, mutta ne havaittiin onneksi turhiksi testeissä.

Tauti on surmannut Angolassa jo pitkälle toistasataa ihmistä. Vaikka epidemia puhkesi jo lokakuussa, on se viranomaisten mukaan voimistunut ja sen leviäminen kiihtynyt viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana.


http://www.iltalehti.fi/2005/04/01/2920831_uu.shtml

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Voi vittu.

Jossain afrikan pikku kylissä, kun tollanen tulis, se ei leviäis kovinkaan pitkälle. Mutta jossain euroopassa, jossa liikenne on hieman kehittyneempää ja ihmisiä saattaa asua tiheemmässä, tommonen pistää tyyppejä multiin.

Repa^
Jossain afrikan pikku kylissä, kun tollanen tulis, se ei leviäis kovinkaan pitkälle. Mutta jossain euroopassa, jossa liikenne on hieman kehittyneempää ja ihmisiä saattaa asua tiheemmässä, tommonen pistää tyyppejä multiin.

Käsittääkseni Marburg-viruksen itämisaika on kohtuullisen lyhyt (kuten Ebolankin). Tästä syystä sairastuneet eivät ehdi tartuttaa kauaakaan, kun he itse jo oirehtivat ja heidät eristetään. Näin ollen Marburg- tai Ebolavirus voi aiheuttaa paikallisia pahoja epidemioita, mutta pandemiaksi niistä ei käsittääkseni ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä ne tarttuvat ihmisiin? Luulisi, että tuollainen virus kuolisi sukupuuttoon samantien, jos sen elämä olisi pelkästään ihmisisäntien varassa.

No ei ihme ettei vastausta kuulu:

"Keskeinen syy suureen kiinnostukseen on luultavasti se salaperäisyys, joka verhoaa filovirusten ryhmää. Marburg ja Ebola eivät selvästikään ole apinan saati sitten ihmisen viruksia. Apina on uhri siinä kuin ihminenkin, ja näiden kädellisten infektoituminen on filoviruksen elämänkululle vain hyödytön sivuraide. Onko luonnollinen isäntä jokin jyrsijä tai lepakko, kuten eräiden muiden tappajavirusten, vai asuvatko filovirukset peräti kasvikunnassa? Apina- ja ihmistartuntojen mukaan filoviruksia on laajalla alueella trooppista Afrikkaa, Norsunluurannikosta Keniaan ja Zairesta Sudaniin, sekä ilmeisesti myös Filippiineillä, mutta niiden alkuperä on edelleen toistaiseksi epäselvä intensiivisistä tutkimusyrityksistä huolimatta."
http://www.hi.helsinki.fi/virus/zoo3.html

"Ebola-virus leviää Ugandassa
" - - Ebola-virus on tappanut Ugandassa 19 ihmistä, maan viranomaiset ilmoittivat tiistaina. Tartuntojen määrä elokuun alusta on noussut 75:een. - -
" - - Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan taudin muuntautumisesta uusiksi viruskannoiksi. - - "
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1462565

Jaah, vaihteeksi sitten tautejakin puhkeaa. Jos Ebola-virus muuntuu helpommin leviäväksi, niin siinä voi puhjeta melkoinen epidemia. Eipä kannata matkustaa joululomallaan ainakaan Ugandaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat