Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen lueskellut professori Tuomilehdon, vuonna 2004 tekemää tutkimusta diabeteksen ja kahvinkulutuksen yhteydestä. Tutkimus on tilastotieteellinen esitys, jossa lääketieteelliset faktat on sivuutettu surkeilematta halutun tuloksen saamiseksi, tämä on tyydyttänyt kahviteollisuutta suuresti.

Ruokailun yhteydessä nautittu kofeiini kohottaa sekä verensokeria että insuliinipitoisuutta voimakkaasti. Diabeetikoilla insuliini ei kuitenkaan toimi, ja verensokeri jatkaa nousua, tämän on todettu heikentävän hoitotulosta kakkostyypin diabeteksessa. Jos henkilöllä on diabetekselle altistavia perintötekijöitä ja hän käyttää kofeiinia päivittäin, eikö kofeiinin vaikutus verensokeriin ja insuliinitasoon ole pikemminkin sellainen tekijä, jonka voi olettaa ennemminkin altistavan diabetekselle kuin suojelevan siltä? Lukemassani versiossa ei ollut mainintaa tutkittavien geneettisten alttiuksien selvityksestä, ei myöskään siitä, onko tutkittavien elämäntavoissa muita diabetekselle altistavia tekijöitä. En löytänyt myöskään mainintaa siitä, onko tutkittavien kofeiiniaineevaihdunnan nopeutta tutkittu ja otettu huomioon kehon kofeiinitason mahdollista vaikutusta.

Tuomilehdon aiempi tutkimus kahvin ja sydänoireiden yhteydestä lienee samantasoista mainostarkoituksiin tehtyä tieteen prostituutiota. Hidasta kofeiinimetaboliaa aiheuttavan CYP1A2*1F alleelin on todettu selkeästi nostavan sydänoireiden riskiä, miten voi olla, että tämä ei näy Tuomilehdon tutkimuksessa? Onko tässäkään tutkimuksessa tutkittu kofeiiniaineevaihduntaa, kofeiininhan tiedetään aiheuttavan sydänoireita suhteessa pitoisuuteen ja hidas metabolia kohottaa kroonisesti kofeiinitasoa siten, että se voi ylittää moninkertaisesti toksisena pidetyn kerta-annoksen tuottaman pitoisuuden.

Tutkimuksen johtopäätöksissä on sivuutettu selkeästi lääketieteellinen tieto, joka asettaa tutkimuksen suositukset kahvinkäytön suhteen erittäin epäilyttävään valoon. Tuomilehdon tietämättömyyttä kuvaa hänen käsityksensä pannukahvin kolesterolia kohottavasta ominaisuudesta kahvin suurimpana haittana, muuten kahvi on hänen mukaansa veden ohella terveellisin juoma. Jos ei kahvitutkija ole perehtynyt syvällisesti kofeiinin ominaisuuksiin olemassa olevan lääketieteellisen tiedon avulla ja ota huomioon sen vaikutuksia tutkittavana olevaan ilmiöön, ei syynä voi olla muu kuin epäpätevyys tai tarkoituksellinen tutkimuksen vääristely.

Tutkimus esittää, että mitä enemmän kahvia juot, sitä terveempänä pysyt, tällainen suositus on jyrkässä ristiriidassa lääketieteellisen tutkimustiedon kanssa. Tällaiset esitykset ovat myös suoranaisesti vaarallisia koska ne antavat harhaanjohtavan kuvan, jonka voidaan tieteellisen tiedon perusteella nähdä asettavan vaaraan erityisesti hitaan kofeiiniaineenvaihdunnan omaavat henkilöt. Suomen koululääketieteen olisi tunnettava vastuunsa potilaastaan, Suomen kansasta, niin kuin lääkärin vala velvoittaa, ja estettävä tällaisen edesvastuuttoman, kaupallisia intressejä palvelevan humpuukin julkaiseminen.

Onko Tuomilehto sitten lintu vai kala? Onko hän vilpittömästi toimiva keskinkertaisuus, joka ei ole oikein perillä lääketieteen ja tilastotieteen eroista, vai onko hän kofeiiniteollisuuden maksettu mainosmies, joka sivuuttaa tieten tahtoen tieteellisen, objektiivisen lähestymistavan saadakseen tilatun tuloksen?

Kommentit (11)

Tuomilehdon mukaan on terveydelle edullista nauttia päivässä 1gramma, tai mielummin vielä enemmän, kofeiinia. Sama annos nautittuna suun kautta kerta-annoksena veisi todennäköisesti psykoosiin, ensiapuun ja teho-osastolle. Tästä ei ole pitkä matka enää 3,2 grammaan, joka on pienin tiedetty kuoleman aiheuttanut kerta-annos suun kautta nautittuna. Vaikka kymmeneen kahvikupilliseen vuorokaudessa ei kuole, on kuitenkin muistettava, että aine aiheuttaa psykoosin jokaiselle henkilökohtaisella toksisella annoksella. Miten professori voi suositella tunnetusti psykoosia aiheuttavan aineen päivittäistä käyttöä kenellekään millään annostuksella? Miten kansanterveyslaitos voi tukea näin ilmiselvästi väärää ja vahingollista suositusta auktoriteetillaan?

Onko Tuomilehto sitten lintu vai kala? Onko hän vilpittömästi toimiva, tietämätön keskinkertaisuus, joka ei ole oikein perillä lääketieteen ja tilastotieteen eroista? Vai onko hän kofeiiniteollisuuden maksettu mainosmies, joka sivuuttaa tieten tahtoen tieteellisen, objektiivisen lähestymistavan saadakseen tilatun tuloksen, näennäistieteellisen kahvimainoksen?

Vaadin kansanterveyslaitosta julkaisemaan korjauksen siten, ettei professori Tuomilehdon tutkimusten suositusta kahvinkäytöstä käytetä ilman varoitusta kofeiinin erityisestä haitallisuudesta, ja kehoiteta käyttämään kofeiinitonta kahvia.

qmies
Tästä ei ole pitkä matka enää 3,2 grammaan, joka on pienin tiedetty kuoleman aiheuttanut kerta-annos suun kautta nautittuna. Vaikka kymmeneen kahvikupilliseen vuorokaudessa ei kuole, ...

Kofeiinin LD50 on 192mg/kg. Yksi kahvikupillinen sisältää n. 100mg kofeiinia. 80-kiloisten ihmisten pitää siis lipittää kahvia n. 160 kupillista, että heistä 50% heittää veivinsä. Ala juomaan coca-teetä, sen LD50 on n. 3000mg/kg

joopajoo.. pikkanen "newsflash": elämä ei ole ylipäätään terveellistä, itse asiassa, melkeen kaikki mukava on jollain tapaa epäterveellistä. Paitsi seksi, se on toki enempi hyötyliikuntaa.
Onhan elämässä ihan hitokseen olennaisempia asioitakin joista huolia, esim. "kantsii katsoa molempiin suuntiin enneko ylittää vilkkaasti liikennöidyn tien" (suojatiestä huolimatta..).

btw kahvi sopii muuten tupakan kanssa hiton hyvin yhteen

Shriekin linkittämässä uutisessa sanottiin, että stressaantuneiden ihmisten kannattaisi valita joku muu juoma kahvin sijaan, koska he ovat alttiimpia saamaan hallusinaatioita. Suurin osa ihmisistä on joskus stressaantuneita, ja Suomessa kahvinjuonti on yleistä, mutta en ole koskaan kuullut kenenkään saaneen hallusinaatioita kahvista. Melkoisen liioiteltu väite, monien mielestähän kahvi juuri vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Eikö kahvi nosta kortisolitasojen lisäksi myös dopamiinitasoa?

Dr Lazer
joopajoo.. pikkanen "newsflash": elämä ei ole ylipäätään terveellistä, itse asiassa, melkeen kaikki mukava on jollain tapaa epäterveellistä. Paitsi seksi, se on toki enempi hyötyliikuntaa.......Entäs hiv, kuppa jne. On jopa kerrottu joidenkin saaneen sydänkohtauksen aktin aikana.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005
Vpää
Dr Lazer
joopajoo.. pikkanen "newsflash": elämä ei ole ylipäätään terveellistä, itse asiassa, melkeen kaikki mukava on jollain tapaa epäterveellistä. Paitsi seksi, se on toki enempi hyötyliikuntaa.......Entäs hiv, kuppa jne. On jopa kerrottu joidenkin saaneen sydänkohtauksen aktin aikana.

Ja muuan mielenkiintoinen tutkimus väitti tannoin, että jos keski-iän ylittänyt mies harrastelee muun kuin vaimonsa kanssa, sydänkohtausriski nousee olennaisesti...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat