Seuraa 
Viestejä14396
Liittynyt16.3.2005

On kuulemma tapana jossain Turussa julistaa joulurauha alkaneeksi. Tämä toistuu joka vuosi, joten varmaan rauha on jossain vaiheessa päättynyt.

En ole koskaan kuullut että Turun suunnalla olisi julistettu Joulurauha päättyneeksi. Päättyykö se ihan omia aikojaan, vai onko olemassa jokin määrätty hetki, jolloin se virallisesti lakkaa olemasta?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Kommentit (4)

author="<a href="http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/jarmovirmavirta/joulurauha">Jarmo Virmavirta</a>" kirjoitti:

Joulurauha
[size=50:3afomqzv]Julkaistu: 23.12.2008[/size:3afomqzv]

Jouluaattona kello 12 suomalaiset kotimaassa ja maailmalla hiljentyvät kuuntelemaan, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Joulurauhan julistaminen on vanhin yhteinen suomalainen traditio, harvinainen hetki, jolloin koko kansa kokoontuu saman sanan ääreen. Nykyään joulurauhan julistus on kuultavissa internetin välityksellä melkein kaikkialla maailmassa samaan aikaan.

Joulurauhan julistaminen on peräisin keskiajalta. Silloin julistettiin erillisrauhoja erilaisiin tilanteisiin. Oli markkinarauhaa, olutrauhaa, kotirauhaa, kirkkorauhaa, käräjärauhaa ja naisrauhaa.

Tarkkaa vuotta, mistä lähtien Turussa on julistettu joulurauha, ei tiedetä. Kaksi vanhinta Turun joulurauhan sanamuotoa on löytynyt Porin maistraatin arkistosta ja ne ovat peräisin 1600-luvulta. Niiden mukaan kaupungin asukkaiden piti jouluna ”wiriäst edzimän Jumalan huonetta”. Kiellettyä oli ”ylen syömys ja juopumus, iossta sijwotoin elämänkerta alcunsa saa”. Joulurauhaa julistettiin muissakin Ruotsin kaupungeissa. Tallinnassa perinne elvytettiin, kun maa itsenäistyi.

Raatihuone, jonka parvekkeelta Turun joulurauha on julistettu, oli kuitenkin olemassa jo 1320-luvulla. Sekin tiedetään, että Turun vuoden 1827 palon jälkeen joulurauhan julistaminen siirtyi naapuritaloon eli nykyiselle paikalleen Brinkkalan taloon. Vuonna 1886 taloon rakennettiin parveke, jolta joulurauha tänä päivinäkin julistetaan.
Paikallaan olisi, että joulu myös todella alkaisi jouluaattona kello 12. Silloin voisivat kauppojen ovet sulkeutua ja kirkkojen ovat aueta.

Katkoksia pitkään traditioon on tullut perin harvoin. Kaikissa katkoksissa syy on liittynyt Venäjään. Isonvihan vuonna 1721 joulurauhaa ei julistettu. Toinen katkos oli Venäjän vallan alussa vuosina 1809 - 1815. Vuonna 1917 Turussa oli miliisien kapina ja Brinkkalan talon parvekkeella oli venäläisen sotaväen kuularuisku. Talvisodan vuonna 1939 odotettiin kaupunkiin venäläisten ilmapommituksia ja vältettiin yleisötilaisuuksia, mutta muina sotavuosina joulurauha julistettiin normaalisti.

Varsinaisesti koko kansan tapahtuma joulurauhan julistuksesta tuli, kun radion alkoi vuonna 1935 välittää sitä. Se taitaakin olla vanhin edelleen toimitettava radio-ohjelma. Vuodesta 1940 ohjelmaa koskeva tiedotus muotoiltiin asuun ”Suomen Turku julistaa joulurauhan”. Turku-nimi tulee venäjänkielisestä sanasta ”tyrg”, kauppapaikka. Suomessa oli 1100-luvulla vain yksi kauppapaikka, Suomen Turku.

Joulurauhan julistuksesta kerrottiin 1960-luvulta lähtien televisiouutisissa, mutta erilliset joulurauhan julistuksen televisioinnit aloitettiin vasta vuonna 1983. Aktiivisesti televisiointia ajoi ja siitä sitten vastasikin Yleisradion Turun aluepäällikkö Juhani Laven. Vuonna 1988 Yleisradio ilmoitti lopettavansa joulurauhan julistuksen televisioinnit, mutta lähetyksen pelasti toimittaja Leo Lehdistö. Hän myös laajensi ohjelmaa liittämällä siihen ekumeenisen hartaushetken vuonna 1994.

Ajatuksena oli tehdä joulurauhan julistuksesta kansainvälinen myyntituote, mutta Yleisradion markkinointi ei kiinnostunut asiasta. Ekumeeninen hartaushetki kuitenkin jäi osaksi joulurauhan julistusta. Vuonna 1998 ohjelmaan liitettiin rauhanviesti, jonka sinä vuonna ohjelmaan toi Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelija Harri Holkeri.

Joulurauhan julistuksen on lukenut Turun maistraatin sihteeri, alun perin virkapuvussa hännystakissa. Nykyään tehtävän hoitaa kaupungin kansliapäällikkö, tumma puku yllään. 1600-luvulla tilaisuudessa soi viulu, säkkipilli ja patarummut. Vuonna 1895 tilaisuudessa laulettiin ensi kerran Maamme-laulu ja seuraavana vuonna soitettiin Porilaisten marssi. Jumala ompi linnamme -virsi tuli ohjelmistoon synkimpänä sortovuonna 1903.

Kaikki joulurauhan julistukseen liittyvä edustaa siis uskomattoman pitkää perinnettä. Helposti voin yhtyä pisimpään joulurauhaa julistaneen kansliapäällikkö Paavo Heinosen ajatukseen, että joulurauhan julistus on kansallinen rituaali, johon liittyy positiivinen arvovaraus. Paikallaan olisi, että joulu myös todella alkaisi siitä jouluaattona kello 12. Silloin voisivat kauppojen ovet sulkeutua ja kirkkojen ovat aueta. Liikennekin voisi sen jälkeen suuntautua hautausmaille. Riittäisikö rohkeus kansallisen tradition kunnioitukseen, eikä vain lakritsipiippujen kieltämiseen?
Edit: Joulun aika oli muinoin Tuomaasta Nuuttiin 21.12.-13.1.. Nykyisin Joulu taitaa loppua Tapaninpäivään.

Enpä tiedä, onko tuolla juridisesti mitään merkitystä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14396
Liittynyt16.3.2005

Noinhan se menee, mutta onko koko touhussa mitään päätä tai häntää? Miksi pitää uudestaan ja uudestaan saattaa voimaan jotain sellaista, joka on jo ennestään voimassa? Ihan niinkuin Eduskunta säätäisi joka vuosi uudelleen jonkin lain samassa muodossa kuin se säädettiin edellisenä vuonna. Ja sitä edellisenä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14396
Liittynyt16.3.2005

Joko joulurauha on päättynyt?
Saako ruveta ryyppäämään ja riekkumaan?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat