Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko pohjoisella tähtitaivaalla kahta silmin tunnistettavaa kohdetta, jotka muodostaisivat tasasivuisen kolmion maan kanssa; ts. tähtien etäisyys toisistaan olisi yhtä suuri kuin etäisyys maasta kumpaankin tähteen?

Kommentit (9)

Saattaapi olla tai sitten ei,en tiedä olisiko kukaan ajatellut tuollaista , aika vaikea laskea , se kai on lähinnä pallotrikonometriaa.

Sopivalla tähtikarttaohjelmalla tällaisia kolmioita kyllä löytää helpostikin mutta ihan lähitähtien, siis alle 10 valovuoden etäisyydellä olevien joukosta sellaista ei löydy.

Tosin aurinko, Sirius ja Wolf-359 muodostavat kutakuinkin tasasivuisen kolmion, jossa sivujen pituudet ovat 8-9 valovuotta. Tämä kolmio ei vain paljain silmin näy koska Wolf-359 on punainen kääpiö. Jos mennään max 20 valovuoden etäisyydelle, niin tähtiä löytyy tästä pallosta jo reipaasti yli 100 ja todennäköisesti siitä joukosta on myös löydettävissä sellainen tasasivuinen kolmio aurinkomme kanssa.

Kokeilepa etsiä tähtikarttaohjelmalla. Laita hakutekijöiksi sopiva rajamagnitudi, ja tähtien keskinäiseksi etäisyydeksi saman kuin niiden etäisyys maasta (suunnilleen). Aloita vaikkapa etäisyydellä 10 milj.valovuotta. Ellei onnaa, voi laajentaa palloa vaikkapa muutamaan kymmeneen parseciin ja kasvattaa vastaavasti etäisyyttä. Itsellä ei nyt sopivaa karttaohjelmaa ole käsillä joten en voi kokeilla.

Tällaisissa asioissa ei kannata hiuksia halota, niin kuin yleensäkin astronomiassa. Valovuosi sinne tai tänne ei tuossa etsityssä silmin havaittavassa kolmiossa paljoa merkitse.

Joo. Esim. Otavan tähtikuvio, johon kuuluvat tähdet Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid, muodostavat meistä katsoen tasaisen ja symmetrisen kuvion. Kuitenkin lähin niistä on n. 78:n ja kaukaisin n. 123:n valovuoden päässä meistä. Eli jostakin muusta suunnasta kuin Maasta katsoen Otavaa ei ole olemassakaan.
Kaikki on suhteellista, sanoi Einstein.

Tuo ero on vielä aika vähäistä, jos pitää paikkaansa.

Jokaisella aurinkokunnalla on oma tähtikarttansa. Mitä lähempänä meitä, sitä enemmän saman näköinen.

Linnunradan aurinkokuntatutkija/tuntija, kaikki ~300 miljardia tähtikarttaa muistamalla, tietää missä Linnunratamme aurinkokunnassa on vierailemassa.

Hänen opettajansa, joka siis osaa kaikkien galaksien aurinkokuntien tähtikartat ulkoa, joutuikin opettelemaan muistamaan vielä n. 5000 kertaa enemmän aurinkokuntien tähtitaivaita.

Niin, onhan jokaisella aurinkokunnalla tietty oma visuaalinen tähtikartastonsa (tähtikuviot) ja omat koordinaatistonsa. Mutta kun esim. tutkitaan linnunradan rakenteita ja sen tähtjoukkoja käytetään galaktista koordinaatistoa. Tämä koordinaatisto ei mitenkään kytkeydy omaan aurinkokuntaamme eikä muihinkaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat