Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sain tuossa joululahjaksi sellaisen uudemmansorttisen Petromaxin voimavalolyhdyn missä on se erillinen esilämmitystohotin. Mutta kun ei vain oikein meinaa saada sukkaa kunnolla syttymään, vaan välistä on tuloksena ns. latvapalo metrin parin liekkeineen!

Siis käyttöohje sanoo, että kun laitetaan vehkeeseen uusi sukka, niin sytytetään sen tohotttimen kautta ja heti suljetaan se kaasutusputki ja annetaan sukan pinnoitteiden palaa pois - no näin olen pariinkin kertaan jo tehnyt.

Kun sukasta on ylimääräiset "villat palanut pois kehoitetaan uudestaan sytyttämään vehje sen tohottimen avulla ja antaa sen palaa max 90 sekuntia ja sitten hiljaa aukaisemaan se neulaventtiili siitä suuresta rattaasta kunnes sukka alkaa hekuamaan. Samalla pyydetään pitämään pumpulla koko ajan yllä riittävää painetta yli sen punaisen viivan.

No, näin olen yrittänytkin, mutta aina se sukka vain sammahtaa tai sitten tulee helvitmoinen latvapalo vehkeeseen. Yksi mahdollinen vikakohde voisi olla se pumppu, joka pumpatessa yleensä lyö tyhjää, eli lienee väljä ja tiiviste pitäisi vaihtaa ja/tai yljytä.

Olisiko arvoin palstalaisilla kokemusta näistä tohotin Petromaxien sytytystempuista ja esim. minkälaisella öljyllä sen painepumpun tiivistäisi?

ps. En keksinyt muutakaan palstaa minne kysymykseni lähettäisin, muutta olisin jo kovasti kkitollinen jos joku osaisi vinkata Petromax-ongelmilleni oikean sorttisen foorumin!

Sivut

Kommentit (25)

Painetta ja lämpöä siinä täytyy olla. Ensin lämpöä että petroli kiehuu ja sitten painetta että se sumuttuu sukan sisälle ja hapettuu sukan pinnalla.

No, joo. Tuossa Wikissä oleva ohje on tarkoitettu vanhemmille Tilley ja myös Petromaxeille, joiden alkusytytys hoidetaan sen spriikupin kautta (ja tietty spriin avulla). Mutta nyt kysyinkin näistä uusimmista vehkeistä, jossa on tuo vinosti sukan ohi sojottava "tohotinputki" joka siis sen lakauisinta painamalla (tällöin se alkaa sumuttamaan petroolia) sytytetään tulitikulla lampun ulkopuolen.

ps. Nämä vanhat spriisytytteiset Tilleyt ym. vastaavat ovat toki tuttuja, mutta nyt tuli eka kerran eteen tuo tohotinvehje!

Pienellä kaasutoholla sen voisi esilämmittää, jottei siitä jää kiinni. Sellaisella kynämallisella, joilla voi juottaakin.

Siihen roihuun voi olla syynä se venttiili, joka syöttää liikaa sen sukan märäksi.

tietää
http://www.relaa.com/index.php?topic=16863.msg132047

Hyvä juttelu aiheesta. Hankalia ovat.
Toki tuonkin ketjun aikaisemmin olin katsastanut, mutta siinähän lähinnä käpistellään Aladdineja ym. vastaavia mutta toki mainitaan myös tuo meikäläisten Petromax 829/500CP mutta ei kuitenkaan kummemmin sen sytyttämissaloihin puututa! Siis, ihan oikeata tietoa nyt kaipaisin, tai vinkkiä mistä sellaista olisi saatavilla!

Kiitoksia videolinkeistä! Nythän se selvisi, eli sitä tohotinta täytyy näköjään polttaa tosi pitkään ja samalla kovasti pumpata painetta lisää kunnes sukka alkaa hieman hehkumaan ja vasta sitten aukaista neulaventtiili.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005
tietää
Painetta ja lämpöä siinä täytyy olla. Ensin lämpöä että petroli kiehuu ja sitten painetta että se sumuttuu sukan sisälle ja hapettuu sukan pinnalla.Nyt en muuten tiedä koko periaatetta. Polttoaine taidetaan ottaa säiliön pohjalta ja syöttösuutin kuumana höyrystää sen?

Kolmisen vuotta sitten poltettiin metsähallituksen kämpällä öljylampuissa tulia kun ei siellä ollut sähköä. Lamput varmaankin jostain 50-luvulta. Useampi niistä syttyi väärään paloon eli paloivat sillä kaasun hajulla mikä tuli sydämen ohi. Sydämen laskeminen ei enää sammuttanut vaan paloi vaan. Vaarallista jos sisällä olisi tuo tapahtunut. Päätelmäni on tuosta tapahtumasta, että vika oli lamppuöljyssä. Eli öljy oli väärää jaetta aivan varmasti. Eli jos ei puoli vuosisataa palvelleet lamput toimi oikein niin vika ei varmasti ole lampuissa vaan öljyssä. Öljy ostettiin 5 litran kannussa jostain pikkukylän kaupasta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Jos se oli polttoöljyn saastuttamaa. Siinähän on aromaattisia jakeita, jotka kiehuvat alhaisessa lämmössä?
Lamppuöljy tarvitsee korkean lämpötilan.

Snaut
Kiitoksia videolinkeistä! Nythän se selvisi, eli sitä tohotinta täytyy näköjään polttaa tosi pitkään ja samalla kovasti pumpata painetta lisää kunnes sukka alkaa hieman hehkumaan ja vasta sitten aukaista neulaventtiili.Vaikka ongelma tuntui ratkenneen niin "oma" ohje on ollut että paineet hiton korkeeks ja siitä sitten 50-60 laskien päässä sekuntteja, painetta välillä lisäten. Hana on ehdottoman tärkeä olla kiinni esilämmitysajan ja jos on epäilystä että putkessa on polttoainetta niin lämmitä pidempään. Evotuksesta on tuloksena vähintään 20-50cm lieskat . Tehon säätöhän tapahtuu paineen säädöllä ainakin omassa. Sukan voi kyllä polttaa noissa vehkeissä ihan miten vaa sytyttämällä vaikka käsin tai toholla.

Ovat kyllä perhanat varsin valovoimaisia kapistuksia. Ulkona talvella vertaisin ton 500cp valotehoa johkin 500w halogeeniin. Lämmittimenäkin kyseinen kapistus toimii reilun 2kW teholla.

Mutta ei nämä mitään vaikeita ole käyttää käytössä tarvii vain noudattaa tiettyä järjestystä ja se ottaa aikansa.

Tämä ei liity petromxiin vaan myrskylyhtyihin ja niiden sydämen ohitusliekkiin.

Minulla oli joskus kolme erilaista vanhaa mlyhtyä, yksi niistä paloi lämmettyään kaasuliekillä, muut sydänliekillä.

Sen kaasuliekki-lyhdyn sydänaukko oli muotoiltu puolipallossa olevaksi leveäksi raoksi. Minusta kaasuliekki on parempi, se ei nokea milloinkaan sydänliekki nokeaa aina vähän ja liian isolla käytettynä erittäin paljon. Luulen, että muotoilu ja kasuliekin tavoittelu oli tarkoituksellista.

Polttoaine kaikissa lyhdyissä oli sama.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005
tietää
Jos se oli polttoöljyn saastuttamaa. Siinähän on aromaattisia jakeita, jotka kiehuvat alhaisessa lämmössä?
Lamppuöljy tarvitsee korkean lämpötilan.Korkkaamaton 5 litran (tai 4 litran) muovikannu se oli. Taisi lukea kyljessä joku tuiki tuntematon valmistaja Neste. Mitä lienee vanhentunutta pensaa.

Tuolla edellä oli linkkejä juutuubiin. Siinä hemmo touhusi melko rennosti bensan ja lampun kanssa. Sukupuutto kohtaa tuollaiset. Olen nimittäin nähnyt miten bensakaasu ottaa monen metrin päästä maata pitkin tulen. Ei parane leikkiä ainakaan kotona bensan kanssa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Joo, nyt kun vihdoin opin sen Petromaxin sytytyskonstit vaikkakin hieman vaivalloiset ja hitaat, niin en kyllä sen yhden videon lailla menisi bensalla hommaa nopeuttamaan. Toisaalta vanhat Petromaxit sytytettiin kyllä spriillä ja niin tehdään vielää monien Tilley voimavalolyhtyjen kohdalla. Mutta, tuo sprii on tietenkin eri asia kuin bensa mitä siihen höyrystymiseen tulee.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat