Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ei, en ole suunnitellut kirjakaupan ryöstöä. Olen vain jo pitkään miettinyt mikä on näiden salaperäisten paperisten "hälyttimien" toimintaperiaate. Ruumiinavauksellahan sisältä paljastuu ohut metallinen lanka sekä ilmeisesti jotain muuta metallia olevia pätkiä jotka eivät ihan toisiaan kosketa. Vai ovatko nämä vain hämäystä?

Näitä siis löytyy yleensä uutena ostettujen kirjojen välistä jonnekkin ovelasti piilotettuna. Vai ovatko nämä edes hälyttimiä?

Sivut

Kommentit (22)

OjH
Seuraa 
Viestejä259
Liittynyt1.12.2008

Kerran minulla oli laukussa mukana toisesta paikasta ostettu pitkän pitkä puhelinjohto, joka oli kerällä. Aiheutti sitten aiheettoman hälytyksen kaupassa jossa oli hälyttimet. Ei siihen mitään erikoista materiaalia tarvita.

Esimerkiksi kirjaston kirjoissa käytetään pientä metalliliuskaa, joka voidaan magnetoida. Magnetoituna tämä ei laukaise hälytintä, mutta magnetoimattomana se alkaa värähtelemään tuottaen harmonisia taajuuksia, jotka hälyportti havaitsee.

Jos taas tagina on sellainen noin pari milliä paksu valkomuovinen lätkä (noin tupakan kokoinen), se sisältää kaksi liuskaa. Näiden systeemien portit lähettää 58kHz:n taajuudella sykäyksiä. Tämä taajuus on näiden metalliliuskojen resonanssitaajuus. Kun tagi on magnetoitu, tämä taajuus aiheuttaa metalliliuskan värähtelyn joka jatkuu vielä tuon hälyportin lähetyksen jälkeen, joka yhdessä toisen liuskan kanssa aiheuttaa magneettikentän muutoksen. Tämä havaitaan hälyportin antennissa vaihtojännitteenä ja jos sen amplitudi/taajuus on sopiva, portti hälyttää. Deaktivointi tapahtuu demagnetisoimalla liuska tai tunkemalla sen kylkeen voimakas magneetti, joka estää tagin resonoinnin.

Näiden yllämainittujen resonanssiin perustuvien tagien hälyportit myös menevät herkästi sekaisin/jumiin, jos tuolla 58kHZ:n taajuudella lähettää esimerkiksi watin teholla kanttia. Tosin edistyneemmät systeemit havaitsevat tämän häirinnän ja hälyttävät.

CD ja DVD levyissä käytettävät tagit ovat yleensä LC-piiriin pohjautuvia, kokona noin 30x30mm. Kela näkyy isona spiraalina joka kiertää ympäri tagia. Nämä toimivat 1.75-9 MHz:n alueella, josta 8.2MHz on yleisin. Hälyportit skannaavat tuon tagin toimintataajuuden ympärillä ja havaitsevat tagin aiheuttaman muutoksen. Tagi deaktivoidaan tuhoamalla sen kapasitori käyttämällä resonanssitaajuudella toimivaa voimakasta lähetintä, jolloin LC-piirin jännite kasvaa kapasitorin läpilyöntijännitteen yli ja tagi tuhoutuu. Vaihtoehtoisesti tagi voidaan kirjaimellisesti hajottaa esimerkiksi rikkomalla se veitsellä tai vastaavalla.

Edit: Hälytinporttien tuoma hyötykin on vain näennäistä, sillä helposti yli puolet hälytyksistä on vääriä (eli lauennut ilman asianmukaista tagia) ja vaikka hälytinportti huutaisi, ei portista kävelleen ole pakko jäädä asiaa ihmettelemään tai selvittelemään, eikä hälytinportin hälytys oikeuta henkilön kiinniottamiseen.

HeQ
Loistavaa, kiitos. Saisikohan mistään laitteesta tuota 58kHz taajuutta ulos?

Saa, mutta en ala tässä yhteydessä sellaista neuvomaan sen tarkemmin kuin tuossa yllä selitin.

Mikäli tarkoituksenasi on yrittää noita ko. hälyportteja jumittaa, niin rikot siinä tuolla lähettimellä mitä todennäköisimmin radiolähetinsäädöksiä. Lisäksi kuten sanoin, useimmat/uusimmat portit havaitsevat tuon häirinnän ja hälyttävät.

JaakkoFagerlund
Edit: Hälytinporttien tuoma hyötykin on vain näennäistä, sillä helposti yli puolet hälytyksistä on vääriä (eli lauennut ilman asianmukaista tagia) ja vaikka hälytinportti huutaisi, ei portista kävelleen ole pakko jäädä asiaa ihmettelemään tai selvittelemään, eikä hälytinportin hälytys oikeuta henkilön kiinniottamiseen.Ihan tosi? Eikö kaupan henkilökunnalla ole oikeutta esim. estää pakoa yrittävän "asiakkaan" poistumista ja soittaa poliiseja, jos hän ei suostu selvittämään hälytyksen syytä? Teen itse välillä töitä sekatavarakaupassa ja meillä kiinni saaduista varkaista varmaan 90 % jää kiinni hälytysporttien ansiosta.

Scylla
JaakkoFagerlund
Edit: Hälytinporttien tuoma hyötykin on vain näennäistä, sillä helposti yli puolet hälytyksistä on vääriä (eli lauennut ilman asianmukaista tagia) ja vaikka hälytinportti huutaisi, ei portista kävelleen ole pakko jäädä asiaa ihmettelemään tai selvittelemään, eikä hälytinportin hälytys oikeuta henkilön kiinniottamiseen.Ihan tosi? Eikö kaupan henkilökunnalla ole oikeutta esim. estää pakoa yrittävän "asiakkaan" poistumista ja soittaa poliiseja, jos hän ei suostu selvittämään hälytyksen syytä? Teen itse välillä töitä sekatavarakaupassa ja meillä kiinni saaduista varkaista varmaan 90 % jää kiinni hälytysporttien ansiosta.jos henkilökunta kerkeää hälytyksen laukaisseen henkilön juttusille, niin luulis siinä nyt jonkinlaisen "selvitysvelvollisuuden" olevan. Jos ei mitään oo vienyt, niin miks kieltäytyäkään.?. Kait tässä jotenkin ihan peruslogiikan pelisäännöillä luultas menevän?
Ja jos stevari/securitas hlö sattuu tilanteeseen, niin varmastikin jokin selvitys tehdään mikäli a.o. henkilö on paikalle enää.

Sitä en tiedä oikeuttaako kiinniottamiseen esm. jos henkilö on kerenny jo kaupan ulkopuolelle?
Ja paikalle on tuskin tietenkään pakko jäädä pällistelemään jos ei siltä tunnu.
Se lähinnä varmaan omatunnon kysymys

Vartija saa ottaa henkilön kiinni, jos tämä on havaittu verekseltään tai pakenemassa.

Eri asia sitten on, onko rauhallinen kävely pois pakenemista. Jos sinut havaitaan syyttömäksi, voit vedota huonoon kuuloon tai vaikka kosmisiin säteisiin ja päästä pälkähästä.

ville-v
Vartija saa ottaa henkilön kiinni, jos tämä on havaittu verekseltään tai pakenemassa.Kuka tahansa saa ottaa kiinni tuossa tilanteessa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6213
Liittynyt7.7.2007

JaakkoFagerlund:

Esimerkiksi kirjaston kirjoissa käytetään pientä metalliliuskaa, joka voidaan magnetoida. Magnetoituna tämä ei laukaise hälytintä, mutta magnetoimattomana se alkaa värähtelemään tuottaen harmonisia taajuuksia, jotka hälyportti havaitsee.Taitaa olla juuri päinvastoin? Tuossa kesällä tein kokeellista tiedettä ja ennen kirjan palautusta magnetoin sen langan tai nauhan, mikä on teipin alla. Seurauksena hälytinportti pärähti soimaan, kun kuljin portin ohi.

Eli tällä perusteella aktivointi poistuu demagnetoimalla ja asetetaan aktiiviseksi magnetoimalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat