Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Geeni- ja biotekniikan ja niihin liittyvien teknologioiden nopea kehitys on jo mahdollistanut amatöörivoimin tehtävän geenitutkimuksen kotikonstein. Nämä itseään biohäkkereiksi (biohacker, biopunk) kutsuvat harrastajat keräävät aiheeseen liittyvää tutkimustietoa netistä sekä tuottavat uutta tietoa ja kokemuksia ja jakavat sitä nettiyhteisöissään.

Biohäkkeröinnin tavoitteina on luoda uutta DNA:sta, pitää tutkimus ja tieto avoimena ja kaikkien vapaasti saatavilla, sekä kiinnittää huomiota biotekniikan mukanaan tuomiin etuihin, riskeihin ja eettisiin kysymyksiin. Tässä monimuotoisessa liikkeessä on mukana eri alojen edustajia tiedemiehistä taiteilijoihin ja harrastajiin.

Biohäkkeröinnissä tarvittavat laitteet rakennetaan edullisesti itse, esimerkiksi analyysissä tarvittava geelielektroforeesi tai DNA:ta monistava PCR onnistuu itse rakennetuilla yksinkertaisilla laitteilla. Työssä tarvittavat geenit harrastajat ostavat laboratorioista. Ehkä vielä jonain päivänä joku kehittää tekniikan, jolla geenejä voi tulostaa kotona DNA:ksi, jolloin niitäkään ei tarvitsisi enää tilailla. Geenit vain ladattaisiin netistä ja printattaisiin molekyyleiksi.

Harrastajien työn tavoitteet luonnollisesti vaihtelevat, esimerkkeinä vaikkapa pimeässä hohtava tatuointimuste, oman genomin kartoitus, taideprojektit, uudet rokotteet, myrkyllisen aineen ilmaiseva hohtava jugurtti jne...

AP:n uutinen aiheesta: http://news.yahoo.com/s/ap/20081225/ap_ ... urself_dna

Valaiseva luento biohäkkeröinnistä: http://events.ccc.de/congress/2007/Fahr ... 29.en.html
Infopaketti biohäkkeröinnin tekniikoista - The Open Biohacking Kit: http://biohack.sourceforge.net

Tämä herättää kysymyksiä:
Koska samoilla tekniikoilla voi luoda jotain todella vaarallista (vaikkapa suuren määrän botuliinia) miten voimme olla varmoja harrastuksen eettisyydestä tai turvallisuudesta?
Pitäisikö toimintaa jotenkin säädellä lainsäädännöllä?
Jos pitäisi, eikö se johtaisi siihen, että luonnon sisältämä tieto (DNA) ja sen käyttö jäisi vain harvojen ja valittujen käsiin ja käyttötarkoitukset vain heidän päätettävikseen?
Ja kumpi lopulta mahtaa olla vaarallisempaa ihmiskunnalle: tiedon avoimuus vai sen monopolisointi vain harvojen käyttötarkoituksiin?

PS: Harrastaako joku palstalainen biohäkkeröintiä muodossa tai toisessa? Onko suositella joitain saitteja?
Itse ainakin kiinnostuin touhusta kovasti!

Kommentit (11)

Wau, kuulostaa hienolta! Minulla on juuri tuo harrastus, tosin saan siitä rahaa.

Voi kai sitä PCR:tä kotiliedelläkin, suurella kärsivällisyydellä. Epäilen, että hintaa kotiharrasteelle tulisi kuitenkin. Esimerkiksi pelkkään DNA:n monistamiseen tarvittava DNA-polymeraasi maksaa ~150 €. Sitä tuskin keittiölabrassa itse kyhätään. Vaan simppeleillä jutuillahan moderni molekyylibiologia sai alkunsa; ei muutama vuosikymmen sitten ollut kalliita kojeita.

Jos aika, raha ja vempeleet eivät olisi ongelma, niin kyllä minäkin mielelläni puuhastelisin jotain häröä kellarissa. Jotain pimeässä loistavaa.

Kotikokin toimintaa koskevat samat lait ja asetukset kuin virallista tutkijaa. Geenitekniikkalaki määrää, että muuntogeenisten organismien kanssa saa puuhastella vain geenitekniikan lautakunnan valvovan silmän alla (kotikellarini tuskin menisi läpi). Ja koe-eläimiähän ei saa käyttää ilman asianmukaisia lupia. Kun firmoilta tilailee, niin ne vaativat yleensä tutkimuslaitoksen tiedot. En tiedä, mutta kuvittelisin, että jotain botuliiniin valmistukseen haiskahtavaa tilattessa vähintään soittelisivat varmistussoiton.

Jos/kun halvalla ja helpolla saa kyhättyä maailmaa mullistavia myrkkyjä ja taudinaiheuttajia, niin Al-Qaida saattanee ne tietoisuuteemme ennen innostuneita harrastelijoita.

Vähän vaikea kuvitella että joku rupeaisi kotona biohakkeriksi samaan tapaan kuin aikanaan elektroniikan ja muinaisten tietokoneiden kanssa saattoi autotallissa harrastella. Ensinnäkin geenien kanssa pelaaminen on aika vaativaa. Aika ihme-mies saisit olla jos jotain muuntogeenistä onnistuisit kotona väkertelemään. Toisaalta jos on rahaa, niin voihan sitä ostaa fuugit, pcr-laitteet, elektroforeeist, laminaarikaapit ja muut vempeleet kotiin. Kemikaalien hankinnassa tulee taatusti ongelmia ja harrastus tyssää siihen.

Mikrobit sen sijaan ovat helpompi harrastuskohde. Tosin jotkut niistäkin ovat aika nirsoja ja vaativat kummallisia kasvualustoja, jolloin taas törmätään kemikaalijuttuihin.

Harrastakaa mielummin tietokonehakkerointia. Ei tarvi erikoisia laitteita, eikä myrkkyjä. Jos onnistut tekemään jotain vaarallista, niin joku IT firma, pentagon, FBI tai muu vastaava todennäköisesti palkkaa sinut. Tietomurto pentagoniin näyttää hyvältä CV:ssä. Jos taas biohakkeroinnilla teet jotain vaarallista, niin kuantaanamo kutsuu.... niin tai minne ne nyt sitten seuraavaksi keksiikään piilottaa kidutusprojektinsa. Out of sight, out of mind. Kuitenkin pernarutto rikosrekisterissä ei ansaitse yhtäkään työpaikkaa mistään... niin tai jollet talepaaneille mee töihin. Niillä ei tosin taida olla tyky-jumppaa, ilmaisia kahviautomaatteja tai viinahöyryisiä pikkujoulubileitä ruotsinlaivalla.

Tetrafuran

Harrastakaa mielummin tietokonehakkerointia.tuollaset käsittääkseni kutsuuvat itseään "eettisiksi hakkereiksi" tai jotain siihen suuntaan.?.
Backtrack 3 esm. mahtuu vaikka muistitikulle ja on toimintakunnossa hetkessä.

"BackTrack focuses its central idea on the needs of computer penetration testers. The inclusion of Live CD and Live USB functionality enables any user to just insert their respective data medium and boot up BackTrack."

http://en.wikipedia.org/wiki/BackTrack

http://www.ethicalhacker.net/content/view/167/2/

btw typerät popit tossa videossa

..en tosin kyl tajua hölkäsenpöläystä tollasten päälle, ihan täyttä hepreaa mut jotkut joskus kerto jotta tommosilla pystyy leikkimään jos vaan ossaapi ja ymmärtää kompuuttereista jotakin

Näitä back trackin tyyppisiä juttuja onkin netissä tullut toisinaan vastaan. Vaikuttaakin siltä, että kuka tahansa voi halutessaan ryhtyä hakkeriksi. Tarvii vain omistaa tietokone ja nettiyhteys. Tietokonehakkeroinnista onkin syytä olla huolissaan enemmän kuin biohakkereista. Kynnys moiseen on vain niin eri luokkaa.

Tuossa omia puuhiani:

DNA:n erottaminen:

http://www.saunalahti.fi/lvihalli/muut%20sivut/dna

Ja koe peter Gariaevin havaintojen/kokeiden ja Matti Pitkäsen teorian pohjalta/tueksi

http://www.saunalahti.fi/lvihalli/muut%20sivut/gariaev

Tuli muuten mieleen:
Tutkimuksen/teorian mukaan paljaan oman DNA:n laseroiminen on muuten hyvin vaarallista. 632,8 aallonpituudella tarkkaanottaen. siinä käy karkeasti ottaen niin, että dna, johon laseri kohdistuu, lähettää sähkömagneettista säteilyä ympärilleen, jonka sitten ottaa vastaan oma elävä dna, ja saa sen toimimaan hetkellisesti jotenkin epänormaalisti. En ole itse uskaltanut kokeilla. Pitäisiköhän ottaa joku koe-eläin. Hmm. Vois tehdä hiirenloukun, joka jättää hiiren henkiin. Tulispahan tuokin kokeiltua.

Jännä idea meinaan. Miten päädyit juuri tuohon aallonpituuteen? Yhdessä DNA:n puhdistuskitissä kerrottiin, että DNA absorboi kivasti juuri aallonpituuksia 260 ja 280 nm. Siksi niillä kahdella aallonpituudella tarkistettiin puhdistuksen tulos spektrofotometrissä.

Olen karhealla muovitikulla koittanut tonkia DNA:ta etanolifaasin alta, mutta haasteellista hommaa oli. Kätevämpi, vaikkakin hitaampi, konsti onkin antaa DNA:n diffundoitua itseksiin pikkuhiljaa etanolifaasiin ja sakkautua sinne. Homma onnistuu kylmässä ja vie aikaa. Jätä putki pakkaseen yön yli, niin aamulla viinafaasissa pitäisi olla vaalea kökkäre DNA:ta. En ole itse koitaanut tuota, mutta olen nähnyt kuvia sen onnistumisesta.

Huomasin, muuten ettei eristysohjeessasi ollut mainintaa inkubointiajoista... Niin no harvalla on kotona lämpökaappia. Niin mutta mistäs kotioloissa saisi edes proteaasia? Myydäänkö sitäkin apteekissa? Jännästi oli muuten amerikan malliin litra isolla ällällä. Ikävä tapa minun mielestä, mtta minkäs teet kun melkein kaikki jenkkien oppikirjat on jo lähteny tohon mukaan. Kyllä meidän koulussa vaan litrat oli aina pienellä. old school tyylillä ilmeisestikin siis. Ai niin ja DNA:n "valmistus" on kanssa aika epätavallinen ilmaisu tähän asiayhteyteen. Sen valmistaminen maksaa noin dollarin per emäspari ja se tilataan usein e.coliin siirrostettuna. Ohjeessasi sensijaan kuvataan DNA:n erottamisen tai puhdistamisen alkumetrit. Ihan hyvä teksti noin muuten.

Mitä muuten tarkoittaa DNA:n herättäminen? Eipä ole tuommoista termiä ennen tullut DNA-töissä vastaan.


dna, johon laseri kohdistuu, lähettää sähkömagneettista säteilyä ympärilleenTarkoitatko siis sitä, että DNA:n tietyt elektronit virittyvät ja emittoivat sitten jotain toista aallonpituutta eteenpäin? Iho kyllä blokkaa monia aallonpituuksia ihan kivasti, joten koe-eläintäsi saat laserilla sohia suuhun tai jonnekin muualle minne aurinko ei paista (käytä mielikuvitusta). Silloin saisit laserin osumaan hieman herkempään kudokseen, kuten esim epiteelikudokseen, jolloin valolla on edes joku mahdollisuus päästä DNA:han käsiksi.

Toisaalta mikäli tuo ylipäänsä häiritsisi DNA:n toimintaa jollain tavoin, uskoisin sen vaikuttavan hyvin summittaisesti minne sattuu. Käsittääkseni se vain häiritsisi proteiinisynteesiä ja pahimmillaan vaurioittaisi DNA:ta. Oganismin DNA-korjausentsyymeistä riippuu kuinka vakavasta vauriosta loppujenlopuksi on kyse. Odottaisin lähinnä satunnaisia mutaatioita moisesta.

Ai niin muuten kannattaa sitten olla ihan hissun kissun eläinkokeista. Viherpiipertäjät, ekohipit, kukkahattutädit ja vaikka ketkä on kohta kurkussa kiini.

Ei geenejen kanssa pelaaminen eroa merkittävästi tietokoneen ohjelmoinnista. Tavallaan DNA on ohjelmakoodia. Sitä voidaan kirjoittaa itse, tai lisätä haluttaessa valmiita "moduuleita". Joskus olen ohjelmoinut virtuaalista DNA:ta, pienessä muodossa rankasti yksinkertaistaen toki.

20-30 vuotta eteenpäin, niin jokainen voi koodata eliöitä kotikoneellaan, ja ihan saatavilla olevalla laitteistolla tarvittaessa "tulostaa" tekemänsä DNA:n suoraan lopputuotteeksi (eliö, elin, kudosta yms.)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat