Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mielenkiintoinen, tosin dramatisoitu tunnin dokumentti kanadalais-perheen muutamisesta maalle sähköverkon ulkopuolelle. Valitettavasti ei tekstitystä.

http://video.google.com/videoplay?docid ... 9915152822

Tuuligeneraattorin mitoitusta ei voi muuta kuin ihmetellä. Amerikan laajoilla perukoilla tämän tyylinen elämäntapa on pakon sanelemaa toisin kuin näille huuhentaaleille.

Lautojen sahauksessa käytetty vaakamallin vannesaha oli minulle uusi tuttavuus kun on tottunut vain kenttäsirkkeleihin.

Sivut

Kommentit (29)

Kaveri roudasi helikopterilla mökkilaudat keskelle korpea. Talon sähkösysteemitkin aurinkopaneeleineen oli ukolle täyttä hepreaa eikä se halunnut edes tajuta niistä mitään kunhan lamppuun tulee valkeaa, mutta mikäs siinä kun Hummerilla pääsee ja rahalla saa. Pojalle motocrossi ja vaimolle moottorikelkka - ja maailma pelastuu.

Tuo jätkä on tuttu Survivorman ohjelmasta jossa se heitetään keskelle viidakkoa tai savannia "selviytymään" viikoksi.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007
Veikko
Kaveri roudasi helikopterilla mökkilaudat keskelle korpea. Talon sähkösysteemitkin aurinkopaneeleineen oli ukolle täyttä hepreaa eikä se halunnut edes tajuta niistä mitään kunhan lamppuun tulee valkeaa, mutta mikäs siinä kun Hummerilla pääsee ja rahalla saa. Pojalle motocrossi ja vaimolle moottorikelkka - ja maailma pelastuu.Kirjoitat kuin mies olisi joku pahempikin ympäristörikollinen. Myönsihän Survivorman itsekin, että tarvitsi nykytekniikan apua siirtymisessä ekologisempaan ja omavaraisempaan elämiseen. Entä sitten? Miksi hänen pitäisi ymmärtää miten aurinkopaneelit toimivat, kun pointti oli elää ekologisemmin. Ja jos ei ekoilusta välitä, oli siinä sellainenkin juttu, että sähkölaskua ei pahemmin tarvitse enää maksella.

Mielestäni jos haluaa elää ekologisemmin, ei tarvitse heti luopua aivan kaikesta. Äijä muutti sentään perheineen keskelle metsää, jossa sähkö tulee auringosta, eikä moderneja mukavuuksia ole lähes ollenkaan. Ok, välillä käydään autolla ihmisten ilmoilla. So? Mitä olet itse tehnyt luonnon hyväksi?

Kirjoitat kuin mies olisi joku pahempikin ympäristörikollinen. Myönsihän Survivorman itsekin, että tarvitsi nykytekniikan apua siirtymisessä ekologisempaan ja omavaraisempaan elämiseen. Entä sitten?Sitä sitten että mies on pelle ja hänen esimerkin mukaan ei saada muuta kuin vahinkoa aikaan. Todellakin, mies on käytännössä ympäristörikollinen kun reuhaa keskellä ei-mitään rekkojen ja maastoautojen, moottorikelkkojen ja puutarhatraktoreiden sekä sen helikopterin kanssa. Kämppään roudataan autolla kaasupulloja eikä tainnut halotkaan olla omasta metsästä vaan ostettuja ja kannettuja.

Siellä sitten elelevät näennäisesti "metsän keskellä" ja käyvät kuitenkin töissä kaupungissa, ja kuskaavat penskoja kavereille ja harrastuksiin ja kouluun kymmeniä kilometrejä.

Jos kaikki eläisivät samalla periaatteella niin meillä loppuisi sekä metsät että öljy kesken.

Alveron
Mitä olet itse tehnyt luonnon hyväksi?Elän kerrostaloasunnossa enkä aja autolla kuin kerran viikossa. Ironista kyllä, meikäläisen elämäntapa on paljon ekologisempi kuin herra selviytyjän "erämaakämppä".

Ja halvempi. Aurinkopaneelit ja akkujärjestelmä maksaa rahaa jolla voi maksaa sen vähän sähkön mitä ne siitä käyttävät (lähinnä valaistukseen) kymmeniksi vuosiksi.

Joo eihän tuo ole muutakuin rahamielessä tehty action filmi. Luultavasti on saanut valmistajan sponsoroimana tuon tuuligeneraattorin. Eihän sillä todellisuudessa saa 450W. Hyvä jos keskituulilla saa 45 Wattia. 1500 tuntia tuulta vuodessa niin lopputulos on surkea 100-200kWh/ vuosi, enintään.
Otherpower ja Hugh Piggottin saitti on juuri tätä hypeä kritisoineet että tuuligeneraattoreita myydään nimellistehon mukaan jonka saavuttamiseksi pitäisi olla sellainen tuuli että tuon kaverin kattokin lähtisi lentoon.

Filmi on kuitenkin viihdettä niinkuin tämä keskustelukin. Postitinkin tämän linkin kun täällä ei ole kai käsitelty tätä Off the Grid muoti-ilmiötä. Asian tekee kuitenkin arveluttavaksi se että tässä uskotellaan että tuolla vatkaimella pärjätään talvella kun aukkepanelit on lumen alla. Todellisuudessa siellä bensageneraattori laulaa koko talven eikä osaa kaksi koskaan tule. Fieldlines palstalla on mielestäni annettu aika realistinen kuva aggrekaatin tarpeesta noilla leveyspiireillä.

Helikopterikyydin hinnalla olisi saanut jonkin matkaa sepeliä tielle muuta kuka sora-auton kippailuja viitsisi katsella.

Itseasiassa se on tosi että jos muuttaa ekologisessa mielessä korpeen ja vaikka käyttää niitä uusiutuvia koko talon energiaksi niin polttaa tuhansien taalojen edestä bensaa ajeluttaessa lapsiperhettä kaupunkiin. Tuossa iässä se kotikoulu vielä menee mutta murkkuiässä tuossa perheessä ei välttämättä riitä kaksi autoa.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Helikopteri oli tietysti täysin turha, mutta olisivat kamat siirtyneet autollakin. Ohjelma piti ilmeisesti kuitenkin kuvata talvella. (Pojan "motocrossi" taisi muuten olla polkupyörä.)

Mutta enpä tiedä sitten. Jos eivät oikeasti saa riittävästi tehoja laitteista, niin kusettivat ja perun sanani. Kuitenkin sain sellaisen käsityksen pätkästä, että heidän on tarkoitus asua siellä metsässä, eikä juoksennella jatkuvasti kaupungeissa, että eläisivät niukasti ilman pesukoineita, uunia plus muita kodinkoneita ja säästäisivät energiaa myös vähentämällä kulutusta.

Tuli vain Veikon ensimmäisestä viestistä sellainen kuva, että olisi muka jotenkin epäekologista ja helveksuttavaa muuttaa metsään asumaan askettisesti. Itse ainakin arvostaisin sellaista, siellä kun ei tule paljoa kulutettua energiaa, jos ei ole edes perus kodinkoneita, eikä tule juostua kaupoissa ostelemassa turhakkeita. Mutta tosiaan aivan eri asia, jos se olikin vain teatteria.

Minua henkilökohtaisesti kiinnostaa tuulivoima teknisessä mielessä ja tämä omavaraistalous. Amerikkalaisilla selkosten asukkailla on mitä merkillisempiä juttuja selviytymistaistelussa. Esimerkiksi seinälle talon ulkopuolelle ripustettava "jääkaappi" joka kesäksi nostetaan pois kun pakkanen ei sitä pidä kylmänä. ja sen täysikokoista ovea käytetään (siis seinässä kiinteästi olevaa) esim kuistin ovena.

Amerikkalaieen mentaliteettiin näyttää kuuluvan tämä valmistautuminen pahanpäivän varalle ruokavarastoineen.

Kun minä hankin aikoinaan asunnon, niin olisin saanut ok-talon mukavalta paikalta luonnon helmasta puoleen hintaan siitä mitä maksoin tästä keskustan tuntumassa. Siinä ei silloin ajateltu luontoa tippaakaan vaan minulla ei yksinkertaisesti olisi ollut varaa ostaa ja ylläpitää toista autoa. Taskulaskin oli ahkerassa käytossä. Kolmen muksun kuskaaminen jääkiekkoharrastukseen, hevostalleille ym olisi ollut niin kova rumba etten olisi sitä jaksanut. Kovaa se oli se kuskaaminen joka päivä, kymmenen vuotta, lähempääkin.

Tuo pitäisi aivan kiveen kirjoittaa mitä Veikko naputteli että ekomiehenä oleminen ei riipu asuinpaikasta.

Linkolalaisittain ajateltuna olisi ekoteko ettei hankkisi jälkikasvua.

Tuli vain Veikon ensimmäisestä viestistä sellainen kuva, että olisi muka jotenkin epäekologista ja helveksuttavaa muuttaa metsään asumaan askettisesti. Itse ainakin arvostaisin sellaista, siellä kun ei tule paljoa kulutettua energiaa, jos ei ole edes perus kodinkoneita, eikä tule juostua kaupoissa ostelemassa turhakkeita. Mutta tosiaan aivan eri asia, jos se olikin vain teatteria.Eihän siinä mitään vikaa ole. Pieni punainen tupa ja perunamaa, omasta metsästä puut ja kunnon varaava takka niin hienostihan siinä elelee.

Tällä kanadalaisella pariskunnalla oli kuitenkin vähän eri hommat mielessä. Tässä täytyy muistaa kuinka takapajuista väkeä energia-asioissa amerikkalaiset todella ovat. Siellä päin kun hyvä kamina on sellainen jossa on niin paljon vetoa ettei arinalle jää tuhkaa, ja se asenne näkyi aika selvästi tuosta filmistä. Paskahuussiinkin piti saada oma tulisija.

Asiat yritettiin esittää niinkuin nuo kaverit tietäisivät mitä ovat tekemässä, mutta vehkeet kuitenkin hankittiin avaimet-käteen periaatteella ilman että talon isäntä olisi vaivautunut ottamaan selvää yhtään mistään. Se "uudisrakentaminenkin" niillä oli lähinnä sitä että vanhasta talosta hyödynnettiin ulkolaudoitukset. Sisälle rakennettiin uudet raamit.

Mitä aurinkopaneeleihin tulee, niin eiköhän nuo pärjää. Videolla mainittiin että talossa esim. koko keittiö jääkaappia myöten toimii propaanilla, joten sähköä tarvitaan lähinnä valoihin ja viihde-elektroniikkaan. Se on jenkkien mielestä "self sufficient". Mielenkiintoisena yksityiskohtana 45 Watin hehkulamput CFL lamppujen sijaan.

Kaivonkatsoja oli toivottavasti tarkoitettu huumoriksi.

Jotenkin tätä ketjua lukiessani tuli mieleen kuinka aikoinaaan USAssa kävi sähkönsyötyön suhteen kun black-out iski.

Pitkillä siirtolinjoilla USAssa oli jo pitkää ollut sellainen tilanne, että sähkönsiirtojärjestelmä oli köllinyt kuumassa ja tuullettomassa ympäristössä.

Eikä USAssa ole mitoitettu ilmassa roikkuvia sähköjohtoja tuuleen suhteen samalla kertoimella kuin esim. Suomessa ja Japanissa on tehty. Siis meillä tuulen aiheuttama kerroin sähköjohdon paksuuteen on vahvempi kuin USAn kerroin.

Sitten kun vallitsi liki tuuleton tilanne tärkeillä sähkönsiirto-osuuksilla USAssa, niin reaaliaikaisen sähköverkon valvonnan puutteesta johtuen verkko putosi alas tietyillä paikoilla.

Siis, USAn paikalliset keskusvalvomot eivät olleet tietoisia siitä, millaisessa ympäristön kuumuudessa verkko oli ja mikä oli tietyn sähköverkon johtojen lämpötila tietyllä jakson osuuksilla.

Lopuksi vaan, että tuulivoimalat tulevat olemaan oikeita pikku paholaisia jos niitä päästetään kiinnittymään perinteiseen sähköverkkoomme. Sen takia, että tuulivoimaloiden tuottama sähköenergian määrä vaihtelee niin paljon tuuliolosuhteiden mukaan, että mitään ennusettavuutta niiden suhteen energian tuottavuuden määrästä luotettavasti laskien on liki mahdottomuus.

Suomi on oikeastaan aika edistyksellinen maa, kun ajattelee miten täällä tämän sähköverkon pystyssä pysyminen on ollut kohtuullisen hyvää, ainakin ennen ruotsalaisten tuloa.

Ei minulla mitään ruotsalaisia vastaan ole mutta sähköntuotanto on sellainen juttu että siinä pitäisi olla 100% omavaraisuus. Jos tämä osakeyhtiökirous iskee pahimmillaan sähköntuotantoon ja verkon ylläpitoon, niin firmoista pistetään väkeä kävelemään että saadaan osakkaille osinkoja. Sitten ei ole riittävästi huoltomiehiä jos jokin menee vikaan.

Minun mielestäni valtiolla ja kunnilla pitäisi olla omaa energian tuotantoa. Meillä päin on esimerkiksi noin parinkymmenen kunnan kaatopaikka eikä kaasunkeräystä todennäköisesti ole suunniteltukaan. Ja mikäs siinä on ettei tällaisia pieniä kaatopaikkakaasua käyttäviä voimaloita edes ajatella kehitellä. Ja sielläkin missä sellaisia on, kuitenkin melkoinen osa poltetaan soihtuna. Eikös lentoyhtiöillä mene sen verran heikosti että voisi ostaa yhden 747:n joka kaatikselle ja käyttää sitä kaatopaikkakaasulla, pyörittäen vaikka polkupyörän kettingin välityksellä edes auton laturia.

Ydinvoima on tullut jäädäkseen. Mutta tässäpä tahtoo sitten jäädä juuri tällaiset paikallisesti merkittävät pienvoimalat näiden terawattipoikien kengänpohjaan.

Mitä tuohon jenkkien omavaraisuus intoiluun tulee, siis sitähän se melkoiselta osalta on kysymys eikä se ole niinkään mistään ekoilusta kaikilla, niin hekin voisivat vaihtaa niitä Diesel-Listereitä puukaasulle jos kerta kesällä pärjäillään paneleilla ja tuulella. Mutta taitavat olla siellä liian laiskoja klapihomman kun nestemäisiä polttoaineita saa ilmeisesti vielä kohtuu hinnalla.
Mutta sielläkin kannattaisi kyllä kokeilla koko kylän puukaasuvoimalaa jos kerran talvella erityisesti tarvitaan agrekaattia ja halutaan harrastella omavaraistaloutta.
Minulla tosin ei kyllä riitä asiantuntemus arvioidakseni miten pitkäikäisiä nämä mäntäkoneella varustetut sähkövoimalaitokset ovat.
Ouluunhan puuhataan puukaasuvoimala vetoista ekokylää. Siinäpä sitä on pilottiprojekti Suomen oloihin.

Näin Suomalaisena tuntuu oudolta se tosiasia että maailmassa kaksi miljardia ihmistä elää sähköverkon ulkopuolella. Eivätkä he sitä verkkoa pääosin koskaan tule todennäköisesti saamaankaan.
Kehitysmaissa Solar Power ei ole hypetystä.

Barefoot College Intia
http://www.youtube.com/watch?v=8oS2iUFv ... annel_page

Tässä naismekaanikot laulavat ja hitsailevat parabolista peiliä ja tekevät siihen mekaanista solar trackeria.
http://www.youtube.com/watch?v=h0DAEb_z ... re=channel

Ashden Awardsilla on myös mielenkiintoisia kehitysmaa videoita Ram pumpuista yhden perheen biokaasuvoimaloihin.
http://www.youtube.com/watch?v=fIlOamR9wAg

Ram pumppujen valmistuksesta.
http://www.youtube.com/watch?v=0ovPSSOs76U

Nepalin yhdenperheen biokaasuvoimala projektista.
http://www.youtube.com/watch?v=b_lZTSJ47rI

Tässä muutama linkki kiinnostuneille. Kaikki eivät ole välttämättä nähneet näitä miten uusiutuvia energialähteitä käytetään tositarpeeseen eikä vain huvin vuoksi.

Eipä toiminut tuo Barefoot Collegen video enää tänä aamuna, mutta yritetään toista.
http://www.youtube.com/watch?v=4A450E1Q ... re=channel
Ideahan on siinä että keski-ikäisiä lukutaidottomia naisia lähetetään Intiaan puoleksi vuodeksi koulutettavaksi Solar Power teknikoiksi ilman yhteistä kieltä. Sitten he palaavat omaan maahansa ja toimivat yhteisössään sen sähköistämiseksi sillä rahalla minkä tuo yhteisö ennen käytti valaistukseen ym öljyllä.
Miehiä ei voi kouluttaa koska he eivät toimi yhteisönsä hyväksi vaan matkustavat isoihin kaupunkeihin to make money. Naisilla on lapset ja perheet he pysyvät kylissään ja huoltavat laitteistoja ja kouluttavat muita.
10 Intiaan lennätettävän naisen, heidän koulutuksensa, 150 talon sähköistys maksaa yhden amerikkalaisen kehitysyhteistyö konsultin vuoden palkan.
Järjestön perustajan haastattelu.
http://www.youtube.com/watch?v=qLVSl6L27BQ

Järkevääpä hyvinkin. Eipä noilla ihmisillä ole paljon muita vaihtoehtoja. Grameen Shakti tekee samantapaista työtä Bangladeshissa työllistäen mm. katulapsista varttuneita naisia. Se on myöskin saanut tämän Ashden Award tunnustuspalkinnon ansioituneesta työstä ympäristön hyväksi.

Jos haluat muovisen biokaasu-voimalan kerrostalo-osakkeesi niin saat sen Intiasta. Siellä niitä on joka paikassa, koska jätehuolto ontuu muuten pahasti.
Tässä pari valmistajaa jotta vaimoväki voi valita mieleisen värisen laitteen. Ja ei muuta sitten kuin ravintoloista keräämään ruuanjätteitä.
http://www.youtube.com/watch?v=BGSl72xZHNk

http://www.youtube.com/watch?v=5ItMOcF-fu4

No niin. Eipä noita märkämenetelmällä toimivia laitteita voi oikein Suomen asetusten mukaan käyttää mutta voisihan niitä pieniä korttelimittakaavaan tai laitoksiin skaalattuja suunnitella kuivamenetelmällä toimiviksi.
Minun pointti on siinä että näissä maissa uusiutuvat energia- lähteet ovat matalasta teknologiasta huolimatta jokapäiväisessä käytössä ja leviävät kulovalkean tavoin samalla kun meillä asiat usein polkevat paikallaan, koska me olemme niin rikkaita. Tuolla hajautettu energian tuotanto toimii. Pieni on kaunista. Mainittakoon silti että onhan Intiassa myös ydinteknologiaa ettei se puoli unohtuisi.

Tässä olisi näppärä design konstruoida Suomeenkin Micro-Hydro vesiturbiineja matalla teknologialla kenelle tahansa puron varressa asuvalle. Tämä siipimalli vaikuttaa tehokkaalta ja voitaisiin laittaa ehkä rantapenkereeseen upotettuun putkeen ilman että koko puroa tarvitsisi padota mikä taas tarvinnee ympäristö luvan. Tietysti pääasiassa tällaisille harrastelijoille kuten nämä meidän tuulivoimalan rakentajat. Mutta miksipä ei kaupungit voisi tehdä myös rantapenkereisiin upotettuja micro-hydro-voimaloita, joista ei olisi ympäristö- eikä esteettisiä haittoja.
http://www.youtube.com/watch?v=oAtw_0yO ... 1&index=33
Tässä clipissä on muuten käytössä tuo aksiaalivuo-generaattori mitä tuuliprojekteissa käyttävät.

Walesissa Dulas valmistaa myöskin vesivoimaloita ja tämä tyyppi olisi minun mielestäni käyttökelpoinen Suomessakin, koska täällä on paljon maisemointipatoja kaupungeissa. Tämä voimalatyyppi on tarkoitettu valjastamaan matalan korkeuseron vesivoimaa ja on huomaamaton. Esimerkiksi meidän kaupungissa on ympäri vuoden sulana pysyvä maisemointipato josta saisi takuulla enempi tehoa kuin nuo 400kW, mutta onhan se tuollaisesta purosta hyvin sekin.
Ehkä sen voisi myös rakentaa niin ettei se ole koko joen levyinen. Eli kalat voisivat käyttää toista puolta.
http://www.youtube.com/watch?v=iClkCA1wB5g

Jenkkilästä tuli se sarja, jossa siirtyivät totaalisesti 100 v taaksepäin muutaman perheen voimin. Ilman aitoa riskiä tietenkin.
Heti kättelyssä pillastunut valjakko oli tappaa naisen. Tien oli vienyt tulva. Koira näykkäisi lasta. Yksinäisyyttään yksi lehmä tuli hulluksi. Toinen karkasi toisen, naapurin lehmän luo ja sitä sitten yöllä sataneessa nuoskassa talsien ja itkua tuhertaen tytöt etsimään. Porukkaa suretti teurastaa kana, jossa ei ollut muutenkaan mieltä munien saannin mennessä sen siliän tien. Heinää eikä polttopuuta älynnyt yksikään kerätä koko talven varoiksi. Parhaiten menestyi perhe joka älysi keittää ja myydä pontikkaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat