Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Monissa elokuvissa ja peleissä pidetään itsestään selvyyksinä plasma-aseita, mutta nyt todellisuuteen. Eli olisiko mahdollista puristaa hetkellisesti plasmaa kasaan vaikka kovalla sähkömagneetilla ja sitten "ampua" se vaikka teräslevyyn? Olen sitä miettinyt että vaikka saataisiinkin ammuttua tiivistynyttä plasmaa johonkin, niin olisiko mahdollista sillä saada syntymään edes pientäkään koloa esim. teräkseen? Eikös se ole vain melkein ilmanpainosta joten alkoi vain mietityttään?

Kommentit (7)

Plasman käyttö aseena on teoriassa mahdollista, mikäli sitä voitaisiin tuottaa ja varastoida paljon nykyistä helpommin.
Plasma-ammus kyllä rei´ittäisi teräslevyn. Vaikka plasmalla ei ole kiinteää muotoa, se on äärimmäisen kuumaa. Täten se osuessaan sulattaisi tiensä teräksen läpi, riippuen etäisyydestä ja teräslevyn paksuudesta.
Uusimpien tutkimusten perusteella luonnossa melko yleiset pallosalamat ovat magneettikentän koossapitämiä plasmapalloja. Täten niiden koskeminen ei olisi suositeltavaa: kuumuus riittäisi polttamaan raajan luineen.

Käytännössä lienisi helpompaa muuntaa materiaali plasmasuihkuksi vasta osumapisteessä. Tällainen ammus toimisi hyvin pitkälti nykyisten HEATien tavoin, jossa kovera puoli edellä oleva kuparilevy räjäytetään kuperalta puolelta itsensä läpi ja muutetaan metallisuihkuksi, joka läpäisee jopa 1000mm terästä.

Ehkä eräs - TeoreettineN - keino olisi käyttää jonkinlaista mikrofuusiota höyrystämään jotakin raskasmetallia, wolframia, iridiumia tmv., ja syöksemään se useita kymmeniä kilometrejä sekunnissa kohti kohdetta. En tiedä voidaanko kriittistä massaa laskea tai onko ainetta jonka kriittinen massa olisi riittävän pieni sormenpään kokoiseen tai pienempään latinkiin, mutta tässäkin riittäisi energiaa höyrystämään ja syöksemään riittävä määrä metallia kohteeseen.

Puhtaan sähkö-kuumuus-energian varastoiminen hetkellisesti magneettikentän sisään vaatisi jonkinlaisen virtalähteen tai virtatasapainon, jossa kupla imisi sisuksista enemmän energiaa kuin sen kasassa pitäminen vaatii.

Gunner
Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Tai niin kuten Dark Shade puhui pallosalamista, eli pitäisi "vain" luoda pieni mutta suuritiheyksinen pallosalama joka "puhalletaisiin piipusta ulos jotenkin". Mutta se pitäisi ratkaissa että mitä ja miten oikosulkemalla saataisin jotain sinnepäin tapahtuvaa tapahtumaan.

Gunner
Tai niin kuten Dark Shade puhui pallosalamista, eli pitäisi "vain" luoda pieni mutta suuritiheyksinen pallosalama joka "puhalletaisiin piipusta ulos jotenkin". Mutta se pitäisi ratkaissa että mitä ja miten oikosulkemalla saataisin jotain sinnepäin tapahtuvaa tapahtumaan.Asiassa on se ongelma, että pallosalaman syntymekanismit ovat edelleen hämärän peitossa.
Siinä missä tavallinen salama on janan mallinen, magneettikentän estäessä laajenemisen, pallosalamassa magneettikentät ovat jotenkin asettuneet kulmaan toisiinsa nähden. Tästä johtuen plasma ei pääse leviämään, vaan muotoutuu palloksi.
Pallosalama liikkuu varsin hitaasti, eikä toistaiseksi tuntemattomasta syystä juurikaan säteile lämpöä ympäristöön. Kaikkiaan ilmiöstä tiedetään hyvin vähän.

Putki, jonka sisällä kaksi hiilielektrodia. Näiden välille korkeajännitteellä purkaus, putken päästä mikroaaltoja sisään ja paineilmalla tai vastaavalla plasma ulos tuubista. Näin siis teoriassa, käytäntö vain on hieman karumpi.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Gunner
Tai niin kuten Dark Shade puhui pallosalamista

Minä näin pallosalamin Sittarin lihatiskillä. Se oli kyllä levännyt tiskin pohjalla sen verran kauan että se oli painunut vähän kasaan.

Mutta aiheeseen. Plasmassa on se ongelma ettei se tahdo pysyä kasassa ilman halki liihottaessaan, vaan hajoaa väliaineeseen melkoisen nopeasti. Se pitäisi saada sidottua jonkinlaiseen magneettikenttään, mutta mitenkäs sellainen sitten saadaan lentämään pisteestä A pisteeseen B?

Jenkeissähän kokeillaan jo lentotukialusten ydinvoimalla toimivia raidetykkejä jotka ampuvat kovametallisen magneettisen ammuksen kymmenien tuhansien kilometrien tuntinopeudella magneettikenttäää hyödyntämällä. Ammus muuttunee ilman kitkasta käytännössä plasmaksi viimeistään osumakohtaan läjähtäessään.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat