Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Öljyn hinta on nyt laskenyt kuin lehmänhäntä ja tulee todennäköisesti laskemaan vielä hieman.

Kysymys on, että nouseeko se enää koskaan viime kesän tasolle?
Fakta on se, että öljy loppuu joskus ja, että nytkin teollisuus yrittää päästä öljystä eroon. Uusia energiamuotoja tutkitaan ja kehitetään kokoajan.

Vai onko tosiaan niin, että mailmasta tulee öljytön vasta kun öljy on lähes loppu ja tynnyrin hinta lähentelee 1000 dollaria?

Sivut

Kommentit (20)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

hintahan tulee niinkin mielenkiintoisesta asetelmasta kuin kysynän ja tarjonnan mukaan. eli voi nousta ja nousee vielä korkeammalle.

ps. niillä joilla on öljylämmitys kannattaa alkaa soittelemaan lämmitysöljyä sillä sitä saa jo jopa alle 50 centtiin...

toisen polven pilkkuvirhe

En tuosta 1000 dollarista tiedä, mutta minusta on melko selvää että korkeammalle sen pitää suhteessa ostovoimaan nousta kuin viime kesänä, sen mielestäni ko ajankohta meille osoitti.

On ehkä olemassa niitä, jotka vetäisivät yhteyksiä öljyn korkean hinnan ja nykyisten talousongelmien välille, mutta minun mielestäni näillä kahdella ei juurikaan yhteyttä ollut.

Öljyn kulutus lähti käsittääkseni lähinnä talousongelmien seurauksena laskuun, eikä niinkään korkean öljyn hinnan vuoksi. Tämän vuoksi luulenkin että kuluttajien kipukynnys on korkeammalla kuin missä viime kesänä oltiin.

Olettaisi että Kiinalla ja Intialla tulisi näkyvimmin ensimmäisenä ostovoiman puute vastaan, sillä niissä kulutuksen kasvu on ollut kovinta. En osaa sanoa miten lähellä viime kesänä oltiin, mutta se on mielestäni avainkysymys asiassa. Jos köyhemmät, vähemmän kuluttavat maat tiputtavat kulutustaan (mitä mahdollisesti jotkut tekivätkin kesällä) ei se välttämättä näy suoraan kokonaiskulutuksessa jos kulutuksen yleissuunta on kasvava.

Itse kuvittelisin seuraavan kierroksen menevän niin että nähdään entistä kovemmat hinnat ja sen seurauksena uusi energiainfra saa todella tuulta siipiensä alle. Ensi vuosikymmenelle menee varmasti kuitenkin seuraava hintapiikki, mutta veikkaisin että ennen puoltaväliä tulee vastaan.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

Kuulemma jossain pain Suomea oli 95E alle Euron.

Thumbs up !

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Öljyn hintaa nosti spekulointi öljyfutuureilla (oletus mahdollisesta Iranin sodasta ja sen vaikutuksesta tuotantoon), ja nyt vastaavasti hinta on laskenut nopeasti samasta syystä (voittojen kotiuttaminen, kuka ehti vain ajoissa). Tietenkin myös maailmanlaajuisen laman uhka laskee sekä öljyn todellista että futuurihintaa.

Kaiken kaikkiaan spekulointi on osaltaa aiheuttanut jälleen turhaa epävarmuutta ja jyrkkiä hintaheilahteluja. Öljyllä tämä on varsin ikävää, koska sen hinta heijastuu koko tuotantoketjuumme. Voi hyvinkin olla, että nousseet kustannukset näkyvät hinnoissa, mutta nyt taas alenevat kustannukset vain yritysten taseissa. Mutta ei öljyn hinnan syyksi voi nykyistä finanssikriisiä laskea, kyllä se on pohjimmiltaan USA:n pankkijärjestelmän ongelmista lähtöisin. Kuluttajien velanottokyky täyttyi, eikä uutta velkaa saanut enää kasvaville asuntojen hinnoille.

Pidemmällä aikavälillä öljyn hinta tulee tietenkin nousemaan helposti käytettävien varantojen vähentyessä. Tällä hetkellä näin jyrkkä hinnanvaihtelu aiheutuu varmaankin pikemminkin OPEC-kartellin tuotantomäärien sääntelystä, investoijien spekuloinnista sekä maailmantalouden jäähtymisestä. Peak oil:in ajankohdasta on vaikeaa sanoa mitään varmaa, kun asiantuntijoillakin on päivämäärät vaihdelleet...

USA:n asuntoluottokriisi oli jatkunut jo yli vuoden ennen viime kesää, eikä se vaikuttanut markkinoihin paljoa mitään. Miksi vaikuttaisi ? Jos jotkut tuhlaavat yli varojensa, niin se on muutaman luotottavan pankin ongelma. Riski vs. tuotto.

Mutta öljyn hinnan nelinkertaistuminen vaikutti, erityisesti köyhiin maihin, missä ei ole muuta kysyntää kuin välttämättömyyskysyntä.

Oletus Iranin sodasta ei ole muuttunut ollenkaan. Päinvastoin, sen odottaminen laskee öljyn hintaa, kuten nyt on käynyt. Iran on just se, joka vaatii tuotannon leikkausta ja öljykaupan dollarisidonnaisuuden lopettamista.

Tuskin oljyn hinta enää kovin merkittävästi laskee. Barrelihinta asettunee alimmillaan 30-40$ väliin. Tai jos laskee enemmän, niin se tarkoittaisi laajamittaista buumia polttomoottoreista luopumisessa. Ei tunnu todennäköiseltä vielä.

Öljyn hinnan ennustukset ovat lähes laidastaan menneet perseelleen. Vaikuttavia tekijöitä on niin paljon ja niiden muutokset ennustusten ulottumattomissa. Joku tietenkin osuu ennusteessaan oikeaan, mutta se ei johdu tiedosta vaan pelkästään hyvästä onnesta.

anomalia
Tuskin oljyn hinta enää kovin merkittävästi laskee. Barrelihinta asettunee alimmillaan 30-40$ väliin. .Oma veikkaukseni on 15$

Se on myös monen pitkän futuurin veikkaus.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007
Raid
sinnipirtti
säilyyhän se muutaman vuoden.
KEU.

Milloinka Fortumin myymä kaukolämpö laskee?

varmaan kun kattila rikkoontuu tai sitten kattila ei saa polttoainetta..

KEU!

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat