Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

(Uutinen 29.12.)
Vuoden vaihtuessa ajanlaskuumme lisätään yksi sekunti. Näin on tehty jo parikymmentä kertaa vuoden 1972 jälkeen. Kysymyksessä on Maan kiertoliikkeen hidastuminen m.m. vuorovesi-ilmiön johdosta. Näin tarkka ajan päivittäminen perustuu satelliittitekniikkaan, jota yhteiskunnat käyttävät esim. gps-laitteistojen toiminnassa.

Kysymys: Miten aiot käyttää lisääntyneen ajan? Itse otan yhden ylimääräisen viskipaukun klo 00.00. Muusakaan ei voi nalkuttaa, koska kysymyksessä on hetki, jota ei koskaan ennen ole ollut olemassa!

Sivut

Kommentit (57)

Jos omistaisin rannekellon joka ottaa ajan automaattisesti atomikellosta, olis kiva nähä miten se hoitaan ton ylimääräisen sekunnin.

Vuorokaudessa on 86400 sekuntia. Jos joka toinen vuosi lisätään vuorokauteen yksi sekunti kuten viime vuosina on tehty (ja ylikin), on 200 000 vuoden päästä vuorokauden pituus yli 50 tuntia. Selityksenä hidastumiselle on mm. vuorovedet, kosminen säteily jne, mutta näitähän on ollut aina. Mikäs sitä maapallon pyörimistä juuri näinä aikoina niin paljon hidastaa? Olemmeko tervassa? Vai onko syytä etsittävä jostakin ilmiöstä, jota tiede ei tunne?

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Pakko siteerata yhtä lapsuuden lempirunoa:

"Mirri voitti Kirrin ladulla sekunnilla.
Mörö joka töllötti toosaa ja samalla luki proosaa
(ja näin sai sivistystä kaksin verroin)
hörönaurun päästi ja kikatti kaksinkerroin:
Mitä Mirri teki sekunnilla jonka hän näin säästi?
Mietti hienon ajatuksen? Tai katkaisi suksen?
Tai sotki korttipakan? Tai teki mahtavan kakan?"
- Eeva-Liisa Manner

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

tli
Seuraa 
Viestejä1123
Liittynyt11.11.2005
all in all
Vuorokaudessa on 86400 sekuntia. Jos joka toinen vuosi lisätään vuorokauteen yksi sekunti kuten viime vuosina on tehty (ja ylikin), on 200 000 vuoden päästä vuorokauden pituus yli 50 tuntia.Aivan näin dramaattisista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sitä sekunttia ei lisätä vuorokauteen vaan vuoteen. Joten, jos maapallon pyöriminen hidastuisi systemaattisesti siten, että vuoteen lisättäisiin aina yksi karkaussekuntti, niin 200 000 vuoden päästä vuorokausi olisi n. 9 min pidempi.

Muutos ei kuitenkaan todellisuudessa ole näin systemaattinen, sillä joka vuosi näitä sekunnin lisäyksiä ei tehdä, joten vuorokauden piteneminen ei ole noin nopeaa. Mitään poikkeuksellista tässä ei ole, sillä muutosta on tapahtunut aina.

Voimme kuitenkin lohduttautua sillä, että tämä sekunnin lisäämistarve on vain väliaikainen ilmiö. Siinä vaiheessa kun myös maa on lukkiutunut resonanssiin kuuhun, niin etäisyys kuuhun ei enää kasva ja tuon ajoittaisen sekunnin lisäämistarve poistuu. Tämä tapahtuu silloin kun maan kuukausi ja päivä ovat yhtä pitkiä eli 47 nykypäivää.

tli
all in all
Vuorokaudessa on 86400 sekuntia. Jos joka toinen vuosi lisätään vuorokauteen yksi sekunti kuten viime vuosina on tehty (ja ylikin), on 200 000 vuoden päästä vuorokauden pituus yli 50 tuntia.Aivan näin dramaattisista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sitä sekunttia ei lisätä vuorokauteen vaan vuoteen. Joten, jos maapallon pyöriminen hidastuisi systemaattisesti siten, että vuoteen lisättäisiin aina yksi karkaussekuntti, niin 200 000 vuoden päästä vuorokausi olisi n. 9 min pidempi.No niinpä tietysti. Menin ja uskoin aiheen otsikon "maan vuorokauteen lisätään yksi sekunti" ja sitä hämmästyin, vaikka se todellisuudessa lisätäänkin vuoteen. Emme siis ole juuttuneet tervaan.

Olli V
Onko karkaussekunneista jotain käytännön hyötyä?On toki. Pitää ajanlaskumme synkassa yhä hidastuvan maapallon pyörimisen kanssa.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
tli
Aivan näin dramaattisista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sitä sekunttia ei lisätä vuorokauteen vaan vuoteen. Joten, jos maapallon pyöriminen hidastuisi systemaattisesti siten, että vuoteen lisättäisiin aina yksi karkaussekuntti, niin 200 000 vuoden päästä vuorokausi olisi n. 9 min pidempi.

Ei kai sitä sekuntia lisätä edes vuoteen, vaan ajanlaskuumme? Sekunti siis sijoitetaan ikäänkuin tämän ja seuraavan vuoden väliin, eikä se pidennä tulevia vuosia mitenkään.

Ding Ding
tli
Aivan näin dramaattisista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sitä sekunttia ei lisätä vuorokauteen vaan vuoteen. Joten, jos maapallon pyöriminen hidastuisi systemaattisesti siten, että vuoteen lisättäisiin aina yksi karkaussekuntti, niin 200 000 vuoden päästä vuorokausi olisi n. 9 min pidempi.

Ei kai sitä sekuntia lisätä edes vuoteen, vaan ajanlaskuumme? Sekunti siis sijoitetaan ikäänkuin tämän ja seuraavan vuoden väliin, eikä se pidennä tulevia vuosia mitenkään.Nimenomaan noin. Eivät ne tulevat vuodet sekunnilla pitene aivan kuten karkauspäivän lisääminenkään ei tulevia vuosia pidennä.

tli
Seuraa 
Viestejä1123
Liittynyt11.11.2005
Ding Ding
tli
Aivan näin dramaattisista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse, sillä sitä sekunttia ei lisätä vuorokauteen vaan vuoteen. Joten, jos maapallon pyöriminen hidastuisi systemaattisesti siten, että vuoteen lisättäisiin aina yksi karkaussekuntti, niin 200 000 vuoden päästä vuorokausi olisi n. 9 min pidempi.

Ei kai sitä sekuntia lisätä edes vuoteen, vaan ajanlaskuumme? Sekunti siis sijoitetaan ikäänkuin tämän ja seuraavan vuoden väliin, eikä se pidennä tulevia vuosia mitenkään.Totta, sillä vuoden pituushan riippuu maan kierrosta auringon ympäri, eikä sillä ole mitään tekemistä maan pyörimisen oman akselinsa ympäri kanssa. Olisi pitänyt olla hieman tarkempi käsitteiden kanssa, sillä kysymyksessä on todellakin kalenteritekninen toimenpide aivan kuten karkausvuosissakin.

Jossain vaiheessa kuitenkin, kun vuorokauden pituus on kasvanut riittävästi, tarvitaan isompi kalenteriremontti, jossa vähennetään vuoteen menevien vuorokausien määrää.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Voihan perhana.

Aina köyhiä sorretaan. Vuodessa 2008 on sekunteja enemmän kuin edellisessä. Vuositulo/sekunti siis laskee lisää. Ammattiyhdistysliike, halooo.

Ei riittänyt kapitalisteille karkausvuoden aiheuttama tuloriisto.

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1297
Liittynyt1.9.2006
Snaut
Voimme kuitenkin lohduttautua sillä, että tämä sekunnin lisäämistarve on vain väliaikainen ilmiö. Siinä vaiheessa kun myös maa on lukkiutunut resonanssiin kuuhun, niin etäisyys kuuhun ei enää kasva ja tuon ajoittaisen sekunnin lisäämistarve poistuu. Tämä tapahtuu silloin kun maan kuukausi ja päivä ovat yhtä pitkiä eli 47 nykypäivää.Otitko huomioon fossiilisten polttoaiheiden siirtymisen maan syvyyksistä ilmakehään, ja otsonikadon sekä lämpenemisen mukanaantuoman napajäiden sulamisen, ja meriveden virtausten muuttumisen sekä haihtumisen avaruuteen?

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Maalaisjärki
Snaut
Voimme kuitenkin lohduttautua sillä, että tämä sekunnin lisäämistarve on vain väliaikainen ilmiö. Siinä vaiheessa kun myös maa on lukkiutunut resonanssiin kuuhun, niin etäisyys kuuhun ei enää kasva ja tuon ajoittaisen sekunnin lisäämistarve poistuu. Tämä tapahtuu silloin kun maan kuukausi ja päivä ovat yhtä pitkiä eli 47 nykypäivää.Otitko huomioon fossiilisten polttoaiheiden siirtymisen maan syvyyksistä ilmakehään, ja otsonikadon sekä lämpenemisen mukanaantuoman napajäiden sulamisen, ja meriveden virtausten muuttumisen sekä haihtumisen avaruuteen?Tottamaar ja paljon muutakin, tuo molemminpuolinen resonanssilukkiutuminen tapahtuu muuten jo 10 miljardin vuoden kuluttua, joten kannattanee alkaa valmistautumaan

No joo! Oikein hyviä kommentteja tuossa edellä. Mutta minähän kysyin: Miten aiot käyttää tuon lisäsekunnin?
Itse otan ylimääräisen viskipaukun klo 00.00, koska voin perustella muusalleni sitä hetkeä sillä, että sitä ei ole koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaankaan, joten koko sekunnin viskipaukkuakaan ei siis ole ollut, joten turha päkättää siitä!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat