Seuraa 
Viestejä45973

Keskeltä Amazonia löytyy täysin muusta maailmasta eristyksissä elänyt metsästäjäkeräilijäkansa, noin 30 ihmistä kaikkiaan.

Sinun vallassasi on päättää miten menetellään. Jätetäänkö kansa jatkamaan primitiivistä, "luonnollista" eloaan, lähestytäänkö varovaisesti, riennetäänkö Raamatun kanssa valistamaan vai yritetäänkö saattaa heidät mp3-soittimien ja rokotteiden kera suoraan 2000-luvulle? Miten toimit ja miksi?

Perustele mahdollisimman syvällisesti. Yhtä paljon kuin tällaiset kansat minua viehättää ihmisten perustelut päätökselle.

Sivut

Kommentit (22)

Annetaan heidän elää rauhassa omaa elämäänsä. He voivat etäältä seurattuna opettaa meille paljon enemmän kuin me heille.

Enkä usko, että me voimme onnellistaa heitä omalla kulttuurillamme ja elintasollamme.

On myös vaara, että niin kulttuurishokki kuin tauditkin tuhoavat heidät.

Amazonian diktaattorina määräisin heidän elinaluettaan laajennettavaksi ja ekologisesti suojelluksi. Veden virtauksiin ei laskualueella saa puuttua eikä sinne virtaavia vesiä saa mitenkään saastuttaa. Kala- eläin ja kasvikanta tulee säilyttää täysin luonnontilaisina.

Perustelu: Koska he ovat selvinneet ympäristössää vuosisatoja, on heillä mahdollisuus jatkaa elämäntapaansa vain, jos ympäristö jätetään riittävän laajalta alueeta koskemattomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
el6
Seuraa 
Viestejä1457

Ei helvetissä, antaa heidän elää omaa elämäänsä.
Sitäpaitsi, kohta siellä olisi satamäärin eri kirkkojen ja lahkojen saarnaajia heitä käännyttämässä. Yäkyäk.

.

Mummo
Amazonian diktaattorina määräisin heidän elinaluettaan laajennettavaksi ja ekologisesti suojelluksi. Veden virtauksiin ei laskualueella saa puuttua eikä sinne virtaavia vesiä saa mitenkään saastuttaa. Kala- eläin ja kasvikanta tulee säilyttää täysin luonnontilaisina.

Perustelu: Koska he ovat selvinneet ympäristössää vuosisatoja, on heillä mahdollisuus jatkaa elämäntapaansa vain, jos ympäristö jätetään riittävän laajalta alueeta koskemattomaksi.
Ei tietenkään, vaan tottakai heidät on heti käännytettävä oikeaan uskoon, että he pelastuvat. Oikeaan uskoon joka on,, öh mikäs se nyt taas olikaan? Mutta siis pointti oli, että vääräuskoisia he kuitenkin ovat.

Taitaa olla liian myöhäistä näiden 30 ihmisen tai vastaavien löytyvien kannalta.
Amazonin sademetsiä vedetään tasaiseksi suurella "kirveellä" ja ihmis- ja eläinlajeja tuhoutuu joka päivä.
Ois kannattannu vaikuttaa silloin joskus, kun siihen oli vielä vähän aikaa.
Nyt kaik on männyt..

Kolmekymmentä yksilöä on aika pieni yhteisö. Se on muutama perhekunta, vanhukset, lapset ja aikuiset. Todennäköisesti se kuolisi ajan kuluessa sukupuuttoon itsekseen vaikka ymäristö kuinka olisi suotuisa. Käsittääkseni onnistuneeseen suvunjatkamiseen tarvitaan noin kahdensadan sukukypsän ihmisen yhteisö.

He voidaan ottaa sieltä pois ja säilyttää hengissä, mutta heitä ei voida sellaisinaan mitenkää "pelastaa".

Seuraisin Pubimaisesti etäältä.

Sain idean ketjuun tästä youtube-videosta. Siinä ryhmä lähestyy eristyksissä Intian saarella eläviä sentinelesiläisiä (ei aavistustakaan miten sentinelese kirjoitetaan suomeksi) heitellen heille kookospähkinöitä lahjaksi. Aiemmin senti...läiset ovat vihaisesti torjuneet kaikki lähestymisyrityksen keihäillä huitoen.

Youtuben kommenttiosastolla monet ihmiset olivat yllätyksekseni sitä mieltä, että senti...läisiin pitäisi saada kontakti. Perusteluna on, että silloin kansa voi itse tehdä valinnan: jatkavatko perinteistä elämäntapaa vai lähtevätkö mukaan nykyrumbaan. Nykyisellään heillähän ei tätä valinnanmahdollisuutta ole, kun eivät paremmasta/pahemmasta tiedä. Totta, mutta jokin saaren sivistämisessä silti sotii minun moraaliani vastaan.

Arvasin toki, että tällä palstalla ihmiset ovat enimmäkseen minun kanssani samaa mieltä. Ihmetyttää, miksi youtube-palstalla ollaan hyvinkin erimieltä.

Niin, haluttaisiinko valistustyöhön siksi, että nämäkin ihmiset oppisivat esim. ihmisoikeuksista. Näillä aatteilla on vahva kristinuskon tausta, ja niiden ohjelmallisuus (vrt. ohjelmointi) voidaankin nähdä positiivisen vapauden sijasta negatiivisen vapauden puuttumisena. Eli, "kaikkein epävapaimpia ovat he, jotka kuvittelevat olevansa vapaita", vrt. "vapauteen Kristus meidät vapautti".

Sanoisin kyllä tälläkin palstalla olevan kirjoittajia, jotka toivoisivat kaikille samanlaista ajattelutapaa kuin "länsimainen". Jopa tietyt humanismin muodot lähtevät olettamuksesta, että jokainen ihminen tahtoo täysin samoja asioita, koska jokainen ihminen kokee samoin.

Kiintoisasti tämä ajatus sivuaa myös tieteen ihannetta intersubjektiivisuudesta, joka on ollut pystyssä I. Kantista alkaen. Kantin mukaan vain yhteisesti koettu on järkevää ja myös tulkitusti totta, jolloin erilaiset kokemukset ja erillisyys muuttuivat ongelmallisiksi. Tosin Kant näki, että ihmisyydessä tämä erilaisuus on väistämätöntä. Hänen "uskonhyppynsä" ("Toimi aina siten kuin toimintasi voisi tulla yleiseksi laiksi") kuitenkin kääntyy ikävä kyllä helposti ehdottomaan käskymuotoon ("Toimi aina
niin, että toimintasi voisi tulla yleiseksi laiksi"), jolloin tilanteen jatkuvan uudelleenarvioinnin tarve häviää ja arvostelmasta tulee kategorinen käsky, ikään kuin yhtälö, joka on sellaisenaan leikattavissa ja liimattavissa mihin tahansa. Juuri tätä Kant ei tarkoittanut.

Toisaalta taustalla on myös liberalistinen usko siihen, että ihminen on vain tietyissä yhteiskuntamuodoissa vapaassa tilassa, jolloin ihminen voi rationaalisesti valita ja itse päättää elämänsä suunnasta. 1700-luvun ajattelu "liimataan" 2000-luvun yhteiskunnan päälle mielestäni tässä varsin tökerösti. Eli modernin yhteiskunnan kehitys nähdäänkin teleologisena "menestyskertomuksena" verrattuna menneisyyteen eikä yhä enenevästi yksilöä orjuuttavana kuten kriitikoista on laita. Luullakseni erityisesti Yhdysvalloissa painotetaan rationaalisen valinnan mahdollisuutta ja uskotaan siihen huomioimatta muun yhteiskunnan muutosta runsaan 200 vuoden aikana.

BTW: Havaintojeni mukaan luonnontieteilijät ovat usein kulttuurisesti konservatiivisempia kuin kulttuuria varsinaisesti tutkivat, kirjallisuuskriitikot, filosofit ja antropologit. Spekuloin, olisiko taustalla luonnontieteen instrumenttien kehitys ja luontoa koskevan informaatiomäärän kasvu vuosisatojen mittaan.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9395

Taitaa olla vähän niin, että yhteydenotto on vaarallista.

Ameriikan intiaanit kuolivat melkein sukupuuttoon euroopasta tulleiden tautien vuoksi. Tämä uhka ei ole ohi.

Olen ollut ymmärtävinäni, että muutamat heimot ovat vieläkin melkein kadonneet heikon tautien vastustuskykynsä vuoksi.

Eipä taida kuitenkaan mikään auttaa, kun porukka on kerran löydetty. Ennemmin tai myöhemmin siellä on joku jeesustelija pelastushommissa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9395
Lothar
Sinun vallassasi on päättää miten menetellään. Jätetäänkö kansa jatkamaan primitiivistä, "luonnollista" eloaanKyllä ketuttaisi elää jossain metsässä hyönteisten syötävänä, paskantaa jonnekin maakuoppaan, tehdä jotain naurettavia rituaaleja, metsästää munat paljaina eläimiä...

Sanos muuta olisi se kurjaa.

Ellei ämmät olisi olleet niin vaativaisia, mekin istuttais nuotiolla jossain päin. Metsästeltäis ja kalasteltais. Välillä siirryttäis muualle kun olisi kaivattais ilmaston muutosta.

Kyllä olis tosiaan kurjaa. Ei bussit kulkisi.

dinoflagellat
Perusteluna on, että silloin kansa voi itse tehdä valinnan: jatkavatko perinteistä elämäntapaa vai lähtevätkö mukaan nykyrumbaan. Nykyisellään heillähän ei tätä valinnanmahdollisuutta ole, kun eivät paremmasta/pahemmasta tiedä...toi on jotensakii hieman kehno perustelu IMO.
Ei ne alkuasukit ensinnäkään todennäkösesti ajattele samanlaisesta näkökulmasta asioita ko "sivistynyt" ihminen, eivätkä varmaan haluakaan. Tyypillistä länsimaiselle ihmiselle kuvitella, että alkuasukkaista olis jotenkin hienoa/haluttavaa tällanen ruljanssi mikä meilä on täällä. Että se olis jotenkin varteenotettava vaihtoehto.

Toisekseen, se informaatiotulva joka näillä heimolaisilla olis opeteltavana ja nieltävänä.. riittäsköhän yks ihmisikä edes, meinaan jos on jo esm. parikybäseks kerint varttua omassa eristyksissä olevassa yhteisössä? Että nää tyypit pitäis ylipäätään itse tätä edes minään vaihtoehtona?

En nyt sillä että tää länsimainen sivistys mitenkään huono juttu olisi, toi sopeutuminen kaikkeen tähän vaan jotenki arveluttaa..

Vähän pakkopullan syöttämisen maku noista tuubi-kommenteista huokuu.. ja ymmärtämättömyys.
Sekä halu tunkea sinne itse exploraamaan.
Nah, annetaan vaan alkuasukkien olla, jos se on mahdollista.
Selvää toki on se, että heidän sanansa ei paina tässä päätöksessä minkään vertaa. Ja jos jätettäisikin rauhaan, niin olisiko elämäntapansa tutkimuskohteena kuitenkin niin houkuttava, että ei maltettas olla tunkematta sinne jotain BB -tyylisiä kameroita vahtaamaan jotta mitä ne siellä oikeen keskenään puuhaa?

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Kuten yllä jo mainittiin, kolmekymmentä on aivan liian pieni väkimäärä säilyäkseen. Jo edellisen sukupolven ja muutaman sitä edellisenkin olisi pitänyt olla vakavissa ongelmissa puolisonhankinnan suhteen. Joten joko kansa ei olisikaan niin eristynyt kuin kuviteltiin, tai sitten... no, loppu olisi varsin lähellä muutenkin. Tutkitaan pois, ja avarretaan edes geeniperimää vaikka kieli ja kulttuuri häviäisivätkin.

Jos otettaisiin hypoteettinen 500-1000 hengen kansa, niin sen voisi jo melkein jättääkin omiin oloihinsa. Jos onnistuisi. Yleensä kun ihmisten "löytäminen" johtaa myös siihen että ne "löytävät" löytäjänsä...

Jonkinlainen säännöstelty kulttuurivaihto olisi kai se paras vaihtoehto. Ei mitään "ottakaa tästä, me tiedetään paremmin kuin te mikä teille on hyväksi"-periaate kuten lähetyssaarnaajilla ja kauppiailla, vaan "mitä te tiedätte ympäristöstänne (ja voitte kertoa meille), mitä te tarvitsette?"

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Nämä ihmiset eivät ole koskaan kuulleet kristuksesta! Meidän tulee heti pelastaa heidät kadotuksesta ja lähettää lähetystö viemään heille ilosanomaa!

Onneksi olen kuullut että kirkon ulkomaan apu suunnittelee operaatiota alueelle.

Pitäisi antaa olla rauhassa sekä rauhoittaa alue ja tehdä laaja suojavyöhyke heidän elinpiirinsä ympärille. Sitten kun me muut tuhoamme itsemme ja ympäristömme rajattoman kasvun mahdottomuudella ym. vippaskonteilla, juuri näillä metsien kansoilla on paras mahdollisuus selvitä eteenpäin vuosituhansia koetelluilla selviytymiskeinoillaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat