Seuraa 
Viestejä45973

Joskus on esitetty ideaa henkilökohtaisista päästöoikeuksista. Mitä mieltä olette?

Mielestäni se voisi toimiakin, vähän samaan tapaan kuin nykyinen yrityskohtainen päästökauppa. Kaikki saisivat vuoden alussa saman määrän päästöoikeuksia, joita voisi sitten ostaa tai myydä. Esim. Jos jollakulla ei ole tarvetta autolle, tai hänellä ei edes ole ajokorttia, hän voisi myydä autoiluun osoitetut ajo-oikeuskilometrit niitä tarvitsevalle. Näin etenkin pienituloiset voisivat saada tärkeitä lisäansioita, ja toisaalta sillä, jonka täytyy käyttää enemmän vaikkapa autoa, olisi siihen mahdollisuus.

Ympäristölle olisi hyötyä kulutushyödykkeiden sääntelystä, ihmiset eivät voisi elää liikaa yli varojensa, ja osalla ihmisistä, joilla muuten on pienet tulot, olisi ansiomahdollisuus, kuten eläkeläisillä. Päästöoikeuksia voitaisiin laskea kaikenlaisille eri kulutushyödykkeille. Taloudellista voittoa päästökaupasta saisivat ne, jotka elävät vaatimattomasti. Tosin rahaa ei voisi joka vuosi paljon kuluttaa, jos haluaa pysyä voiton puolella. Ehkä tämä malli myös kannustaisi säästämiseen ja yksityisenkin talouden tarkempaan suunnitteluun.

Kommentit (7)

Päästökauppa ei tietysti voi jatkua loputtomiin, vaan yritysten vuotuisia päästöoikeuksia vähennetään vähitellen, jotta ympäristövaikutuksista olisi oikeasti hyötyä.

Mutta yksityinen päästökauppa voisi jatkua kauemmin, koska sillä säädeltäisiin kulutusta, kuitenkin kuluttamattomuus voisi myös olla taloudellisesti kannattavaa ja kasvattaisi yksityistä pääomaa, joten maan talous ei kaatuisi vähäisen kulutuksen takia. Onko tässä järkeä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtiotasolla voi olla hiukan helpompi mitata päästöjä. Yksittäisten kansalaisten tapauksessa ei riittäisi, että lentoyhtiöt ja sähköntuottajat ilmoittavat kansalaisten päästöjä valtiolle, vaan pitäisi olla mittari joka pakoputkessa ja takapuolessa.

"Päästöoikeudet" on tavallan jo hyödykkeiden hinnoissa.
Isommasta kaarasta maksat isommat verot. Alvi on joka paikassa. Tavallaan sitä maksaa jo. Jos keksittäisiin lisää niin siitä tulis käytännössä kuitenki vaan yks vero lisää.
Valtio tuskin antaisi niillä tehdä kauppaa.

Tai sit pitäis olla joku markkinapaikka niille.
Henkilökohtasen "päästön" pörssi.

Entäs jos verotusta liikenteen osalta kevennettäisiin tai poistettaisiin? Autoilussahan suurempi ympäristön kuormitus taitaa tulla ajamisesta, kuin vain auton valmistuksesta. Jos ajokilometrit olisi rajoitettu päästöoikeuksilla, kukin maksaisi vaan sen oman osuutensa ajamisesta. Vähän samaan tapaan kuin olisi ehkä reilumpaa, että tv-maksuja maksaisivat vain ne, jotka Ylen ohjelmia seuraavat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat