Seuraa 
Viestejä45973

Miksi maassa oleva vesi jäätyy pitkiksi samansuuntaisiksi kiteiksi?
Miksi kiteet osoittavat lähes poikkeuksetta ylöspäin? Ikäänkuin kide tietäisi missä on maanpinnan normaali.
Miksei tätä tapahdu kaikille multaläjille? Joissain paikoissa maan piikittyminen on hyvin voimakasta ja toisaalla hädin tuskin havaittavissa.

isompi versio

iso

Kai tää menee geologia, maa, meri ja ilma -osastolle. Ehkä fysiikka ja kemikin saattaisi mennä... en tiiä.

Kommentit (8)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuosa on kyse maalajista ja kosteasta paikasta. Esimerkiksi siltti nostaa kapillaarisesti vettä pintaan asti. Kun siinä pakkanen sopivasti jäädyttää pinnan ja tilalle nousee lisää vettä niin noinhan siinä käy.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iha lähellä mua kasvo tommosia se oli nuunku karvaa joka kasvaa hiekasta. Otin valokuvia siitä mutta ne ei onnistunu hyvi. Olis kivaa tietää mitä se on ja mistä se johtuu.

Tässä on kuva siitä. Karvasuus ei näy hyvi valokuvassa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuo ilmiö on muuten sen tyyppinen että sitä voisi simuloida. Sillä saisi varmaankin veistoksellisia tuotoksia pakkasella. Eli tarvitaisiin kapillaareja, jotka pysyvät sulana aivan jäätymispintaan asti. Onnistuisikohan jollain huopakynän sisustalla. Vesitila lämmitettäisiin.

Tai jospa kerättäisiin maa-ainesta tuollaisesta luonnollisesta jäätymispaikasta ja sille järjestettäisiin erityisolosuhteet lämmityksineen ja veden syöttöineen.

Voi olla, että jokin kennomainen suutin voisi veden pakkosyötöllä myös toimia tuottaen puikkoja ylöspäin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sen verran kummallinen ilmiö on kyseessä, että oletan sen toteuttamisen vaativan tarkkaan määriteltyjä olosuhteita. Luonnossa liikkuessani olen havainnut, että näitä ilmaantuu vain tietynlaiseen multaan. Ehkäpä kosteuden määrä pitää olla tarkalleen oikein ja maan sopivan vettä johtavaa. Savessa en ole tuollaisia nähnyt kertaakaan. Joissain paikoissa piikit kasvavat oikein komeasti ja joissain vain pari milliä. Liekö vesi loppunut kesken vai olisiko lämpötila vaikuttanut jotenkin. Piikikästä maata muodostuu vain avoimiin paikkoihin. Lehtien alla oleva maa ei reagoi tällä tavoin. Ehkäpä maan pitää olla sopivasti plussan puolella ja pinnan hieman pakkasella.

Luulisin että kosteuspitoisuus, maan rakenne ja lämpötilagradientti vaikuttavat eniten.

Tuota ilmiötä kutsutaan rousteeksi. Vaikka onkin hienon näköistä niin aiheuttaa myös ongelmia. Ilmiössä on tarpeeksi voimaa esimerkiksi katkomaan pienten kasvien juuria ja kaatamaan niitä.

Jääpiikit vaativat sopivan maan rakenteen ja kosteuden. Savessa muodostamista ei tapahdu koska huokoset ovat liian pieniä että homma onnistuisi kunnolla.

Vastaavantyyppinen asia tuli vastaan erään ojan jäässä. Sen pinnan puhkaisevan kasvin ja jään rajapintaan on muodostunut "tähtiä". Tuommoisia oli koko jääkansi pullollaan. Oletettavasti rajapinnasta tähden tyveen tulee koko ajan lisää vettä, joka sitten tietysti jäätyy ja samalla työntää tähden sakaroita ulospäin entistä pidemmiksi. Sakarat pääsevät kasvamaan erityisen pitkiksi, koska jään pinta tukee niiden muotoa.

isompi kuva

Mä oon nähnyt tuota lahopuulla, ja tuumin että onko siinä nyt joku sieni, eipä ollut, mutta voisi siinä kai jotain orgaanista olla mukana, eihän kiteet nyt noin yleensä kasva.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat