Seuraa 
Viestejä45973

Sain aamulla soiton länsirannikolta. Mereltä oli lentämässä itäkoilliseen sisämaahan useita (5-10) lintuparvia (20-30 lintua kussakin). Linnut lensivät auramuodostelmissa.

Mitä lintuja (hanhia ehkä?) ja ennen kaikkea, minne ihmeeseen ja miksi ne olivat menossa tähän vuodenaikaan?

Kommentit (11)

Hanhien tai muidenkaan suurien lintujen ei pitäisi näkyä vielä kuukausiin.
Suunnistus ilmeisesti mennyt pahasti pieleen, muuta selitystä en keksi.

Phony
Sain aamulla soiton länsirannikolta. Mereltä oli lentämässä itäkoilliseen sisämaahan useita (5-10) lintuparvia (20-30 lintua kussakin). Linnut lensivät auramuodostelmissa.

Mitä lintuja (hanhia ehkä?) ja ennen kaikkea, minne ihmeeseen ja miksi ne olivat menossa tähän vuodenaikaan?
Harmaalokkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Jos niitä ei kyetä tunnistamaan, niin ne ovat siis tunnistamattomia lentäviä kohteita...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Phony

Ei ollut. Harmaalokit eivät lennä auramuodostelmassa.Paitsi että lentävät, lyhyillä matkoilla yleensä talven kylmettyä energiaa säästääkseen ja pitkillä matkoilla muutenkin. Vaikkeivät suinkaan kaikki harmaalokit varsinaisesti "muuta" siten kuin se kansantajuisesti ymmärretään, ne usein siirtyvät ruokapaikkojen väleillä. Näinpä jokin tietty yksilö voi talven aikana löytyä vaikkapa Tarastejärven kaatopaikalta Tampereen kieppeiltä ja muutaman päivän tai viikon päästä esim. Ämmässuolta. Moni harmaalokki sinnittelee Suomessa talven etenemisen mukaan, ja joukkopakoa alkaa etelärannikolla esiintyä yleensä ensimmäisen pidemmän pakkasjakson aikaan.

Aurassa lentäviä lokkeja näin viimeksi tänään Turussa, "työmatkalaiset" lensivät korkealla Topinojan kaatiksen suuntaan. Totesin seuralle, että taas soi kohta BirdLifen puhelin kun ihmiset väittävät kivenkovaan nähneensä kurkiauran. Kurkia nähdään maassa tähän aikaan vain joitain yksittäisiä, ainut runsaampilukuisena löytyvä hanhilaji on kanadanhanhi. Ja sekin pääasiassa vain pääkaupunkiseudulla, länsirannikolta Tiiraan oli ilmoitettu vain muutama lintu.

Lintujen koosta ei mainittu mitään, mutta veikkaisin joutsenta. Joutsenet lähtevät joka vuosi viimeisinä muuttolintuina ja vasta sitten, kun on "pakko" eli kun vesistöt alla alkavat jäätyä. Vuosittain näemme muuttojoutsenia levähtämässä jopa järvien jäällä.
Leutoina talvina monet joutsenet talvehtivat Suomenlahdella, ja koska isoimmat pohjoisemmistakin vesistöistä jäätyvät vasta nyt, viimeiset joutsenparvet muuttavat nyt.

Tuo lentosuunta on saattanut olla joko arviointivirhe havainnoitsijalta tai sitten linnut ovat jostain syystä tilapäisesti lentäneet itäkoilliseen hakien esim. tutumpaa muuttoreittiä. On tutkittu, että jokseenkin kaikki muuttolinnut lentävät vuosittain molempiin suuntiin lähes tarkalleen samoja reittejä.
Vain kookkaimmat muuttolinnuista (joutsenet, kurjet, hanhet) lentävät auramuodostelmassa, koska niiden koko aiheuttaa ilmanvastuksen myötä johtavan linnun väsymisen ja vaatimuksen auralentoon ja kärjen vaihtumiseen.

Saattaisivat kyllä ollakin sitten lokkeja. Alueella kyllä asustelee hanhiakin, mutta tuo lentosuunta ei taida hanhille sopia.

Paikallinen kaatopaikka on tuossa suunnassa. Ilma oli merellä kylmentynyt nopeasti ja ruokapaikat varmasti alkoivat olla vähissä. Kaatopaikalle ja lämmpöisempään oli matkaa kymmenkunta kilometriä.

Joutsenia ne eivät olleet. Joutsenet olisivat olleet kooltaan liian suuria ja niitä olisi lukumääräisesti ollut liian paljon. Yhteensä niitä oli siis noin 150 kpl.

okivi
Seuraa 
Viestejä1914
Tarkkailija
Vain kookkaimmat muuttolinnuista (joutsenet, kurjet, hanhet) lentävät auramuodostelmassa, koska niiden koko aiheuttaa ilmanvastuksen myötä johtavan linnun väsymisen ja vaatimuksen auralentoon ja kärjen vaihtumiseen.Juupas-eipäs -väittelyksi menee, mutta ei auta. Minä ja lukemattomat muut olemme kyllä nähneet harmaalokkien ja jopa naurulokkien lentävän auramuodostelmassa vähän pitemmässä matkalennossa.

Kyseenä olevassa tapauksessa on epäselvää lintujen koko ja missä kohdassa länsirannikkoa ne lensivät. Parvien lukumäärän huomioon ottaen harmaalokki on todennäköisin laji. Näin tänään Karjaalla 18 laulujoutsenta muuttamassa etelään, kuitenkin aika epämääräisessä muodostelmassa kaukaa sivulta katsoen. Äänet paljastivat lajin.

Muokkaus: siis oli epäselvää koko joutseniin verrattuna, mutta ei ole enää.

http://parapsykologia.blogspot.com

There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer

Phony
happopää
Harmaalokkeja.Ei ollut. Harmaalokit eivät lennä auramuodostelmassa.Varmasti lentävät. Aamupäivällä siirtyvät mereltä kaatopaikoille ruokailemaan ja iltapäivällä takaisin merelle. Näistä "kurki"auroista kysellään aina silloin tällöin.

No joo. Harmaalokkeja varmaankin olivat. Phonyn peruskysymys oli vähän lapsellinen, koska siinä ei esitetty riittävästi perusasioita. Lypsämällä sitten tulivat argumentit pala palalta.

Vaan nuo joutsenet ovat ihme lintuja. Muistan jostakin kymmenen vuoden takaa tapauksen, kun vuoden vaihteen aikoihin (siis näihin aikoihin) nousi kirkuva pakkanen parin päivän varoitusajalla. Oli kuutamoiltayö klo n. 22, ja kävelin jäätyneen järven rantaa.
Korkealta taivaalta kuulin joutsenparven huutelua (tunnen joutsenten äänet hyvin), ne lensivät kohti etelää. Pimeydestä johtuen en nähnyt niitä, mutta arvelin niiden saavuttavan Suomenlahden neljässä tunnissa, mikäli lentonopeus olisi esimerkiksi 40 km/t.
Siihen asti luulin, että muuttolinnut eivät lennä pimeään aikaan. Olisiko ollut niin, että kuutamo auttoi niitä suunnistamisessa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat