Seuraa 
Viestejä45973

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Acehin+rauhan+osapuolet+tapaavat+Hel...

Helsingissä kokoontuu ACEH kokous, joka tulee olemaan suurin Suomessa koskaan järjestetty korkeimman tason tapaaminen. ACEH-kokoukseen tulee osallistumaan delegaatioita kaikkien EU:n jäsenmaiden lisäksi myös kolmestatoista Itä-Aasian maasta. Valtion- tai hallitusten päämiesten lisäksi kokoukseen tulee osallistumaan noin 2000 delegaattia. Tärkeimmät kysymykset kokouksen esityslistalla ovat kansainvälisen monenkeskeisen järjestelmän tukeminen, turvallisuusuhkiin vastaaminen (mukaan lukien globaalit terveysuhat kuten lintuinfluenssa), energiaturvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset, WTO:n Dohan kierroksen neuvottelujen läpiviemisen tukeminen ja globalisaatioon, kilpailukykyyn ja maailmantalouden rakennemuutokseen liittyvät kysymykset sekä kulttuurien välinen dialogi.

Kolmentoista miljoonan euron törsääminen yhteispotretteihin ja ympäripyöreisiin julistuksiin Aasian hallitsevan eliitin kanssa vaikuttaa Suomen ja EU:n eliitille varmasti hintansa arvoiselta. Tämän päivän maailmanlaajuista kapitalismia on vaikeaa kuvitella ilman kahden kerroksen järjestelmää, jossa massatuotanto hoidetaan maissa joissa autoritäärinen hallinto takaa työvoimakulujen alhaisuuden. Ihmisoikeuksia ei ACEH:n keskeisten kysymyksien listalta löydy. EU-maiden eliitti ei siis enää viitsi edes teeskennellä, että se yrittäisi vaikuttaa ihmisoikeustilanteeseen esimerkiksi Burmassa, Indonesiassa tai Malesiassa, paitsi kiristessään lisäetuja investoinneilleen. Kansainvälinen moninkeskeinen systeemi voi suoda länsimaiden asukkaille sitä enemmän demokratiaa, ihmisoikeuksia ja puhdasta ympäristöä yksinoikeudella, mitä halvempia kulutustarvikkeita sillä on varaa tarjota. Keskeistä länsimaiden eliitille on myös minimoida riippuvuus siitä länsimaisen työvoiman osasta, jolle ei ole tarjota siedettävää työtä. Huippukokousten ajaksi meitä tosin kehotetaan luopumaan näennäisestä vapaudestamme, ja alistumaan kaikkialla läsnäoleviin poliiseihin ja valvontaan.

Kansainvälisen moninkeskeisen systeemin ylläpitäminen käy yhä vaikeammaksi. Eri puolilla Indonesiaa pienviljelijät ja hikipajojen työläiset mellakoivat lähes päivittäin. Vähintä mitä me yhdessä voimme tehdä heidän tukemisekseen on tuoda edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille.

Barrikaadeille!

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat