Seuraa 
Viestejä4922

Sain kaveriltani pienessä vaihdossa sellaiseksi väittämän laitteen. Siinä on ledi, joka lähettää heikohkoa punaista valoa. Näkyykö infrapuna edes niillä aallonpituuksilla, minkä ihmissilmä havaitsee? Laite on seuraavaa isompaa kokoa AA paristosta, joten sellainen siellä lienee sisällä. Vonguin sen sillä verukkeella antamaan, että näkee auton avaimenreiän pimeässä. Itse väitti toimivan yölammpuna, niin testattiin pimeässä huoneessa. Mitään riittävää valoa ei tullut siihenkään käyttöön, niin luopui suosiolla aarteestaan.

Jos tuo olisi infrapunalamppu, niin mihin sitä heikkotehoista voi käyttää? Jännä punaisen piste näkyy lähietäisyydellä, kauemmaksi vietynä se hajoaa johonkin äärettömyyksiin. Tuijailin sillä suoraan silmäänkin, eikä häikäissyt.

Edit: Nyt tajusin itsekin mikä se on. Mutta ketju jääköön, en sitä osaa poistaakaan, tai en viitsi. Onhan tuossa kuitenkin peruskysymyksiä joitain.

Lierikki Riikonen

Kommentit (13)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuo on varmaankin lisälaite johonkin IP-valokuvaamiseen. Tai johonkin IP-kiikariin. Mikä lie tirkistelyväline.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kyllähän hehkulampuista on olemassa lämpölamppuversioita, jotka säteilee infrapunaa. Hehkulampputekniikka on lähes täydellinen sellaiseen sovellukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ongelma on siinä, että ihmissilmä ei ole herkkä IR-säteilylle. Sellaista valaisinta käytetään esim. IR-valvontakameroille, jotka kuvaavat myös pimeässä. Se että valaisin loistaa heikosti punaisena, tarkoittaa sitä, että osa sen säteilyspektristä on näkyvän valon alueella.

IR-valaisimesta tutumpi lienee TV:n ja kodinelektroniikan kaukosäätimet, jotka toimivat moduloidulla IR-säteilyllä.

Myös armeijalla on kiikareita, jotka toimivat infrapuna-alueella ja niissä on myös IR-ledit antamassa kameralle näkymätöntä valoa.

Vierailija
Ronron
Jos kykenisimme näkemään infrapunaa, olisiko se silloin meille väri muiden joukossa?Niin varmaan olisi. Jotkut eläimet, mm. käärme näkee tai aistii infrapunaa. Käyttää sitä saalistaessaan.

Minkälaisella optiikalla valon aallonpituus muunnetaan silmälle näkyväksi? Esmes monissa lasereissa kuten omissa vihreissäni diodi lähettää 1024nm infrapunavaloa, joka muutetaan ?kristallilla? 532nm tjsp. Eikö samankaltaisesta materiaalista voisi tehdä helposti lasit, jotka avaisivat ikkunan infrapunamaailmaan?

Vierailija
Bushmaster
Minkälaisella optiikalla valon aallonpituus muunnetaan silmälle näkyväksi? Esmes monissa lasereissa kuten omissa vihreissäni diodi lähettää 1024nm infrapunavaloa, joka muutetaan ?kristallilla? 532nm tjsp. Eikö samankaltaisesta materiaalista voisi tehdä helposti lasit, jotka avaisivat ikkunan infrapunamaailmaan?Ainakin tuo armeijan käyttämä "optiikka" on sellaista, että on infrapunakamera ja sen signaali johdetaan kuvaruudulle. Koko homma on sitten kypärässä.

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987

Kaukosäätimen IR-ledin toimimisen/toimimattomuuden voi tarkistaa digi- tai kännykameralla. Katsot vain kameran etsinkuvaa ja painelet kaukosäädin itseesi päin osoittaen nappeja. Kuvassa näkyy kun ledi vilkkuu, paljaalla silmällä sitä ei näe.

Same shit, different day...

Niin ja koittakaapa huvikseen sohia digikameraan tahi kännykameraan kaukosäätimen ir-ledillä. .

Canonin Ixuksessa muuten hauska, "color swap"-toiminto, jolla voi valita värin, jonka korvaa jollain toisella värillä. Yritin napata värin ir-ledistä ja korvata sen kirkkaalla sinisellä, ja sitten yrittää pimeässä huoneessa suunnistaa ir-led apuna . .Mutta eihän se köyhän miehen nightvision toiminut .. , se ilmeisesti ei heijastuessaan ole täsmälleen samaa aallonpituutta

ovolo
lierik
Tuo lamppu on näköjään lapsille tehty lelu. Kaukoputki.Oliko ihan sellainen, jolla muka näkee vaatteiden läpi?Aikoinaan muutamia vuosia sitten kun Sony toi ensimmäisen NightShot mallinsa markkinoille suositusta HandyCam videokamerasarjastaan, niin siinä oli ir-suodin yökuvauksia varten. Mutta juju oli se, että sait sen suotimen myös päälle päiväkäytössä ja siten jollakin tasolla vehje pystyi "näkemään" mm. ohueiden vaatekappaleiden lävitse.

Tämä videokamera oli aikoinaan kovinkin suosittu siellä suuren maailman beacheilla mutta ei mennyt pitkäänkään kun Sony, saatuaan asiasta tiedon, muutti suodinrakenteen ja sen kytkennän noissa NightShoteissaan. Näitä tuotantolinjan alkupään vehkeitä myytiinkin sitten kamerapuodeissa jonkin aikaa sikamaisen kovaan ylihintaan kaikenmaailman tirkistelijöille.

ovolo
lierik
Tuo lamppu on näköjään lapsille tehty lelu. Kaukoputki.Oliko ihan sellainen, jolla muka näkee vaatteiden läpi?No nyt minä ymmärrän, miksi lierikin oli pakko saada se!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat