Seuraa 
Viestejä45973

Australia muistaakseni aivan äskettäin kieltäytyi Guantánamon vankien vastaanotosta. Mielestäni EU:lla ja sen myötä myös Suomella on nyt näytön paikka, eikä vähiten sen vuoksi, että kyseisen vankileirin sulkemista on oikeutetusti vaadittu EU:n taholta jo vuosia.

15 Kiinan Uiguuria voisivat toimia esimerkkinä muille EU-maille? On tietysti selvää, että moraalisesti suurin osa vangeista tulisi kotouttaa Yhdysvaltain maaperälle mutta, koska tämä tiedetään käytännössä mahdottomaksi, niin on parempi hakea muita ratkaisuja. Syyttömiä ihmisiä ei kuitenkaan voida loputtomiin pitää vangittuina ja tuleva presidentti Obamahan on jo luvannut vangit vapauttaa vähitellen. Suomen on varakkaana länsimaana kannettava vastuunsa tässäkin kysymyksessä.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/u ... 63193.html

Suomi alkaa loppiaisen jälkeen pikavauhtia valmistella kantaansa vankien vastaanottamiseen Kuubassa sijaitsevan Guantánamon sotilastukikohdasta.

Yhdysvaltain presidentin virkaan valittu Barack Obama on luvannut sulkea Guantánamon vankileirin niin pian, kuin sulkeminen on suinkin mahdollista. Vankien mahdollinen vastaanottaminen Suomeen nousi ajankohtaiseksi, kun Portugalin ulkoministerin ehdotti, että EU ottaisi asian esille ulkoministerikokouksessaan tammikuun lopulla.

Yhdysvallat ei ainakaan toistaiseksi ole ottanut asiasta yhteyttä Suomeen. Suomen kantaa aletaan kuitenkin muotoilla pikavauhtia heti loppiaisen jälkeen. Suomen kanta on kansallinen päätös ja sen tekee käytännössä hallitus.

Suomessa Guantánamon vangeista pakolaisia
Vielä on epäselvää, mikä Suomeen mahdollisesti tulevien vankien virallinen asema olisi. On kuitenkin todennäköistä, että heitä kohdeltaisiin pakolaisina.

Suomelle on tarjottu mahdollisuutta ottaa vastaan Guantánamossa olevia uiguurivankeja, koska he eivät voi palata kotimaahansa Kiinaan. Uiguureja on Guantánamossa arviolta mukaan 15. Kaikkiaan vankeja on Guantánamossa noin 250. Leirillä on ollut kaikkiaan noin 750 vankia.

Suomen kantaa vankien vastaanottamiseen valmistelee ainakin kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Marja Lehto. Ulkoministeriöstä mukana on todennäköisesti poliittisen osaston johtaja Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve. Myöhemmin yhteistyöhön tulee mukaan vielä sisäministeriö, joka vastaa pakolaisasioista.

EU:kin vaatinut leirin sulkemista
Vankileirin sulkemista ovat vaatineet voimakkaasti muun muassa ihmisoikeusjärjestöt. Lähetystöneuvos Ilkka Rentola ulkoministeriöstä kertoo, että EU on vuodesta 2006 lähtien vaatinut vankileirin sulkemista.

Nyt EU:n on pohdittava kantansa uudelleen. Käytännössä kyse on Rentolan mukaan siitä, miten EU tulee nyt vastaan, kun vankileiriä ollaan sulkemassa.

Sivut

Kommentit (27)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Miksei USA ota vastuuta rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan? Miksi koettaa tuupata ongelmansa muille?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

vihertaapero
Miksei USA ota vastuuta rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan? Miksi koettaa tuupata ongelmansa muille?Kysy sitä heiltä. Vakavasti ottaen, ehkäpä esimerkiksi kyseiset Uiguurit eivät halua Yhdysvaltoihin, mikä on mielestäni ymmärrettävää. Eikö Suomi saisi auttaa heitä?

Ja kuten aiemmin kirjoitin ja linkitin, he eivät ole mitään terroristejä vaan väärin perustein vangittuja uskonnollis/poliittisia vankeja. Suurvalta politiikan uhreja.

vihertaapero
Miksei USA ota vastuuta rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan? Miksi koettaa tuupata ongelmansa muille?

Ne uiguurit ovat Area 51:n väkeä ja Guantanamo perustettiin ainoastaan tekosyyksi jonka varjolla avaruusoliot voidaan sijoittaa ulkomaille.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
taisto
Ja kuten aiemmin kirjoitin ja linkitin, he eivät ole mitään terroristejä vaan väärin perustein vangittuja uskonnollis/poliittisia vankeja. Suurvalta politiikan uhreja.

Voihan ne ollakin terroristeja, mistäpä heistä tietää. Mutta joltesakin epäuskoiselta se minustakin tuntuu. Ennemmin he kai terrorisoisivat Kiinaa kuin Jenkkejä, jos nyt ovat jotakuta terrorisoidakseen.

Hämmentää.

Vapautetut vangit ovat toki tervetulleita tänne, mutta USA:lla olisi mielestäni moraalinen velvollisuus kustantaa heidän ylläpitonsa tällä.

vihertaapero
Miksei USA ota vastuuta rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan? Miksi koettaa tuupata ongelmansa muille?++++ Suuri Ja Maftawa USA. Sotakoneisto jolle ei löydy vertaa maailmassa. Siihen se mahtavuus sitten loppuukin kun kivikauteen pommittamisen jälkeen pitäisi alkaa miettimään että mitäs sen jälkeen.

Esimerkkinä Irakin sota. Kävi aivan kuten arvasinkin. Saddam ja joukot saadaan pyyhittyä pois. Mutta mitäs sen jälkeen ?

Halutaan Baath-puolue pois kartalta. Sattui olemaan vaan pieni mutta, miltei koko Irakin hallintokoneisto oli Baath-puolueen kyllästämä, joista tietysti päästiin eroon erottamalla heidät. Samalla pyyhittiin miltei koko Irakin hallintokoneisto viemäriin. Poliisi ja armeija mukaan laskien.

Ei tarvita varmaankaan tähtitieteen professoria miettimään mitä siitä seuraa kun yhteiskunnan tärkeimpien osa-alueiden ammattilaiset katoavat nopeasti työpaikoiltaan. Uutisia lukemalla voi nähdä seuraukset.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Moses Leone
Vapautetut vangit ovat toki tervetulleita tänne, mutta USA:lla olisi mielestäni moraalinen velvollisuus kustantaa heidän ylläpitonsa tällä.

Aika hyvä pointti...

Hämmentää.

mig21bis

Ei tarvita varmaankaan tähtitieteen professoria miettimään mitä siitä seuraa kun yhteiskunnan tärkeimpien osa-alueiden ammattilaiset katoavat nopeasti työpaikoiltaan. Uutisia lukemalla voi nähdä seuraukset.Valitettavaa mutta totta. Siksi on tärkeää, että rauhanomaisemmat länsimaat Suomi mukaan lukien auttavat jälkien korjauksessa. Toinen vaihtoehto on, että kukaan ei auta.

Vatkain
Moses Leone
Vapautetut vangit ovat toki tervetulleita tänne, mutta USA:lla olisi mielestäni moraalinen velvollisuus kustantaa heidän ylläpitonsa tällä.

Aika hyvä pointti...Toteutus kelpoinen idea. Otetaan Uiguurit tänne kokeeksi ja katsotaan maksaako suuri ja mahtava. Jos/kun ei kuitenkaan maksa pystymme helposti hoitamaan 15 Uiguuria itsekin.

Aikaisempaan vuodatukseeni lisätäkseni laitan vielä tämän :

WW2 ja sodan jälkeinen Saksa. Muistelkaapa kuinka Kenraali Pattonia kyykytettiin omien toimesta koska hän piti natseja töissä virastoissa.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/s ... 74227.html

[size=150:2hl46v2l]Suomi ei tyrmää Guantanamo-vankien vastaanottamista [/size:2hl46v2l]

12.1.2009

Suomi on valmis harkitsemaan joidenkin Guantanamon entisten vankien ottamista Suomeen.

Kuubassa sijaitsevan Yhdysvaltain vankileirin perustamisesta tuli sunnuntaina kuluneeksi seitsemän vuotta.

Yhdysvallat on pyrkinyt vähin erin tyhjentämään Guantanamoa ja pyytänyt useita maita ottamaan vastaan noin 60 entistä vankia, joita ei pidetä turvallisuusuhkana. Suomi harkitsee asiaa yhä.

- Voin todeta saman kuin ulkoministeri Stubb viime viikolla, että suomi ei ole etukäteen sulkenut pois sitä mahdollisuutta, mutta tässä vaiheessa kysymys on ihan alustavasta harkinnasta, kertoo ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Marja Lehto.

YK:n erityistarkkailija Martin Scheinin kannattaa Yhdysvaltain ehdotusta.

- Mielestäni Suomi voisi ja Suomen pitäisi osana laajempaa ratkaisua ottaa joitakin vankeja Guantanamosta, hän sanoo.

YLE Uutiset

Suomen päätöksellä alkaa olla kiire.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/01/ ... 76177.html


[size=150:1m8oe79q]Obama aikoo kiirehtiä Guantanamon lakkautusta[/size:1m8oe79q]

julkaistu tänään klo 03:26, päivitetty tänään klo 08:43

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama lupaa lakkauttaa Kuubassa sijaitsevan Guantanamon vankileirin nopealla aikataululla.

Obama on luvannut antaa määräyksen vankileirin sulkemisesta heti virkaviikkonsa alussa. Obaman mukaan Guantanamon vankileiri on symboli Yhdysvaltain väärinkäytöksistä vankeja kohtaan ja leiri täytyy lopettaa.

Nopeasta sulkemismääräyksestä huolimatta vankilan sulkeminen vie jonkin aikaa - muun muassa siksi, että vangituille täytyy löytää sijoituspaikat.

Obama on myös luvannut vangituille lainmukaiset oikeudenkäynnit. Yhdysvalloilla on Guantanamon vankileirillä yhteensä noin 250 vankia. Vankileiri on tullut tunnetuksi muun muassa rankoista kuulustelumenetelmistään, jotka ovat altistaneet Yhdysvallat kidutussyytöksille. Suurinta osaa vangituista epäillään kytköksistä terrorismiin.

Reuters, AP
Vanhanen nyt äkkiä myönteinen päätös!

Mihinkäs sellaisista jatkuvassa kidutuksessa hyysteerisiksi muuttuneista ihmisisstä olisi yhteikunnassa? Sellaisella ihmisella on varmaan mielettömät mielenterveysongelmat, mutta mieluummin niitä kuin somalia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat