Seuraa 
Viestejä45973

Jo pidemmän aikaa olen pohtinut, mikä on tuo ainakin Helsingin seudun linja-autoissa usein kuuluva tikitys. Ääni kuuluu erityisen usein pysäkkien ja risteysten läheisyydessä. Onkohan kyseessä pieneen etenemisnopeuteen jotenkin liittyvä varoitusääni, vai kenties muistutus kuskille "Tässä pitää pysähtyä/kääntyä"?

Sivut

Kommentit (22)

Kuski on varmaankin laittanut vilkun päälle, se o ihan normaalia.Hän tekee sillä tavalla siksi että muistaa kääntyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Jos pussista kuuluu tikitys, elikkä ti'ki'ttä'vä ääni, niin kyseessä saattaa olla aikapommi !
Niin että heitä heti pussi menemään, älä kuitenkaan sinne missä on ihmisiä, tai muita elukoita.

Eeglantilaisista ny ei niin väliä, nekku ei palauta Kreikalle
niitä varastettuja marmoriveistoksija !
Niin että niitten suunthan saapi heittää mitä vain.

[size=50:2f7dgay2]Eiku pirkkeele puhuittaki linja-autoista , antheeksi erheys.[/size:2f7dgay2]

Suorassa ajossa ja kuitenkin pysäkkien ja risteysten lähellä? Kieltämättä tulee mieleen vilkun rele, joka voi kuulua hyvinkin äänekkäästi. Helsingin seudulla itsekkin viimeaikoina bussilla liikkuneena voin omakohtaisesta kokemuksesta johtuen väittää että kyseessä on juurikin tuo rele, joka muistaakseni sijaitsee siinä kuljettajan takana olevan seinän sisällä sähkötaulussa. Toki tämä riippuu myös bussimallista, mutta ainakin niissä uusissa MAN:in busseissa.

Sama ääni kuuluu myös Tampereella sellaisissa "uusissa" malleissa ja se tosiaan tulee vilkun releestä, eli joka kerta kun käännytään, vaihdetaan kaistaa tai pysähdytään pysäkille.

En ole matkustanut Helsingin tai Tampereen linja-autoissa, mutta ei kai ajoneuvoissa yleensäkään ole käytetty viimeiseen kymmeneen vuoteen minkäänlaisia releitä vilkkuvalon ohjauksessa. Transistori kytkimenä on relettä halvempi, yksinkertaisempi ja toimintavarmempi. Saattaa tosin olla, että ajoneuvon kojetauluun on piilotettu pieni kaiutin, josta kuuluu pik..pik. Näin ihminen saa audiomuotoisen palautteen vilkun toiminnasta.

Kyllä se tosiaan vilkusta lähteekin tuo ääni. Pikitys vain on niin hämmentävän kova ja tavallisuudesta poikkeava, ettei millään pystynyt yhdistämään näillä aivoilla

jussipaita
En ole matkustanut Helsingin tai Tampereen linja-autoissa, mutta ei kai ajoneuvoissa yleensäkään ole käytetty viimeiseen kymmeneen vuoteen minkäänlaisia releitä vilkkuvalon ohjauksessa. Transistori kytkimenä on relettä halvempi, yksinkertaisempi ja toimintavarmempi. Saattaa tosin olla, että ajoneuvon kojetauluun on piilotettu pieni kaiutin, josta kuuluu pik..pik. Näin ihminen saa audiomuotoisen palautteen vilkun toiminnasta.Kylläpä sieltä vilkun rele vaan löytyy, ihan oikea rele eikä transistori. En nyt tähän hätään löytänyt man:in sähkökaaviota joten en voi näyttää sinulle niin voisit katsoa itsekkin. Samoin vielä nykyäänkin esim. lentokoneissa käytetään valojen kanssa releitä.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Pysäkille tullessa tai auton muuten lähes pysähtyessä terävää tikutusta voi liukkaalla kelillä pitää myös lukkiutumaton jarrujärjestelmä.

Tollukka
Kyllä se tosiaan vilkusta lähteekin tuo ääni. Pikitys vain on niin hämmentävän kova ja tavallisuudesta poikkeava, ettei millään pystynyt yhdistämään näillä aivoillaÄänen taajuus on kait sitä luokkaa että sen aistii selkeästi.

Mulla on tehokkaat kuulosuojaimet ja käyttäisin niitä mieluusti liikkuessani ulkosalla kun melusaastetta on niin valtavasti nykyisin. Juurikin korkeataajuuksiset piipityset on sitä pahinta sorttia. Toistamiseen kahdessa eri Lidlin kaupassa joku, oisko ollut pullonpalautusautomaatti vai mikä lie piipitti niin korvia/aivoja/hermoja raastavasti että meistä kolmesta asiakkaasta kaksi oli poistua kesken asioinnin.

Suurin osa ihmisistä ehkä ei välitä änisaasteesta, ei koe samalla tavalla ja siks äänimaailma on voinut kehittyä nykyiseksi. Tai sitten ihmiset stressaantuu, hermostuu ja haluu ostaa kesämökkejä ja kaikenlaista stressaantuneina..

Kyseessä voi olla sala liitto?
Äänisaastuttamista tietoisesti. Tai sitten ei..

Yksityisautokauppa kuitenkin käy hyvin. Ehkä ihmiset käyttäis julkisia kulkuvälineitä entistä enemmän jos ne olis miellyttäviä matkustusmukavuudeltaan? Paremmin äänieristettyjä..
Liikeideaa innovaatio-osastolle ympäristönsuojelullisestikin.. hm..

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Arvakkaa mikä oli Slovakiassa ruokakaupan pihalla? Spurgunkarkotin! Se piti semmosta jatkuvaa, todella ärsyttävää ja korkeaa *piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii* -ääntä. Ei tehny mieli jäädä hengaileen siihen kaupan kulmille kun se hälytin oli päällä. Siinä aina notku spugeja ja kerjäläisiä siinä kaupan eessä pummaamassa ihmisiltä rahaa ja tuon spugenkarkottimen jälkeen ei enää. Vaan olihan se veemäinen ääni!

Hämmentää.

Vatkain
[size=50:24c62d3v]Arvakkaa mikä oli Slovakiassa ruokakaupan pihalla? Spurgunkarkotin! Se piti semmosta jatkuvaa, todella ärsyttävää ja korkeaa *piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii* -ääntä. Ei tehny mieli jäädä hengaileen siihen kaupan kulmille kun se hälytin oli päällä. Siinä aina notku spugeja ja kerjäläisiä siinä kaupan eessä pummaamassa ihmisiltä rahaa ja tuon spugenkarkottimen jälkeen ei enää. Vaan olihan se veemäinen ääni![/size:24c62d3v]Joo.. kyllä kunnon sosiaaliturva on parempi.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Pönni
Vatkain
[size=50:1ljepghj]Arvakkaa mikä oli Slovakiassa ruokakaupan pihalla? Spurgunkarkotin! Se piti semmosta jatkuvaa, todella ärsyttävää ja korkeaa *piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii* -ääntä. Ei tehny mieli jäädä hengaileen siihen kaupan kulmille kun se hälytin oli päällä. Siinä aina notku spugeja ja kerjäläisiä siinä kaupan eessä pummaamassa ihmisiltä rahaa ja tuon spugenkarkottimen jälkeen ei enää. Vaan olihan se veemäinen ääni![/size:1ljepghj]Joo.. kyllä kunnon sosiaaliturva on parempi.

Joo... sillä ryyppää paljon paremmin kun almuilla.

Hämmentää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat