Seuraa 
Viestejä45973

Moi, olisi mahtavaa jos joku osaisi neuvoa tässä asiassa!

Asun Saksassa jo kolmatta kerrostaloasuntoa. Jokaisessa olen kohdannut näkyvän homeongelman ja ihan joka ikisestä tahosta annettu ratkaisu asiaan on TUULETTAMINEN. On siis asukkaan oma vika jos kämpässä on hometta, koska tuulettaa pitäisi vähintään kahdesti (työssäkäyvät) tai neljästi (kun asunnossa oleskellaan koko päivä) päivässä. Tuuletusikkunoita ei ole, vaan tavalliset isot ikkunat voi kallistaa tuuletusasentoon, jota kuitenkaan ei pidetä riittävänä, vaan oikeaoppinen tuuletus tapahtuu avaamalla kaikki asunnon ikkunat kokonaan auki ja mieluiten yhtä aikaa, jotta syntyisi kunnon läpiveto.

Tälläinen tuulettaminen on paljon isotöisempää kuin äkkiä luulisi: aikaa menee kerralla säästä riippuen 5-15min, ikkunalaidoilla ei voi pitää mitään, verhot on joka kerta vedettävä kokonaan sivuun, pieniä lapsia on vahdittava ankarasti avoimien ikkunoiden vuoksi, läpiveto pistää joka paperilapun lentämään, yms.

Talviaikaan, kun ulkona on kylmä ja sisällä lämmitetään, ovat ikkunat joka h**vetin aamu läpimärät. Ne pitää kuivata lastalla ja rätillä ihan kuin ikkunoita pestessä ja vettä on tosiaan niin paljon, että yhden ikkunan jälkeen on väännettävä rätistä (käsipyyhe) liiat vedet pois. Kuivaamisen jälkeinen tuuletus tuntuu hetken auttavan, mutta jo kahvinkeitin saa ikkunat taas huuruun, ruoanlaitosta tai pyykin kuivaamisesta puhumattakaan.

Koko päivä on yhtä ikkunoiden avaamista ja lämpöparistojen säätämistä. Olen saanut siitä kurkkuani myöten tarpeekseni ja tyhmintä on se, että kaikesta vaivannäöstä huolimatta ikkunat ovat jatkuvasti märät ja hometta ilmestyy lisää. Pari purkkia homeenestoa kuluu joka talvi eikä sekään ole mitenkään terveellistä - tuuletuksesta huolimatta kämppä haisee sille monta päivää.

Virallisten ohjeiden mukaan lämmitys pitää kääntää pois päältä tuuletuksen ajaksi. Jokainen tuuletus laskee huoneiston keskeisimmän kohdan lämpötilan noin 16 asteeseen ja sen jälkeen nostan sen taas noin 20 asteeseen. Tämä siis neljästi päivässä! Paristoja ja ikkunoita on viisi, joten väännän termostaattia noin 40 kertaa päivässä!

Suomessa ei kotonani koskaan tuuletettu näin säännöllisesti eikä kosteus- tai homeongelmia silti ollut. Ymmärtääkseni siellä homeongelmaa pidetään rakentamisen eikä asukkaan aiheuttamana, vai kuinka? Vaikka lämpötilaerot Suomessa ovat ulko- ja sisätilan välillä vielä suuremmat kuin täällä, niin miksi Suomessa ikkunat eivät kastu?

Pyydän siis, että joku asiantunteva kertoisi mahdollisimman laajasti asunnon sisäilman laadusta, kosteudesta ja tuuletuksen tarpeesta niin kuin se Suomessa ymmärretään. Onko saksalainen rakennustapa erilainen vai mikä aiheuttaa tämän työlään (ja silti hyödyttömän!) tuuletusprojektin tarpeen talviaikaan? Tähän saakka kaikki suomalaiset tuttavani ovat olleet ihmeissään, kun olen kertonut kuinka täällä pitää tuulettaa.

Sivut

Kommentit (129)

Mielenkiintoinen aihe! Meillä Suomessa kun ei hometta tuppaa olemaan. Sitä ei siis tarvitse mitenkään hoitaakaan.

Tai ilmoitus homekasvusta ei tuota minkäänlaista reaktiota isännöitsijätoimistossa.

Tuuletusta täytyy koettaa, se varmaan blandaa hengitysilman itiöpitoisuutta. Jotain täytyy tehdä. Vaikkapa on talvi, se ns. Suomen talvi.

Saksassa on siis myynnissä sisällä käytettävää homeenestoainetta - mielikuvani on että on sellaista täälläkin, muttei myrkkynä kelpaa ihmis- tai muiden elollisten sijoille.

Lisäys: ikkunat voi olla liian tiiviit? Entivanhaan ulkopokan piti vähän 'falskata' - päästää sisään ilmaa. Mietin, että mitähän varten pokien väliin laitettiin sammalta? Neutraloiko sammal (se harmaa) kosteutta?

Kyllä Isopteran saksalaisessa asunnossa on tuon alustusesittelyn perusteella jotakin pahasti pielessä. Mahdotonta on noilla tieoilla arvailla, mitkä perusasiat ovat korjauksen tarpeessa, mutta jos esimerkiksi talon vesikatosta on vuotanut kosteutta seinärakenteisiin, ei korjausta saada aikaiseksi ilman kostuneiden ja homehtuneiden rakenteiden aukirepimistä ja uusimista.
Jos taas kysymys on pelkästään ikkunoiden huurtumisesta, vähimmillään voidaan päästä ikkunatiivisteiden uusimisella.

Ilman asiantuntijan vierailua asunnossa ei annetuilla tiedoilla voida muuta tehdä kuin esittää arvailuja. Joka tapauksessa esitetyt tuuletusmäärät ja -kerrat eivät kuulu normaalisti toimivan asunnon päivittäisiin rutiineihin. Jotakin on vialla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos siinä huoneistossa on tuuletusventtiili jossakin niin kokeile paperilla onko vetoa mihinkään suuntaan.
Jos on ulospuhaltava liesituuletin niin saako sen hiljaisella nopeudella pyörimään koko ajan kosteina aikoina. Jos se on liian äänekäs niin saahan niitä varmaan halvalla kaupasta hiljaisiakin. Tuleeko korvausilmaventtiiliin vetoa liesituulettimen ollessa päällä.

Isoptera

Tälläinen tuulettaminen on paljon isotöisempää kuin äkkiä
Keittiössä ja vessassa pitäisi olla ilmanvaihtoventtiilit, katso onko ne auki ja toimiiko imu.
Jos ulko-ovi on liian tiivis, asuntoon syntyy alipaine, eikä ilma vaihdu.

Gazillion
Ne venttiilit on äkkiä sellaista pölymömmöä täynnä ettei niistä ole reikää läpi.Kannataa putsata ne, jos ei imua löydy, taloyhtiö hoitaa hormin putsauksen ja/tai tuulettimen korjauksen.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
Gazillion
Jos siinä huoneistossa on tuuletusventtiili jossakin niin kokeile paperilla onko vetoa mihinkään suuntaan.

Tuskinpa on, en ole nähnyt Saksassa tai muistaakseni Itävallassa ja Benelux-maissakaan yhdessäkään kämpässä minkäännäköisiä tuuletusventtiileitä, paitsi ehkä vessassa. Huoneet on yleensä sellaisia outoja betonibunkkereita. Joissain on avattavia ikkunoita, mutta ihan aina ei niitäkään. Aamulla kun herää, nin kämpässä on sellanen nihkeen-kosteen-muikee-utu ja ikkunat huurussa. Jotain on kyllä pielessä siellä päin tuossa rakennussuunnittelussa, jos kaikki kämpät on samanlaisia.

X

Laihana lohdutuksena voin kertoa, että kokemukseni mukaan esim. Iso-Britanniassa kuvatunlainen tilanne on enemmän kuin tavallinen. Siis home kiipeää ylös lattioista ja nurkista sekä etenkin sen kylppärin kokolattiamaton alta! Niin, siellä saattaa todellakin olla ammehuoneessa jonkinsortin vetelä veden kyllästämä kokolattiamatto!

Itse aikoinaan näiden homeongelmien kanssa siellä paikallisen landlordin (vuokraisännän) kanssa taistelin ja ainoa apu minkä sain landlordilta ongelmiin oli sellainen puolen litran maalipurtelo, jolla hän kehoitti peittämään homekasvustot!

No, siinä vuokraamassani kämpässä ei ollut minkäänlaisia ilmanvaihtoventtiileitä, en ainakaan sellaisia ikinä etsikelyjenkään jälkeen ikinä löytänyt. Joten ainoaksi keinoksi jäi sitten raju tuulettaminen sen yhden ainokaisen akkunan kautta, mutta siitäkin sai sitten kovasti moitetta landlordilta energiahukkauksen muodossa!

Nimim. ei enää ikänä Enklantiin asumaan!

Hans Lankar

Jos taas kysymys on pelkästään ikkunoiden huurtumisesta, vähimmillään voidaan päästä ikkunatiivisteiden uusimisella.

Joka tapauksessa esitetyt tuuletusmäärät ja -kerrat eivät kuulu normaalisti toimivan asunnon päivittäisiin rutiineihin. Jotakin on vialla.


"Huurtuminen" on liian lievä ilmaisu sille valuvalle vesimäärälle, jonka aamuisin kuivaan ikkunoista...

Tuuletusmäärät ja -kerrat ovat kyllä ihan normaalia täkäläistä neuvontaa, löytyvät jokaisesta asukkaille tarkoitetusta oppaasta eivätkä ole edes tarkoitettu nimenomaisesti homeongelmaisen asunnon hoitoon vaan aivan kaikille. Outoa?

Gazillion
Jos siinä huoneistossa on tuuletusventtiili jossakin niin kokeile paperilla onko vetoa mihinkään suuntaan.
Jos on ulospuhaltava liesituuletin niin saako sen hiljaisella nopeudella pyörimään koko ajan kosteina aikoina. Jos se on liian äänekäs niin saahan niitä varmaan halvalla kaupasta hiljaisiakin. Tuleeko korvausilmaventtiiliin vetoa liesituulettimen ollessa päällä.

Ei ole minkäänlaisia tuuletusventtiilejä koko kämpässä. Eikä ole ollut niissä muissakaan asunnoissa, joissa aiemmin hampaita kiristellen tuulettelin. Liesituuletin on, mutta se puhaltaa höyryt sisälle keittiöön (mikä lie älynväläys sekin? ).

fenomenologi

Keittiössä ja vessassa pitäisi olla ilmanvaihtoventtiilit, katso onko ne auki ja toimiiko imu.
Jos ulko-ovi on liian tiivis, asuntoon syntyy alipaine, eikä ilma vaihdu.

Ei ole. Vessassakin on vain julmetun iso ikkuna, joka pitää aukaista kokonaan tuuletusta varten. Ulko-ovi ei varmasti ole liian tiivis, mutta oikeassa olet, ettei ilma vaihdu yhtään - ellen tuuleta vaadittuja 2-4 kertaa päivässä.

Joskus olen haaveillut poraavani reiät ulos asti jokaisen ikkunan yläpuolelle. Suomessa asuin upouudessa 90-luvun alussa rakennetussa asunnossa, jossa liesituuletin täytyi pitää aina päällä ja molemmissa huoneissa oli kunnollinen ilmanvaihtoaukko. Raitisilman aivan tunsi ja kuuli...

Ai, täällä on muillakin vastaavia kokemuksia Keski-Euroopasta. Onkohan kyse sitten suomalaisen ja täkäläisen rakennustavan eroista? Onko ne ilmanvaihtoaukot niin tehokkaita (aina), ettei sitten ole enää tarpeen erikseen tuuletella? Onko niiden sijoittamiseen, määrään ja muuhun sellaiseen yksinkertaisia ohjeita, joita voisin yrittää saada täällä ymmärretyiksi? Kai ne voi jälkikäteenkin asentaa... näin maalaisjärjellä.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Ikkunankarmiin porattavat reiät voisivat olla ensiapua, mutta niiden pitäisi sitten olla riittävän isoja ja sitten plussaa olisi joku liesituulettimen tapainen ratkaisu, joka puhaltaa vanhaa ilmaa pihalle.
Asuin taannoin -89 mallisessa luhtitalossa (Suomessa), joskaan en ensimmäisenä asukkaana ja kerran sitten ihmettelin, että eipä taida noista ikkunaventtiileistä tulla korvausilmaa... Ruuvasin venttiilit irti, niin kappas, nehän oli tilkitty sanomalehdillä ja vuorivillalla. Kätevää...

edit: Eihän ne pelkät reiät autuaaksi tee, mutta kyllä niistä vähän edes ilma pääsisi vaihtumaan. Ainakin jos ikkunoita on enemmän kuin yksi. Kaipa se tuuletusventtiileiden puute on Keski-Euroopassa ihan ominaisuus.

X

Isoptera
Ai, täällä on muillakin vastaavia kokemuksia Keski-Euroopasta. Onkohan kyse sitten suomalaisen ja täkäläisen rakennustavan eroista? Onko ne ilmanvaihtoaukot niin tehokkaita (aina), ettei sitten ole enää tarpeen erikseen tuuletella? Onko niiden sijoittamiseen, määrään ja muuhun sellaiseen yksinkertaisia ohjeita, joita voisin yrittää saada täällä ymmärretyiksi? Kai ne voi jälkikäteenkin asentaa... näin maalaisjärjellä.Ei ylimääräisen kosteuden takia tarvitse tuulettaa, jos ilmanvaihto toimii.
Kokeile kosteudenpoistajaa, http://www.mitsubishielectric.fi/index. ... udet=kuva&
Kannattaisi perustaa timanttiporausyritys ja kosteudenpoistajamarkkinointifirma ja alkaa asentaa ilmanvaihtokanavia, home voi aiheuttaa terveysongelmia.
Osta malli, missä on ilmanpuhdistin.

Rakenteiden muuttamisesta voi tulla sanomista, varsinkin vuokra-asunnossa.

Eihän se tuuletus pienestä rei'ästä pelkällä lämpötilaerolla taida kaksisesti pelata. Isosta ikkuna-aukosta jo yksikin auttaa. Yläosasta poistuu lämmin ja alaosasta tulee kylmä korvausilma. Nuo reikä jutut ulkopokassa ovat ikkunoitten välin ilmanvaihtoon. Se sisäilman ilmanvaihdon tarve on aika suuri.

Minkähänlaiset tiivisteet niissä ikkunoissa on. Jos se on jotakin halpaa tarrakiinnitteistä niin sitä voi kokeilla ehkä poistaa pätkän sieltä ja toisen täältä: mikä ei yksin välttämättä ole riittävä, mutta jos kylppärin oven jättää raolleen ja saa jotenkin siellä myös ikkunan raolleen niin veto voisi jo syntyäkin. Jos ei sitä vetoa rappukäytävän kautta saa aikaiseksi.
Jos ikkunoissa on jotkin paksut tehtaalla asennetut tiivisteet, niin niiden silppuaminen kyllä arveluttaisi. Niiden väliin taas voisi yrittää laitaa jotakin joka painaisi tiivistettä jättäen ilmaraon. Mutta jos esim kylppärin ikkunan jättäisi pysyvästi raolleen niin siinä pitäisi olla salpa kiinni ettei tuuli paisko. Noissa kippi-ikkunoissa taitaa olla vain kaksi salvan asentoa . Joko kiinni tai sitten n.10 senttiä raollaan.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Niinno, jos vuokrakämppä on niin sitten ei ehkä passaa modailla.

Minkähän takia Suomessa ei ole yleistynyt tuollaiset saksalaismalliset ikkunat. Siis että ikkunan saisi avattua sivulle niin kuin normistikin, mutta lisäksi kahvasta voisi vääntää sen yläreunasta avautuvan tuuletusasennon. Voisi sateellakin pitää ikkunaa auki, eikä tuuli paiskoisi sitä niinkuin täkäläisiä laseja.

X

Siis keittiössä ei ole ulos puhaltavaa liesituuletinta ja pyykki kuivataan asunnossa ? Semmoisen asunnon kuuluukin homehtua. Osoittaa että luonnonlait toimii siellä.

Ruuanlaitossa ja pyykinkuivauksessa tulee paljon kosteutta, varsinkin jos ei ole 1500rpm linkoavaa tai kondensoivaa pesukonetta, kuten persaukisilla ei yleensä ole. Siksi he homehengittäjinä elävät lyhyempään, kuten halvoilla tonteilla Saksan lukuisten ydinvoimaloiden lähellä.

Jos vuotava ikkunatiiviste korjataan, niin se vaan pahentaa. Home ja huurre ei ole syy, vaan seuraus.

Varmaan myös suihkua käytetään joka päivä eikä viitsitä kuivata lattiaa eikä ole wc-patteria tai lattialämmitystä.

Minä en tuhoaisi tietoisesti lasteni elämää, enkä pukeudu muoviin. En vaatteissa enkä kotona.

Viimeisimmän kirjoittaja ei taida olla rakennusalan ihminen? Se on tietämättömien puhetta jos pitää muovia pahana asiana talossa. Muovi on erinomainen kosteudensulku, mutta vaatii erittäin hyvän ilmanvaihdon rinnalleen! Omaan talooni laitan varmasti muovit ympäriinsä ja nautin raikkaasta ja mukavasta sisäilmasta

Tosin tässä ketjussa kyseltiin kerrostalo-ongelmaa ja niissä ei muovia olekaan rakenteissa(useimmiten).

Jos talon homehtuminen on kiinni wc:n lattiankuivauksesta tai pyykinkuivauksesta, niin kannattaa ehkä kysyä asiantuntijalta neuvoa siinä vaiheessa.

Mitä tulee siihen raon aikaansaamiseen hätävarakonstina sinne pokan ja karmin väliin niin siinä saa olla varovainen ettei millään väkisin kampea sitä rakoa, pokahan ei saa taipua.
Näkemättä rakennetta on hyvin vaikea sanoa mitään ja tällaisista vippaskonsteista puhuminenkin tuntuu kyseenalaiselta.
Mutta pakkohan sille on jotakin tehdä ettei mene terveys.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Devil
Niinno, jos vuokrakämppä on niin sitten ei ehkä passaa modailla.

Minkähän takia Suomessa ei ole yleistynyt tuollaiset saksalaismalliset ikkunat. Siis että ikkunan saisi avattua sivulle niin kuin normistikin, mutta lisäksi kahvasta voisi vääntää sen yläreunasta avautuvan tuuletusasennon. Voisi sateellakin pitää ikkunaa auki, eikä tuuli paiskoisi sitä niinkuin täkäläisiä laseja.


Slovakiassa on kans tämmöset. Ne on ihan kätsiä, vaikka itse aina leväytinkin lasit auki.

Hämmentää.

En laittaisi muovia ja koneellista ilmanvaihtoa talooni, koska en voi mitenkään vakuuttaa itselleni, että saisin jostain keskeytymätöntä sähköä talon elinkaaren ajan, eli 100 vuotta.

Muovin kannattajat voi pukeutua muovivaatteisiin vaikka huomenna minun puolestani. Katsotaan että onko hyvä ajatus. Tilanne on täsmälleen sama asunnossa.

Muovi + painovoimainen ilmanvaihto on ok, jos putki on eteläseinällä ja maalattu mustaksi, jotta vetää myös kesällä.

Tosin pilvisellä ilmalla ja öisin pitäisi silti olla joku muu keino. Ikkuna auki tms.

Muovi on väärä ajatus. Ihmiskunta ei ole tuhansiin vuosiin halunnut muovivaatteita, eikä halua jatkossakaan. Miten helkkarissa tämmöinen on tullut asuntoihin ? Ihan kuin joku DDT, PCB tai talidomidi.

Tuhansien lasten epäonneksi talidomidin oli myös havaittu helpottavan odottavien äitien raskauspahoinvointia. Jos naiset ottivat lääkettä 3.-8. raskausviikolla, seuraukset olivat kohtalokkaat, sillä talidomidi häiritsee ihmisalkioille tuolloin kehittyvien elinten muodostumista. Vauvojen käsien ja jalkojen pitkät luut olivat lyhyitä tai puuttuivat kokonaan.

Usein kämmenet sormineen ja jalkaterät varpaineen olivat normaaleja, jolloin raajat muistuttivat hylkeen eviä. Lisäksi monet lapsista olivat sokeita tai kuuroja ja heillä saattoi olla epämuodustumia sydämessä, munuaisissa, ruoansulatuskanavassa ja sukupuolielimissä.

Odottavien äitien ei tarvinnut edes käyttää talidomidia runsaasti, vaan kaksikin tablettia väärällä viikolla invalidisoi lapsen loppuelämäksi. Suomessa talidomidivalmisteet olivat onneksi reseptilääkkeitä, joten täällä niitä ei syöty niin suruttomasti kuin monissa muissa maissa, joissa niitä sai ostaa vapaasti.

Naiselle hän sanoi: -- Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi. Kuitenkin tunnet halua mieheesi, ja hän pitää sinua vallassaan.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Lektu-Elli
En laittaisi muovia ja koneellista ilmanvaihtoa talooni, koska en voi mitenkään vakuuttaa itselleni, että saisin jostain keskeytymätöntä sähköä talon elinkaaren ajan, eli 100 vuotta.Tuskin tunnin-parin sähkökatko kerran vuodessa tai vuosikymmenessä mitään haittaa. Varalämmitysjärjestelmähän on oltava joka tapauksessa, eli siis esim. puu-uuni, ja sen korvausilman tulo yhdessä savukaasujen poiston kanssa hoitaa ilmanvaihdon katkoksen ajan jos on tarvis. Nykymaailmassa on jo pienimuotoinen katastrofi jos sähkö katkeaa vuorokautta pidemmäksi ajaksi, muutenkin. Kosteus- ja huoneilmaterveysteknisesti taas toisaalta kosteuden on oltava lähes jatkuvaa ongelmien syntymiseksi.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat