Seuraa 
Viestejä45973

Onko mahdollisuutta saada tauti >
Syöttämällä torilla puluja kädestä ja ollessa puluparven keskellä ?
Kävellessä puistossa missä satamäärin valkoposki villihanhia ?
Sataman lokeista, varpusista tai puluista joita parveilee pöydillä ja paskovat päällekkin esim. kauppatorilla ?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Ulosteistahan tuo mokoma tarttuu.

Vastaus on siis teoriassa kyllä.

Miten lintuinfluenssa tarttuu ihmiseen? (prisma)

Tällä hetkellä lintuinfluenssa on vielä vain lintujen epidemia. Se on tappanut miljoona lintua ja yli 60 ihmistä. Suurin osa uhreista on tullut Aasiassa, koska siellä on tavallista tarhata siipikarjaa muiden kotieläinten tavoin taivasalla. Näin ne voivat joutua kosketukseen lintuinfluenssavirusta kantavien luonnon vesilintujen kanssa. Siipikarjalle virus on erityisen tappava, sillä niillä ei ole minkäänlaista vastustuskykyä sille.

Levitäkseen mannerten välillä ihmisten keskuudessa riehuvana pandemiana, sen täytyisi muuntua ihmisestä toiseen tarttuvaksi. Tällaisia mahdollisuuksia on useampia.

Yksi mahdollisuus on, että tavallista ihmisten influenssaa sairastava henkilö käsittelee sairasta tai kuollutta siipikarjaa ja saa näin hengitysteihinsä lintuinfluenssaviruksen. Tällöin on olemassa vaara, että influenssavirukset pääsevät ihmisen nenässä tunkeutumaan samaan soluun. Silloin virukset voivat sekoittua keskenään niin, että uusi yhdistelmä saa virusten pahimmat ominaisuudet: lintuflunssan tappavuuden ja ihmisflunssan kyvyn levitä helposti pisara- tai kosketustartuntana.

Ihminen voi myös kantaa vaarallista virusta tietämättään ja ilman oireita. Lisäksi se lisääntyy hengitysteissä jo ennen oireiden alkua, ja näin tappava pandemia voi saada alkunsa.

Päästäkseen käsiksi hengitystien soluihin, viruksen pitää löytää solun pinnalta tietty vastaanottaja eli tietty valkuaisaine. Tavallisella influenssalla on oma, varsin yleinen vastaanottaja-aineensa. Lintuinfluenssalla puolestaan on oma vastaanottajansa, joka on harvinainen ihmisen soluissa.

Sian kärsästä löytyvät nämä molemmat vastaanottajat. Se on herkkä sekä lintuinfluenssalle että ihmisinfluenssalle ja voi näin toimia virusten tehosekoittimena. Lintuinfluenssa voikin levitä ihmisiin myös kulkeutumalla kanasta ihmiseen sian välityksellä.

Jos kanoja ja sikoja pidetään yhdessä takapihoilla tai eläinsuojissa, virus voi siirtyä eläimestä toiseen. Eläimiä hoitava ihminen puolestaan voi saada muuntuneen viruksen joko kanan tai sian kautta, ja alkaa tartuttaa tautia muihin ihmisiin.

Virukset ovat kuitenkin arvaamattomia. Lintuinfluenssaviruskin voi muuntua itsekseen kunnes se oppii leviämään ihmisten välillä. Muuntumista on kuitenkin vaikea ennustaa, eikä pandemian synty missään nimessä ole yksinkertainen ketju.

Kansanterveyslaitoksen sivuilta;

Ihmisten helppo torjua lintuinfluenssatartunta: Nykyisellään virus tarttuu ihmiseen vain sairastuneesta siipikarjasta ja korkeintaan harvoissa tapauksissa ja erityisolosuhteissa (hyvin läheinen kontakti sairastuneeseen) ihmisestä toiseen. Niin kauan kuin H5N1-virusta tai muita vaarallisia lintuviruksia esiintyy Kaakkois-Aasiassa, on hyvä välttää siipikarjatiloja ja toreja, joilla myydään elävää siipikarjaa. Luonnossa vapaana eläviin kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea. Erityisen tärkeää on käsihygienia ja ”saapashygienia”.

Virusta voi saada sairastuneesta tai tautiin kuolleesta linnusta tai sen ulosteista käsiin ja jalkineisiin. Suuri määrä virusta voi riittää hengitysteihin ja ehkä myös silmän sidekalvolle joutuessaan käynnistämään taudin. Tartuntaa ei voi saada kypsennetystä siipikarjan lihasta edes epidemia-alueella, jos katsotaan ettei virusta ole kypsentämisen jälkeen voinut joutua lihan pinnalle huonon käsittelyhygienian vuoksi.

Yhtäkään tapausta jossa virus olisi tarttunut luonnonvaraisesta linnusta ihmiseen ei tunneta. Muutenkin turha pelätä Suomessa ennen kuin se pandemia tulee, jos tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muuttolinnuista löytyi lintuinfluenssaa Kanadassa
19.11.2005 23:21

Kanadan viranomaiset kertoivat lauantaina löytäneensä lintuinfluenssaa muuttolinnuista.

Lintuinfluenssaa löydettiin muutamista linnuista Länsi-Kanadassa. (GETTY IMAGES NEWS)

Virus ei ole viranomaisten mukaan samaa tyyppiä, joka on surmannut yli 60 ihmistä Aasiassa. Tautia löytyi muutamista linnuista Brittiläisessä Kolumbiassa Länsi-Kanadassa, Manitobassa maan keskiosassa ja Quebecin provinssissa.

Tautitapaukset ilmenivät viime kuukausina toteutetussa muuttolintujen tutkimuksessa.

Kanadassa on löydetty lintuinfluenssatapauksia villeistä linnuista aiemminkin. Perjantaina virusta löytyi yksittäisestä ankasta Brittiläisessä Kolumbiassa. Viime vuonna alueella löytyi H7-tyypin lintuinfluenssaa, ja miljoonia lintuja teurastettiin.

Lähestyy jo...koska Suomessa?!!!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat