Seuraa 
Viestejä45973

Jos sota joskus syttyisi, niin millainen veikkaatte että se olisi?

Itse uskon, että taistelu rajoittuisi lähes tyystin tyynelle merelle. Kahden laivaston välinen kahakka alkaisi alunperin varsin epämääräisestä "kohtauksesta" Tämä tapahtuisi suunnilleen samoihin aikoihin, kun Kiina olisi miehittämässä Taiwania, Koreaa ja Japania, joista USA joutui vetäytyimään maan talousvaikeuksien käydessä liian suureksi.

Neuvostoliiton ja USA:n välinen konflikti olisi ollut kaikista todennäköisin nimen omaan "kylmän sodan" loppupäivinä kuin sen ollessa kuumimillaan. Tässä yhteydessä on kumminkin todettava, että Kiina ei ole Neuvostoliitto. Neuvostoliitolla ehkä Länsi-Berliinia huolimatta oli kaikki mitä se halusi. Naton ydinasepelote vei motivaation lähteä Länsi-Eurooppaan sekkailemaan. Suomen ja Jugoslavian olisivat ehkä voineet miehittää jos olisivat viitsineet.

Kiina sen sijaan on "nälkäinen" suurvalta, jonka varpailla USA yhä hyvin pitkälle seisoo. Mahdollisen sodan taustalla olisi tosiasiassa USA:n haluttomuus tunnustaa Kiinan de-facto suurvalta asemaa, mikä on melkein päinvastainen tapaus kuin Neuvostoliiton suhteen. Rasismilla myös jonkinverran olisi osuutta asiaan. Japanin varjo piirtyisi liian selvästi taivaanrantaan, ja tämän takia USA:n laivasto(joko poliittisen johdon käskystä tai ilman)alkaisi Aasialaisen Kiinalaismiehityksen yhteydessä toteuttaa manoovereitä luultavasti Japanin edustalla. Tässä yhteydessä Amerikkalainen lentotukialus joutuisi Kiinalaisen sukelusveneen "yllättämäksi" Amerikkalaiset ampuisivat ensimmäisen laukauksen.

Tästä on vielä pitkä matka ilmisotaan, siinäkin tapauksessa että Kiinan joukot onnistuisivat edes vahingoittamaan Amerikkalaista lentotukialusta. Kaikista todennäköisin sotatilanne olisi, että Kiinalaisen(diesel)sukellusveneen uputtoa paikallinen amiraali kostaa tämän upottamalla vastaavan Amerikkalaisen lentotukialuksen. Tässä saatetaan mahdollisesti käyttää ydinasetta, koska Amerikkalainen lentotukialus ei muuten kovin hevillä uppoa.

Tässä vaiheessa poliittinen johto saa vihiä tapahtumasta. Alueelle on virtaamassa loputon jono Amerikkalaisia pinta-aluksia ja Kiinalaisia sukellusveneitä. Alkaa epätoivoinen räpiköinti lopullisen konfliktin ja sodan estämiseksi.

Tässä vaiheessa on kumminkin muistettava, että on olemassa ns "herrasmies sopimus" eli jos sota syttyy, ensimmäinen tavoite on estää sitä laajentamasta siviilikohteisiin. Sota käydään tyynellä merellä, ja VAIN siellä! Hyvin suurella todennäköisyydellä USA:lla ja USSR:lla oli vastaava "kultainen kädenpuristus" koskien Eurooppaa.

Lisää vastaavia kahakoita seuraa pääosin Amerikkalaisten laivastomanöövrien takia. USA:n Presidentti antaa käskyn välttää taisteluita. Tässä tilanteessa oletamme, että poliittinen johto on antanut vetäytymiskäskys, mutta paikallisen amiraliteetin on vaikea panna sitä enää tässä vaiheessa toimeen. Ratkaisevana tekijänä on usean Amerikkalaislentotukialuksen tuhoaminen ydinasein.

Sodassa USA pyrkii tuhoamaan Kiinan laajan sukellusvenearmadan, ja Kiina vastaavasti USA:n pinta-alukset. USA:n Virginia tyyppiset sukellusveneet ovat kuitenkin parhaimpia maailmassa. Oletamme, että Kiinalla on tässä vaiheessa rajoitettu "Blue water Navy" eli pari lentotukialusta ja joitakin ydinsukellusveneitä, jotka on kuitenkin varattu "secon strike" tilanteeseen, ja joita ei näin ollen nähdä taistelukentällä.

En ole varma, kuinka iso USA:n tyynenmeren armada oikein on, mutta heitetään tässä epämääräinen luku, että yhteensä 7 lentotukialuksesta 2 upotetaan, mikä on edes jotenkuten realistista, kun ottaa huomioon Kiinan kapasiteetin. Muu pinta-laivasto kärsii noin 30% vauriot ja menetykset. Kiinan sukellusvenearmadasta menehtyy ensimmäisen 10-tunnin aikana suunnilleen 50% Pinta-laivastosta ei tässä tapauksessa tarvitse edes puhua.

Kiina siis häviää, ja USA miltei tyystin tuhoaa maan laivaston. Kiinan nationalistishenkinen johto kuitenkin kieltäytyy tunnustamasta tappioita. Tappio ei merkitse vain Kiinan Aasian herruuden vaarantamista, vaan pelkona on myös Malaikan salmen ja Kiinan Afrikan siirtomaiden menettäminen.

Tässä yhteydessä joukko ballastisia monikärkiohjuksia laukaistaan USA:n laivastokeskittymää vastaan 10 ohjuksesta 9 onnistutaan ampumaan alas. Koko alue muuttuu pian radioaktiiviseksi vesijätteeksi.

Amerikan Presidentti on saanut hermoromahduksen. Kenraalit ottavat tilanteen komentoonsa. USA palauttaa Kiinan kohteliaan lahjan, mutta suuntaan iskunsa taistelualueelle, kauas Kiinan rannikosta. Kummassakin maassa on voimassa Defcon 1

Tässä vaiheessa tilanne menee tiukaksi. On 50-50 mahdollisuus ydiniskuista Kiinan ja Amerikan suurkapounkeihin. JOS ydinisku tapahtuisi, kummallakin maalla olisi ainakin jonkinlainan ohjustorjuntajärjestelmä. Kiinan järjestelmä olisi sjoittunut tärkeimpien suurkapunkien kuten Pekingin ja Shangain suojelemiseen. Hyvin suurella todennäköisyydellä se ei kykenisi estämään Amerikkalaisten MIRV tyylisten Minuteman 3 tai Minuteman 4 ohjusten iskua. Suurin osa Kiinan rannikkokaupungeista ja hallintokeskuksista menetettäisiin. Siviiliuhrit olisivat valtavia johtuen voimakkaasta keskittymisestä kaupunkiseuduille. Vähintään 10-miljoonaa ihmistä. 50-miljoonaa olisi ehkä realistisempi, jonkinlainen "katto"

Tässä fiktiossa ei enää eletä nykypäivää, eli Kiinalla on nyt suunnilleen 1000-2000 ydinasetta, joista osa kiinteissä siiloissa, osa liikuteltavia. Amerikkalaisilla on laana ja monipuolinen Aegsis ohjustorjuntajärjestelmä. Yhdysvaltoihin laukaistaan yhteensä noin 1000 ydinohjusta, joista mahdollisesti 10 lopulta iskeytyy maaliin. 10 Amerikkalaista suurkaupunkia tuhoutuu. USA:n "second wave" koostuu huomattavasti rajoitettummasta, noin 100 ohjuksen iskuaallosta. Kiinan kuolonuhrit nousevat kuitenkin jo tämän seurauksena yli 100-miljoonaan. Tuhot leviävät myös maaseudulle. Amerikkalaisten testaavat tässä yhteydessä myös "rice killer" nimistä biologista ruttoa, joka on suunniteltu tappamaan Kiinan riisisato. Tulokset ovat "hyviä" ja yhteensä 30% Kiinan riisisadosta on sodan jälkeen pilalla. Maa hajoaa kaaokseen ja väkivaltaan Nationalistisen "kommunistujohdon" kyykyttäen voimattomina bunkkereissaan. Kiinalaiset siirtolaiset Afrikassa joputuvat raan väkivallan kohteeksi. USA:ssa määrätään voimaan tiukka Marshal law. Kaikki luvaton uutisointi ja informaation levitys kielletään. Internet otetaan valtion tiukkaan valvontaan. Maa alkaa vetää joukkojaan pois Lähi-Idästä Nato joukkojen avustuksella. Venäjä tarjoutuu toimimaan välittänä maiden kiistassa, mutta ei ole enää mitään "välitettävää" Kiina on nyt täysin tuhottu, kaaoksessa ja anarkiassa, ja USA:n "Amerikkalainen imperiumi" riekaleina. Euroopan Unioni tekee esityksen Pariisiin siirretyssä YK:ssa ydinaseiden kieltämiseksi. Ehdotus saa ristiriitaisen vastaanoton maailmalla...

Jotenkin näin luulen että se menisi. Eli kumpikin osapuoli ottaisi turpiin ja RAJUSTI, mutta taloudellisessa nousussa olevalla Kiinalla olisi tuntuvasti enemmän menetettävää. Tässä vain oma, vaatimaton arvioni

Kommentit (4)

Jos joku sota alkaisi joka saapuisi länsimaihin, alkaisi myös mellakat ja ryöstely. Köyhiä on jo niin paljon myös ns. sivistysvaltioissa, että ei köyhiä kiinnosta lähteä johonkin sotaan koska ovat eläneet slummissa muutenkin koko ikänsä. Sen sijaan ruokapula ajaisi köyhät ryöstelemään. Valtio ajautuisi melkoiseen kaaokseen ja ne keskiluokkaan kuuluvat ihmiset jotka eivät ole rintamalla ajautuisivat konflikteihin ryöstelijöiden kanssa.

Ei mitään sotaa tule. Kiina on kiinostunut vain Taiwanista, ja sitä koskevat ratkaisut tehtäisiin liikemiesmäisesti niin, että kaikkien kolmen osapuolen vallankäyttäjät hyötyisivät.
Ainoa ongelma olisi se, että noista kolmesta maasta Taiwan on melko demokraattinen.
Todelliset konfliktit voisivat koskea USA:n velkoja Kiinalle, ja aasialaisten omistuksia USA:ssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siirtolaisuus ja resurssien hyödyntäminen ovat eri asia. Japanissa ja Koreassa ei ole vapaita peltoja. Kiinan sisäiset hallinto-ongelmat ovat tarpeeksi vaativia, vähintäänkin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat