Seuraa 
Viestejä465

Jos nimi ei heti soita kelloja, niin kyse oli siis siitä Virginia Techin ampujasta.

Viime päivinä ja pitkän matkaa taaksepäinkin on vähän väliä mediassa ollut jotain juttuja koulusurmista, mutta sitä ei taida vielä olla nostettu oikein missään esille (paitsi ainakin Digitodayssä), että ampujan opettajien väliset emailit on julkaistu (joulukuussa 2008), kuten on myös laaja selvitys ampujen koko terveyshistoriasta. Ja paljon paljon muuta.

Tuli vähän pitkä viesti tästäkin taasen, joten laitan jo tähän väliin nämä asiaan liittyvät linkit:

E-mails sent to Cho
Documents concerning Seung-Hui Cho
Documents shed light on Cho's past

Report of the Virginia Tech Review Panel
MENTAL Health history of Seuing Hui Cho

Tietokantoihin tallettuvat tiedot

Se on ollut Suomenkin mediassa esillä, että pitäisi enemmän ennakoida asioita ja puuttua ajoissa asioihin. Eräs tälläisestä ennakoinnin lajeista on päästää eri tahot käpistelemään "potentiaalisen uhkaajan" tietoja, joita on talletettu esim. Kelaan, psykiatrin raportteihin, työkkärin lausuntoihin, jne.

Tietenkään sellainen ei menisi läpi, että olisi joku "ylempi taho", jolla olisi rajattomat oikeudet, mutta se kyllä menisi ja on mennytkin läpi, että virasto tai laitos itse tekee "sisäistä selvitystä" ja ilmoittaa epäilyistä. Käytännössä melkein sama asia.

Talletettujen tietojen objektiivisuus

Näen ongelmana sen, että raportit ja lausunnot mitä virastojen ja laitoksen asiantuntijat kirjoittavat ovat monasti ihan silkkaa tuubaa. Ne voivat olla joko virheellistä tietoa sisältäviä, tai niitä ei tajua kuin niiden alkuperäinen kirjoittaja tai sitten niistä suorastaan puuttuu tietoa, mikä vääristää lopullista vaikutelmaa.

Konkreettinen esimerkki. Katselin omia tietojani Kelan sähköisen nettiasioinnin kautta. Siellä kummitteli pari vuotta vanha lausunto, jonka mukaan työnantajan X ja minun välinen työsuhde on päättynyt koeajalla sen vuoksi, että minulla oli motivaationgelma. Ahaa..

Työtodistuksessani kuitenkin lukee, että työnantaja suosittelee minua alan töihin. Mitenkäs tälläinen kummallinen ristiriitaisuus on päässyt syntymään?

Oletan, että on tapahtunut seuraavaa. Se joka aikoinaan on lausunnon työkkäristä Kelaan lähettänyt, on tehnyt oman liian kompaktin version siitä mitä työnantaja on varsinaisesti kirjoittanut omassa selvityksessään irtisanomisen syistä. Työnantaja kertoi omassa lyhyessä selvityksessään, että koeajan tarkoitus oli kartoittaa työntekijän soveltuvuutta, osaamista, motivaatiota ja muuta sellaista juuri heidän firmaansa. Työnantaja painotti selvityksessään sitä, että työntekijä tarvitsisi lisää tietopuolta, jotta hän soveltuisi heidän yritykseensä, eikä maininnut motivaatiosta sen enempää kuin se mitä se tuli tuossa kartoituslistassa mainituksi.

Mutta Työvoimatoimiston eli nykyisen TE-keskuksen sananikkarit osasivat mokata tuonkin ihan yksinkertaisen asian.

Siis.. pointti tässä oli se, että kun aletaan kasaamaan pinoon jostain henkilöstä kirjoitettuja dokumentteja, niin mikä muka tekee sen, että ne ovat kaikki objektiivisia ja vääristymättömiä?

Pilkkuvirheet ja sen sellaiset ovat tässä merkityksettömiä.

Ja sitten olisi vielä se mediakin siinä häsläämässä.

Raporttien kirjoittajien kiireet ja sähköpostidokumenttien sisällöt

Sitä on jo ehditty valittelemaan, että sairaanhoitopiirien ylilääkäreillä, joiden olisi tarkoitus valvoa miten "tavislääkärit" ja muut pakolliset resurssit mellastavat, on niin kamalan paljon töitä, että he eivät muuta ehdi tekemäänkään kuin raportteja kirjoittelemaan. Pitäisi kuulemma sihteerit palkata.

Psykiatrien ja lääkärien lausunnot ovat monasti varsin niukkasanaisia ja niistä on turha käydä etsimään esim. hoitovirheitä, sillä kuka lääkäri nyt niin hullu olisi, että kirjoittaisi raporttiin: "Tänään olin tosi huono. Aiheutin potilaalle runsaasti henkistä pahoinvointia, joka heijastuu useiden vuosien päähän eteenpäin."

Ja jos nyt kumminkin aletaan jälkeenpäin sinne tänne singottuja sähköpostiviestejä keräämään kasaan, niin mikä niiden objektiivisuuden takaa?

Hmm.. tämänpäiväisillä iltakursseilla tapasin kolme opettajaa. Yksi heistä hymyili käytävällä ystävällisesti ja pysähtyi juttelemaan, kaksi muuta veti oppitunnit läpi ihan tavalliseen huolelliseen ja rentoon tapaan. Phiuh.. taidan olla turvallisilla vesillä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat