Seuraa 
Viestejä45973

Mistä johtuu? Nyt kun on kiva pakkaskeli, ja ilmassa leijailee runsaasti jääkiteitä. Just pihalla ollessa ihmeteltiin ilmiötä. Kaikista valonlähteistä (katuvalot, mainoskyltit, jne) lähtee kirkkaat "säteet" ylöspäin. ja myös sivulle vaakatasossa. Vaakatasossa olevat kaartuvat katsojan silmiä kohti kauniisti. Ylöspäin menevä kaartuu kaiketi sekin, ei tullut huomioitua.

Nyt sitten ihmettely: Miksi nämä vaaka-ja pystysuunnat? Valonlähteestä se ei johdu: vaikka katuvalossa on heijastinkupu yläpuolella, niin siitä lähtee ylös säde. Myös pallomaisesta pihavalosta, jossa valo leviää joka suuntaan ihan tasaisesti (tiedän valaisimen sisärakenteen).

Kyse ei ole silmästäkään: Jos siristää silmiä, niin säteitä tulee esiin vaikkapa kynttilästä. Mutta ne kääntyy päätä käännettäessä. Nämä eivät.

Ymmärtäisin, jos katuvalon ympärille tulisi kehä, tai kehiä valon heijastuessa jääkiteistä.

Ilmiö näkyy hyvin, vaikka valonlähde ei ole näkyvissäkään: Jonkin rakennuksen takaa nousee korkealle tälläinen säde: siellä on kirkas pihavalo ja suunnattu alaspäin. Silti siitä lähtee kirkas juova suoraan ylös!

Mitä-mitä??

Kommentit (9)

Jääkiteet sattuvat vain olemaan sellaisissa asemissa, että tuloksena on tuollaista.
Itsekin olen nähnyt samantapaisen heijastumisen, näky oli melko erikoinen.

mikä ne jääkiteet sellaiseen asentoon laittaa? nehän liikkuu ja kääntyilee ihan miten vaan. en usko, jotta homma on jääkiteiden ansiota.

Ilmiö on todellakin näyttävä. ei vaan ole näkynyt muutamaan talveen, koska on niin leutoa. Pakkasella toimii komeasti.

koitanpa etsiä kuvan aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hangover
mikä ne jääkiteet sellaiseen asentoon laittaa? nehän liikkuu ja kääntyilee ihan miten vaan. en usko, jotta homma on jääkiteiden ansiota.

Yhtä lailla sitten kai ihmettelet sateenkaartakin, että mikä ne vesipisarat sillein laittaa.

Eipä tuossa mitään ihmeellistä ole.

pirulainen, kun kamera ei ole kotosalla. Ja äsken kun katselin, niin ilmiö oli ohi.
En löytänyt netistäkään kuvaa.

Sateenkaaren ymmärrän, koska kyse on katselijan sijainnista. silmästä kun ottaa tietyn säteen, johon aurinko heijastuu, niin kaarihan siitä tulee. Siis paremmin sanottuna sammalla etäisyydellä ja sopivassa kulmassa. Luulisin.

Heh, siellähän on ruukullinen kultaa, mihin sateenkaari loppuu..

Ilmiötä kutsutaan nimellä "valopylväs" ja syntyy todellakin ilmassa leijuvista jääkiteistä heijastuvasta tai taittuvasta valosta. Itse erehdyin joskus luulemaan niitä revontuliksi kun en nähnyt valaisinta josta ne olivat peräisin. Pylvään korkeus voi olla 10...20 astetta ja erottuu joskus todella kirkkaana ja terävänä taustastaan.

Yritin käydä kuun alussa ottamassa kuvaa moisesta.. Ei vaan ollut kovin paljoa jääkiteitä ilmassa, niin ei näkynyt havaittavasti lähemmistä kohteista:

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Pystypilarihan johtuu siitä, että ilmassa leijuu tasomaisia jääkiteitä, joista useimmat ovat osapuilleen vaakatasosta. Valo heijastuu kiteiden pohjapinnasta.

Ristin muotoista valoilmiötä en ole itse koskaan havainnut, mutta voisin otaksua syyksi tasomaisten kiteiden mahdollisen kuusikulmaisuuden; kiteiden leijuessa keskimäärin vaakatasossa ja pyöriessä pystyakselinsa ympäri kylkipinnat mahdollisesti heijastavat valoa eniten vaakatasossa, joka kulkee valonlähteen kautta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat