Seuraa 
Viestejä45973

Kysymys koskien neutriinoita ja fotoneita (korjatkaa vapaasti jos oon väärässä).

Mitkä symmetrian (C,P,T) kohdat pätevät neutriinoon ja fotoniin? Eli..

-C-symmetria (käyttäytyykö antineutriino ja antifotoni (onko moista edes olemassa) samalla tavalla kuin neutriino/fotoni.

-P-symmetria (neutriinon/fotonin peilikuva, käyttäytyykö samalla tavalla?)

-T-symmetria (jos aika kulkisi taaksepäin, olisiko neut./fot. käyttäytyminen samanlaista)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6957

CPT- symmetria pätee tietysti kaikkiin hiukkasiin. Se on samanlainen perusasia fysiikassa kuin esim termodynamiikan toinen pääsääntö. CPT-symmeria luonnossa on vankkumaton.

Sitävastoin heikko voima voi rikkoa pelkän CP-symmetrian. Tästä on lukuisia kokeita. CP-symmetrian rikko myös selittää aineen ylivoiman antiaineeseen maailmankaikkeudessa.

Fotoni on varaukseton hiukkanen. C-symmetria tarkoittaa sitä, että voit kääntää yhtälössä hiukkasen varauksen. Fotonin varauksen voit siis kääntää huoletta, koska se on nolla.

P-, eli pariteettisymmetria tarkoittaa sitä, että muutat hiukkasen aaltofunktiossa paikkakoordinaattien merkkejä (f(x) -> f(-x)). Fotonillahan on bosonina symmetrinen aaltofunktio, joten pelkälle fotonille voit tämän tehdä.

T-, eli aikasymmetria tarkoittaa ajan kääntöä yhtälössä.

Kuten Lentotaidoton tuossa kirjoittikin, oikeasti näitten symmetrioiden säilyminen/rikkoutuminen on kiinni vuorovaikutusesta, eli siitä kenttäyhtälöstä mihin nämä hiukkasta kuvaavat funktiot laitetaan.

Esim. Jos sinulla on parillinen funktio f(x), joka ilmenee yhtälössä muodossa x*f(x) ei paritetti enää säily. Tässä tilanteessä sensijaan parittoman funktion g(x) tulo x:n kanssa säilyy (x*g(x) -> -x*g(-x) = -x*[-g(x)] = x*g(x)).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat