Seuraa 
Viestejä6665

Tämän päivän Hesarissa oli tilastoa, kuinka paljon kukin maakunta saa valtion rahaa ja kuinka paljon maksaa veroja. Yllätys ei liene, että Uusimaa ja pk-seutu ovat suurimpia maksajia.
Itselleni tuli kuitenkin yllätyksenä, että Ahvenanmaa on pahin elätti (oletin tietysti, että Lappi veisi eniten).
Tulokset häntäpäästä:

Ahvenanmaa -3934 e/asukas
Kainuu -2937e
Pohjois-Karjala -2438e
Lappi -1928e
Pohjois-Savo -1479e
jne..

Sivut

Kommentit (33)

Itseäni yllätti oikeastaan enemmän, että Itä-Uusimaa on per capita laskien suurin nettomaksaja. Jotenkin en ole pitänyt maakuntaa kovin vauraana. Ahvenanmaan jumbotila on sikäli ymmärrettävä, että kyseessä on laaja ja repaleinen saaristomaakunta isoine infrakustannuksineen, jossa asuu kuitenkin kovin vähän ihmisiä - noin puolet Helsingin Vuosaaren väkiluvusta.

Snaut
Itseäni yllätti oikeastaan enemmän, että Itä-Uusimaa on per capita laskien suurin nettomaksaja. Jotenkin en ole pitänyt maakuntaa kovin vauraana. Ahvenanmaan jumbotila on sikäli ymmärrettävä, että kyseessä on laaja ja repaleinen saaristomaakunta isoine infrakustannuksineen, jossa asuu kuitenkin kovin vähän ihmisiä - noin puolet Helsingin Vuosaaren väkiluvusta.Tässä on muistettava, että Ahvenanmaa oli vuosikymmeniä nettomaksaja. Vasta laivojen ulosliputtaminen käänsi tilanteen päinvastaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter

Itselleni tuli kuitenkin yllätyksenä, että Ahvenanmaa on pahin elätti

Ahvenanmaa -3934 e/asukas
sigge

Tässä on muistettava, että Ahvenanmaa oli vuosikymmeniä nettomaksaja. Vasta laivojen ulosliputtaminen käänsi tilanteen päinvastaiseksi.Kas, kas. En tiennytkään, että laivat ovat niin tuottoisia?
reilusti yli 100 milj. euroa/vuosi?

Aikoinaan Ahvenanmaan varustajien kuten Gustav Eriksonin ja muiden suuruuden aikana varustamoliiketoiminta oli koko Ahvenanmaan talouden ja osin mannersuomenkin veturi. Gustav Erikson oli aikoinaan muuten maailman suurin varustamo. Pitää myös paikkansa, että Ahvenanmaa oli vuosikymmeniä tämän busineksen ansiosta suurimpia per capita nettomaksajia.

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013

Pummimaakunta.
Melko aseentellinen otsikko aloittajalta ja samoin kirjoitus Perttu Kauppiselta. Hesarin linjan mukaisia tietysti molemmat.

Lieneekö mukaan laskettu esim. yhteisöverot. Lappi, Oulun lääni ja osin myös Suomen itäosat ovat tältä osin siirtomaa-asemassa. Vesivoimasta esimerkiksi merkittävä osa tuotetaan Uudenmaan ulkopuolella, näissä "pummimaakunnissa". Kuitenkin verot maksetaan Espooseen, monopoliyhtiö Fortum mainitakseni. Hyöty etelään, haitat maakuntiin.
Sama koskee suurimpia puunjalostusyhtiöitä ja metallien louhintaa.

---

Snaut
Aikoinaan Ahvenanmaan varustajien kuten Gustav Eriksonin ja muiden suuruuden aikana varustamoliiketoiminta oli koko Ahvenanmaan talouden ja osin mannersuomenkin veturi. Gustav Erikson oli aikoinaan muuten maailman suurin varustamo. Pitää myös paikkansa, että Ahvenanmaa oli vuosikymmeniä tämän busineksen ansiosta suurimpia per capita nettomaksajia.Maailma muuttuu, dear Watson.

Ruotsikin oli aikoinaan suurvalta ja Suomi siinä samalla osa
tuota suurvaltaa, varsinkin osa sen armeijaa. Ahvenanmaasta
olisi muuten hyvä tietää myös todellinen käytettävissä oleva
fyffe/per capita.

Siitä voisi sitten päätellä kuinka paljon tuosta 4tonnia/per nuppi
summasta subventiota Manner-Suomesta annettuna on todellista
tarvetta ja kuinka paljon liioittelua esim. Suomen keskiarvoon
verrattuna.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
babun
Liekö osittain puolustusvoimien toiminta kainuussa sellainen joka vaikuttaa negatiivisesti tulokseen?

Emmää ymmärrä miten se voisi vaikuttaa. Tai siis onhan siinä kalliit ylläpitokustannukset, mutta toisaalta se tuo myös työpaikkoja samoten kun Rajavartiolaitos. Siinä on pitkä pätkä rajaa valvottavana ja ihan umpikorpea.

Hämmentää.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Vatkain
babun
Liekö osittain puolustusvoimien toiminta kainuussa sellainen joka vaikuttaa negatiivisesti tulokseen?

Emmää ymmärrä miten se voisi vaikuttaa. Tai siis onhan siinä kalliit ylläpitokustannukset, mutta toisaalta se tuo myös työpaikkoja samoten kun Rajavartiolaitos. Siinä on pitkä pätkä rajaa valvottavana ja ihan umpikorpea.

Niin, työpaikkoja jonka palkkoja valtio maksaa.

Mun puolesta se kainuun prikaatti voitaisiin lakkauttaa. Ihan turha paikka.

Mites keskisuomi? Plussaa vai miikkaa?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

JUURI NYT ›
Näin maakuntien tuottavuutta arvioidaan

17.1.2009 20:37
A A

Helsingin Sanomat

Tilastokeskus laskee valtion verotulojen ja menojen jakautumisen maakunnittain kahden vuoden välein. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2006.

Tulopuolelle lasketaan valtion saamat tulo- ja varallisuusverot, liikevaihtoverot, valmisteverot ja muut verot. Verotuloja laskiessa määritellään tarkkaan esimerkiksi, miten paljon missäkin maakunnassa ostetaan bensiiniä tai ruokaa. Mukaan lasketaan myös esimerkiksi alueella olevan tuotantolaitoksen osuus liikevaihtoveroista, vaikka yrityksen pääkonttori olisikin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Menoihin taas ynnätään valtionhallinnon kulut kuten alueella olevien valtion työntekijöiden palkat sekä erilaiset tulonsiirrot kunnille, yrityksille ja yksityisille ihmisille. Investointeja laskuissa ei ole mukana, niistäkin tosin suurin osa menee maakuntiin. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/N%C3 ... 5242814257

Joo kylläpä se taitaa sittenkin tuo varuskunta vetää tiliä miinukselle. Samoin Kaenuusta on kadonnut paljon teollisuutta, puutehtaat on Kajjjaanista hävinneet ja muukin teollisuus. Matkailussa ei päihitetä Lappia. Palvelusektori ei kaikkia työllistä. Kaenuussa onkin suurin työttömyys, muuttotappio ja väestön vanheneminen. Kaiken tuon kustantamiseen tarvitaan valtion apua. Samalla paikka on harvaan asuttua ja lakisääteiset bussi- ja taksiyhteydet on tuin säilytettävä, samoin kuin koko tieverkko ym. infrastruktuuri. Mutta silti se on maan päällinen taivas ja sinne pitäisi muuttaa kaikkien kaenuulaisten takaisin ja muitten ei pitäisi saada sinne muuttaa ettei mene paikka piluuseen. Tai ehkä Paljakasta ja Ukko-Hallasta voi ryssät ostaa lomamökkejä...

Hämmentää.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Aijaa, keskisuomikin kuluttaa rahaa vaan. Pitäisiköhän pääkaupunkiseudun jättää muu suomi, kun niistä ei ole muuta kuin haittaa. Perustais jonkun oman valtion.

En kyllä ihmettelekkään, täällä ei toimikkaan mikään.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

SamBody
Seuraa 
Viestejä7898
Snaut
Itseäni yllätti oikeastaan enemmän, että Itä-Uusimaa on per capita laskien suurin nettomaksaja. Jotenkin en ole pitänyt maakuntaa kovin vauraana. Ahvenanmaan jumbotila on sikäli ymmärrettävä, että kyseessä on laaja ja repaleinen saaristomaakunta isoine infrakustannuksineen, jossa asuu kuitenkin kovin vähän ihmisiä - noin puolet Helsingin Vuosaaren väkiluvusta....mutta kyllä affenanmaalla paljon paksummin tuosta "vähäväkisyydestä" huolimatta voidaan

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Vatkain
Tuo Kaenuun tilanne on kyllä surkia. Se eläköityy koko nälkämaa. Viimenen kaenuulainen sammuttakoot valot lähtiissään!Niin.. ja aatteleppa ite että Karjalakin pitäis muka saada takas. Lisää näläkäsiä mummoja ilman kunnon terveydenhuoltoa. Suomalaista häpeäpilkkuilua.

Ja tämä kateus!
Tämäkin ketju silkkaa kateutta.
Vie kalatkin vedestä.
Masentavaa..

Mutta minäpä en osta tota asennetta!

SamBody
Snaut
Itseäni yllätti oikeastaan enemmän, että Itä-Uusimaa on per capita laskien suurin nettomaksaja. Jotenkin en ole pitänyt maakuntaa kovin vauraana. Ahvenanmaan jumbotila on sikäli ymmärrettävä, että kyseessä on laaja ja repaleinen saaristomaakunta isoine infrakustannuksineen, jossa asuu kuitenkin kovin vähän ihmisiä - noin puolet Helsingin Vuosaaren väkiluvusta....mutta kyllä affenanmaalla paljon paksummin tuosta "vähäväkisyydestä" huolimatta voidaanEi voida. Katselin äsken tilastokeskuksen sivuilta maakuntien verotettavia keski- ja mediaanituloja. Keskituloissa Ahvenanmaa on kolmannella sijalla ja jää selvästi Uudestamaasta ja jonkin verran häviää myös Itä-Uudellemaalle. Sama koskee mediaanituloa.

Niin, ja jos ihmettelette miksi Ahvenanmaa on viime vuosina muuttunut nettomaksajasta saajaksi, niin suurin yksittäinen syy on Suomen valtion maksama varustamotuki. Tällä tuella pyritään siis vähentämään alusten ulosliputusta sekä varmistamaan Suomen huoltovarmuus. Pääosa Suomen varustamoelinkeinostahan toimii Ahvenanmaalla ja tämä elinkeino on siellä erittäin merkittävässä asemassa. Kun vielä huomioidaan maakunnan väestön pienuus - vain noin 27000 asukasta, niin nuo per capita vertailuluvut nousevat hyvin korkeiksi.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Pönni
Niin.. ja aatteleppa ite että Karjalakin pitäis muka saada takas. Lisää näläkäsiä mummoja ilman kunnon terveydenhuoltoa. Suomalaista häpeäpilkkuilua.

Tuopa onkin niin kakspiippunen juttu että oikeastaan en ota kantaa. Järjellä ajatellen ei niitä nälkäsiä kannata meidän elätettäväksi ottaa mutta asia onkin toinen kun ajattelen että siellä niitä on minunkin verisukulaisiani menetetyssä Karjalassa. Rajat meni kiinni ennen kuin ehtivät alta pois

Hämmentää.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
lierik
Oman kokemukseni perusteella kainuulaiset ovat työmiehinä aika vittumaista porukkaa. Poimikoot puolukoita.

Ai kui vittumaisia? Siis miten ne on veemäisiä? Saattaahan nuo olla. En tiijä.

Hämmentää.

SamBody
Seuraa 
Viestejä7898
Snaut
SamBody
Snaut
Itseäni yllätti oikeastaan enemmän, että Itä-Uusimaa on per capita laskien suurin nettomaksaja. Jotenkin en ole pitänyt maakuntaa kovin vauraana. Ahvenanmaan jumbotila on sikäli ymmärrettävä, että kyseessä on laaja ja repaleinen saaristomaakunta isoine infrakustannuksineen, jossa asuu kuitenkin kovin vähän ihmisiä - noin puolet Helsingin Vuosaaren väkiluvusta....mutta kyllä affenanmaalla paljon paksummin tuosta "vähäväkisyydestä" huolimatta voidaanEi voida. Katselin äsken tilastokeskuksen sivuilta maakuntien verotettavia keski- ja mediaanituloja. Keskituloissa Ahvenanmaa on kolmannella sijalla ja jää selvästi Uudestamaasta ja jonkin verran häviää myös Itä-Uudellemaalle. Sama koskee mediaanituloa.Vetäisit juuri huolettomasti yhtäläisyysviivan Uudenmaan ja Vuosaaren välille

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Vatkain
lierik
Oman kokemukseni perusteella kainuulaiset ovat työmiehinä aika vittumaista porukkaa. Poimikoot puolukoita.

Ai kui vittumaisia? Siis miten ne on veemäisiä? Saattaahan nuo olla. En tiijä.Esimerkiksi Otanmäen junavaunutehtaalla. Eivät omin nokkineet pystyneet niitä junavaunuja valmistamaan tarpeeksi nopeasti Venäjälle, niin töissä oli sitten ainakin sata komennusmiestä jelppaamassa. Itse firman porukka sitten lakkoili välistä, aina perjantaina. Kävin neuvottelun heidän pääluottamusmiehen kanssa, ja sanoin, ettei perjantai sovi meille, eikä maanantaikaan. Muuten menee viikonlopun päivärahat. Lakkoillaan vaikka keskellä viikkoa, se käy. Hän ymmärsi tilanteen ja sanoi, jos noin on olkaa sitten töissä.

Tämähän ei sopinut osastojen luottamusmieskomukkakepulaisille, vaan pitivät meitä jonkinlaisina rikureina. Kun heille sopi vain perjantai lakkoilumielenosoitukseen.

Lierikki Riikonen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat