Seuraa 
Viestejä27432

Mitä eroa on sympatialla ja empatialla? Wiki sanoo: "Empatia ei ole sympatian tapaan myötätuntoa. Sympatia on "kanssa tuntemista" (kreikan ilmaisu sym pathos), kun empatia on toisen sisällistä ymmärtämistä." http://fi.wikipedia.org/wiki/Sympatia En minä tajua tuota eroa. Olisiko teillä antaa mitään vaikka käytännön valaisevaa esimerkkiä, jonka kautta tuo asia olisi helpompi hahmottaa.

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (133)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Puh tietää!

Sympatia on myötätuntoa kuten siinä sanotaan, että vaikka sulla olisi ollut joskus syöpä ja sitten oot parantunu, ja sitten tapaat jonkun toisen jolla on syöpä, niin sitten sää ymmärrät sitä samalla tavalla sympaattisesti. Eli sää pystyt siihen nojaamaan vastaavanlaisesta kokemuksestasi mitä olet kokenut.

Sitten empatia on semmosta, vaikkei olisikaan mitään elämäntapahtumaa tai kokemusta kyseisestä asiasta(vaikka masennuksesta) niin silti kykenet asettumaan sen silmiin ja tulee se "hoivaamis" vietti.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Barbaari
Karismaattisista ihmisistä sanotaan joskus että ovat sympaattisia. En ole sanakirjasta tarkistanut mutta mielestäni tarkoitetaan sellaista henkilöä joiden tunteita voidaan helposti lukea ulkopuolelta.

Nii, sitä sanotaan että kun joku on oikein miellyttävä että: "Ompas siinä sympaattinen persoona."

Hämmentää.

Vatkain
Mitä eroa on sympatialla ja empatialla?sympatiaa tunnetaan vaikka bushia kohtaan...
empatialla tunnetaan esim omaa lastaan kohtaan...

[size=85:1b7bctk2]niin tietty taas todellakin totta ja faktaa...
pakkohan sen on olla kun minä niin sanon... [/size:1b7bctk2]

Vatkain

Nii, sitä sanotaan että kun joku on oikein miellyttävä että: "Ompas siinä sympaattinen persoona."harvoin kuitenkaan kaksi kaveria
puhuu kolmannesta ihmisestä jonka kumpikin tuntee...

"meidän lasse on niin empaattinenkin"
taas voisi joskus joku nainen sanoa miehestään
jossain...

tuskin kuitenkaan täällä...

symppis voi olla vaikka kuinka kus pää....
empaattinen taas ei....
[size=85:31jnfhpp]
ja taas todennettua tietoa omenalta... [/size:31jnfhpp]

Vatkain
Mitä eroa on sympatialla ja empatialla? Wiki sanoo: "Empatia ei ole sympatian tapaan myötätuntoa. Sympatia on "kanssa tuntemista" (kreikan ilmaisu sym pathos), kun empatia on toisen sisällistä ymmärtämistä." http://fi.wikipedia.org/wiki/Sympatia En minä tajua tuota eroa. Olisiko teillä antaa mitään vaikka käytännön valaisevaa esimerkkiä, jonka kautta tuo asia olisi helpompi hahmottaa.Toinen alkaa ässällä, toinen eellä..

Ei vais.. Vois aatella niin että empatia on kykyä asettua toisen asemaan ja sympatia on sellaisesta kyvystä muodostuva tunne. Niiden pohjalla on emootio.. Ehkä?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Täällä (Suomen kielen sivistyssanakirja. Otava. 1985.) sanotaan että:
"Sympatia (kreik. sympa'theia = myötätunteminen), myötätunto, toisen henkilön mielihyvän kokeminen omana mielihyvänä (myötäilo) tai tuskan ja mielipahan mielipahana (sääli.) Vastakohta: antipatia.
"Empatia (kreik. empa'theia = kiintymys), samastuminen toiseen henkilöön, eläytyminen toisen tunteisiin; omien tunteiden siirtäminen esim. johonkin taideteokseen t. esineeseen."

Höh. Siis niillä ei ole mitään eroa...

Hämmentää.

Entäs kun aatellaan narsismin kautta. Yksilön ja jonkun toisen/toisten..?

No niin. Yksilö voi tuntea empatiaa, siis osaa eläytyä toisen asemaan. Tietää mikä satuttaa toista, mistä toinen tulee iloiseksi, jne.

Mutta heruuko sympatiaa? No ei! Siinä ero.. Vai?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Pönni
Entäs kun aatellaan narsismin kautta. Yksilön ja jonkun toisen/toisten..?

No niin. Yksilö voi tuntea empatiaa, siis osaa eläytyä toisen asemaan. Tietää mikä satuttaa toista, mistä toinen tulee iloiseksi, jne.

Mutta heruuko sympatiaa? No ei! Siinä ero.. Vai?


Joo, tää oli tähän mennessä paras määrittely, jonka kautta tätä asiaa voisi tehdä itselle hieman ymmärrettävämmäksi.

Hämmentää.

Barbaari
Miks sä sitten asiaa mietit?Eiks kaikkia sanoja pidä miettiä ettei puhu läpiä päähänsä..
Kun on toi kirottu sanavapauskin ja se sisältää sananvastuun. Eihän voi olla vapautta ilman vastuuta. MOT

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Barbaari
Miks sä sitten asiaa mietit?

Mua vaan kiinnostaa nyt tämä. Törmäsin tähän sympaattisyys-empaattisyys asiaan taas kerran ja kun en ole oikein koskaan hahmottanut näitten käsitteiden eroa niin kiinnostaisi tietää.

Hämmentää.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Empaattisuus on helppo selittää. Kuitenkin se mitä Pönni kirjoitti että empaattinen tietää myös miten toista satutetaan niin käytännössä sellaista ei tapahdu koska aidosti empaattinen ihminen satuttaisi siinä yhtälailla myös itseään.

Millaisesta ihmisestä sanotaan että on symppis?

Joskus sanotaan että on sympaattisen näköinen. Jollain tavalla heijastuu käyttäytymisestä, olemuksesta ja eleistä. Sympaattisille ei tahdota mitään pahaa. Symppikset herättää toisessa tunteita.

Ehkä kyseessä on samankaltaisen asian intro- ja extroverttimuodot.

Barbaari
Empaattisuus on helppo selittää. Kuitenkin se mitä Pönni kirjoitti että empaattinen tietää myös miten toista satutetaan niin käytännössä sellaista ei tapahdu koska aidosti empaattinen ihminen satuttaisi siinä yhtälailla myös itseään.Selitäs mulle sitten millä mekanismilla sosiopaatti voi käyttää muita hyväkseen ellei empatialla kokematta sympatiaa?

Mä kyllä luulen että sympatia taas sitten liittyykin oskitosiinihormoniin, jne. Empatia puolestaan vois olla emootiossa jo viettinä ja vaistona. Kait toki niinkin että mielihyvän kokemus vois jo alusta asti olla oksitosiinin eritystä lisäävä..
Apuva.. en mä oo mikään neurologi. En voi tietää. Eihän nekään vielä tiedä maailman huippututkijat, miten mä voisin tietää enemmän kuin ne?!

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Ei sosiopaattisuudella ole mitään tekemistä empatian kanssa tietenkään. Pikemminkin sitä ettei tiedosta toisen tunteita eikä vahingossakaan tule ajatelleeksi sitä miltä toisesta mahtaa tuntua.

Sosiopaattisuus on minusta eräänlaista tiedostamattomuutta.

Empatia taas taitaa koostua omatunnosta. Sosiopaatti taas ei tiedosta edes katumusta omista teoistaan jos tekee väärin toista kohtaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat