Seuraa 
Viestejä45973

Millainen tee se itse -tyyppinen aurinkopaneeli olisi tehokkain, kun tarkoituksena olisi lämmittää sen sisällä virtaavaa ilmaa mahdollisimman kuumaksi? Rakennuskustannuksetkaan eivät saisi karata käsistä. Ilmavirtaus syntyy luonnollisesta konvektiosta.

Lähinnä on tullut mieleeni ja/tai vastaani netissä kaksi vaihtoehtoa: molemmat littanoita laatikoita, toinen täyspeltinen, pinnaltaan mattamusta, toisen pintana selektiivilasi, pohja mattamusta. Kumpi olisi (kustannus)tehokkaampi? Entä mikä olisi sopiva laatikon pohjan ja pinnan välimatka?

Kommentit (11)

Minulla on jokseenkin peukalo väärässä paikassa, mutta tuolla saattaapi olla jotain pohdintoja asiasta:
http://www.builditsolar.com/index.htm
Suomessa kun noihin vesikiertoisiin paneeleihin joutuu talvisin lykkäämään kaiketi himpun verran pakkasnestettä, niin ilmakiertoinen systeemi vois kait olla sit vaihtoehto jos vaan tehot saa edes jollekin tasolle, mitä epäilen. Enpä ainakaan ole kuullut moista installaatiota koetetun... eteläseinä täyteen paneelia (20 asteen kulmassa, muistaakseni) ja niitten yläosasta alakautta sissään, kaiketi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hieman kuvailemasi tyylisiä ilma-aurinkovaraajia löytyy kaupallisina tuotteinakin (ehkä voit ottaa hieman mallia niistä).

Tunnetuin tällainen lienee Solarventi tuuletus ja ilmalämmityslaite. Laite siis imee raittiin ilman paneelin takaa ja ilman lämmettyä puhallin painaa ilman sisälle taloon. Puhallin toimii paneelin sisällä olevan aurinkokennon avulla.

http://www.solarventi.fi/index.htm

Tämä kokisjuttu varmaankin on tiedossa.
http://www.youtube.com/watch?v=bRZvAAqz ... re=related

Workshop.Ca. Kaveri on täälläkin käyttänyt tuota samaa.
http://www.theworkshop.ca/energy/grnhouse/3/gh3.htm

Minusta tuntuu että ehkä suljettu kierto saattaisi olla parempi kuin sisäilman kierrätys tuollaisen putkiston läpi kaikkine pölyineen. Sisäpuolella voisi olla toinen putkistoelementti jonka ulkopuolta huoneilma puhaltimen avulla kiertäisi.

En tarkoita että sitä tarvisisi tehdä näistä materiaaleista mutta esim tuolla kanadalaisella taisi olla jotakin tuloksia mitä tuollaiselta lämmittimeltä voi odottaa.

Tuo Snautin kuvaama raitisilman lämmitys kiinnostaisi. Minulla on koneellinen ilmanvaihto. Etelä seinustalle asennettava "kasvihuone" voisi olla hyvä imuilman ottopaikka keväällä, mutta imuputkelle tulisi n. 9 m pituutta. Kesällä taas ilman voisi ottaa pohjoispuolelta missä se nyt on. Mahtaisikohan tuo imupuhallin jaksaa toimia kunnolla noin pitkällä sileäpintaisella imuputkella.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8894

Sellainen kirja, kuin
Lasse Wahlroos: Aurinkoenergia, ISBN 951-99299-4-0 on melko hyvä opus ja siinä on ohjeita myös omatekoisiin aurinkopaneeleihin.
Ainakin kirjastosta luulis löytyvän. Minun kirja on painettu 1881.

Kiitokset runsaista vinkeistä. Lasse Wahlroosin kirja pääsi lainalistalle. Kiva huomata, että myös suomalaiset (http://www.solarventi.fi/index.htm) ovat mukana aurinkoenergiabisneksessä. Tee se itse -paneelin ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä olisi varmasti kannattava yhdistelmä aurinkoisella paikalla: paneeli ei paljon maksa, mutta pumpun hyötysuhde nousee kohisten (paisteella).

Ihkaensimmäisen linkin takaa löytyi paljonkin tee se itse -paneeleja. Useissa oli käytetty kirkasta polykarbonaattiprofiilia pinnalla ja mustaksi maalattua tiheäsilmäistä muovi- tai metalliverkkoa absorberina. Olisikohan tällainen verkko todella tehokkaampi kuin pelkkä mustaksi maalattu laatikon pohja. Laatikon pohjan taakse tulisi konstruktiossani joka tapauksessa eristekerros.

Olen itse asiassa pohdiskellut aurinkopaneelien tai -keräimien käyttöä maanalaisen lämpövaraston yhteydessä. Paneelit tulisivat rinteeseen rakennuksen eteen, jos tehdään perinteinen talo, tai rakennuksen sivuille, jos tehdään "hobittitalo". Paneelien yläreunasta lähtevät laajat putket tekevät kierroksen maan alla ja palaavat paneelin alareunaan. Paneelit eivät siten liity mitenkään talon ilmanvaihtoon ja lämmitykseenkin vain välillisesti.

Jos vaan maalaisi eteläseinän ja katon tummaksi hengittävällä maalilla, jolloin voi tukkia ulkoverhoilun ja tuulensuojan välisen ilmaraon.

Jos laittaa leveän räystään, niin maalipinta kestää vaikka olisi vesiohenteinen, luulisin.

Perusongelma on se, ettei ihmiset ole tajunneet, että jokainen talo käyttää maalämpöä ja aurinkolämpöä. Niistä puhutaan kuin erillisistä järjestelmistä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat