Seuraa 
Viestejä45973

Mahtaako noissa USB -muistitikuissa olla jokin sisäänrakennettu akku joka pitää niiden muistipiirit hengissä? Jos on, niin kauankohan tieto säilyy tikussa ellei sitä välillä käytä tietokoneessa latautumassa? Onko tietoa muistitikkujen yleisestä luotettavuudesta arkistointimediana esim. verrattuna CD -levyihin?

Kysyn tätä koska itselleni on kertynyt huomattava määrä "arkistotietoa" isoille muistitikuille ja olen miettinyt, että pitäsikö ne alkaa siirtämään CD- tai DVD -levyille.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (16)

Ei ole muistitikuissa akkua, vaan se ns. flash-muisti on EEPROM:ia, jossa tieto teoriassa pysyy maailman tappiin. En kyllä tiedä miten käytännössä ulkoiset sm-kentät tai lämpötilan vaihtelut vaikuttavat tähän säilyvyyteen.

Teoriassa säilyy maailman tappiin. Mutta ei ne tikutkaan mitään idioottivarmoja ole, muutamakin kappale on töissä tullut vastaan joissa tieto on kyllä sisällä, mutta se ei tule enää ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne muistitikun EEPROM:t ovat kyllä luotettavia. Paljon heikompaa tekoa onkin sitten niiden USB liitäntä.

Minulla on tähän mennessä hajonnut 2 muistitikkua. Kummastakin hajosi nimenomaan USB liitäntä. Ja olen havainnut töissä, että muutamassa työasemissa joissa käytetään ahkerasti muistitikkuja on työaseman liitäntä löystynyt ja tullut epävarmaksi.

tapani
Ne muistitikun EEPROM:t ovat kyllä luotettavia. Paljon heikompaa tekoa onkin sitten niiden USB liitäntä.

Minulla on tähän mennessä hajonnut 2 muistitikkua. Kummastakin hajosi nimenomaan USB liitäntä. Ja olen havainnut töissä, että muutamassa työasemissa joissa käytetään ahkerasti muistitikkuja on työaseman liitäntä löystynyt ja tullut epävarmaksi.

Jeps. Noita tulee töissä vastaan tuon tuostakin, tikkuja _ja_ koneita, joista on USB-liitin löystynyt. Yleensäkin ottaen ne on tehty aika heikoiksi. Aikanaan ei ole ilmeisesti (yllättäen) insinöörit ajatelleet, että liittimiä käytettäisiin jatkuvasti. Rasitushan on aivan eri luokkaa kytkettäessa tulostin kerran vuodessa paikoilleen ja pois, verrattuna siihen, että erilaisia muistitikkuja ja kameroita yms. kytketään kiinni ja pois jatkuvasti.

Lisäksi monissa (varsinkin kannettavissa) laitteissa usb-portit on sijoitettu niin typerästi, että vieressä olevat liittimet ja/tai piuhat kärsivät, kun tikku pitää puoliväkisin tunkea sisään.

Itse muistikortti sisällä on suht kestävää tekoa, eikä se välitä pahemmin normaaliolosuhteissa esiintyvistä sähköhäröistä. Varsinaisena 'arkistointivälineenä' en sitä kyllä itse käyttäisi - ainakaan ainoana sellaisena. Ensinnäkin se on kallista (yhden pienenkin muistitikun hinnalla polttaa melkoisen läjän dvd-levyjä.) ja toisekseen mekaaninen kestävyys ei ole pitkällä aikavälillä mitenkään mainio.

Normaaliin arkikäyttöön se on kyllä mitä mainioin apuväline, sitä ei käy kieltäminen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42774

Noissa on FLASH-muistia, joka säilyttää tiedon ilman sähköä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Ikuisia ne eivät ole, niissä ajetaan kapasitiivisesti varausta piidioksidin sisällä olevaan kondensaattoriin. Piidioksidin johtavuus on kuitenkin äärellinen, ja ajan myötä varaus purkautuu.

Käytetäessä muistia staattiset sähköpurkaukset, viat laitteissa ja ohjelmissa ja muut sähköiset häiriöt saattavat tuhota tietoja tai koko muistipiirin. Missään nimessä nuo eivät siis sovellu eivätkä ole tarkoitettu tärkeän tiedon varmaan säilytykseen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Pari vuotta sitten selailin useampiakin EEPROM-piirien datasivuja ja pisin aika joka oli luvattu valmistajan taholta datan säilymiselle taisi olla 12 vuotta.

Usein data varmasti kauemminkin säilyy.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

lähetän aina tiedostot sähköpostiin, kun ei oo mitään hirveitä tiedostoja mulla.

Liitteenä 300 megan sähköpostiinn mahtuu paljon koodia ja ohjelmointia.

Cnc- ohjelmia teen ja työstän kappaleita, sitten ne voi helposti myydä eteen päin saa vähän lisä rahaa.

Sama juttu jos pitää suunnitelmat ja muut piirustukset pysyy jemmassa, ja liikkuu todella helposti joka paikkaan.

Niitähän on sellaisia ilmaisia sähköposteja missä voi olla 1giga ta enemmän tilaa. Sinne menee usempi alle meganen tiedosto.

Kiitoksia kaikille tiedoista, olen kyllä myös epäilyt noiden muistitikkujen luotettavuutta arkistointimediana. Eli kyllä kai se on alettava hankkimaan uutta läppäriä jossa olisi edes kirjoittava CD (nykyisessä kun vain on korppu+lukeva CD).

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Volitans
Pari vuotta sitten selailin useampiakin EEPROM-piirien datasivuja ja pisin aika joka oli luvattu valmistajan taholta datan säilymiselle taisi olla 12 vuotta.

Usein data varmasti kauemminkin säilyy.

Tusinan verran vuosiako tieto säilyy noissa ihmekapuloissa???
Kuinkahan monta kertaa kauemmin informaatio on tallessa paperisissa (tai paperin edeltäjistä valmistetuissa) dokumeteissä?
Kompuutterikauden eräässä vaiheessa disketti tuntui varmahko tallennusväline. Sitten selvisi, etteivät ne, mokomat, joko säilytä tai ainakaan anna ulos tietojaan enää muutaman VUODEN kuluttua tallennuksesta. (Tämän olen itsekin havainnut: n.v. A.D. 1998 tallentamaltani disketiltä ei kone enää siihen ikuistamiani mitä laadukkaimpia piirroksia tunnista eikä näytölle hae.) -"Se siitä asiakirjojen ja kirjoitelmien säilyttämisestä pienessä tilassa levykkeellä", totesin asian havaittuani.
Muistan jonkun minua asiantuntevamman ATK-guru -alkion valistaneen, että nimenomaan muistitikut olisivat tulevaisuuden säilytysmuoto, kuitenkin lähinnä siksi, etteivät tikut hajoa yhtä helposti kuin disketit ja niihin mahtuu enemmän dataa. Säilyvyydestä sinänsä hänkään ei muistaakseni virkkanut bitin puolikasta...
Koskahan keksitään vempain, joka ihan oikeasti säilyttää datan vaikkapa vain ihmissukupolven ajan ja vielä käyvän luettavassa muodossa? Vai imaiseeko markkinavoimien mukana hyökyvä bisnesajattelu säilyvyyden järkevyyden? Ihmistenhän on pakko ostaa uusia hilavitkuttimia, jos vanhanmalliset käyvät käyttökelvottomaksi - riippumatta siitä, miten toimintakuntoisia sinänsä nämä wanhat wempeleet olisivat.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42774
Piru Naiseksi

Tusinan verran vuosiako tieto säilyy noissa ihmekapuloissa???Tuo on muistipiirin valmistajan arvio. Luultavasti se on varman päälle -lukema, mutta toisaalta kun tehdään miljoonia piirejä, kaikki eivät kestä. Ja tuo arvio koskee vain itse muistipiiriä, juotokset, jolla se on liitetty piirilevyyn, muistitikun oheiselektroniikka ja muut seikat voivat myös rikkoa muistitikun, vaikka itse muistipiiri olisikin ehjä.

Mikään lukema ei kuitenkaan takaa, että juuri se tallennuslaite kestäisi. Toimivan varmuuskopioinnin välttämätön edellytys on kopioida data usealle toisistaan riippumattomalle medialle, ja säännöllisesti uudistaa kopiointi.


Kuinkahan monta kertaa kauemmin informaatio on tallessa paperisissa (tai paperin edeltäjistä valmistetuissa) dokumeteissä?Oikein säilytettynä informaatio säilyy kyllä miljoonia vuosia, jos vain säilytysympäristö säilyy. CD:kin voidaan tehdä kullasta ja kvartsista, jolloin se on ihmisen aikamittakaavassa ikuinen.


Kompuutterikauden eräässä vaiheessa disketti tuntui varmahko tallennusväline.Sääli tosiaan, että ihmisiä on johdettu tuolla tavalla harhaan. Kyllä kaikille asiaa tunteville on ollut ensimmäisestä disketistä alkaen selvää, että se on kovin epäpysyvä tallennusmuoto.


Muistan jonkun minua asiantuntevamman ATK-guru -alkion valistaneen, että nimenomaan muistitikut olisivat tulevaisuuden säilytysmuoto, kuitenkin lähinnä siksi, etteivät tikut hajoa yhtä helposti kuin disketit ja niihin mahtuu enemmän dataa. Säilyvyydestä sinänsä hänkään ei muistaakseni virkkanut bitin puolikasta...Tuo ei pidä paikkaansa. Muistitikut ovat tulleet suosituiksi vain, koska puolijohdemuistien hinta on vaklmistustekniikan kehittyessä halventunut. Nykyään on yksinkertaisesti halvempaa tehdä tiettyyn kapasiteettiin asti muistitikku kuin magneettisesti tallentava levyke. Raja taitaa olla muutaman gigatavun kohdalla nyt, ja koko ajan kasvamassa.

Kestävyys ei ole nykyään minkäänlainen valmistusperuste. Kuluttajat ostavat halpaa, ja valmistajat tekevät mitä ihmiset ostavat.


Koskahan keksitään vempain, joka ihan oikeasti säilyttää datan vaikkapa vain ihmissukupolven ajan ja vielä käyvän luettavassa muodossa? Vai imaiseeko markkinavoimien mukana hyökyvä bisnesajattelu säilyvyyden järkevyyden?Kyllä sellaisia on keksitty. Vaikka CD:n tai DVD:n voi tehdä materiaaleista, jotka kestävät suunnattoman pitkään normaali-ilmakehän oloissa. Esimerkiksi kvartsi, safiiri ja piikarbidi ovat erittäin stabiileja aineita kiekkoon ja metallointi voidaan tehdä jollakin jalometallilla. Metallin päälle vielä kerros tuota kiekkoainetta, niin alkaa levy kestää. Ne ovat kuitenkin vaikeita aineita työstää, joten yhden tallenteen hinta muodostuu liian suureksi tavalliselle ihmiselle.


Ihmistenhän on pakko ostaa uusia hilavitkuttimia, jos vanhanmalliset käyvät käyttökelvottomaksi - riippumatta siitä, miten toimintakuntoisia sinänsä nämä wanhat wempeleet olisivat.

Se menee oikeastaan niin päin, että useimmat ihmiset haluavat uutta halparomua. Valmistajien on sitten pakko tehdä sitä mitä ihmiset haluavat. Kyllä valmistajat tekisivät kestäviä laitteita, jos vain riittävän moni niitä ostaisi hinnasta huolimatta.

Pride
Seuraa 
Viestejä604
Volitans
Pari vuotta sitten selailin useampiakin EEPROM-piirien datasivuja ja pisin aika joka oli luvattu valmistajan taholta datan säilymiselle taisi olla 12 vuotta.

Usein data varmasti kauemminkin säilyy.

Syy tuohon 12 vuoteen on sama kuin hepatiittirokotteiden 25 vuoden teho.

Kyse on siitä, ettei ko. muisteja tai rokotetta ole käytetty pidempään, joten empiiristä tutkimusta ei ole voitu tehdä tuloksista ja tehosta.

Ja kertaalleen rautalangasta: Valmistaja lupaa juuri sen, mikä on oikeasti havainnoin todettu, vaikka todennäköisesti tieto säilyy muisteissa (tai elimistössä) niin kauan kunnes jokin ulkopuolinen tapahtuma saa sen sieltä pois (lue: iänkaikkisesti amen)

Mielestäni ainoa tekijä, joka saattaa tuhota muistitikun, on sen väärin irroittaminen. Jos muistitikun yhteyttä koneeseen USB-väylässä ei katkaise, ennen kun sen ottaa pois, "tieto" tikun olemassa olosta on koneella edelleen.
Tämä voi johtaa siihen, ettei kone enää tunnista tikkua, mutta ongelma ei ole tikussa. Tikkuun voi tosin tulla ns. virhe, tästä toimenpiteestä, eikä toimi sitten ollenkaan. Näin on käynyt, en tiedä syytä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42774
Pride

Kyse on siitä, ettei ko. muisteja tai rokotetta ole käytetty pidempään, joten empiiristä tutkimusta ei ole voitu tehdä tuloksista ja tehosta.

Ja kertaalleen rautalangasta: Valmistaja lupaa juuri sen, mikä on oikeasti havainnoin todettu, vaikka todennäköisesti tieto säilyy muisteissa (tai elimistössä) niin kauan kunnes jokin ulkopuolinen tapahtuma saa sen sieltä pois (lue: iänkaikkisesti amen)
Valmistajat altistavat piirejä olosuhteisiin, jotka nopeuttavaat ikääntymisprosesseja. Niistä sitten lasketaan matemaattisesti nuo tiedon säilymiset. Koska komponentit ovat tuotteita, joita kaupataan liikeyrityksille, valmistalla on kuluttajakauppaa suurempi vastuu siitä, että tuotteet todella tekevät mitä lupaavat. Siksi luvut lasketaan varman päälle. Mutta silti kauppaan pääsee aina virheellisiäkin yksilöitä. Kun tuotteita tehdään jopa kymmenien miljoonien kappaleiden eriä, sutta syntyy väkisinkin.

Mutta se, että tieto säilyy FLASH-muistin muistialkiossa ei takaa sitä, että kortin elektroniikka säilyy muuten ehjänä. Itse asiassa tuo tiedon säilymisen mitta koskee vain niitä muistialkioita, siinä ei mallinneta piirin muita osia. Käytännössä ne tosin ovat äärimmäisen luotettavia.

Se on kyllä totta, että tieto säilyy todennäköisesti. Mutta todennäköisesti ei ole varmasti. Jos tieto on henkilökohtaisesti tärkeää, sitä ei saa jättää muistitikun, tai minkään muunkaan yksittäisen tallennusvälineen varaan. Ja jos jättää, niin sitten ei saa itkeä huonoa onneaan, sillä huono onni on aina ennen pitkää riskinottajan osa, haluaa hän sitä tai ei.

"veepee kirjoitti:
Mielestäni ainoa tekijä, joka saattaa tuhota muistitikun, on sen väärin irroittaminen.

Hieman suppea mielikuvitus, etten sanoisi. Ikävä kyllä elektroniikkavikojen mielikuvitus on monta kertaluokkaa rikkaampi tuottamaan ikäviä yllätyksiä laitteiden käyttäjille. Jokainen työkseen elektroniikkaa korjaava voisi varmasti luetella tuohon listaan sata tekijää lisää - ilman että vielä pitäisi miettiä muistella mitään eksoottisempia harvinaisia vikoja.

"Digitaalisessa muodossa tieto säilyy viisi vuotta tai ikuisesti, kumpi tahansa tulee ensin", tuntuu pitävän paikkansa. Romppu (cd tai dvd) on hyvä(hkö) tallennusväline, paitsi että muutossa se naarmuuntuu tai hukkuu, tai sitten tarvittaessa huomaa, että 500kpl/15€ tarjous ei ollutkaan paras käytännössä. Kiintolevy kuolee viimeistään viisivuotiaana, ja korppu on rikki jo ensimmäisellä yrityksellä. Älkääkä hyvät ihmiset sekaantuko zippiasemiin (Iomega (tm)).

Tikkuja käytössäni on 3kpl, kaikki eri valmistajan ja -kokoisia. Kaikki ovat olleet luotettavia, tosin kokemuksia on vain lyhyen aikavälin säilömisestä. Suurin ongelma jo mainitun "vauhdissa" usbiportista poistamisen lisäksi tuntuisi olevan ohjelmat, jotka käsittelevät tikkua korppuna, ja varmuuden vuoksi formatoivat sen ennen tallennusta. Onneksi taitavat olla marginaalikamaa.

Minun tallennustapani:
- 2 kpl romppuja, eri valmistajan
- 2 eri koneissa olevaa kovalevyä
- tikku, jolta voi hetkessä työntää fileet kaverin koneelle turvaan
Vähintään kaksi näistä voimassa jatkuvasti, ja tieto on (melko) varmasti turvassa.

Tai:

Paperi.

tapani
Ne muistitikun EEPROM:t ovat kyllä luotettavia. Paljon heikompaa tekoa onkin sitten niiden USB liitäntä.

Minulla on tähän mennessä hajonnut 2 muistitikkua. Kummastakin hajosi nimenomaan USB liitäntä. Ja olen havainnut töissä, että muutamassa työasemissa joissa käytetään ahkerasti muistitikkuja on työaseman liitäntä löystynyt ja tullut epävarmaksi.


Kaipa tikku ainakin levykettä kestävämpi ja luotettavampi on. Tietysti hienommassa tekniikassa on aina omat ongelmansa. Kovassa kiireessä tikkujen kiinnitys ja irti kiskominen luonnollisesti joutuvat koville.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat