Seuraa 
Viestejä14249

Aihe jäi kaivertamaan ja näkemäni keskustelut ovat olleet muissa ketjuissa, joten tein oman.

Aslak Ivoe
Ensinnäkin rypsiöljy sisältää aivan liikaa omega-6 -rasvahappoja joiden määrä vääristää pahasti Omega-3/6 -suhdetta. Mielummin kannattaa käyttää omega-3 (DHA&EPA) -kalaöljyn lisäksi kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä (extra virgin) joka sisältää terveyttä edistäviä omega-9 -rasvahappoja jotka eivät kilpaile myöskin erittäin terveellisten omega-3 -rasvahappojen kanssa.

Oliiviöljyn (nimenomaan kylmäpuristettu extra virgin) ja omega-3 kalaöljyn DHA:n ja EPA:n on lukuisissa tutkimuksissa todettu olevan erittäin terveellisiä ja niiden käyttö kannattaa aloittaa jo raskausaikana ja jatkaa lapsen syntymästä. Tutkimukset todistavat aivojen ja muistin kehittyvän huomattavasti paremmin kun omega-3 ja omega-9 rasvahappojen saanti on aloitettu raskausaikana ja jatkunut lapsen syntymän jälkeen koko nuoruuden.

Suosittelen siis vaihtamaan rypsiöljyn neitsytoliiviöljyyn - -
viewtopic.php?f=11&t=15580&st=0&sk=t&sd=a&start=90

viewtopic.php?p=439148#p439148

Mitä mieltä? Itse käytän kylmäpuristettua neitsyoliiviöljyä salaattiin ja ajattelin laittaa jatkossa myös leivän päälle. ([size=85:1lb6535q]joo, vaikka hyvin tiedän että leipä on bullshittia...[/size:1lb6535q])

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sivut

Kommentit (146)

Toope
Seuraa 
Viestejä28506

Tosi hyvin perusteltujahan nuo Aslak 2:sen väitteet ovat. Onko omega-6-rasvahappojen yliannostus oikeesti todettu jotenkin vahingolliseksi?

Ilmeisesti on myös olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat näiden omega-rasvahappojen tehosta. Kirjoittajan lapset ilmeisesti ovat lapsineroja.

Kieltämättä kuulostaa pahasti puoskaroinnilta.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Kuten tuossa toisessa ketjussa totesin - korrelaatiot ovat jo yleissivistystä. Sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden suhteen japanilaiset ja eskimot ovat pahnan pohjimmaisena ja heidän EPA/AA-suhde on jopa 1:1,5 tai vähemmän. Liian alhainen AA:n pitoisuus (eskimot) voi altistaa mm. tulehduksille, mutta eskimoiden ruoka onkin extriimiä meidän näkökulmastamme.

Eli oikeastaan tämä ketju liittyykin EPA/AA-suhteen rooliin - oliiviöljy on huonompi omega 6 -rasvahappojen lähde kuin rypsi ja siksi "parempi", koska ei vääristä ravinnon ja veren EPA/AA-suhdetta.

Omega 6 ei ole "pahasta", vaan kyse on suhdeluvuista. Omega 6 -rasvat ja omega 3 -rasvat kilpailevat samoista reseptoreista. Yhtenä syynä on omega-6-rasvoista elimistössä syntyvät tulehdussytokiinit, joita omega-3-rasvahapot vastustavat hormonien kaltaisilla aineilla, eikosanoideilla. Tulehdusta tarvitaan, mutta sitä on länsimaisen ruokavalion kasvateilla perkeleesti liikaa. Tämä edelleen johtaa hyvin monien tulehdussairauksien puhkeamiseen ja oireiden pahenemiseen.

Tässä enemmän juttua arakidonihaposta (AA), jota muodostuu juuri omega 6 -rasvoista. Kyse on siis välttämättömästä rasvahaposta, mutta sen ja EPA:n suhteella näyttäisi olevan ainakin voimakkaan korrelaatiot monien sairauksien kanssa. Kyse on tietenkin juuri tulehdustekijöistä:

viewtopic.php?p=966461#p966461

Reumataudeissa on kauan ollut itsestäänselvyys, että omega 3 -rasvojen nauttiminen voi olla hyödyllistä. Sitten on se ihana vihersimpukkavalmiste Lyprinol, jota voi suositella lämmöllä kaikille - hyvin tutkittu tuote ja allergiatestattu Suomessa.

Kalaöljykeskustelussa ongelman keskiössä ovat juuri erilaiset (todelliset ja, passiiviset ja oletetut) ideologiat, joiden nähdään "vaivaavan" jotain osapuolta. Tässä toinen kiinnostava viesti aiempaa, toisesta "koulukunnasta":

Fantti
[size=85:2wuhc50z]Kalako terveellistä?
Stephen Walsh, PhD

Suomentanut Johanna Kaipiainen

Rasvaista kalaa suositellaan omega-3-rasvahappojen saannin vuoksi sekä sydäntautien ehkäisyyn. Toisaalla varoitellaan kalan sisältämästä elohopeasta ja muista kemiallisista myrkyistä, erityisesti raskauden aikana. Yhtä mieltä asiantuntijat ovat kalakantoja uhkaavasta ylikalastuksesta. Kalankasvatuksessa taas esimerkiksi lohen viljely kuluttaa enemmän kalaa kuin mitä se tuottaa. Miten terveellistä tai epäterveellistä kala loppujen lopuksi on, kun otetaan huomioon myös sen sisältämät ympäristömyrkyt?

Vakuuttavinta näyttöä kalan terveyseduista on saatu tutkimuksissa, joissa sydänsairaudesta toipuneet ovat syöneet erilaisia ruokavalioita. Näissä kokeissa kalan tai kalaöljyjen on osoitettu alentavan kuolleisuusriskiä 15 - 30 %. Tutkimuksissa, joissa käytettiin runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältäviä kasviöljyjä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (rypsi- ja sinappiöljyä), saavutettiin puolestaan 40 - 70 % väheneminen kuolleisuusriskissä. Tulokset eivät ole tuoneet täyttä yksimielisyyttä kalan terveellisyydestä.

Kasvisruokavalio versus kala

Lyon Heart Trial -tutkimus on ollut yksi onnistuneimpia sydäntoipilaille tehtyjä kokeiluja. Tutkimuksessa voi ja kerma vaihdettiin rypsiöljyyn ja margariiniin samalla kun hedelmien ja kasvisten osuutta ruokavaliossa lisättiin. Tutkimukseen osallistuneiden verinäytteissä havaittiin kohonneita omega-3-rasvahappojen ja antioksidanttien pitoisuuksia. Kahden vuoden seurantajakson jälkeen ryhmän kuolleisuusriski oli 70 % pienempi kuin perinteistä, "tavallista" ruokaa syövillä verrokeilla.

Ruokavalion kasvisvoittoisuus siis alentaa dramaattisesti sydäntautien riskiä, vaikkakaan ei tiedetä, missä määrin Lyon Heart Trial -tutkimuksessa vaikutukset johtuvat omega-3-rasvahapoista tai ruokavalion muista muutoksista. Intialainen tutkimus, jossa käytettiin sinappiöljyä, osoitti 40 % laskun sydänkuolleisuudessa ilman, että ruokavaliota muutettiin muilta osin. Edelleen on vaikea arvioida, oliko vaikutus öljyn omega-3- vai kertatyydyttymättömien rasvahappojen ansiota. Sinappiöljy sisältää kumpiakin.

Edellä mainitut tutkimukset ovat vahva näyttö kasvisruokavalion hyödyistä. Sen sijaan kasvikunnan omega-3:n, alfalinoleenihapon, rooli näissä tutkimuksissa jäi osin avoimeksi. Se, että lisääntynyt alfalinoleenihapon saanti on yhteydessä alentuneeseen sydäntautiriskiin myös terveillä henkilöillä, antaa lisävahvistusta omega-3:n hyödystä.

Kasvisruoka voittaa kalan ja kalaöljyjen terveysvaikutukset sydänsairauksien ehkäisyssä. Riittävä alfalinoleenihapon saanti todennäköisesti edelleen lisää muiden kasvikunnan antimien tuomaa terveysetua. Myös mikrolevien ja kalan sisältämillä omega-3-rasvahapoilla eli eikosapentaeenihapolla (EPA) ja dokosaheksaeenihapolla (DHA), saattaa olla samansuuntainen vaikutus. EPA:a ja DHA:a tuotetaan elimistössä alfalinoleenihaposta. Tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde on 1:10. Omega-6-rasvahappoja saadaan siis liikaa suhteessa omega-3:een. Suhdeluvulla 1:3 veren DHA pitoisuus veressä saavuttaa tason, jolla on todettu yhteys terveysetuihin - ilman, että DHA:ta saadaan lainkaan ruokavaliosta. Näin ollen, EPA:n tai DHA:n saannilla suoraan ruokavaliosta ei välttämättä saavuteta mitään lisäetua.

- -

Brittitutkimuksessa, jossa verrattiin kala- ja pellavansiemenöljyä, kalaöljyn todettiin lisäävän myös kolesterolin hapettumista ja siten mahdollisesti myös sydäntautiriskiä. Pellavaöljyllä ei ollut vastaavaa vaikutusta.

- -

Pellava- ja rypsiöljy hyviä omega-3:n lähteitä

Yhdestä kahteen ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta tai pari teelusikallista pellavansiemenöljyä tai kahdesta neljään ruokalusikallista rypsiöljyä päivittäin sisältävät riittävästi alfalinoleenihappoa. Omega-6- ja omega-3-rasvahapot kilpailevat elimistössä keskenään, joten myös ylenmääräisen omega-6:n välttäminen on tärkeää.

Omega-6:n saanti vähenee, kun rasvanlähteenä suositaan kertatyydyttymättömiä rasvoja, kuten oliiviöljyä, rypsiöljyä ja pähkinöitä. Samalla edesautetaan omega-3-rasvahappojen hyödyntämistä elimistössä tehokkaasti, ja tyydyttyneen rasvan saanti vähenee.

Joillakin henkilöillä alfalinoleenihapon muuttaminen DHA:ksi ja EPA:ksi voi olla heikkoa, ja tällöin ravinnon DHA:sta ja EPA:sta voi olla hyötyä. Jos haluaa välttää kalan sisältämiä ympäristömyrkkyjä tai kalankasvatuksen epäsuotuisia ympäristövaikutuksia, edellä mainittuja rasvahappoja on myös mikrolevissä. Toinen vaihtoehto on hampunsiemen, joka sisältää stearidonihappoa, joka on välituote alfalinoleenihapon muuttuessa EPA:ksi. Kuitenkin suurimmalle osalle pellavansiemen ja rypsi ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä.

Tämänhetkisen tiedon valossa parhaimmat omega-3 rasvahappojen lähteet löytyvät kasvikunnasta, ei kalasta - ottaen huomioon niin terveyden, ympäristönäkökohdat kuin eläinten oikeudetkin.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Vegan-lehdessä (kesä 2004). Lisätietoa rasvahapoista ja kasvisruoan terveysvaikutuksista Stephen Walshin kirjassa Plant Based Nutrition and Health. Kirjan voi ostaa Vegaaniliitosta (16 e) tai lainata toimiston kirjastosta. Johanna Eräsen kirjoittama artikkeli välttämättömistä rasvahapoista on luettavissa Vegaiassa 1/2003.[/size:2wuhc50z]
Lähde: Vegan-lehti. Näinhän se menee - kuka tulkitsee tulokset ja valikoi niistä oman "totuutensa".

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oliiviöljy.

Oliiviöljyssä on makua, joka rypsiöljystä puuttuu. Toki rypsiöljyä käytän silloin, kun oliivin makua en ruokaan kaipaa.

Kalamata !

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Kiitos mielipiteestä, olen ihan samoilla linjoilla maun suhteen. Jospa kuitenkin keskitytään terveyspuoleen.

En tunne kovin hyvin LA/ALA-maailmaa, joten aloitetaan pehmeästi:

Oliiviöljy:

rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo, LA) (omega 6) 10367 mg

rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 544 mg analysoitu

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi

Rypsiöljy:

rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo, LA) 20000 mg

rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) (ALA) 10000 mg

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi

Kuuma keskustelu aiheesta:

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/sh ... hp?t=49699

Rautalankapointtina voinee sanoa, että linolihappoa (LA) suomalaiset saavat liikaakin (-> AA) ja oliiviöljyn metabolian vuoksi (-> öljyhappoa, omega 9) se ei vaikuta omega 3/6 -tasapainoon juurikaan, siinä missä alfalinoleenihaposta muodostuu vaihtelevia määriä EPA:ta ja DHA:ta, DHA:ta kuitenkin selvästi enemmän. Jos olen oikein ymmärtänyt.

Oliiviöljyssä on myös skvaleenia, joka vaimentaa tulehdusta.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Hampunsiemenöljyä on hehkutettu usein, siemenet ovat suurta herkkuani ja niistä tulee skarppi olo tosi nopeasti. Luomuvihreän Clipper-teen ohella ehdottomia kestosuosikkejani.

Olisiko jonkin yleisen lajikkeen tietoja saatavilla? Voin toki etsiä itsekin - sitähän myydään ja tuotetaan Suomessakin.

Hieman orpo olo toki puhua "vain" kasviöljyistä - kasviöljyjen suhde kalanrasvoihin lienee se terveyttä paremmin kuvastava mittari, riippuen hieman siitä mitä hakee ja miltä terveyspohjalta itse lähtee.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Pariosaisessa tv-dokumentissa puhuttiin pitkän iän saavuttaneista eli siis 100 v kieppeillä keikkuvista japanilaisista. Oli naista ja miestä ja kaikki pirteitä kuin peipposet, ja järki leikkasi.

Yksi näistä henkilöistä sanoi joka päivä nauttivansa ruokalusikallisen öljyä. Jos oikein muistan ja käsitin, niin hänelle oli yksi lysti mitä öljyä se on. (Kasviperäistä kai kuitenkin.)

Rypsistä tai rapsistakaan minulla ei ole mitään tietoakaan, mutta kylmäpuristettu oliiviöljy ei kuulema sovellu paistamiseen. Tämä kaiketi sen vuoksi että kuumentaminen tappaa sen hyvät vaikuttavat ainesosat? Muuan sekä tavallista oliiviöljyä että kylmäpuristettua sisältävä öljy onkin se millä pääasiassa paistelemme kotonamme. Auringonkukkaöljy taisi olla se mistä saan joskus rintapistosta, samoin kuin saan kalaöljystä (tai jos ei pistä niin vatsa mekastaa ja muljuaa kuin riivattu... kuten tälläkin hetkellä kun söin Norjan "meri"lohta). Kalaöljyn kaikille soveltuvuus on siis erittäin kyseenalainen juttu, josko terveellisyys sitten fakta onkin.

Ai niin, oliiviöljy tekee hyvää tukalle. Kannattaa levittää sitä yöksi päähän ja pestä aamulla pois; hiukset ovat pehmeämmät ja toisinaan kauniimmatkin.

Itse käytän kuitenkin tällä hetkellä pääasiassa kylmäpuristettua kookosöljyä koska yritän elää karpisti ja kookos on yksi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon soveltuvista ainesosista (en yritä ketoosia, eli en ole ala- eli ketoosikarppaaja, mutta yritän kuitenkin pitää hiilarit siinä 100 g paikkeilla per päivä, tai alle).

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
Qadesha
Pariosaisessa tv-dokumentissa puhuttiin pitkän iän saavuttaneista eli siis 100 v kieppeillä keikkuvista japanilaisista. Oli naista ja miestä ja kaikki pirteitä kuin peipposet, ja järki leikkasi.

Yksi näistä henkilöistä sanoi joka päivä nauttivansa ruokalusikallisen öljyä. Jos oikein muistan ja käsitin, niin hänelle oli yksi lysti mitä öljyä se on. (Kasviperäistä kai kuitenkin.)


Japsit syövät sushia, joka on raakaa kalaa (ja muita mereneläviä). Se on parempi tapa saada eläinperäisiä rasvahappoja kuin kypsentäminen (doh!). Heidän verensä seerumin EPA-pitoisuus on juuri tästä syystä moninkertainen suhteessa suomalaisiin ja EPA/AA-suhde erinomainen, lähellä 1:1.

Qadesha
Rypsistä tai rapsistakaan minulla ei ole mitään tietoakaan, mutta kylmäpuristettu oliiviöljy ei kuulema sovellu paistamiseen.

Ehkä tyhmä kysymys minulta, mutta miksi "tavallinen" öljy sitten kelpaisi?

Leivän päälle sitä öljyä lähinnä kannattaa laittaa - paistaminen tuhoaa muutenkin hyvän osan mm. proteiineista rasvojen ohella.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide

Qadesha
Rypsistä tai rapsistakaan minulla ei ole mitään tietoakaan, mutta kylmäpuristettu oliiviöljy ei kuulema sovellu paistamiseen.

Ehkä tyhmä kysymys minulta, mutta miksi "tavallinen" öljy sitten kelpaisi?

Leivän päälle sitä öljyä lähinnä kannattaa laittaa - paistaminen tuhoaa muutenkin hyvän osan mm. proteiineista rasvojen ohella.
Heh, onhan se koomista että tavallinen öljy on ok koska siinä ei ole erikoisominaisuuksia pilaantumaan paistaessa. Mutta en todellakaan ole ihan 100 % varma mikä se oli se jippo minkä vuoksi kylmäpur.öljyä ei saa käyttää paistamiseen. Ei kai se nyt sentään myrkylliseksikään muutu...

Riippuu tietysti pannusta ja paistettavista materiaaleista onko ylipäätään pakko käyttää lainkaan mitään väliainetta paistamiseen. Mieheni käyttää omissa ruoissaan voita, ja minusta paistuvan voin haju on ällöttävä. Saattaa johtua siitä että lapsena jouduin tod.näk. haistamaan härskiä voita ja se haju pysyy ikuisesti jossain hajutajunnassa muhimassa (yök). - Jos voi ylipäätään voi olla härskiä???

Itse en oikein diggaile öljyssä lilluvia salaatteja tms. joten en juurikaan tule nauttineeksi öljyä kylmänä, kookosta lukuunottamatta, sitä kun syön välillä sellaisenaan tai miten milloinkin. Ja leipäähän en luonnollisesti tietenkään syö kun yritän niitä hiilareita välttää (kausina jolloin olen syönyt leipää olen yleensä lihonut useampia kiloja, ruisleipää vatsani ei vaikuta enää sietävän - harmi).

Mutta hoo. Siitä sushista minulle tulikin mieleeni että en muuten ole koskaan havainnut minkäänlaista rintapistoa tai vatsavaivoja kylmäsavustetusta eli raa'asta lohesta. Se on aina uunipaistettu lohi (tai kirjolohi) josta vaivat tulevat, tai kalaöljykapseli, muutaman kerran auringonsiemenöljyssä lilluva sardiini ja joskus tonnikaloista ilmavaivoja. Tätähän täytyykin tutkia. Olisikohan se jokin tietty kalanosa jota kroppani ei sulata, niissä savustetun lohien vakuumipakkauksissahan ei ole kuin sellainen punainen lätty missä ei näy mitään vatsaosia tms.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Käytän ruoanlaitossa oliiviöljyä, rypsiöljyä, maapähkinäöljyä, voita, seesamöljyä ja laardia. Terveysaspekti ei kiinnosta minua tippaakaan, ainoastaan maku. En usko siihen, että terve ihminen voi rasvan kanssa pelleilemällä vaikuttaa terveyteensä millään tavalla, kunhan ei liikaa syö.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Qadesha
Mutta en todellakaan ole ihan 100 % varma mikä se oli se jippo minkä vuoksi kylmäpur.öljyä ei saa käyttää paistamiseen.Koska se on kallista ja sen maku kärsii paistamisen myötä. Menee siis ikään kuin hukkaan. Mutta kyllä minä sitä käytän paistamiseen varsin paljon. Tykkään sen tuoksusta kun lorautan sitä pannuun.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Qadesha
Mutta en todellakaan ole ihan 100 % varma mikä se oli se jippo minkä vuoksi kylmäpur.öljyä ei saa käyttää paistamiseen.Koska se on kallista ja sen maku kärsii paistamisen myötä. Menee siis ikään kuin hukkaan. Mutta kyllä minä sitä käytän paistamiseen varsin paljon. Tykkään sen tuoksusta kun lorautan sitä pannuun.Hyvä, nyt tiedän paremmin. Itse paistelen yleensä melko miedossa lämmössä, eli en siis todellakaan hätäisesti levyä kokoajan kuutosella/täysillä käryttäen. Olen tavallaan oppinut tykkäämään oliiviöljystäkin; alunperin vihreät oliivit ällöttivät ja tummat olivat jotenkuten ok. Öljy kaiketi tehdään vihreistä oliiveista(?)

Enkä minäkään aina jaksa niitä terveellisyyksiä miettiä; tällä hetkellä vain hiilareiden osalta koska epäilen että niiden runsas käyttö on aiheuttanut kaikenlaista epämukavaa kuten esim. atopian äitymisen/palaamisen. (Ihoni oli huomattavasti paremmassa kunnossa pari vuotta sitten kun olin aiemmin vähähiilarisella.)

Neonomide
Leivän päälle sitä öljyä lähinnä kannattaa laittaa - paistaminen tuhoaa muutenkin hyvän osan mm. proteiineista rasvojen ohella.Millä tavalla proteiinit tuhoutuvat? Ts. muuntuvatko niiden aminohapot jotenkin? Sillä ei kai proteiinin rakenteen tuhoutumisella ole mitään väliä, viimeistään mahassa se tuhoutuu.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Qadesha
Itse paistelen yleensä melko miedossa lämmössä, eli en siis todellakaan hätäisesti levyä kokoajan kuutosella/täysillä käryttäen.Joo, naiset tapaavat tehdä niin.

Anteeksi vaan tämä stereotypia, mutta kun siihen törmää aina.

Mitä on "hätäisesti käryttäminen"? Kyllä ruoka täytyy paistaa kuumassa. Se nimenomaan on huolellisen paistamisen idea= kuumennat pannun ideaalilämpötilaan ja kypsennät ruokaa vain juuri niin kauan kuin tarvis, mitä nopeammin sen parempi; vihannesten tulee jäädä rapsakoiksi ja lihan meheväksi. Se miedolla lämmöllä kypsentäminen on hauduttamista ja tietty kuuluu joihinkin ruokalajeihin.

Tietenkään jotain teflonpannua tai vastaavaa ei pidä pilata käryttämällä sitä kuutosella, sitä varten - ja paistamista varten yleensäkin - on valurautapannu. Mutta kyllä se teflonpannukin pitää paistamista varten kuumentaa niin kuumaksi kuin se suinkin sietää.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Neonomide
Olisiko jonkin yleisen lajikkeen tietoja saatavilla? Voin toki etsiä itsekin - sitähän myydään ja tuotetaan Suomessakin.Varsin kattavat tiedot Finolasta:
http://www.finola.com/
Mainostekstiä:
http://www.ekolo.fi/show.php?page=hampunsiemen
Itse Finolan myyntisivu:
http://www.ekolo.fi/show.php?page=oljyt

Huom. Hintaa tällä öljyllä on melkein euro per senttilitra, joten sitä ei ihan kaikkeen ruuanlaittoon tule aina käytettyä.

Neonomide
Hieman orpo olo toki puhua "vain" kasviöljyistä - kasviöljyjen suhde kalanrasvoihin lienee se terveyttä paremmin kuvastava mittari, riippuen hieman siitä mitä hakee ja miltä terveyspohjalta itse lähtee.Vaikka ainakin itse käytänkin ruuanlaitossa kasvisöljyjä, niin siitä huolimatta käytän lisäksi myös kalaöljyravintolisää. Eihän suoloissakaan sinänsä se natrium ole mikään paha asia, kunhan sen käyttö on oikeassa tasapainossa muiden suolojen kanssa. Niin, on näissä ravintoasioissakin sitten vielä ihmistenkin välillä eroa.

Aweb
Qadesha
Itse paistelen yleensä melko miedossa lämmössä, eli en siis todellakaan hätäisesti levyä kokoajan kuutosella/täysillä käryttäen.Joo, naiset tapaavat tehdä niin.

Anteeksi vaan tämä stereotypia, mutta kun siihen törmää aina.

Mitä on "hätäisesti käryttäminen"? Kyllä ruoka täytyy paistaa kuumassa. Se nimenomaan on huolellisen paistamisen idea= kuumennat pannun ideaalilämpötilaan ja kypsennät ruokaa vain juuri niin kauan kuin tarvis, mitä nopeammin sen parempi; vihannesten tulee jäädä rapsakoiksi ja lihan meheväksi. Se miedolla lämmöllä kypsentäminen on hauduttamista ja tietty kuuluu joihinkin ruokalajeihin.

Tietenkään jotain teflonpannua tai vastaavaa ei pidä pilata käryttämällä sitä kuutosella, sitä varten - ja paistamista varten yleensäkin - on valurautapannu. Mutta kyllä se teflonpannukin pitää paistamista varten kuumentaa niin kuumaksi kuin se suinkin sietää.
Inhoan käsitellä valurautapannua, sillä se on raskas ja siinä tosiaan on pakko olla aina joku rasva - joskus paistan teflonpannulla ilman rasvaa/öljyä. Kyljykset syön mielelläni puoliraakana (bloody as hell?) Kasviksia en juurikaan paista kun en niistä pidä, varsinkaan paistettuina (raakana syön jos syön, tai salaattina).

Siksi toisekseen paistan myös siinä mielessä väärin että en jaksa odotella minkään öljyn lämpiämistä kuten kuulema pitäisi, vaan nakkaan ensimmäiseksi paistettavan ainesosan öljyyn pannulle ja lämmöt päälle. Esim. kookosrasvahan ei kuumetessaan ilmoita lainkaan että nyt sitä sitten ollaan kuumaa, jota monet pitävätkin pelottavana, mutta jos siinä on mössö jo valmiiksi niin sittenhän se alkaa paistuakin heti kun öljy on tarpeeksi kuumaa. Räiskyvien öljyjen kuten kookos tai se keltainen litku (rypsi? rapsi?) kanssa pitää tietysti aina varoa, oliiviöljy on siitä hyvää ettei se räisky.

Tietenkään en jätä esim. kanaa raa'aksi, joten kaiketi paistan sitten pidempään kuin tuo mieheni paistaisi, hiljaisemmalla lämmöllä vain. Mielestäni se tulikuumalla paistaminen on kamalaa hommaa kun siinä pitää riehua kuin viimeistä päivää että ehtii tehdä kaiken ettei ruoka pala pohjaan. Lisäksi kun mies paistaa voilla ja koko talo haisee, on aika usein keittiön lattia rasvasta niin liukas että olen ollut pari kertaa liukastua. Mieheni puolestaan inhoaa kookosta(ni) ja pelkää saavansa siitä tartunnan jos ei pannu ole kunnolla pesty sen käytön jäljiltä.

On se kyllä jännää miten ruoanlaitostakin saa elämää suurempaa draamaa... Mutta meiltähän tämä käy.

Itseasiassa en ole oppinut paistotyyliäni keneltäkään (en lapsena seurannut miten äitini paistaa), joten liekö tämä joku naisellisuuden luontainen osoitus sitten vaiko pelkkää varovaisuutta.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Qadesha:
Inhoan käsitellä valurautapannua, sillä se on raskasJoo, se raskaus on sen idea. Mitä raskaampi, sen parempi. Minunkin pannuni on niin raskas, ettei sitä pysty yhdellä kädellä käsittelemään. Siksi siinä on kaksi kahvaa. Mutta lopputulos ratkaisee.

Qadesha:
Kyljykset syön mielelläni puoliraakanaOletko kuullut puhuttavan trikiinistä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

Qadesha:
Siksi toisekseen paistan myös siinä mielessä väärin että en jaksa odotella minkään öljyn lämpiämistä kuten kuulema pitäisi, vaan nakkaan ensimmäiseksi paistettavan ainesosan öljyyn pannulle ja lämmöt päälle.Auts.

Qadesha:
Esim. kookosrasvahan ei kuumetessaan ilmoita lainkaan että nyt sitä sitten ollaan kuumaa, jota monet pitävätkin pelottavana, mutta jos siinä on mössö jo valmiiksi niin sittenhän se alkaa paistuakin heti kun öljy on tarpeeksi kuumaa.Voihan sitä testata tipauttamalla rasvaan vaikka pienen palan leipää tai nokareen sitä ensimmäiseksi paistettavaa ainesosaa.


Qadesha:
Mielestäni se tulikuumalla paistaminen on kamalaa hommaa kun siinä pitää riehua kuin viimeistä päivää että ehtii tehdä kaiken ettei ruoka pala pohjaan.Ei tarvitse. Mutta ruokaa laittaessa kannattaa ensin tehdä huolella kaikki paloittelutyöt yms. valmiiksi ennen pannun kuumentamista ja etsiä ja tarvittaessa mitata mausteetkin valmiiksi.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Kookosrasvaahan normaalisti kavahdetaan koska se on tyydyttynyttä, mutta sitä kannattaa vilkaista. Ei sitä kaupan valkoista neljän euron kloorivalkaistua rasvapalikkaa jossa on hydrogenoitunutta kökkörasvaa, vaan nimenomaan kylmäpuristettua neitsytkookosrasvaa.

Aivan parasta paistamiseen eikä kärtsää pannulla, ja pannu on helppo puhdistaa jälkeenpäin. Sisältää lauriinihappoa joka tuhoaa sieniä ja viruksia. Sisältää pääosin keskipitkiä triglyseridejä (MCT) jotka keho voi hyödyntää suoraan energiaksi ilman prosessointia. Antioksidatiivisia vaikutuksia. Ja maistuukin hyvälle. Saattaa myös edistää rasvanpolttoa, eli toimii hyvin osana ketogeenista dieettiä mikäli sellaista haluaa noudattaa.

Haettuani kaupasta pötikän tätä lopetin rypsiöljyn käyttämisen paistamiseen kokonaan. Saman tien katosi sekin ongelma mikä minua oli aiemmin vaivannut, kun rypsillä paistaessa kaikki hellan ympärillä peittyi tahmeaan mähnäkerrokseen ( = polymeroituneita rasvahappoja) joka ei lähde millään aineella irti. Neitsytkookosrasvan kanssa irtosivat ne vanhatkin mähnät pannusta.

Luettavaa: The truth about saturated fats (joku voinee tarkistaa tämän asiavirheiden varalta?)

Heh, no juu, se on tietysti mieheni keittiötyöskentelyä katsoessa jäänyt sellainen vaikutelma että siinä on suurinpiirtein sotatila käynnissä. (Jotka astrologiaa harrastavat saavat tatsia asiaan kun mainitsen että hän on ilmamerkki.)

En jaksa uskoa että sitä trikiiniä löytyy tänäpänä kotielukoista. Eiköhän se ole lähinnä karhun riesa. Jos ravintoloissakin (ainakin USA:ssa) tarjoillaan pihviä verisenä, niin kaiketi loisten puutteeseen voi luottaa. Vai olikohan se sittenkin nautaa mitä siellä syötetään verisenä? No, en ole ainakaan tähän mennessä erityisemmin alkanut laihtua possua syötyäni, joten tuskinpa minulla on loisia.

Juutalaisethan ilmeisesti eivät syö sikaa juuri trikiinin välttääkseen. Mutta nykyäänhän taitavat nuo possut olla niin kaikenlaista antibiottia ja myrkkyä täynnä, että kumma jos pohjolassa possuissa loisia pyörii.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat