Seuraa 
Viestejä45973

Jep haluasin tietää kyseisestä tähdestä muutakin kuin huhuja,eli kyseinen tähtihän on ns "punainen super jättiläinen" elikä astronomisestikin valtaisa ilmestys ja ei tähtitieteellisesti ole hirmuisen kaukana n.500 valovuotta meidän "murikasta",jotenka olen joskus kuullut/lukenut että tämä tähti on pamahtamassa supernovaksi tai jo sen tehnyt .Joten olen kiinnostunut kuinka kirkas tapahtuma tämä supernova on jos se sattuu meidän elinaikana näkymään? Jotkut hikipäät on sanonut sen vaikuttavan pienesti meidän aurinkokuntaamme...mitä on aika vaikea uskoa..koko luokkaa kuvaa se että jos se olis aurinko kunnan keskellä niin pinta olisi jossain marssin ja jupiterin kiertoradan välimaastossa sisässään merkurius,venus,maa,mars. Niimpä pyydän asiasta jotain tietävää hieman valaisemaan kyseistä tapahtumaa ja yleensäkin aihetta sivuten kertomaan esim tuosta tähdestä että muuttuuko meidän aurinko juuri tuollaiseksi loppu vaiheessa?

Sivut

Kommentit (234)

Onneksi Betelgeusen pyörimisakseli ei osoita aurinkokuntaamme kohti, joten jos se räjähtää supernovana emme saa sen gammasädesuihkua niskoillemme. Eli ei räjähdyksestä mitään suurempaa haittaa aurinkokunnallemme olisi. Komea näky se kuitenkin olisi, todennäköisesti kuutakin kirkkaampi. Ja, saattaahan olla, että Betelguese on jo räjähtynyt supernovana!

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Betelgeuse on tietääkseni sillä etäisyydellä jos saataisiin gammasädesuihku niin se olisi menoa sitten. Onneksi ei osoittele tänneppäin.

Onko sellaista tähteä jonka supernova mahdollisesti ampuisi gammasädesuihkun aurinkokuntaan ja sellaisella etäisyydellä että olisi vaaraksi?

Sitten kun jotkin tähdet räjähtää novana useammankin kerran niin pysyykö tähden pyörimisakseli räjähdyksen jälkeen samansuuntaisena?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan lapsena odotelleeni Betelgeusen räjähtämistä. Olin päässyt ällän päälle tähdistä ja lukenut tästä jättiläisestä ja siitä, että voi posahtaa koska tahansa. Sitä sitten klasin takaa kattelin ilta illan perään. Ei räjähtänyt ei...

kas kas en ymmärtänyt tätä gamma shaizze vaaraa olevan...siis supernovan tapahtuessa gamma purkaus leviää akselin suuntaisesti jos oikein ymmärsin? mikä estää säteilyä leviämästä joka suuntaan? tuleeko säteet samaa tahtia valon kans? onko gamma säteet samaa tappavaa tavaraa kuten ydinonnettomuuden sattuessa?

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Gammasuihku leviää tähden supernovassa napojen suuntaisesti. Suurin osa supernovan tuhovoimasta lähtee sinne kuin tykinsuusta.

Muistan pentuna kans katolle kiivetessä tähtiä tiirailemaan seuranneeni betelgeusea. Ihmeen kirkas tähti ja ihmettelin usein kun tähti tuikki sillain eri tavalla. Ihan kuin tähden voisi jakaa sektoreihin josta aina joku osa olisi kirkkaampi muita.

hmm eikö heliopaussi ja muut auringon magneettikenttään liittyvät asiat ohjaa gamma suihkun ohi aurinkokunnasta jos sattuisi niin mukavasti että saataisi tämä iloinen kosminen "drinkki" tänne suuntaan.Mitä muuta liittyy supernovaan,onko gamma suihku ainoa vaikutus esim onko mitään shokki aaltoa odotettavissa gamma purkauksen yhteydessä?

Joo. Kyllä se Betelgeuze sieltä vielä tulee. Juuri nyt se on kuin raskaana oleva nainen; synnyttämäisillään. Mutta kulunee todennäköisesti vielä satojatuhansia vuosia ennenkuin se synnyttää.
Tähtien raskausaika vs. naisen vastaava eivät vuosissa laskien ihan täsmää toistensa kanssa.

kyllä vain..vielä sen verran että onko onnistuttu saamaan selville supernovan vaikutuksia millekään planeetalle vauriota? tms. en ole kyllä tästä koskaan kuullu mut en ole kyllä asiaa enempiä "penkonut",ja kuinka kauas ulottuu tuommoinen posahdus gamma säteineen? Se taitaa olla jo aika vaikea varmaan kellään sanoa koska ei ole liiemmälti kellään kokemusta

no ihan allekirjoita tuota tylsää satoja tuhansia vuosia koska välimatkaa on 497 valovuotta ja osa tutkijoista on jopa jostain syystä vakuuttunut että se on jo pamahtanut mutta nyt odotellaan vain valon saapumista meillekin

Jos Betelgeuze olisi auringon paikalla, oltaisiin n. puolivälissä sen sädettä, sen sisällä. Siitä jokainen voi päätellä kuinka suuresta tähdestä on kyse. Ja Betelgeuze ei ole edes kookkaimmasta päästä... Eikös täälläkin ollut se joku kiva linkki sellaiseen gif-animaation missä vertailtiin... noh, tuossapa:

http://www.aijaa.com/v.php?i=3441557.gif

Täällä olisi murtovarkailla unelma-ajat, jos sattuisi slosahtamaan elinaikanamme. Täysikuuta tod. näk. kirkkaampi loiste varmaan vuoden päivät tai jotain, jos ei nyt ihan väärin sekoile. Vois mennä kasvikunta sekaisin, ja miksei eläinkuntakin.

No johan hittollainen kutistui maapallo olemattoman kokoiseksi, ihan kirjaimellisesti.
Ja jos vielä tänne joku muukalainen jostain tuolta kaukaa laskeutuu niin varmasti vahigossa ja eksyksissä.
En osannut ajatella että noin isoja murikoita vaikka tiesin että isoja on.

otus77
no ihan allekirjoita tuota tylsää satoja tuhansia vuosia koska välimatkaa on 497 valovuotta ja osa tutkijoista on jopa jostain syystä vakuuttunut että se on jo pamahtanut mutta nyt odotellaan vain valon saapumista meillekin
Näytä se osa astronomeista tai astrofyysikoista, joka on vakuuttunut siitä, että Betelgeutse on jo pamahtanut tai esittele heidän tutkimuksensa, jotka osoittavat asian. Tämä olisi nimittäin merkittävä ja poikkeuksellinen uutinen. Kerro toki.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34756

Jättiläistähdet ovat kyllä pöhöttyneitä, mutta massiivisimpienkin tähtien massa on vain reilut sata Auringon massaa. Nuo Betelgeuzet sun muut ovat suurimmalta osalta tilavuuttaan erittäin harvaa kaasua.

Minäkään en ole koskaan nähnyt tutkijoiden arvioita, että Betelgeuze olisi juuri räjähtämäisillään (kymmeniin vuosituhansiin). Yleensä (käsittääkseni) tähdet oikuttelevat tavalla tai toisella ennen räjähdystä, kun ydinreaktiot ytimessä jakaantuvat useisiin kuoriin juuri ennen ytimen romahtamista. Betelgeuze ei ole jättiläistähdeksi erityisen epävakaa (vaikka jonkin verran sen kirkkaus vaihteleekin). Jos nyt halua pienen todennäköisyyden supernovan näkemiseen, kannattanee muuttaa Australiaan ja alkaa tiirailla η Carinaeta. Se on päästellyt kaikenlaisia purkauksia viime vuosisatoina.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34756
ronko7eus
Miksi noista tähdistä/auringoista tuo Rigel on sininen?Tähden spektri on karkeasti mustan kappaleen spektri, joka riippuu lämpötilasta. Lämpötilan noustessa spektrin huippu siirtyy lyhyemmille aallonpituuksille, ja valon väri muuttuu noin 3000 K:n lämpötilan punaisesta oranssin, keltaisen ja valkoisen kautta sinertävänvalkoiseen, kun tähden pintalämpötila nousee 20000 K:iin.

Rigel on siis kuuma tähti, ja siksi sininen. Lämpötila kasvattaa myös pinta-alayksikköä kohti lähtevää säteilytehoa (suhteessa neljänteen potenssiin), joten siniset tähdet ovat absoluuttisesti kirkkaimpia. Sellaiset näkyvät satojen ja jopa tuhansien valovuosien etäisyydelta.

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
otus77
koko luokkaa kuvaa se että jos se olis aurinko kunnan keskellä niin pinta olisi jossain marssin ja jupiterin kiertoradan välimaastossa sisässään merkurius,venus,maa,mars.Eihän se ole edes hirveän paljon isompi kuin Aurinko jahka se samaan vaiheeseen pääsee. Tulta etäisyydeltä supernova olisi toki melko kirkas, ja hetkellisesti varmasti planeettojakin kirkkaampi, mutta mistään gammapurkauksista ym on turha puhuakaan. Tarvitaan paljo isompi tähti että saadaan kunnon gammapurkaus.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat