Seuraa 
Viestejä45973

Onko tomaatista tehty mauste McDonaldsin kaltainen amerikkalainen perintö jota jokainen sisimmissään rakastaa, vai pitääkö sillekkin löytää jotain pitempiä juuria?

Ketsupin ystävät ääneen, nyt, ja kertokaa mielipiteenne tuosta politisoituneesta mausteesta.

http://www.voima.fi/content/view/full/2094

Sivut

Kommentit (33)

Eikö ketsuppi ole englantilainen kastike. Eli semmoinen kohtuuvoimakas maustekastike joka peittää kaiken sen pehmeän minkä piti olla rapeaa ja kaiken sen rapean minkä piti olla pehmeää. Eli tyypillinen brittiläinen tuote.

Itävallassa potutti kyllä käydä mäkkärissä tai burger kingissä, siellä ei tunnettu ketsuppia ranskalaisten mausteena. Tosin jo käsekreiner hotdog päihittää ne mennen tullen.

Ei Heinzin voittanutta, tosin nyt kaapissa Felixiä. Heinzissa korostuu juuri tuo ketsupin alkuperä, muut ovat mausteiden osalta aika "laimeita'' ja värittömiä, siis lähes pelkästään tomaattisia, mutta Heinz on jotain ihan muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ketsupin alku oli kai kiinalainen maustekastike, joka levisi ensin kaakkois-Aasiaan ja tunnetaan edelleen sielläpäin eri muodoissaan ketjap-nimella. Eurooppaan kastike tuli kai alueella aikoinaan pörränneiden maustekauppiaiden mukana. Alkuperäiset "ketsupit" eivät olleet tomaattikastikkeita, vaan erilaisia maustekastikkeita, nykyinen tomaattiversio on kai Heinzin kehittämä joskus viime vuosisadalla. Siksipä sitä kutsutaankin tomaatti-ketsupiksi pelkän ketsupin sijaan, siis niin kuin oikealta nimeltään.

Tässä näin lyhyesti kerrottuna.

edit: tuolla näkyisi olevan jotain historiasta

Minustakin Kiina-teoria on uskottavin. Kiinalaisilla on tuhansittain eri raaka-aineista valmistettuja maustekastikkeita paikallisin variaatioin, mandariiniksi jiang. Joka seudulla omat valikoimansa. (Soijakastike on jiangyou, 'kastikeöljy', jonka japanilaiset ääntävät shoyu kun eivät osaa diftongeja. Englanniksi lyheni edelleen soy.)

Huvittavinta on, että tehdessäni kerran kantonilaista hapanimeläkastiketta alkuperäisellä kiinalaisella ohjeella tomaattipyreestä, riisietikasta, sokerista ja mausteista, havaitsin että lopputulos maistui TÄSMÄLLEEN Felixin ketsupilta! Ei Heinzilta vaan Felixiltä.

Mimei
Meillä on tykätty Meirasta. Paljon tomaattia mutta vähemmän sokeria kuin Felixissä. Heinz on liian suolaista.... paitsi jos haluaa autenttista kantonilaista hapanimeläporsasta...

JayD
Seuraa 
Viestejä830
Mimei
Meillä on tykätty Meirasta. Paljon tomaattia mutta vähemmän sokeria kuin Felixissä. Heinz on liian suolaista.Mutta eikö Felixissä lue "ei lisättyä sokeria"?

Ja Felix on ketsuppien ykkönen ja kakkonen... Heinz hyvä kolmonen. Muut tulee niin kaukana perässä, ettei niitä edes mainita... Niin se on vain aina ollut.

JayD
Mimei
Meillä on tykätty Meirasta. Paljon tomaattia mutta vähemmän sokeria kuin Felixissä. Heinz on liian suolaista.Mutta eikö Felixissä lue "ei lisättyä sokeria"?

Ja Felix on ketsuppien ykkönen ja kakkonen... Heinz hyvä kolmonen. Muut tulee niin kaukana perässä, ettei niitä edes mainita... Niin se on vain aina ollut.


Felix ketsuppi:
Ainekset:

Tomaattisose (60 %), vesi, sokeri, etikka, suola (2,4 %), mausteuutteet (mm. kaneli, cayennepippuri).


Felix on tuonut markkinoille myös sokerittoman ketsupin.

Heinzissa on tomaattisosetta 55%.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Felix on parasta. Heinz on kelvollista. Melkein kaikki muu onkin sitten kelvotonta vesilitkua.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Felixiä sen olla pitää.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

logo
Ei Heinzin voittanutta, tosin nyt kaapissa Felixiä. Heinzissa korostuu juuri tuo ketsupin alkuperä, muut ovat mausteiden osalta aika "laimeita'' ja värittömiä, siis lähes pelkästään tomaattisia, mutta Heinz on jotain ihan muuta.Kyllä, ei muuta tomaattituotteita ole edes olemassakaan, Heinz on ainut tomaatin muoto, muut ovat lähes myrkyllisiä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Tuo Heinzin suuri salaisuus, että mistä tomaattitahna tulee paljastettakoon tässä: Se tulee tomaattien kuorista - se on sitä ylijäämää, kun tehdään purkitettuja tomaatteja.

Topias
Felix on tuonut markkinoille myös sokerittoman ketsupin.

Heinzissa on tomaattisosetta 55%.
Aikun täällä Ruotsissakin saisi sokeritonta ketsuppia. Täällä on vain vähempi sokerista Felix ketchuppia, vaikka Felix on ruotsalainen firma. Heinzista minä tykkään mutta en saa sitä syödä paljoa sokeriarvojen takia

Felixin kotisivulta " • Sverige har världens högsta konsumtion av tomatketchup, och att Felix är det absolut största märket, nästan dubbelt så stor som närmaste konkurrent."

Suomeksi " Ruotsissa käytetään eniten ketsuppia, ja että Felix on ylivoimaisesti suurin tuotemerkki, lähes kaksinkertainen lähimpään kilpailijaan."

Ketchup tulee indonesialaisesta sanasta ketjap mikä on melko sakea indonesialainen kastike. Makea kastike on nimeltään Ketjap Mansi ja suolainen Ketjap Asin joka sisältää soijaa. Näitä kastikkeita saa meidän tavallisista ruokakaupoistakin täällä Tukholmassa.

Myös Kantonissa Kiinassa on kastike nimeltä khetsap. Sitä ei varmaan saa ostettua täältä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat