Seuraa 
Viestejä45973

Jos ihminen laitetaan 5x5 m suljettuun koppiin istumaan tuolille kopin keskipisteeseen. Koppia pyöritetään hyvin laakeroidun alustan päällä kopin keskipisteestä niin kuinka pienen liikkeen, pyörimisen ihminen voi havainnoida.

Kommentit (2)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Jos silmät ja korvatkin ovat kiinni, niin ei havaitse mitään. Ai niin, ihminenkin sitten pyörisi. Havaisee liikkeen niin kauan kun kiihhtyvyyttä on. Sitten kun pyörii tasaisella nopeudella, niin mitään havaintoa ei ole. Tuossa kiihdytysvaiheessa liikkeen havaisemisesta ei tietoa ole. Jos minun (japsimerkki, rekisteröiy Illinoisissa) jenkkiautolla painaa kaasun pohjaan, niin niska taipuu, sen kyllä huomaa.

Lierikki Riikonen

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Ihmisen tasapainoaisti ei niinkään havaitse pyörimistä, sensijaan se havaitsee kaarikäytävillä kulmakiihtyvyyden muutoksia. Kyseisellä aistilla ei voi havaita muuta kuin sen jos kopin pyörimisnopeus muuttuu. Kuulokiviaistilla ja lihasaisteilla voidaan havaita lineaarista kiihtyvyyttä, joten niiden avulla havaitaan pyörimisen aiheuttama keskeiskiihtyvyys, tosin sekin sangen epätarkasti.

Tasapainoaistin puutteellisuuden ymmärtäminen on esimerkiksi lentäjän opinnoissa yksi tärkeimpiä opinkappaleita, lentäjän kun pitää oppia olemaan välittämättä tasapainoaistin antamasta informaatiosta ja luottamaan sensijaan lennonvalvontamittareihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat