Seuraa 
Viestejä7901

Presidentti Obama on päättänyt sulkea Guantánamon "erikoisvankilan". Pitäisikö Suomen vastaanottaa Guantánamon ex-vankeja? Esim. Vihreiden Pekka Haavisto olisi tähän valmis.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Australia muistaakseni aivan äskettäin kieltäytyi Guantánamon vankien vastaanotosta. Mielestäni EU:lla ja sen myötä myös Suomella on nyt näytön paikka, eikä vähiten sen vuoksi, että kyseisen vankileirin sulkemista on oikeutetusti vaadittu EU:n taholta jo vuosia.

15 Kiinan Uiguuria voisivat toimia esimerkkinä muille EU-maille? On tietysti selvää, että moraalisesti suurin osa vangeista tulisi kotouttaa Yhdysvaltain maaperälle mutta, koska tämä tiedetään käytännössä mahdottomaksi, niin on parempi hakea muita ratkaisuja. Syyttömiä ihmisiä ei kuitenkaan voida loputtomiin pitää vangittuina ja presidentti Obamahan on jo luvannut vangit vapauttaa. Suomen on varakkaana länsimaana kannettava vastuunsa tässäkin kysymyksessä.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/u ... 63193.html

Suomi alkaa loppiaisen jälkeen pikavauhtia valmistella kantaansa vankien vastaanottamiseen Kuubassa sijaitsevan Guantánamon sotilastukikohdasta.

Vielä on epäselvää, mikä Suomeen mahdollisesti tulevien vankien virallinen asema olisi. On kuitenkin todennäköistä, että heitä kohdeltaisiin pakolaisina.

Suomelle on tarjottu mahdollisuutta ottaa vastaan Guantánamossa olevia uiguurivankeja, koska he eivät voi palata kotimaahansa Kiinaan. Uiguureja on Guantánamossa arviolta mukaan 15. Kaikkiaan vankeja on Guantánamossa noin 250. Leirillä on ollut kaikkiaan noin 750 vankia.

Suomen kantaa vankien vastaanottamiseen valmistelee ainakin kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Marja Lehto. Ulkoministeriöstä mukana on todennäköisesti poliittisen osaston johtaja Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve. Myöhemmin yhteistyöhön tulee mukaan vielä sisäministeriö, joka vastaa pakolaisasioista.

Nyt EU:n on pohdittava kantansa uudelleen. Käytännössä kyse on Rentolan mukaan siitä, miten EU tulee nyt vastaan, kun vankileiriä ollaan sulkemassa.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Syyttä tai syyttömättä kidutettu, katkeruus on varmasti valtava.

Siksi en toivo tänne lisää länsivihamielisiä muslimeja, vaan toivon ennemminkin että kaikille annettaisiin 300 lounas-seteliä ja lähetettäisin vaikkapa malesiaan, mikä on muslimienemmistöinen valtio.

Siellä hei voisivat purkaa agressioitaan muslimien itsensä keskuudessa.

-

taisto
Suomen on varakkaana länsimaana kannettava vastuunsa tässäkin kysymyksessä.
Kyllä, Suomen on autettava heidät takaisin kotimaihinsa tai kulttuurillisesti samanlaisiin valtioihin ja tuettava heitä samassa mittasuhteessa kuin muitakin yhtä huonossa asemassa olevia tuetaan. Ei vähemmän, muttei ainakaan merkittävästi enempää, koska se olisi niiden muiden syrjintää. Jos ja kun se tuntuu liian pieneltä, niin yleistä ulkomaanapua on silloin lisättävä.

anomalia
Kyllä niitä muutaman voisi ottaa. Ei ne varmaan suurta pahaa saa aikaiseksi eikä se kohtuuttomasti suomalaisia rasita.
Pieni määrä olisi toki vain pieni vahinko, mutta miksi ottaa ollenkaan, kun heidät on järkevämpää sijoittaa muualle? Afgaanien lennättäminen Afganistaniin, tai jos heidän pelätään liittyvän terroristeihin, niin Pakistaniin, Turkmenistaniin tai vaikka Tadzikistaniin olisi perustellumpaa.

Maailmassa on paljon vääryydestä kärsineitä, olisi väärin tehdä toisista heistä etuoikeutettuja. Pienen poppoon Suomeen "kotouttamiseen" kuluvan rahan voisi käyttää suuremman ihmismäärän elämän parantamiseen heidän kotimaissaan.

Oletettava vasta-argumentti: he liittyvät talebaneihin. Jos he kerran ovat niin katkeroituneita, niin he etsiytyisivät terroristijärjestöjen käsiin täällä, ja Lähi-idän sijasta lännessä räjähtelisi pommeja.

Missään nimessä niitä ei pitäsi suomeen ottaa. Onko se Pekka Haavisto mennyt sekaisin?

Parasta olisi jos ne vietäisiin sinne mistä ne vangiksi otettiinkin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat