kahvin jäähtymisnopeus

Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Sinulla on edessäsi kuppi kahvia, jonka toteat olevan liian kuumaa heti juotavaksi ja tiedät kokemuksesta, että maidon lisääminen ei heti jäähdytä sitä tarpeeksi. Nopeinta odotteluaikaa ajatellen kannattaako maito lisätä heti vai vasta kahvin jäähdyttyä lopputuloksen kannalta sopivaksi? Periaate: haluat esimerkiksi 90 asteisen mustan kahvin maidolla lisättynä 60 asteiseksi mahdollisimman lyhyellä odotusajalla.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Kommentit (4)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Maito kannattaa lisätä mahdollisimman myöhään. Mitä kuumempaa kahvi on, sitä nopeammin se jäähtyy. Pieni asteen murto-osa voi tulla siitäkin, että musta kahvi säteilee lämpöä pois tehokkaammin kuin vaalea

sigfrid
Sinulla on edessäsi kuppi kahvia, jonka toteat olevan liian kuumaa heti juotavaksi ja tiedät kokemuksesta, että maidon lisääminen ei heti jäähdytä sitä tarpeeksi. Nopeinta odotteluaikaa ajatellen kannattaako maito lisätä heti vai vasta kahvin jäähdyttyä lopputuloksen kannalta sopivaksi? Periaate: haluat esimerkiksi 90 asteisen mustan kahvin maidolla lisättynä 60 asteiseksi mahdollisimman lyhyellä odotusajalla.
Vierailija

Maito lisätään vasta kahvin jäähdyttyä riittävästi. Kuumempi neste luovuttaa lämpöenergiaansa nopeammin ympäristöön.
Vähäinen merkitys on myös maidottoman kahvin pienemmällä massalla (suurempi lämpöä luovuttava pinta-ala/tilavuus).

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007
Denzil Dexter
Maito kannattaa lisätä mahdollisimman myöhään.



Olettaen että maito on alle 60 asteista. Muutoin se kannattaa lisätä heti

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Vierailija

Teoreettisesti pohtien tietysti kahvi ja maitokahvi ovat erilaisia liuoksia, joten oletettavasti niiden ominaislämpökapasiteetti, lämmönjohtavuus, säteilykertoimet ja muut lämmönsiirtoon liittyvät ominaisuudet muuttuvat maitokonsentraation funktiona. Näin näppituntumalla en usko, että lämmönhäviämisnopeus olisi kovin merkittävästi konsentraatiosta riippuvainen. Melko varmasti siitä jonkinlainen käyrä muodostuisi, mutta siis väittäisin sen olevan suht loiva.

Tämä väittämä perustuu siihen, että molemmissa aineissa on huomattavan korkea vesipitoisuus. Veden ominaisuudet siis dominoivat liuoksen lämmönsiirto-ominaisuuksia. Konvektio ja johtuminen ovat oletettavasti tapahtumassa suuremmassa asemassa kuin IR sätely. Näin ollen en usko värin muutoksen vaikuttavan kovinkaan paljoa lopputulokseen.

Denzil Dexter toi esille hyvän pointin lämpötilaeroihin vedoten. Olen samaa mieltä. Oletetaan että maidon lisääminen pudottaa kahvin lämpötilaa 20 °C.

Tapaus A. Heti alussa kaadettuna.
90-20=70 °C.

Tapaus B. Lopussa oikeaan aikaan kaadettuna.
80-20=60 °C

Jäähtyminen 70:stä 60:een kestää pidempään kuin 90:stä 80:een. Kupin lämpötilan lähestyessä huoneenlämpöä, hidastuu muutosnopeus. Kupin ja huoneen välinen lämpötilaero vaikuttaa lämmönsiirtoon.

Uusimmat

Suosituimmat