Seuraa 
Viestejä45973

Siinäpä vallan mainio tuote. Joillakuilla teilläkin alkaa olla tipattoman viimeinen viikko jäljellä, joko leikkikuohuviiniä on paljon kulunut?

Mutta vakavammin, miten moisiin tuotteisiin pitäisi suhtautua.

author="<a href="http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1637835">iltasanomat.fi</a>" kirjoitti:

Kansanedustaja: Leikkikuohuviinit kiellettävä

Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen lapsille suunnattuista leikkikuohuviineistä.

Markkinoilla on jo pitkään ollut lapsille tarkoitettuja alkoholittomia kuohujuomia, jotka on pakattu oikeaa kuohuviinipulloa muistuttaviin pakkauksiin. Näiden pullojen kylkiä koristaa värikäs satumaailma eläinhahmoineen.

Ruohonen-Lernerin mukaan on ongelmallista, että selvästi pienille lapsille suunnattuja juomia myydään alkoholipulloa muistuttavissa pakkauksissa.

- Tämä on eräänlaista mielikuvamainontaa. Syntymäpäiväjuhlissa tai muina juhlapäivinä tarjottu kuohujuoma totuttaa lapset jo varhain aikuisten juomakulttuuriin ja muokkaa asenteita myönteisiksi alkoholinkäyttöä kohtaan, perustelee Ruohonen-Lerner.

Vastauksessaan Ruohonen-Lernerin kysymykseen peruspalveluministeri Paula Risikko toteaa, ettei nykyinen alkoholilaki koske leikkikuohuviinejä niiden ollessa alkoholittomia tai sisältäessä alkoholia alle 1,2 tilavuusprosenttia, eikä niiden markkinointiin ja myyntiin näin ollen voida puuttua.

Risikon mukaan sekä alkoholittomien että alkoholipitoisten juomien tuotekehittelyä ja markkinointia kuitenkin seurataan tiiviisti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa, ja tarvittaessa myös lainsäädännön muutoksiin on valmius ryhtyä.
Miksei voitaisi kieltää? Kiellettiinhän lakritsipiippujen ja tupakalta näyttävien karkkienkin myynti. Miksei näitä samoin perustein voitaisi kieltää?

Toinen kysymys sitten onkin, pitäisikö kieltää?

Suomalaiseenkin kulttuuriin on hyvin syvälle juurtunut käsitys, että juhliin kuuluu aina alkoholi, joko kuohujuomana tai jonain muuna alkoholipitoisena juomana. Eikö selvinpäin enää voi juhlia?

Tuo tuote lapsille suunnattuna tuntuu minusta kovinkin oudolta, selvältä mielikuvamainonnalta. Juodaan kuohujuomaa kun juhlitaan ja aikuisina sitten juomme oikeaa kuohujuomaa, kun juhlitaan.

Kommentit (19)

Entä kuinka käy Pommacin? Sehän näyttää ainakin tällaisen tyhmemmän silmissä ihan kuohuviiniltä. Sinällään olisin kyllä valmis kieltämään leikkikuohuviinit. Suomessa ihmiset oppivat juomaan ilman kuivaharjoittelua...

Yksi mikä tulisi kieltää on alkoholin mainonta.
Ja todella tuo leikkiviina on vähintäänkin outo ja voitaisi kieltää.

Yleensä en ole kieltojen kannalla, mutta erityisesti maassa kuten Suomi on tapana demonisoida ja jos joku on yleisesti hyväksytty ns. negatiivinen asia = ongelmia. Alkoholi on hyvä esimerkki.

Jos vedetään raja siitä on pidettävä kiinni kaikessa aiheeseen liittyvässä. Päihteet, liikenne jne. Toinen vaihtoehto on opettaa ihmisille harkintaa ja tehdä mahdollisimman löyhät säädökset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisi miettiä lapsen näkökulmaa. Tarvitaanko kuohuviiniä synttäreille?

Tarvitaan: onhan aikuisillakin.
Lapsen tulevaisuus: sohvaperuna jonka ruokavalio koostuu mäyräkoirasta

Ei tarvita: lahjat ovat halutumpia kuin kakun kanssa siemailtava juoma.
Lapsen tulevaisuus: ilmastoa tuhoava materialisti

Tämähän menee samaan sarjaan lakupiippujen kiellon kanssa. Ihan nätti ajatus ilman minkäänlaista vaikutusta. Kyllä lapset saavat vaikutteensa alkoholin käyttöön ihan suomalaisten alkoholinkäyttökulttuurista, joka ei ole mikään kaikista esimerkillisin.

Ilmateur
Kielletään kaikki. Varmuuden vuoksi.Kielletään kieltäminen. Ei hemmetti, emmehän me sitä voida kieltää. Kielletään vain kaikki mikä on epämoraalista, epäterveellistä tai lihottavaa!

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Minusta nuo voisivat olla juuri alkoholittoman kasvatuksen tukena. Kun juhlahetkiin kuuluu "kilistäminen" ja lasin kohottaminen, lasten kuohujuomilla kerrotaan että sen voi tehdä alkoholittomastikin. Onhan aikuisillekin alkoholittomia vaihtoehtoja ja lasten kuoharit on ihan hyvän makusiakin. Tuovat juhlan tuntua, alkoholittomasti.

Hämmentää.

Ertsu
Myös perhekalja tulee kieltää. Sehän on ihan leikkiolutta.Nii'in. Ja alkoholittoman pontikan tekeminen ja myyminen ehdottomasti. Huhujen perusteella Aslakilla ei ole tässä suhteessa mitään ongelmaa. Aslak tuskin tuollaista litkua käyttää edes hampaiden pesuun.

Vesilaitoksille voi kyllä koittaa kovat ajat.

Toope
Seuraa 
Viestejä28535

En sinänsä kannata kovin tiukkaa alkoholipolitiikkaa enkä alkoholin mainostuksen rajoittamista, mutta tottahan toki suomalaisilla on ongelmia kyseisen aineen kanssa. Ei vaikuta oikein hyvältä asialta tuo leikkiviina. Ei haittaisi, jos kiellettäisiin, lapsille riittää rehellinen limppari.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7546
Toope
Ei vaikuta oikein hyvältä asialta tuo leikkiviina. Ei haittaisi, jos kiellettäisiin, lapsille riittää rehellinen limppari.

Paitsi niistäkin Pommac tulee kieltää. Sehän on ihan shampanjan väristä. Nimikin on samankaltainen kuin rommi, vain etukirjain on vaihdettu.

tiäremiäs
kalja ei ole olutta, kalja on ihan erinlailla valmistettua.Olutkulttuurista.. Lasten kuoharia en taitais kieltää..?
Alkoholismissahan on kyse paljolti kaikenlaisesta, minkä vuoksi ihminen syrjäytyy sosiaalisesti. Lähtee geeniperimästä, josta pompsahtaa taipumukset.. voi olla dysfasia ja sen takia lukihäiriö.. ja vaikka mitä muuta.

Ennemminkin vois ajatella päinvastoin että juurikin lapsille pitäis olla tarjolla kaikenlaista mikä ohjais aikuistumisessa sosiaaliseen olemiseen aj siihen liitty pakostakin kaikenlaiset tavat, traditiot ja vaikka mitä oheissälää. Lasipullo ja tinapaperia, sisältö juotavaa sokerimehua ei liene ympäristöongelmallisuudesakaan pahimmasta päästä vaikka koree onkin.

Alkoholismiin pitäis ennaltaehkäisevästi pureutua erityispäivähoidon ja erityiskouluopetuksen, tietenkin terveydenhuollon kautta, jne.
Hyvän koulutuksen, ammatin ja työpaikan saaneet saa parisuhteensa pysymään paremmin läjässä. Lasten kanssakin pärjää paremmin kuin ei oo rutiköyhä, työtön, moniongelmainen, joka tarttuu helpommin pulloon, josta saa tuikun murheeseen..

Kippis!

Phony
Ertsu
Myös perhekalja tulee kieltää. Sehän on ihan leikkiolutta.Nii'in. Ja alkoholittoman pontikan tekeminen ja myyminen ehdottomasti. Huhujen perusteella Aslakilla ei ole tässä suhteessa mitään ongelmaa. Aslak tuskin tuollaista litkua käyttää edes hampaiden pesuun.

Vesilaitoksille voi kyllä koittaa kovat ajat.
Mitä perkelettä? Eihän aslakki sentään mitään alkoholitonti pontikkaa tee? Samassa viestissä ei saa tuommosia mainitakaan! Tuohan on rienaamista! Ja pontikanteko on kiellettyä sitäpaitsi.

Perkeleen aslakki jos varsinkin myyt alkoholitonta ponua! Siitä saattaapi ostomies vaikka suutahtaa!

Yllättävää, tämän ehdotuksen on tehnyt joku perussuomalainen nainen!

Pakkohan tuollaiset mehut on kieltää, ettei lapset opi ja luule, että alkoholijuomia voisi juoda jonkin muun kuin humalan takia ja vielä jotain viiniä, sehän on homojen juomaa. Lasten pitää jo pienenä oppia, että aloholia tulee juoda salaa vanhemmilta ja vakavalla asenteella.

Sen jälkeen kun naiset ovat tulleet politiikkaa, niin koko lainsäädäntö on alkanut vain menemään huonompaan suuntaan, jos nyt verrataan vaikka 50-lukuun. He eivät ilmeisesti näe kokonaisuutta vaan yksittäisi puita metsässä.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Tuppu L

Sen jälkeen kun naiset ovat tulleet politiikkaa, niin koko lainsäädäntö on alkanut vain menemään huonompaan suuntaan, jos nyt verrataan vaikka 50-lukuun. He eivät ilmeisesti näe kokonaisuutta vaan yksittäisi puita metsässä.Mistä keksit, että naiset ovat tulleet politiikkaan 50-luvun jälkeen?

Politiikkaan osallistuvien naisten määrä on kasvussa, se pitää paikkansa, mutta kyllä naisilla on ollut valtaa jo kauan. Onko valta jakautunut oikein eri sukupuolten välillä ja sukupuolikiintiöiden tarpeellisuus on sitten eri juttu.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat