Seuraa 
Viestejä45973

Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.

Aleksitymialla nähtiin olevan yhteys mm. matalaan koulutustasoon, huonoksi koettuun terveyteen, työuupumukseen, somatisaatiolle, huonoksi koetulle elämänlaadulle, matalaan tulotasoon, jne.

Nuorilla aikuisilla näitä ongelmia oli vähemmän.

Sivut

Kommentit (26)

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan.oho, onpa verrattain iso luku.. Luulis nyt ihmisen tietävän miltä tuntuu, tai siis vähän hankala kuvitella ettei tunnistas omia tuntemuksiaan, ellei oo sellanen satunnainen "tyhjä olo".
Täytyy melko hukassa olla jossei aukene ees itelle senvertaa että tietäis missä mennään. Tosin tilannekohtaista tämä jonku verran, kriisin alla voi esim. olla hankalampaa pysyä kaikest kärryillä. Mutta yleisesti ottaen tollanen,.. vaikuttais samankaltaselta kun ois oikea ja väärä hukassa, että ei tietäis miten ja mihin verrata käsityksiään suhteessa yleisesti vallitsevaan olotilaan.
Tunnevammasta porukkaa riittää täällä, mut eipä se ihme oo.
Itsensä kanssa kannattaa viettää laatuaikaa, oman päänsä kanssa. Siit ei voi olla mitään haittaa, joko nollatulos, tai sitten vaan hyötyä.

Sinänsä osaan kyllä kuvitella matalampaa elintasoa ihmisiltä jotka eivät tajua itsetutkiskelun päälle paljoa.

Ei paljoa itsetuntoa / elämää kehitä jos ei tiedä ees mitä mieltä on asioista, tai mitä tahtoo.
Itellä murrosikä on vielä tässä muistin piirissä nii huomaa heti eron kun vertasi silloista "itsensätutkiskelua" nykyiseen, aika helppoa elämää tässä nykyään vietetään

Mikäköhän ero nuorisolla ja vanhemmalla tuossa asiassa sitten on?

Ja kaurapuuron sigille, onni ei tule eläen, se tulee hoksaten!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aleksitymiassakin taas yks hyvä syy siihen että on edustuksellinen demokratia, eikä valtaan ole pakkoa valita niitä, joilla on isompia ongelmia itsensä kanssa. Hyvä syy myös siihen että on puolustusvoimat ja poliisi, jotka voivat valikoida ne, joilla on aseenkantolupa, jne.

Aika hurjalta tuo 13% näyttää mutta uskoa se pitää kun tutkittu on virallisesti.
Yksi syy syrjäytymiseen. Kummallista että suomessa kuitenkin on terveydenhuollosta supistettu ja supistettu vaikka olis pitänyt säilyttää resursseja ennallaan ja kanavaoida tehostetun toiminnan kautta terveystoimenpiteitä tähän 13%iin.
Toisaalta resursseja pitäis lisätäkin sitämukaa kun tietoa tulee lisää.

Kaikki poliittiset ja uskonnolliset intressit ei hyödy terveydenhoidon parantamisesta, seköhän taustalla on esteenä sille ettei apua ole tarjolla?
Ei haluta myöntää ettei kaikilla ole tie auki taivasta myöten juoksupojasta johtajaksi.

En tiä.. Jotkut sanoo ettei täällä millään verukkeilla erioikeuksia jaella, mutta terveydelliset seikat eivät ole verukkeita. Ne pitäis ottaa aina toisissaan.
Ei noista 13%:stakaan kuitenkaan kaikki mitään hoivattavia zombieita ole.

Ei kait noita tutkimuksia pelkästään kulutuskysyntää ja markkinointia lisäämään tehdä?

Otimpa kantaa taas tähänkin vaikka olis kai pitänyt vaan sanoa lakonisesti että ohhoh? heh..

Tunteiden tunnistaminen, olkoot se joillekin helpompaa, joillekin vaikeampaa, ongelmia on kuitenkin myös tunteiden määrittelyssä.
"Kivusta nautintoon on matkaa niin vähän".. lauletaan ja allekirjoitan. Joskus on vaikeaa tietää tekiskö mieli itkeä vaiko nauraa. Entäs sitten kun tapahtuu jotakin, mikä toisesta näkökulmasta on himu traagista ja surullista, se voi toisaalta olla samalla suuri ilo..

Mitäs tästä sanotte te, joiden on todella helppoa tunnistaa kaikki tunteensa selkeästi?

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.

Aleksitymialla nähtiin olevan yhteys mm. matalaan koulutustasoon, huonoksi koettuun terveyteen, työuupumukseen, somatisaatiolle, huonoksi koetulle elämänlaadulle, matalaan tulotasoon, jne.

Nuorilla aikuisilla näitä ongelmia oli vähemmän.
Mitäs jos vanhemmat ihmiset vain on kasvatettu siihen tyyliin että omasta itsestään ei saa puhua? Että jos lurittelet ummet ja lammet itsestäsi, niin "luulet jotain itsestäsi", olet itsekeskeinen, omahyväinen ja itserakas pikku paska...

...Tuntuu todella erikoiselta ettei ihminen osaa kertoa ja erotella että tänään sattuu päähän, eilen oli paha mieli. Mutta jos noin suuri joukko suomalaisia tosiaan omaa vaikeuksia erotella omia tuntemuksiaan ihan oikeasti, niin ei ihme että ollaan niin herkästi vetelemässä muitakin turpaan. Eihän silloin liene kykyä minkäänlaiseen empatiaan tahi sympatiaan jos omien korvien välissä lähinnä tuuli humisee ja avaruus ammottaa tyhjyyttään.

Lisään vielä edelliseen sanomaani löytämäni aloituksen, jossa pohdiskellaan paradoksia:
Samaan aikaan ehjä ja rikki.

Valehtelijan paradoksi ja monta muuta löytyy tuolta Wikikokoelmana..

Ettei nyt olis niinkin toisaalta että osalle ihmisistä on suht mahdotonta kongnitiivisen älykkyytensä vuoksi kertoa kenellekkään tuntemuksiaan?
Yksinkertaiselle ihmiselle ei aiheuta ehkä päänvaivaa.. hm.. mikään itseen liittyvä. Asiat on joko hyvin tai huonosti, kivaa, kurjaa. Paljon on ns. mustavalkoista jaottelua ja jotkut jakaa niinkin että on hyvää ja paha.
Kaikilta se kuitenkaan ei kertakaikkiaan onnistu, joten kyseessä voi ainakin osittain olla tutkimusparadoksi?

Qadesha
siihen tyyliin että omasta itsestään ei saa puhua? Että jos lurittelet ummet ja lammet itsestäsi, niin "luulet jotain itsestäsi", olet itsekeskeinen, omahyväinen ja itserakas pikku paska...Niin ja se ettei mies saa itkeä.
Sitähän on nykyisin liikkeellä vielä paljon.
Koviksia on yhä. Joillakuilla on syynsä rakentaa ympärilleen panssari. Ehkä on tarve esiintyä uhkaavana ja pelottavana, olla auktoriteetti. Ei se ole mikään helppo nakki esiintyä koviksena ja mennä sitten muitta mutkitta myöntämään jollekin tutkijalle tai terapeutille että pelottaa, on ikävä jotakuta..

Mä luulen että nähin juttuihin taitaa Kuningas Alkoholi jälleen liittyä aika oleellisesti. Eikä ihmiset kovin rehellisiä ole alkoholin käyttönsä paljastamisessa. Siis etenkin ne, joille se on ongelma. Yks alkoholiongelmaisen näkyvimpiä ja tuntuvampia oireitahan on hillitön valehteleminen ja asioiden kaunistelu omaksi eduksi niin ettei ongelma vain paljastuisi.

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille.

Minusta ihmisen tarvitsee tunnistaa vain toisten tunteita; Älykäs ihminen ei nostata huonoja tunteita muissa, kun hän tunnistaa tunteita muissa.

Tunneälyä on vain sellainen älykkyys, jota ei käytetä tunteiden esille nostamiseen, tunteelliseen paatokseen. Älykäs ihminen tietää, ettei se ole kivaa olla tunteellisten keskellä, joten siksi älykäs ihminen ei esitä tunteellista, eikä vasiten kaiva muille tunteita pintaa; paras tunne on fossiilinen tunne.

Kiitos

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.Eroavatko omat tunteet ruumiillisista tunteista, eiväkö ne ole niistä lähtöisin?
Tunteiden tunnistaja taitaa myös olla tunne.

Ihmiskieli kehityy alinomaa ja kulttuurit kehittyy.
Metkaa miten köyhää tavallaan meidän suomenkieli on tunteiden osalta. Ettei vaan olis niin että suomenkielinen kantaväestönosa potis enemmänkin aleksitymiaa ja se oliskin syy siihen että supisuomalainen kulttuuri on muotoutunut aika tunneköyhäksi?

Oon itte monet kerrat sanonut että suomalaisissa on vaikka miten paljon autismipiirteisiä ihmisiä. Harvaan asutuilla seuduilla, mistä ei ole päästy liikkumaan on ollut pakko naida naapurista ja geeniperimään on kertaantunut ominaisuuksia, joille ei ole kysyntää kaikissa olosuhteissa. Metsäsuomalaiset, juntit, votkaturistit ja ties mitä peräkamarielämää.
Kulttuuri ja kieli muutenkin jalostunut yksinoloon ja vaikka tekniikan kehittelyyn, ei seurusteluun muiden kanssa.

Kylläkai valtaosa ihmisistä tunnistaa esmes. *tutuksen.
Tällä mitään varsinaisesti ongelmaisia sitten lopulta montaa ole kunhan ihmisten annetaan olla rauhassa eikä kysellä tyhmiä. Nih!

Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat. Kun ajattelee jotain USA:n keskilänttä tai vuoristoalueita missä se jokikin on kuulemma ns. syvä, niin eiköhän meillä kumminkin juntitkin ole vähän fiksumpaa sakkia kuin siellä...

http://www.youtube.com/watch?v=Uzae_SqbmDE

Vaikka tokihan sitä voi sitten jollain tietyllä alueella olla hyvinkin lahjakas, vaikkei noin muuten kuuppa ns. säkenöikään.

Qadesha
[size=50:37wa1jf2]Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat. Kun ajattelee jotain USA:n keskilänttä tai vuoristoalueita missä se jokikin on kuulemma ns. syvä, niin eiköhän meillä kumminkin juntitkin ole vähän fiksumpaa sakkia kuin siellä...

http://www.youtube.com/watch?v=Uzae_SqbmDE

Vaikka tokihan sitä voi sitten jollain tietyllä alueella olla hyvinkin lahjakas, vaikkei noin muuten kuuppa ns. säkenöikään.[/size:37wa1jf2]
Sivistys tekee kyllä ihmeitä sosiaalisen kanssakäymisen ja sen opiskelun kautta mutta jotakin saa välillä ihmetellä aika hartaasti..

Duudsonit, siinä on tyyppejä, joilla ei joko ole kaikki ihan kotona tai sitten on epätoivoinen elämäntilanne ajanut hankkimaan rahaa keinoilla, joita ei saa kokeilla kotona. Idioottejahan noi on. Ja mä oon nähnyt miten monikin idiootti tykkää noista ihan hulluna. Ovat ymmärtääkseni hyvinkin suosittuja.

Toisaalta, niinkin voi olla että tietyssä ikävaiheessa nuoret uroot lajista riippumatta käyttäytyy kuin kehitysvammaiset mielisairaat, joilla on vakavia emotionaalisia ongelmia ja persoonallisuushäiriöitä.

Mutta kun tunnen itte aika paljon ihan fiksujakin nuorukaisia niin vääjäämättä sitä aattelee tuommoosista notta voe reppanoota.

lis.
Päsähtipä mieleeni että voihan ongelman ydin olla siinä ettei oo pääsy pienenä tarhaan sosiaalistumaan?
Ja laumaa ei ole ympärillä niin jälkijättöisiksi jäävät?

% xx Tunteiden tunnistaminen --->
% ? Tunteen syyn selvittäminen...

Eli aivan sama jos tunnistat orastavan vitutuksen esimerkiksi juuri nyt, tätä lukiesssasi... tai no, hyvä alku sinänsä... jos et kuitenkaan tunne syytä tunteeseen, syytät aina syytöntä, peräti olematonta?... minua? Koko hereillä olo aikasi on jatkuvaa olemattoman minun syyttelyä? Tai no sinähän minutkin olemaan loit? Halusit, sait, ja nyt vituttaa... halusit vitutuksen? Ja sekös vasta vituttaa kun saa haluamansa vitutuksen.

Elkää sohiko sokeina niillä sormillanne vieraisiin silmiin, niistä kun ei syytä löydy... varsinkaan jos tunnette nekin omananne...

T:Tunnetuksi tullut tuttu tunne (tttt)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Qadesha
Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat.

Tsot tsot! Morsio haettiin aina naapuripitäjästä juuri rutsan välttämiseksi

Mä en tiedä tunnistanko mä omia tunteitani. Koko ajan yritän oppia itsestäni enemmän ja enemmän mutta joitain tunteita en vielä ole ilmiselvästi valmis käsittelemään. En myöskään tykkää puhua tunteistani tai tunnetiloistani muille. Olen siinä mielessä "ujo." Mun asiat ei oikeen kuulu muille ja minun on hyvin vaikea avautua asioistani. Ahdistukseen ja masennukseen taitaa kuuluakin se että pitää liiaksi asiat sisällään ja tukahduttaa tunteitaan.

Toisaalta, miten tunteita näytetään? Sitä en ole tajunnut koskaan. Totta kai perus kasvonilmeet joo ja joku rakkauden osoittaminen poikakaverille hellyydellä, mutta entäs muut? Viha, raivo, kateus, mustasukkaisuus, mielihyvä, onni ja onnellisuus sun muut. Eihän ne näy naamasta niinkuin joku hymy tai itku. Miten sitä jotain raivoakin tunnetaan ja näytetään "eikä padota ja kätketä." Sitä en oikeen tajua...

Hämmentää.

pienisieni
% xx Tunteiden tunnistaminen --->
% ? Tunteen syyn selvittäminen...

Eli aivan sama jos tunnistat orastavan vitutuksen esimerkiksi juuri nyt, tätä lukiesssasi... tai no, hyvä alku sinänsä... jos et kuitenkaan tunne syytä tunteeseen, syytät aina syytöntä, peräti olematonta?... minua? Koko hereillä olo aikasi on jatkuvaa olemattoman minun syyttelyä? Tai no sinähän minutkin olemaan loit? Halusit, sait, ja nyt vituttaa... halusit vitutuksen? Ja sekös vasta vituttaa kun saa haluamansa vitutuksen.

Elkää sohiko sokeina niillä sormillanne vieraisiin silmiin, niistä kun ei syytä löydy... varsinkaan jos tunnette nekin omananne...

T:Tunnetuksi tullut tuttu tunne (tttt)

Tunnetko olevasi erillinen tunteistasi?
Vai oletko nuo tunteet, jotka sinussa ovat?
mielipiteetkin ovat tunteiden sävyttämiä, siis sinua.
Tunnistatko nyt tunteesi?

Qadesha
Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat.Eivät ne kovin välkkyjä ole, mutta sama ongelma se on joka valtiossa. Täällä tosin ollaan itselleni tärkeiden asioiden kohdalla muita kansoja selvästi ääliömpiä. Valtio on paras järjestelmä tukemaan sukurutsaisaa lisääntymistä. Fiksuinta olisi hakea elämäkumppani toisesta valtiosta, jotta voisi välttää tämän kansan oksettavan stereotyyppiset perinnöt psyykkeessä. Tässä kuitenkin törmää siihen ongelmaan, että vaikka itselläni englanninkielentaito riittää syvällisempäänkin itseilmaisuun, niin vastapuolella ei välttämättä olisi noin. Tämä vaikeuttaisi sopivan henkilön etsimistä ulkomailla. Tietysti sitä opettelisi varmaan toisen äidinkieltä, kun olisi lemmen pauloissa. Kyllähän sitä saman äidinkielen omaavat pariskunnatkin sirkuttelee toisilleen mitä ihmeellisimmillä sanoilla, kun on pää kunnolla sekaisin.

Onneksi olen suomessa jotain helmiä sentään nähnyt, mutta suurelta osin kaikki on harmaata kuin syvänmeren pohjassa. Eli ei motivoi oikeasti, eikä viitsi enää vängelläkään naista hakea. Ainakin itse tunnen kristallin kirkkaasti silloin, kun näen henkilön, jota kelpaa piirittää.

Juu. Rodut sekaisin vaan. Tai etniset ryhmät, ihan sama mikä termi kutakin kiinnostaa.

Itse vain koen että hyvin tärkeää on nimenomaan verbaalinen yhteys kumppaniin, ja vaikka englantia osaankin, ei sitä ulkomaalaisen miehen kanssa saisi viestitettyä sellaisia nyansseja kuin suomenkielen, äidinkielensä avulla. Periaatteessa meitsille oli tietysti ihan sama vaikka olisi serkkunsa, yäk, nainut, kun en sitten lapsia laittanut.

Henk.koht. en vain ymmärrä mitä pirun kiehtovaa voi olla oman kotiseudun karpaaseissa. Ei niin mitään. Kyllä jonkinlaista vierautta ja erilaisuutta kuitenkin pitää olla, vaikka samaa kieltä haluaisikin puhua. (Jos ei muusta syystä niin siitä että saa puolin ja toisin ilkkua toisen murreryhmälle...)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Toi parisuhteilu on muuten hauskaa ulkomaalaisen kanssa. Vaikka en kieliä tykkääkkään periaatteessa sekottaa, niin koko ajan enemmän ja enemmän puheestamme alkoi korvautua slovakilla. Lopulta puhuimme "kieltä" joka oli englantia, mutta sisälsi noin neljäsosaltaan tai kolmasosaltaan slovakkia ja joitain suomalaisia yksittäisiä sanoja oli joukossa. Lisäksi keksimme omia sanoja. Siis sanoja, joista kumpikaan ei tiennyt mitä se on englanniksi ja minä en tiennyt sanaa slovakiksi. Siksi esim. vieläkin puhun palapelijauhoista. Se on struhanka eli korppujauhoja Poikaystäväni selitti, että ne on jauhoja joista kokoamalla saa leivän Sitten ostettiin kaupasta puzzlemuka eli palapelijauhoja. Veikkaan, että jos yhteiselomme olisi jatkunut n. vuoden päivät lisää, kommunikaatiomme olisi tapahtunut slovakiaksi lopulta.

Hämmentää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat