Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.

Aleksitymialla nähtiin olevan yhteys mm. matalaan koulutustasoon, huonoksi koettuun terveyteen, työuupumukseen, somatisaatiolle, huonoksi koetulle elämänlaadulle, matalaan tulotasoon, jne.

Nuorilla aikuisilla näitä ongelmia oli vähemmän.

Sivut

Kommentit (26)

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan.oho, onpa verrattain iso luku.. Luulis nyt ihmisen tietävän miltä tuntuu, tai siis vähän hankala kuvitella ettei tunnistas omia tuntemuksiaan, ellei oo sellanen satunnainen "tyhjä olo".
Täytyy melko hukassa olla jossei aukene ees itelle senvertaa että tietäis missä mennään. Tosin tilannekohtaista tämä jonku verran, kriisin alla voi esim. olla hankalampaa pysyä kaikest kärryillä. Mutta yleisesti ottaen tollanen,.. vaikuttais samankaltaselta kun ois oikea ja väärä hukassa, että ei tietäis miten ja mihin verrata käsityksiään suhteessa yleisesti vallitsevaan olotilaan.
Tunnevammasta porukkaa riittää täällä, mut eipä se ihme oo.
Itsensä kanssa kannattaa viettää laatuaikaa, oman päänsä kanssa. Siit ei voi olla mitään haittaa, joko nollatulos, tai sitten vaan hyötyä.

Sinänsä osaan kyllä kuvitella matalampaa elintasoa ihmisiltä jotka eivät tajua itsetutkiskelun päälle paljoa.

Ei paljoa itsetuntoa / elämää kehitä jos ei tiedä ees mitä mieltä on asioista, tai mitä tahtoo.
Itellä murrosikä on vielä tässä muistin piirissä nii huomaa heti eron kun vertasi silloista "itsensätutkiskelua" nykyiseen, aika helppoa elämää tässä nykyään vietetään

Mikäköhän ero nuorisolla ja vanhemmalla tuossa asiassa sitten on?

Ja kaurapuuron sigille, onni ei tule eläen, se tulee hoksaten!

Mandix

Ja kaurapuuron sigille, onni ei tule eläen, se tulee hoksaten!Huonokin mielipide on arvokas, sillä sellaiset vahvistavat hyviä.

Aleksitymiassakin taas yks hyvä syy siihen että on edustuksellinen demokratia, eikä valtaan ole pakkoa valita niitä, joilla on isompia ongelmia itsensä kanssa. Hyvä syy myös siihen että on puolustusvoimat ja poliisi, jotka voivat valikoida ne, joilla on aseenkantolupa, jne.

Aika hurjalta tuo 13% näyttää mutta uskoa se pitää kun tutkittu on virallisesti.
Yksi syy syrjäytymiseen. Kummallista että suomessa kuitenkin on terveydenhuollosta supistettu ja supistettu vaikka olis pitänyt säilyttää resursseja ennallaan ja kanavaoida tehostetun toiminnan kautta terveystoimenpiteitä tähän 13%iin.
Toisaalta resursseja pitäis lisätäkin sitämukaa kun tietoa tulee lisää.

Kaikki poliittiset ja uskonnolliset intressit ei hyödy terveydenhoidon parantamisesta, seköhän taustalla on esteenä sille ettei apua ole tarjolla?
Ei haluta myöntää ettei kaikilla ole tie auki taivasta myöten juoksupojasta johtajaksi.

En tiä.. Jotkut sanoo ettei täällä millään verukkeilla erioikeuksia jaella, mutta terveydelliset seikat eivät ole verukkeita. Ne pitäis ottaa aina toisissaan.
Ei noista 13%:stakaan kuitenkaan kaikki mitään hoivattavia zombieita ole.

Ei kait noita tutkimuksia pelkästään kulutuskysyntää ja markkinointia lisäämään tehdä?

Otimpa kantaa taas tähänkin vaikka olis kai pitänyt vaan sanoa lakonisesti että ohhoh? heh..

Tunteiden tunnistaminen, olkoot se joillekin helpompaa, joillekin vaikeampaa, ongelmia on kuitenkin myös tunteiden määrittelyssä.
"Kivusta nautintoon on matkaa niin vähän".. lauletaan ja allekirjoitan. Joskus on vaikeaa tietää tekiskö mieli itkeä vaiko nauraa. Entäs sitten kun tapahtuu jotakin, mikä toisesta näkökulmasta on himu traagista ja surullista, se voi toisaalta olla samalla suuri ilo..

Mitäs tästä sanotte te, joiden on todella helppoa tunnistaa kaikki tunteensa selkeästi?

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.

Aleksitymialla nähtiin olevan yhteys mm. matalaan koulutustasoon, huonoksi koettuun terveyteen, työuupumukseen, somatisaatiolle, huonoksi koetulle elämänlaadulle, matalaan tulotasoon, jne.

Nuorilla aikuisilla näitä ongelmia oli vähemmän.
Mitäs jos vanhemmat ihmiset vain on kasvatettu siihen tyyliin että omasta itsestään ei saa puhua? Että jos lurittelet ummet ja lammet itsestäsi, niin "luulet jotain itsestäsi", olet itsekeskeinen, omahyväinen ja itserakas pikku paska...

...Tuntuu todella erikoiselta ettei ihminen osaa kertoa ja erotella että tänään sattuu päähän, eilen oli paha mieli. Mutta jos noin suuri joukko suomalaisia tosiaan omaa vaikeuksia erotella omia tuntemuksiaan ihan oikeasti, niin ei ihme että ollaan niin herkästi vetelemässä muitakin turpaan. Eihän silloin liene kykyä minkäänlaiseen empatiaan tahi sympatiaan jos omien korvien välissä lähinnä tuuli humisee ja avaruus ammottaa tyhjyyttään.

Lisään vielä edelliseen sanomaani löytämäni aloituksen, jossa pohdiskellaan paradoksia:
Samaan aikaan ehjä ja rikki.

Valehtelijan paradoksi ja monta muuta löytyy tuolta Wikikokoelmana..

Ettei nyt olis niinkin toisaalta että osalle ihmisistä on suht mahdotonta kongnitiivisen älykkyytensä vuoksi kertoa kenellekkään tuntemuksiaan?
Yksinkertaiselle ihmiselle ei aiheuta ehkä päänvaivaa.. hm.. mikään itseen liittyvä. Asiat on joko hyvin tai huonosti, kivaa, kurjaa. Paljon on ns. mustavalkoista jaottelua ja jotkut jakaa niinkin että on hyvää ja paha.
Kaikilta se kuitenkaan ei kertakaikkiaan onnistu, joten kyseessä voi ainakin osittain olla tutkimusparadoksi?

Qadesha
siihen tyyliin että omasta itsestään ei saa puhua? Että jos lurittelet ummet ja lammet itsestäsi, niin "luulet jotain itsestäsi", olet itsekeskeinen, omahyväinen ja itserakas pikku paska...Niin ja se ettei mies saa itkeä.
Sitähän on nykyisin liikkeellä vielä paljon.
Koviksia on yhä. Joillakuilla on syynsä rakentaa ympärilleen panssari. Ehkä on tarve esiintyä uhkaavana ja pelottavana, olla auktoriteetti. Ei se ole mikään helppo nakki esiintyä koviksena ja mennä sitten muitta mutkitta myöntämään jollekin tutkijalle tai terapeutille että pelottaa, on ikävä jotakuta..

Mä luulen että nähin juttuihin taitaa Kuningas Alkoholi jälleen liittyä aika oleellisesti. Eikä ihmiset kovin rehellisiä ole alkoholin käyttönsä paljastamisessa. Siis etenkin ne, joille se on ongelma. Yks alkoholiongelmaisen näkyvimpiä ja tuntuvampia oireitahan on hillitön valehteleminen ja asioiden kaunistelu omaksi eduksi niin ettei ongelma vain paljastuisi.

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille.

Minusta ihmisen tarvitsee tunnistaa vain toisten tunteita; Älykäs ihminen ei nostata huonoja tunteita muissa, kun hän tunnistaa tunteita muissa.

Tunneälyä on vain sellainen älykkyys, jota ei käytetä tunteiden esille nostamiseen, tunteelliseen paatokseen. Älykäs ihminen tietää, ettei se ole kivaa olla tunteellisten keskellä, joten siksi älykäs ihminen ei esitä tunteellista, eikä vasiten kaiva muille tunteita pintaa; paras tunne on fossiilinen tunne.

Kiitos

kaurapuuro
Suomalaisilla yli 30 -vuotiailla on n. 10%:lla vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan. Aleksitymialla tarkoitetaan sitä, että on vaikeuksia erottaa omia tuntemuksiaan ruumiillisista ja toisaalta kuvailla niitä ulkopuolisille. Miehissä ja naisissa ei ole käytännössä eroja, mutta naiset kykenevät kuvailemaan paremmin tunteitaan.Eroavatko omat tunteet ruumiillisista tunteista, eiväkö ne ole niistä lähtöisin?
Tunteiden tunnistaja taitaa myös olla tunne.

Ihmiskieli kehityy alinomaa ja kulttuurit kehittyy.
Metkaa miten köyhää tavallaan meidän suomenkieli on tunteiden osalta. Ettei vaan olis niin että suomenkielinen kantaväestönosa potis enemmänkin aleksitymiaa ja se oliskin syy siihen että supisuomalainen kulttuuri on muotoutunut aika tunneköyhäksi?

Oon itte monet kerrat sanonut että suomalaisissa on vaikka miten paljon autismipiirteisiä ihmisiä. Harvaan asutuilla seuduilla, mistä ei ole päästy liikkumaan on ollut pakko naida naapurista ja geeniperimään on kertaantunut ominaisuuksia, joille ei ole kysyntää kaikissa olosuhteissa. Metsäsuomalaiset, juntit, votkaturistit ja ties mitä peräkamarielämää.
Kulttuuri ja kieli muutenkin jalostunut yksinoloon ja vaikka tekniikan kehittelyyn, ei seurusteluun muiden kanssa.

Kylläkai valtaosa ihmisistä tunnistaa esmes. *tutuksen.
Tällä mitään varsinaisesti ongelmaisia sitten lopulta montaa ole kunhan ihmisten annetaan olla rauhassa eikä kysellä tyhmiä. Nih!

Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat. Kun ajattelee jotain USA:n keskilänttä tai vuoristoalueita missä se jokikin on kuulemma ns. syvä, niin eiköhän meillä kumminkin juntitkin ole vähän fiksumpaa sakkia kuin siellä...

http://www.youtube.com/watch?v=Uzae_SqbmDE

Vaikka tokihan sitä voi sitten jollain tietyllä alueella olla hyvinkin lahjakas, vaikkei noin muuten kuuppa ns. säkenöikään.

Qadesha
[size=50:37wa1jf2]Sukuruts... äh, kotiseudulta naimisen vuoksi on oikeastaan ihme että suomalaiset ovat niinkin välkkyä kansaa kuin ovat. Kun ajattelee jotain USA:n keskilänttä tai vuoristoalueita missä se jokikin on kuulemma ns. syvä, niin eiköhän meillä kumminkin juntitkin ole vähän fiksumpaa sakkia kuin siellä...

http://www.youtube.com/watch?v=Uzae_SqbmDE

Vaikka tokihan sitä voi sitten jollain tietyllä alueella olla hyvinkin lahjakas, vaikkei noin muuten kuuppa ns. säkenöikään.[/size:37wa1jf2]
Sivistys tekee kyllä ihmeitä sosiaalisen kanssakäymisen ja sen opiskelun kautta mutta jotakin saa välillä ihmetellä aika hartaasti..

Duudsonit, siinä on tyyppejä, joilla ei joko ole kaikki ihan kotona tai sitten on epätoivoinen elämäntilanne ajanut hankkimaan rahaa keinoilla, joita ei saa kokeilla kotona. Idioottejahan noi on. Ja mä oon nähnyt miten monikin idiootti tykkää noista ihan hulluna. Ovat ymmärtääkseni hyvinkin suosittuja.

Toisaalta, niinkin voi olla että tietyssä ikävaiheessa nuoret uroot lajista riippumatta käyttäytyy kuin kehitysvammaiset mielisairaat, joilla on vakavia emotionaalisia ongelmia ja persoonallisuushäiriöitä.

Mutta kun tunnen itte aika paljon ihan fiksujakin nuorukaisia niin vääjäämättä sitä aattelee tuommoosista notta voe reppanoota.

lis.
Päsähtipä mieleeni että voihan ongelman ydin olla siinä ettei oo pääsy pienenä tarhaan sosiaalistumaan?
Ja laumaa ei ole ympärillä niin jälkijättöisiksi jäävät?

% xx Tunteiden tunnistaminen --->
% ? Tunteen syyn selvittäminen...

Eli aivan sama jos tunnistat orastavan vitutuksen esimerkiksi juuri nyt, tätä lukiesssasi... tai no, hyvä alku sinänsä... jos et kuitenkaan tunne syytä tunteeseen, syytät aina syytöntä, peräti olematonta?... minua? Koko hereillä olo aikasi on jatkuvaa olemattoman minun syyttelyä? Tai no sinähän minutkin olemaan loit? Halusit, sait, ja nyt vituttaa... halusit vitutuksen? Ja sekös vasta vituttaa kun saa haluamansa vitutuksen.

Elkää sohiko sokeina niillä sormillanne vieraisiin silmiin, niistä kun ei syytä löydy... varsinkaan jos tunnette nekin omananne...

T:Tunnetuksi tullut tuttu tunne (tttt)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat