Seuraa 
Viestejä45973

maailmanennätys aurinkosähkökennon hyötysuhteessa, tai siis näin ymmärsin, joku saksankielentaitoinen fyysikko varmaan tajuaa senkin mitä tuossa on tehty:

http://www.ise.fraunhofer.de/presse-und ... nhofer-ise

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Tässä on sama englanniksi.

Nuo olivat tehneet monikerroskennon. Se on vanha juttu, niitä käytetäänkin avaruudessa, jossa kilon painosäästöstä kannattaa maksaa kymmeniä tuhansia. Se on tuossa mielenkiintoisempaa, että tuo kenno toimii viitisensataakertaisella intensiteetillä Auringon valoon verrattuna. On paljon halvempaa kerätä valoa peileillä yhteen kennoon kun tehdä valtavan laajoja kennoja.

Mutta tuo valmistusprosessi on aika kinkkinen. Sen kasvattamiseksi teolliseen energiantuotantoon mielekkäälle kennokoolle järkevillä kustannuksilla vaatinee hyvin paljon kehittelyä. Ihan lähiaikoina nuo eivät tule tarjoamaan oleellista uutta aurinkoenergiarintamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kuningas
Seuraa 
Viestejä1246

No tuo World Record: 41.1% tulee murtumaan taas ihan kohta. 2, 3 ja 4-liitoskennojen teoreettiset hyötysuhteet ovat 43, 49 ja 55 prosenttia. Suurin mahdollinen kennon hyötysuhde on 66 prosenttia joka saadaan teoreettisesta äärettömän monta kennoa sisältävästä rakenteesta.

Sitä paitsi se on jo rikottukin Delawaren yliopistossa. Tätä ei kuitenkaan 'laskettu', koska kennon tuotto mitattiin kolmessa osassa ja osien arvot summattiin. Kennot oli optisesti erotettuja ja hyötysuhde oli 42,8%

Sen sijaan ihmettelen, miksi peilien lisääminen näyttäisi laskevan hyötysuhdetta. Eli jos monta aurinkoa heijastetaan useiden peilien kautta samalle kennolle, hyötysuhde laskee. Näillä peilijärjestelmillä on päästy jo yli 300 auringon 'kertoimiin'.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
kuningas
Sen sijaan ihmettelen, miksi peilien lisääminen näyttäisi laskevan hyötysuhdetta. Eli jos monta aurinkoa heijastetaan useiden peilien kautta samalle kennolle, hyötysuhde laskee. Näillä peilijärjestelmillä on päästy jo yli 300 auringon 'kertoimiin'.Aurinkokennojen hyötysuhde heikkenee lämpötilan kohotessa. Noin äkkiseltään mieleen tulee syyksi fononiavusteisen rekombinaation kiihtymistä aktiivisella alueella. 300 kertainen Auringonvalo on jo aika kirkas, se tekee 30 W/cm^2, mikä on vajaat kymmenkertainen arvo normaalin keittolevyn tehotiheydelle. Siinä on syytä jäähdytyksen pelata, tai kenno muuttaa olomuotoaan alta aikayksikön.

Noissa aurinkokennoissa taitaa olla se ongelma että tehokkuus kasvaa kun jonkin verran keskitetään auringon säteitä mutta sitäkään ei voida lämpötilan nousun takia tehdä liikaa. Toisaalta saisihan jäähdytysvedellä lämmitettyä jotakin, mutta se tekee jälleen systeemistä monimutkaisen.

Joku jenkkifirmahan on tehnyt aurinko energialla sähköä keskittämällä energian stirlingin kuumaan päähän. Tais hyötysuhde olla jotain päälle 30%. Saattaisi kasvaa kun yksikön kokoa hieman kasvatettaisiin?
Siinä ilmeisesti lämpötila ei ole samanlainen ongelma.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat