Seuraa 
Viestejä45973

?hh
hhhhhh

hhhhhhhhhhhhh

fjdjdfjdjdjdj

djddjdjtrjdtj

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47419
leizmo
Otin asiasta vähän selvää. Tässäpä hieman faktaa yhden sähköveturin osalta:
-Sähköjärjestelmä 25 kV, 50 Hz
-Tuntiteho 3280 kW
-Max vetovoima liikkeellelähdössä 280 kN
-Ajomoottorin keskim. käyttövirta 500-1200 A
-Ajomoottorit toimivat magneettikentän muuntelun avulla, ns epätahtimoottori, joka toimii vanhanaikaisesti tyristoreilla.
-Ajomoottoreille muunnetaan vaihtosähkö tasasähköksi, 3000 V, taajuusmuuttajalla eli invertterillä.Kuulostaa kovasti oudolta Sr1:n ja Sr2:n risteytymältä. Teho viittaa edelliseen, mutta moottorikäyttö jälkimmäiseen. Sr1:ssä, siinä venäläisessä laatikkomallissa, on tyristoriohjatut tasavirtamoottorit, kun taas Sr2, se uusi virtaviivaisempi sveitsiläinen, käyttää taajuusmuuttajaohjattuja (muistaakseni GTO-tyristoreilla tehty, noilla tehoilla ei juuri ole vaihtoehtoja, ellei sitten jotain aivan uusia ja minulle tuntemattomia transistorivirityksiä) epätahtimoottoreita. Tehoa siinä on 6 MW.


Suurin magnetismin aiheuttaja on varmasti päämuntaja, joka on iso möhkäle. En saanut selville muuntajan tesla-arvoja, mutta sähkön suuruusluokista voi kai jotain päätellä. Muuntaja, ym sähkölaitteet ovat varsin lähellä kuljettajaa. Voisi jopa sanoa, että kuljettaja on ns. "muuntajan sisällä".Kuljettaja ei todellakaan ole muuntajan sisällä. Muuntajissa pyritään pitämään mahdollisimman suuri osa magneettivuosta rautasydämessä, koska ulos vuotava kenttä aiheuttaa tehohäviöitä. Käytännössä tuon kokoluokan muuntajien hajakentät ovat mitätön murto-osa päämagneettivuosta, mutta koska se päämagneettikenttä on hirvittävän voimakas, jotain vaikutuksia hajakentilläkin on (vahvistamattomat tarinat kertoivat joskus opiskeluaikana makkaran grillaamisesta satojen MW:ien muuntajien hajakentissä joissain kesätyöhommissa). En kuitenkaan suoralta kädeltä pitäisi itsestäänselvänä, että muuntajan hajakenttä on välttämättä suurempi kuin moottorien hajakentät tai johdotus.


Jos joku tietävämpi osaisi sanoa, miten suuria magneettikenttiä voisi ohjaamossa kuljettajaan vaikuttaa?? Entä terveysvaikutukset?

Varmaan veturinkuljettajan työterveyshuolto osaa sanoa, jos joku osaa. En tiedä, onko kenttiä vetureissa mitattu. 50 Hz:n magneettikenttien terveysvaikutukset ovat ilmeisesti jossakin määrin tutkimuksen alla. Joidenkin tulosten mukaan ne aiheuttaisivat syöpävaaraa, mutta kaikissa tutkimuksissa se ei näy. Johtuuko ilmiö sitten vaikuutksen äärimmäisestä heikkoudesta vai tutkimusten rahoittajien intresseistä, sitä en tiedä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat