Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Niin, miksi melkein kaikissa nykyään kaupasta saatavissa jatkoroikissa on töpselit 45 asteen kulmassa? Ärsyttävää kun muuntajamokkulat eivät mahdu niihin vierekkäin. Yleiselektroniikasta pitää noutaa semmoinen jättiroikka jos haluaa mokkulia vierekkäin laittaa. Ärh.

Sivut

Kommentit (22)

PeterH
Niin, miksi melkein kaikissa nykyään kaupasta saatavissa jatkoroikissa on töpselit 45 asteen kulmassa? Ärsyttävää kun muuntajamokkulat eivät mahdu niihin vierekkäin. Yleiselektroniikasta pitää noutaa semmoinen jättiroikka jos haluaa mokkulia vierekkäin laittaa. Ärh.Jos käyttää yhtenäisiä kosketinkiskoja jatkojohdon valmistuksessa, ei ole paljon vaihtoehtoja.
Monissa jatkojohtoon liitettävissä johdoissa johto lähtee sivulle pistokkeesta, ne eivät mahdu jos johtojen paikat on 90 asteen kulmassa/koskettimet jouduttaisiin kiinnittämään joka reikään erikseen.

Ja tarvitseeko tohon kiskon suunnitteluun kummasta insinööriä että ne saa kiertämään toisensa vaikka olisivat yhtenäisiä?

fenomenologi

Jos käyttää yhtenäisiä kosketinkiskoja jatkojohdon valmistuksessa, ei ole paljon vaihtoehtoja.
Monissa jatkojohtoon liitettävissä johdoissa johto lähtee sivulle pistokkeesta, ne eivät mahdu jos johtojen paikat on 90 asteen kulmassa/koskettimet jouduttaisiin kiinnittämään joka reikään erikseen.Eikös tämä ongelma ratkeaisi siten, että laitetaan kaksi liuskaa päällekkäin, ja sitten porataan niihin erisuuruisia reikiä joihin pistetään muovinen holkki eristeeksi? Toinen kosketin menee päälimmäisestä liuskasta läpi ja koskettaa syvemmällä olevaa.

45-astetta on parempi kuin vanhat 90-asteen kulmassa olevat.

Silloin mahtuvat maadoitetut, kulmassa olevat pistotulpat.

Verrattuna "perinteiseen":

Eli molemmissa menee sisällä kaksi rinnakkaista kiskoa, joihin sitten pistotulppa ottaa kontaktin.

Kuvat Yleiselektroniikan sivuilta.

o
Kai ne on sopii vinosti parhaiten kulmajohdoille, jotka kääntyvät heti pistokeessa. Aika ala-arvoista kuitenkin, ettei ihmisten ajatella käyttävän mitään muuta töpsemallia.Siihen 45-asteen kulmassa oleviin pistoikkeisiin sopii myös suorat ja muut "normaalit" yhtä lailla helposti.

Joka tapauksessa "nyrkkimuuntajat" ovat ongelmallisia myöskin "perinteisissä" rivijatkopistorasioissa. Ne vievät myös sen viereisen pistorasian joka tapauksessa. Vastaavalla tavalla kulmassa olevat maadoitetut pistotulpat vievät usein sen viereisenkin rasian - tai ainakin hankaloittavat huomattavasti sen käyttöä.

Siksi kokonaisuutena 45-asteinen on parempi.

Toki on olemassa hintavampia rasioita, joissa pistokkeitten välillä on "tyhjää" tilaa, jolloin nyrkkimuuntajat mahtuvat paremmin. Mutta se taas näkyy siinä hintalapussa.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Liittynyt4.3.2007

Ainahan voi ostaa semmoisen jakoroikan kun haluaa. En tiedä missä kysymyksen asettaja asuu, mutta myös täällä "korvessa" saa joka kaupasta jatkojohtoja, tommosia 45asteen ja tavallisia.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Mietin kerran tätä dilemmaa ja ratkaisu oli roikkarasiariviin jatkoksi lyhyt jatko jolla nyrkkimuuntajan saa kytkettyä.

Toinen on ostaa pitkä rasiainen ja käyttää sopivasti jakaen eri töpselimallien kesken, mutta jos tarvitsee kaikki muuntajille, ei auta kuin tuo nysäjuttu.

Canccu
45-astetta on parempi kuin vanhat 90-asteen kulmassa olevat.

Silloin mahtuvat maadoitetut, kulmassa olevat pistotulpat.
Nimenomaan. Tämä vallankumouksellinen oivallus on muuten vanhan konkarimme Heikki Metsä-Ketelän käsialaa vuosikymmenten takaa. Jätti pölijä patentoimatta vaan ja ryytyy nyt köyhyydessä vailla muhkeita rojaltimiljoonia.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Liittynyt9.7.2008
o
Kai ne on sopii vinosti parhaiten kulmajohdoille, jotka kääntyvät heti pistokeessa. Aika ala-arvoista kuitenkin, ettei ihmisten ajatella käyttävän mitään muuta töpsemallia.Saahan noita malleja joissa on molempia - vanhaa 90 astetta ja uuttaa 45 astetta sekaisin.

Jos tästä tarvitsee jollekin valittaa, niin lähtisin muuntajien valmistajien pakeille. Muuntajat kun muotoiltaisiin kapeiksi ja sitten niin korkeiksi kun käämiä tarvitaan, niin sopivuus ongelmia ei tulisi. Itsellä näyttää olevan muutama hillitön "patti"-mallinen muuntaja, jotka rohmuavat 3 paikkaa itselleen.

Eihän tuo nyt mikään ihme juttu ole. On vain niin, että jos ne reiät ovat 45 asteen kulmassa niin siihen sopivat todennäköisesti paremmin peräkkäin sellaiset normipistotulpat johtoineen, joista johto tulee suoraan sen persuksista. Jos pistorasioiden reiät olisivat perinteelliseen tapaan peräkkäin (180 astetta), niin peräkkäisten pistotulppien johdot jäävät usein kanittamaan toisiinsa eikä oikein tahdo pistorasiaansa upota.

Toki löytyy jatkojohtoja missä pistorasiat on käännetty molemmin tavoin ja vinkkinä vielä, että ensi viikolla Lidli myy jälleen niitä varsin hyviksi havaitsemiani 10 pistorasian ylijännitesuojalla ja katkaisimella varustettuja kaksirivisiä jatkojohtoja, tosin kaikki 45 astetta käännettynä.

Tämä keskustelun alla oleva 45 asteen kulma johtuu käsittääkseni kännykkäpuhelimien - ennenkaikkea niiden laturien - tuomasta ongelmasta:
Jos kaksi gsm-laturia asetetaan vierekkäin perinteiseen kaksoistöpseliin, ne eivät mahdu siihen rinnakkain. Mutta: Mikäli samat laturit asetetaan kaksoistöpseliin 45 asteen kulmaan tosiiinsa nähden, niin JOHAN SOPIVAT!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat