Seuraa 
Viestejä45973

Paljon on puhuttu eettisestä kuluttamisesta, jossa kuluttaja kiinnittää ostopäätöksiä tehdessään huomiota esim. ympäristö- ja ihmisoikeusasioihin.

Minulla on ehdotus, jolla maailmaan saataisiin ehkä lisää eettistä virtaa: eettinen omistajuus. Koska tällä hetkellä omistajuudella on julkisissa osakeyhtiöissä vain yksi tarkoitus, tehdä rahaa, voisi yhtälöön saada ujutettua sisään eettisyyden tekemällä omistajuudesta täysin läpinäkyvää. Jokainen maailman yritys joutuu julkaisemaan internetissä pienimpienkin omistajiensa nimet.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kuka tahansa voisi tarkastaa omistaako oma naapuri esim. rosvoöljy-yhtiö Chevronin osakkeita. Kyseenalaisten firmojen omistajuus on täysin sallittua, mutta siinä saattaa tahrata omankin maineensa. Jos omistaa Niken osakkeita, niin saattaa kaverit tulla paheksuen kysymään, että "Oliko kiva saada lapsityöläisten selkänahasta revittyjä osinkoja?"

Mitä uskot, että tästä systeemistä voisi seurata?

Kommentit (3)

Corporation, n. An ingenious device for obtaining individual profit without individual responsibility.

-Bierce, Ambrose Gwinett

Juurikin tämä ongelma voitaisiin ratkaista julkisella omistajuudella siten, että yksittäisen sijoittajan olisi puhtoisen maineen suojelemiseksi katsottava tarkkaan, mihin rahansa syytää. Pakko ei ole tietenkään välittää pätkääkään eettisyydestä, jos oma arvomaailma pitää tuottoja ainoana kriteerinä.

Ei onnistu, koska huomattaisiin että alle tuhat ihmistä omistaa 99% kaikista yrityksistä, ja heistä 90% olisi erään uskontokunnan ja valtion kansalaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Armitage
Ei onnistu, koska huomattaisiin että alle tuhat ihmistä omistaa 99% kaikista yrityksistä, ja heistä 90% olisi erään uskontokunnan ja valtion kansalaisia.Mitä väliä sillä on? Saa ihan rauhassa olla, ovat ilmeisesti ansainneet sen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat