Seuraa 
Viestejä45973

Tähän ketjuun kaikkea kotiviiniaiheista juttua.
Pistin tossa ite just satsin käymään. Tollasta omenalla maustettua. Hiivana käytän kuitenki pikahiivaa, saattaa olla karmeenki makusta, ensimmäinen kerta kun kokeilen tollasella hiivalla.
Kuinka moni teistä on tehny kotiviiniä?
Ei sitte mitään kiljujuttuja tähän ketjuun. Lakikin kieltää valmistamisen.

Kommentit (18)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Markolainen
kerroppas mikä laki sen kieltääSen kieltää:


Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta
22.12.1994/1344

2 luku
Valmistus
5 §

Kotitaloudessa yksityiseen käyttöön valmistetulla alkoholijuomalla tarkoitetaan juomaa, jonka yksityinen henkilö valmistaa hänen ja hänen perheenjäsentensä sekä heidän vieraidensa nautittavaksi. Kotitaloudessa valmistetun juoman myynti tai sen tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa on kielletty.

Olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää mallastettua tai mallastamatonta viljaa taikka tällaisesta viljasta valmistettuja tuotteita tai siitä valmistettua vierrettä tai vierreuutetta sekä sokerivalmisteita. Enemmän kuin puolet uutetta antavista raaka-aineista on kuitenkin oltava peräisin viljatuotteista. Valmistuksen yhteydessä voidaan käyttää humalaa tai humalavalmisteita taikka muita makua antavia kasvinosia.

Muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää ainoastaan tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita. Valmistuksen tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Valmistettaessa alkoholijuomia 3 momentissa tarkoitettuun käyttöön saadaan käymisen edistämiseksi käyttää sokerivalmisteita tai hunajaa sekä valmistuksen kannalta tarpeellisia kemikaaleja, ei kuitenkaan erillisiä aromiaineita tai -valmisteita. Sosiaali- ja terveysministeriö voi rajoittaa kemikaalien käyttöä valmistuksessa.

Elikkä pelkän sokerin käyttö on kielletty, siellä pitää jotain makuaineitakin olla seassa, ja vielä riittävästi.

Reiska
Seuraa 
Viestejä6040

Ja niinku laisssa sanottiin, nii marjat ja hedemät sopii tuohon hommaa, ei mitään mehukattia piä siihen sotkea.. Ittelläänki omenasiiderä (tai viiniä?) jääkaapissa..

Per se

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kotiviinit ovat joittenkin mielestä tämän päivän kiljua. Tosiasia on, että oikeissa viinirypäleviineissä sokeri tulee rypäleistä. Meidän karun maan marjoissa on niin vähän sokeria, että lähes kaikki tarpeellinen sokeri lisätään.

Makuja kyllä tulee. Olen jostain talviomenalajikkeesta tehnyt aivan normaalin valkkarin makuista ja näköistä viiniä. Jokin musta viinimarjalajike tuottaa pähkinäisen lämpöisen aromin, kun rikkoo marjojen siemeniäkin tehosekoittimella siihen (viljelijä oli Karkussa). Se oli ensimmäinen musta viinimarjaviini jonka tein parisen kymmentä vuotta sitten. Myöhemmissä vaiheissa en ole onnistunut saamaan samaa huikeaa aromia. Pitäisi saada samasta paikasta marjat.

Kiljuhommaa harrastus on varmasti, jos esimerkiksi käyttää tuotoksen keskeneräisenä eikä noudata lakia hedelmien ja marjojen määrässä. Prosessin loppuun vieminen arvokkaalla tavalla, kuten pullottamalla ja kypsyttämällä, muuttaa jutun viiniharrastukseksi.

Pikahiivalla on yksi etu. Mikään mikrobi ei oikein mahdu prosessiin, kun hiiva on rajusti valloillaan heti alusta. Mutta aromien kehittyminen vaatii jälkikypsyttelyä.

Selkeyttäminen on hankala juttu toisinaan. Hommasin pektolaasientsyymiä kun viimeksi luumuviini ei vain seljennyt. Sitähän voi aina lisätä turvallisesti. Ja selkenihän tuo sitten muutamassa päivässä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
stume618
Tollasta omenalla maustettua. Hiivana käytän kuitenki pikahiivaa, saattaa olla karmeenki makusta, ensimmäinen kerta kun kokeilen tollasella hiivalla.
Kuinka moni teistä on tehny kotiviiniä?Onhan tuotakin kokeiltu. Ei tuo saata olla karmeaa kiljua vaan on sitä takuuvarmasti. Mutta en jaksa uskoa, että tuota maun vuoksi aiotkaan siemailla. Se helpottaa kun pidät nenästä kiinni juodessa.

Jos nyt haluat pelastaa viinisi, odota kärsivällisesti, että se kaikki sakka laskeutuu pohjalle. Siihen menee ainakin kolme vikkoa käymisen alkamisesta (prosessia voi nopeuttaa viinikaupasta saatavilla kemikaaleilla). Lappoa sitten varovasti kirkas neste toiseen astiaan. Jos tönäiset astiaa, hiiva lähtee pohjasta ja odotat taas kaksi viikkoa sen laskeutumista. Lappoamisen helpottamiseksi sammio kannattaa nostaa käymisen aikana jakkaran päälle. Sammion pitää olla ilmatiivis ja vesilukolla suljettu, jos säilytät sitä viikkoja.

Ei siitä kovin hyvää näinkään saa, mutta eipähän mene maha sekaisin hiivasakasta. Kyllä raavas mies pahanmakuista lientä vielä juo, jos saa hyvän kännin, mutta turhien vatsanväänteiden hommaaminen on typerää.

Ei sitte mitään kiljujuttuja tähän ketjuun.No, sanotaan sitä viiniksi sitten, niin kuulostaa herraskaiselta.

Joltakin joskus kuulin, että pikahiivallakin saa ihan kelvollista jälkeä (kotiviiniluokassa nyt ainakin), kunhan sitä annostelee koko pussin sijasta pari teelusikallista. Se käy sitten vastaavasti pitempään. En ole kuitenkaan itse kokeillut. Ilmeisesti se on suunnilleen samaa kamaa kuin halvat viinihiivat, mutta suuri nopeus saavutetaan annostelemalla sitä tolkuttoman paljon. Siinä on mukana joitain ravintoaineita, joita voi joutua lisäämään, jos hiivaa annostelee vähän ja käyttää pelkkää sokeria. Avattu hiiva säilyy pakastimessa.

Lakikin kieltää valmistamisen.Ei laillisin keinoin tahdo käytännössä saada aikaan hyviä alkoholijuomia. Parhaatkin kotiviinit kilpailevat korkeintaan edullisten tehdasviinien kanssa. No, itse tehty tietysti maistuu psykologisista syistä paremmalta.

Vesi on yllättävän tärkeä osa käymisessä. Jossain pakoissa se ei lähde edes hiivakäymään johtoveden laadun vuoksi. Kauppojen pullovesi on varma korvike ja saa käymisastiankin samalla. Räystäältäkin voi saada puhdasta, jos sade tulee atlantilta suoraan.

tietää
Vesi on yllättävän tärkeä osa käymisessä. Jossain pakoissa se ei lähde edes hiivakäymään johtoveden laadun vuoksi. Kauppojen pullovesi on varma korvike ja saa käymisastiankin samalla. Räystäältäkin voi saada puhdasta, jos sade tulee atlantilta suoraan.Näissä ehdotelmissasi on runsaasti bakteereja, eräässä tutkimuksessa lähdevesien bakteeripitoisuudet olivat aika korkeita.
Räystäsvesiä tuskin tarvitsee tutkia, ne sisältävät mm. linnunpaskaa.

fenomenologi
tietää
Vesi on yllättävän tärkeä osa käymisessä...Näissä ehdotelmissasi on runsaasti bakteereja, eräässä tutkimuksessa lähdevesien bakteeripitoisuudet olivat aika korkeita.
Räystäsvesiä tuskin tarvitsee tutkia, ne sisältävät mm. linnunpaskaa.Vesissä on eroja kaupassakin. Sadeveden puhtaus toki on mitä on. Helteen paistamalla pellillä ei paska haittaa kauaa ja kun vielä puolen vrk kaatosade päälle, niin on ehkä kylän puhtain vesi

stume618
Tähän ketjuun kaikkea kotiviiniaiheista juttua.
Pistin tossa ite just satsin käymään. Tollasta omenalla maustettua. Hiivana käytän kuitenki pikahiivaa, saattaa olla karmeenki makusta, ensimmäinen kerta kun kokeilen tollasella hiivalla.
Kuinka moni teistä on tehny kotiviiniä?
Ei sitte mitään kiljujuttuja tähän ketjuun. Lakikin kieltää valmistamisen.6 LUKU
Alkoholijuoman ja väkiviinan hallussapito ja kuljetus sekä veroton varastointi (29.12.1994/1477)
34 §
Hallussapito ja kuljetus

Alkoholijuomaa ei saa pitää hallussa tai kuljettaa, jos se ei ole laillisesti valmistettu tai maahantuotu.

Alkoholijuomaa ei saa pitää hallussaan eikä kuljettaa henkilö, joka ei ole täyttänyt kahtakymmentä vuotta. Kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö saa kuitenkin pitää hallussaan ja kuljettaa mietoa alkoholijuomaa.

Väkiviinaa saa pitää hallussaan tai kuljettaa ainoastaan se, jolla tämän lain mukaan on lupa tai oikeus valmistaa, maahantuoda, myydä tai käyttää väkiviinaa.

Alkoholijuomien ja väkiviinan kauttakuljetuksesta säädetään erikseen.

Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa pitää hallussaan tai kuljettaa henkilö, joka ei ole täyttänyt kahdeksaatoista vuotta.

Jos siitä juomasta haluat juotavaa, niin kahden kunnollisen lappoamisen jälkeen imeytät piimaakiekon tai pussillisen aktiivihiiltä läpi. Puhdistuu koko satsi epämiellyttävistä mauista

Aktiivihiilen käytössä on vaihtelevia käytäntöjä, jotkut kippaavat sen suoraan lapotun tavaran joukkoon, hämmentävät sitä parina päivänä ja antavat sakkautua ja lappoavat, kuntaas jotkut ensin huuhtelee aktiivihiilen kiehuvalla vedellä puhtaaksi siitä mustasta pölystä ja sitten laskevat siitä tavaran läpi, jolloin se ei värjäydy mustaksi eikä tarvitse odottaa sakkautumista.

Ollaan tehty punajuuriviiniä muutaman kerran.
Helkutin suuritöinen homma . Niitä punajuuria kun pitää
keittää saunan padassa hiljasella tulella 5-6 tuntii.
Mutta se maku. Jos laittaa vähemmän sokeria,niin maku
on hyvän punkun luokkaa.
Viini kellarissamme on muutakin hyvää. Yli 20 vuotiaita
kotiviinejä. Niitä kyllä juodaan pois ,koska alkavat mennä etikaksi.

Ja pliis. Älkää kertoko että viinin valmistus punajuurista on
kielletty.

Tiedän.

Moose
Seuraa 
Viestejä203

Hiiva on viimeinen paikka säästää kotiviinin valmistuksessa. Pikahiivalla saat kiljua (vaikka se juridisesti olisikin kotiviiniä). Pullahiivalla saat jotain ainetta, joka etäisesti voi muistuttaa kotiviiniä, mutta hyvää se ei ole. Tarjoustalosta saa kotiviinin käymispakkauksia muutamalla eurolla, joilla pääsee jo eri asteelle pullahiivaan verrattuna, mutta lopputulos on kuitenkin parhaimmillaan "ok". Kotiviiniliikkeistä saa käymispakkauksia alle kympillä, joilla saa hyvistä raaka-aineista hyvänmakuista kotiviiniä.

Edellinen noin parinkymmenen viinierän kokemuksella, puolet niistä pilattuina halpamarkettien halvoilla hiivoilla.

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Alkoholijuomaa ei saa pitää hallussaan eikä kuljettaa henkilö, joka ei ole täyttänyt kahtakymmentä vuotta. Kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö saa kuitenkin pitää hallussaan ja kuljettaa mietoa alkoholijuomaa.

Stume, mites on?

Niin...MISSÄ KOHTAA TUOTA LAKIA SE VALMISTUS KIELLETÄÄN ?

Osaako ketjun alottaja kenties lukea ?

Kotitaloudessa valmistetun juoman myynti tai sen tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa on kielletty.Ei valmistus ole kiellettyä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat